Magyarázkodik a királyságokat feudalistázó fideszes megyeelnök

2021.01.03. 14:45

Németh Zoltán Nyugat-Európa királyságait feudalistázó gondolatai először egy véleménycikkében jelentek meg, amiért közpénzből még fizetett is, ebből csinált később „interjút” a megye ingyenes lapja.

Magyarázkodik a királyságokat feudalistázó fideszes megyeelnök

„A liberális »hírközlés« = ferdítés, hazugság, valótlanság” – ezzel a felütéssel kezdi Németh Zoltán, Győr-Moson-Sopron megye közgyűlésének fideszes elnöke vasárnapi Facebook-posztját, melyben szombati cikkünkre reagál.

Cikkünkben arról írtunk, hogy Németh a Nyugat-Hírmondónak, a megyei önkormányzat lapjának adott, az EU-s jogállamisági vitáról szóló interjújában feudalistának, elmaradottnak nevezte a nyugat-európai királyságokat, amelyekben az állampolgárok csak alattvalók volnának, és azt is megvilágította, mi a hasonlóság az EU és egy közös bográcsozás között.

Most már nem feudális, csak „nem korszerű”

Németh Zoltán vasárnapi posztjában már azt írja:

nem állított olyat, hogy ahol királyság van, ott nem lehet demokrácia, ő csupán nem tartja korszerűnek

azt a politikai rendszert, ahol örökletes alapon „nem választott személyek bármilyen módon hatalmat gyakorolhatnak”, még akkor sem, ha mindez jelképes. Szerinte Magyarországon ilyen esetben példátlan „ellenzéki visítás” lenne, hiszen „Magyarországon az ellenzéknek már az is antidemokratikus, hogyha a kormány és a parlamenti többség él a demokratikus jogaival és törvényt alkot meg kormányoz”.

Ez a logika azért is izgalmas egy magát keresztény-konzervatívnak nevező párt politikusától, mert a monarchiákban a „leválthatatlan valaki” – ahogy Németh nevezi Spanyolország, Belgium, Dánia, Hollandia, Svédország államfőit – legitimitása eredetileg magától Istentől jön. Noha azóta ez módosult az alkotmányra vagy éppen a hagyományra való hivatkozássá, Dániában és Spanyolországban a mai napig megmaradt a Dei gratia (Isten kegyelméből) kitétel – igaz, pusztán ceremoniális jelleggel.

Még fizetett is a megyei önkormányzat Németh „alkotmányjogi elemzésének” közléséért

A magyarázkodáson kívül más is kiderül Németh posztjából. A megyeelnök – ahogy a helyi kormánysajtó nemes egyszerűséggel nevezi – ugyanis a posztjában elsősorban nem a Nyugat-Hírmondóban megjelent interjúra, hanem egy általa a Kisalföld megyei napilapba írt 2020. december 1-jei cikkre hivatkozik, amit a poszt végén be is linkel.

A cikk végén pedig az olvasható, hogy az „a Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat támogatásával jött létre”, azaz 

annak közléséért az önkormányzat még fizetett is a Mediaworks-lap Kisalföldnek.

Ez az a lap, amely ősszel az Azonnali egy riportját nyúlta le engedélykérés és hivatkozás vagy idézőjelek nélkül, a sajátjukként feltüntetve azt. Az ügy miatt az Azonnali pert is indított a lapot kiadó Mediaworks ellen. Hogy megtudjuk, mennyi közpénzt fizetetett a Kisalföldnek a Németh által vezetett megyei önkormányzat a többek közt a nyugat-európai királyságokban lévő feudális viszonyokról szóló gondolatok közléséért, adatigénylést indítottunk.

A KÖZPÉNZBŐL FIZETETT CIKK A KISALFÖLD 2020. DECEMBER 1-JEI SZÁMÁBAN. NEM EZ AZ EGYETLEN, DECEMBER 15-ÉN IS MEGJELENT OTT EGY SZPONZORÁLT NÉMETH-ÍRÁS.

Ha összehasonlítjuk Németh Kisalföldben szponzorálással megjelentettt cikkét a Nyugat-Hírmondóban megjelent interjúval, akkor arra az érdekes eredményre jutunk, hogy

a cikk csaknem teljes szövege szó szerint átkerült az „interjúba”,

amelyben a cikk szövegén kívül Németh néhol még egy kicsit bővebben is értekezik, és kérdéseket is írtak a szövege közé. Hogy az „interjút” ki készítette, az nem derül ki, a „szerző” mindössze az MGZs monogrammal szerepel.

A NÉMETH ZOLTÁN-ÖSSZES A NYUGAT-HÍRMONDÓ NEVŰ LAPBAN.

Németh eredeti kijelentésére azóta Brenner Koloman, az Országgyűlés jobbikos alelnöke is reagált. A soproni német származású politikus azt írta: elgondolkodtatónak tartja, hogy „legalábbis regionálisan vezető beosztásban fideszes politikus ekkora szamárságot hogyan mondhat”, feudális viszonyok ugyanis nem a nyugat-európai királyságokban, hanem „a helyi Döbrögik” alatt uralkodnak.

CÍMLAPFOTÓ: Németh Zoltán Facebook-oldala

FOTÓK: Bukovics Martin / Azonnali

Bakó Bea
Bakó Bea az Azonnali alapító-főszerkesztője

EU-jogász. 2021 márciusa óta anyasági szabadságon.

olvass még a szerzőtől
Bukovics Martin
Bukovics Martin az Azonnali alapító-főszerkesztője

Német anyanyelv, gradišćei gyökerek, pécsi szőlő, olasz parkolási bírságok. Az Azonnalitól való távozása óta itt olvasható: Gemišt

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek