+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Vass Csaba
2021. január 4. hétfő, 18:13
A folyóba ugrálást elengedték, de a templomokat nyitva fogják tartani. Ha a rendőrség közbeavatkozik, akkor is.

Feszültség alakult ki a görögországi ortodox egyház és a görög jobboldali kormány között azt követően, hogy a hatóságok január másodikán betiltották az egyházi ünnepségeket az országban, mert a koronavírus-járvány fertőzöttjeinek száma ismételten növekedni kezdett.

 

A görög kormány tiltásának értelmében az országban az egyházi szertartásokat meg lehet ugyan tartani, de kizárólag a hívők jelenléte nélkül. A szigorítás miatt a görögországi ortodox egyház püspöki szinódusa hétfőn összeült abból a célból, hogy megvitassák, hogy a közelgő vízkereszti ünnepségek hogyan fognak majd lezajlani az országban.

 

A görögországi ortodox egyház püspökeit tömörítő szinódus ülését követően Anthinagoras püspök, a görögországi ortodox egyház szóvivője a közszolgálati ERT csatornának nyilatkozva elmondta, arról döntöttek, hogy január hatodikán a görög ortodox templomok maradjanak nyitva a hívők számára akkor is,

 

ha a hatóságok ennek az ellenkezőjét rendelték el, és esetlegesen közbe akarnának lépni a hívők szétoszlatására.

 

A szóvivő kitért arra is, hogy a karácsonyi ünnepek alatt az országban az egyházi szertartások során a hívők betartották a járványügyi korlátozásokat, tehát viselték a maszkot és tartották a másfél méteres szociális távolságot, éppen ezért a templomok bezárását a közelgő vízkereszt alkalmával nem érzik indokoltnak.

 

Vízkereszt napján a keresztény világ, köztük a görögországi ortodox egyház is Jézus Krisztus Jordán folyóban történő megkeresztelkedését ünnepli (pontosabban a Messiás megjelenéséről szól az ünnep, tehát a keresztény világ különböző felekezetei ezen a napon Jézus Krisztus bemutatását a jeruzsálemi templomban, a három napkeleti bölcset, és a kánai menyegzőt mint Jézus első csodáját is ünnepli).

 

A keleti ún. ortodox egyházakban ezen a napon a papok hagyományosan egy megszentelt keresztet dobnak a jeges folyóba, ami után férfiak ugranak, hogy azt onnan kimenekítsék, mivel a hagyomány szerint

 

az a férfi, aki a keresztet kimenti a folyóból, az elkövetkező évben nagy egészségnek fog örvendeni.

 

A szóvivő elmondása szerint a szinódus arról is döntött, hogy ez viszont elmarad idén. Ha már víz: vízkeresztkor a hívek a papok által megszentelt vizet is visznek haza otthonaikba. Az Azonnali hétfőn írt is róla, hogy a szomszédos Romániában a Román Ortodox Egyház úgy döntött, hogy a szenteltvíz beszerzését övező tülekedés elkerülése végett az idén előre palackozott szenteltvizet osztanak szét a híveik között.

 

NYITÓKÉP: Orthodox Observer / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Ha nem nő meg az AstraZeneca vakcina elfogadottsága, kérdéses, hogy Németországban tartható lesz-e az oltási kampány menetrendje.

Ameddig nincs erős bizonyíték az iskolabezárások jótékony járványügyi hatására, nyitva kellene lenniük.

Az 1703-ban alapított Wiener Zeitungban kötelező jelleggel állami és gazdasági hirdetmények is megjelennek. Ennek vetnének véget.

Akik tavaly lettek nagykorúak és a járvány miatt lemaradtak erről, azok idén csaphatnak le ezekre.

Perón úgy foglalta össze karrierjét, hogy első elnökségét az apáknak, a másodikat az anyáknak, a harmadikat pedig a gyermekeiknek köszönheti.

Korábban egyszer már elkezdték a tanügyi alkalmazottak beoltását, de mivel kevés oltóanyag érkezett, ezért le kellett állítani a projektet. Most nagyon belehúznának.

A parlament nemzetbiztonsági bizottságát elnöklő jobbikos Stummer János azt állítja: titkos alagutat építtetne magának Orbán Viktor a Puskás-stadionba. A kormányzat szerint ez nem teljesen van így.

A hét kérdése

Arról még senki sem beszélt, hogy ezeket pontosan mire is lehetne felhasználni, azt viszont tudjuk, hogy jönnek. Dönts te!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

A Helyzet-interjúban vendégünk Miklósy Krisztián synthwave zenész, akivel kitárgyaltuk, hogyan válik valósággá lassan a nyolcvanas évek sci-fijeinek retrofuturizmusa. Podcast!

Hogyan hat a klímaváltozásra a CSOK Vági Márton szerint? Csalár Bence divatblogger pedig a magyarok ízléséről, a divattal való kapcsolatukról és a magyar vidék divatjáról mesélt. Podcast!

Szálinger Balázs költővel beszéltünk, aki elmondja, miért vonult ki a városból és a Facebookról, és mi köze a költészethez a verses reklámoknak és Krúbinak.

Van-e a magyar politikában még élet Facebook nélkül? Ezt a kérdést vitatjuk meg az elején! A második fele: meglepetés!

Megújult a Helyzet, az Azonnali podcastja! Prieger Zsolt, az Anima Sound System frontembere mesél cigányságról, vírusról és jellemfejlődésről.

Mennyire estek be az árak a fővárosban és vidéken? Érdemes várni a lakásvásárlással vagy eladással? Ingatlanpiaci szakértőkkel beszélgettünk a Helyzetben! Podcast.

A kormányra kerülő RMDSZ akár három minisztériumot is kaphat Romániában. A választáson meglepően jól szereplő szélsőjobboldal azonban a koalícióban is okozhat zavart.

Twitter megosztás Google+ megosztás