+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Vass Csaba
2021. január 4. hétfő, 18:13
A folyóba ugrálást elengedték, de a templomokat nyitva fogják tartani. Ha a rendőrség közbeavatkozik, akkor is.

Feszültség alakult ki a görögországi ortodox egyház és a görög jobboldali kormány között azt követően, hogy a hatóságok január másodikán betiltották az egyházi ünnepségeket az országban, mert a koronavírus-járvány fertőzöttjeinek száma ismételten növekedni kezdett.

 

A görög kormány tiltásának értelmében az országban az egyházi szertartásokat meg lehet ugyan tartani, de kizárólag a hívők jelenléte nélkül. A szigorítás miatt a görögországi ortodox egyház püspöki szinódusa hétfőn összeült abból a célból, hogy megvitassák, hogy a közelgő vízkereszti ünnepségek hogyan fognak majd lezajlani az országban.

 

A görögországi ortodox egyház püspökeit tömörítő szinódus ülését követően Anthinagoras püspök, a görögországi ortodox egyház szóvivője a közszolgálati ERT csatornának nyilatkozva elmondta, arról döntöttek, hogy január hatodikán a görög ortodox templomok maradjanak nyitva a hívők számára akkor is,

 

ha a hatóságok ennek az ellenkezőjét rendelték el, és esetlegesen közbe akarnának lépni a hívők szétoszlatására.

 

A szóvivő kitért arra is, hogy a karácsonyi ünnepek alatt az országban az egyházi szertartások során a hívők betartották a járványügyi korlátozásokat, tehát viselték a maszkot és tartották a másfél méteres szociális távolságot, éppen ezért a templomok bezárását a közelgő vízkereszt alkalmával nem érzik indokoltnak.

 

Vízkereszt napján a keresztény világ, köztük a görögországi ortodox egyház is Jézus Krisztus Jordán folyóban történő megkeresztelkedését ünnepli (pontosabban a Messiás megjelenéséről szól az ünnep, tehát a keresztény világ különböző felekezetei ezen a napon Jézus Krisztus bemutatását a jeruzsálemi templomban, a három napkeleti bölcset, és a kánai menyegzőt mint Jézus első csodáját is ünnepli).

 

A keleti ún. ortodox egyházakban ezen a napon a papok hagyományosan egy megszentelt keresztet dobnak a jeges folyóba, ami után férfiak ugranak, hogy azt onnan kimenekítsék, mivel a hagyomány szerint

 

az a férfi, aki a keresztet kimenti a folyóból, az elkövetkező évben nagy egészségnek fog örvendeni.

 

A szóvivő elmondása szerint a szinódus arról is döntött, hogy ez viszont elmarad idén. Ha már víz: vízkeresztkor a hívek a papok által megszentelt vizet is visznek haza otthonaikba. Az Azonnali hétfőn írt is róla, hogy a szomszédos Romániában a Román Ortodox Egyház úgy döntött, hogy a szenteltvíz beszerzését övező tülekedés elkerülése végett az idén előre palackozott szenteltvizet osztanak szét a híveik között.

 

NYITÓKÉP: Orthodox Observer / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Száznegyven éve koronázták meg a független Román Királyság első uralkodóját. Ennek apropóján elmeséljük, kik a román monarchisták főhősei.

Hiába tartják a szakértők jó készítménynek a két vakcinát, mivel elegendő mRNS-vakcina érkezik az országba, így szerintük felesleges használni.

A Kappu tulajdonosa szerint méltatlan helyzetbe hozná a vendégeit, ha elfogadná a védettségi igazolványokat. Inkább vállalja a veszteséget.

A korábbi kormányzati kommunikáció szerint május közepére hat, május végére hétmillió ember kaphatja meg az első koronavírus elleni oltását, azonban ezektől a számoktól jócskán elmaradunk.

168 települést ért el a több civil szervezet által lebonyolított kampány, 5 ezren már meg is kaphatták az első oltást. Tabletekkel regisztrálnak, konteókkal küzdenek meg.

1941. május 10-én Rudolf Hess, Adolf Hitler helyettese váratlanul Skóciába repült. Állítólag arra akarta rávenni Churchill ellenzékét: kössenek békét Németországgal, hogy elkerüljék a kétfrontos háborút.

Azt mondják, nemcsak a szavak szintjén foglakoznának velük.

A hét kérdése

2022-ben még a választás előtt a parlament új államfőt fog megszavazni, aki ha akar, akár fontos ember is lehet majd. De ki legyen az? Van pár opció.

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Az első nyári hétvégén, június 5-én sörkóstolási és vásárlási lehetőség Budapesten és több vidéki helyszínen is.

Ezt is szerettétek

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Magyarország egyik legkeresettebb színésze az Azonnalinak elmondta, mi a kelet-magyarországi identitás lényege, milyen az HBO-val dolgozni, de az is kiderül, mi van a Bödőcs Tibor könyvéből az ő főszereplésével készülő monodrámával. Podcast!

Németországban ősszel szövetségi választásokat tartanak, eldől, ki lesz Angela Merkel utódja. Kik azok, akik vállalnák a feladatot? Techet Péter és Bukovics Martin kielemezték. Podcast!

Letoha Tamás, a gyógyszerfejlesztéssel foglalkozó kutató koronavírussal kapcsolatos olvasói kérdésekre válaszol, és azt is elmondja, miért fél a biológiai háborútól.

A galériatulajdonos műgyűjtő elmondja, hogy a szobor a világ bármely részén múzeumi tárgy lehet a jövőben: a BLM-szobor jó értelemben provokál.

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Hogyan lehet úgy szürreális műveket írni, ha a világ maga is egyre szürreálisabb? Veres Attila íróval erre kerestük a választ.

Twitter megosztás Google+ megosztás