A görög ortodox templomok akkor is nyitva tartanak vízkeresztkor, ha a rendőrség közbe akarna lépni

Szerző: Vass Csaba
2021.01.04. 18:13

A folyóba ugrálást elengedték, de a templomokat nyitva fogják tartani. Ha a rendőrség közbeavatkozik, akkor is.

A görög ortodox templomok akkor is nyitva tartanak vízkeresztkor, ha a rendőrség közbe akarna lépni

Feszültség alakult ki a görögországi ortodox egyház és a görög jobboldali kormány között azt követően, hogy a hatóságok január másodikán betiltották az egyházi ünnepségeket az országban, mert a koronavírus-járvány fertőzöttjeinek száma ismételten növekedni kezdett.

A görög kormány tiltásának értelmében az országban az egyházi szertartásokat meg lehet ugyan tartani, de kizárólag a hívők jelenléte nélkül. A szigorítás miatt a görögországi ortodox egyház püspöki szinódusa hétfőn összeült abból a célból, hogy megvitassák, hogy a közelgő vízkereszti ünnepségek hogyan fognak majd lezajlani az országban.

A görögországi ortodox egyház püspökeit tömörítő szinódus ülését követően Anthinagoras püspök, a görögországi ortodox egyház szóvivője a közszolgálati ERT csatornának nyilatkozva elmondta, arról döntöttek, hogy január hatodikán a görög ortodox templomok maradjanak nyitva a hívők számára akkor is,

ha a hatóságok ennek az ellenkezőjét rendelték el, és esetlegesen közbe akarnának lépni a hívők szétoszlatására.

A szóvivő kitért arra is, hogy a karácsonyi ünnepek alatt az országban az egyházi szertartások során a hívők betartották a járványügyi korlátozásokat, tehát viselték a maszkot és tartották a másfél méteres szociális távolságot, éppen ezért a templomok bezárását a közelgő vízkereszt alkalmával nem érzik indokoltnak.

Vízkereszt napján a keresztény világ, köztük a görögországi ortodox egyház is Jézus Krisztus Jordán folyóban történő megkeresztelkedését ünnepli (pontosabban a Messiás megjelenéséről szól az ünnep, tehát a keresztény világ különböző felekezetei ezen a napon Jézus Krisztus bemutatását a jeruzsálemi templomban, a három napkeleti bölcset, és a kánai menyegzőt mint Jézus első csodáját is ünnepli).

A keleti ún. ortodox egyházakban ezen a napon a papok hagyományosan egy megszentelt keresztet dobnak a jeges folyóba, ami után férfiak ugranak, hogy azt onnan kimenekítsék, mivel a hagyomány szerint

az a férfi, aki a keresztet kimenti a folyóból, az elkövetkező évben nagy egészségnek fog örvendeni.

A szóvivő elmondása szerint a szinódus arról is döntött, hogy ez viszont elmarad idén. Ha már víz: vízkeresztkor a hívek a papok által megszentelt vizet is visznek haza otthonaikba. Az Azonnali hétfőn írt is róla, hogy a szomszédos Romániában a Román Ortodox Egyház úgy döntött, hogy a szenteltvíz beszerzését övező tülekedés elkerülése végett az idén előre palackozott szenteltvizet osztanak szét a híveik között.

NYITÓKÉP: Orthodox Observer / Facebook

Vass Csaba
Vass Csaba az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek