+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Bukovics Martin
2021. január 2. szombat, 15:10
A viszonyok feudálisak, az állampolgárok alattvalók, Emmanuel Macronnal pedig az is baj, hogy Andorra hercege.

A fideszes mainstreamtől eltérően önálló gondolatot is tartalmazó interjút adott Németh Zoltán győri fideszes politikus (a címlapképen jobbra) még decemberben, hogy az EU-s költségvetés elleni orbáni vétót elmagyarázza Győr-Moson-Sopron megye kisebb városokban és falvakban lakó polgárainak – sajnos csak most vettük észre.

 

Az 1990 óta Fidesz-tag, környezetmérnök Némethről azt kell tudni, hogy 2006-2010 között Győr alpolgármestere volt, aztán parkolópályára került, és a városi politizálásról kicsit nagyobbra váltott. 2014 óta vezeti a Győr-Moson-Sopron megyei közgyűlést, és mint azt a Győr-Moson-Sopron megyei önkormányzat lapja, a diszkréten narancssárga fejléccel megjelenő, már a nevében is helyesírási hibát elkövető Nyugat-Hírmondó írja: lényegében ő a megye elnöke.

 

Noha a Győr-Moson-Sopron megyei közgyűlésnek azon kívül, hogy Győrben van a székhelye a városházával szemközti megyeházán, nincs teendője a két megyei jogú város, Győr és Sopron ügyeivel, az Ugytudjuk.hu értesülései szerint Németh olyan tárgyalásokon is jelen van a szintén fideszes Dézsi Csaba András vezette győri városházán, amelyeken nem feltétlenül kéne ülnie, illetve – mint írják – befolyása van városi ügyekre és a megyeszékhellyel kapcsolatos pályázatokra is.

 

Németh az interjút a Nyugat-Hírmondónak, a Győr-Moson-Sopron megyei önkormányzat 170 ezer példányban megjelenő, a megyebeli fideszeseket népszerűsítő, a postaládákba ingyen bedobált lapjának adta, többek közt olyan gondolatokkal alátámasztva a kormány EU-ügyi irányvonalát, hogy

 

az EU olyan, mint egy közös bográcsozás.

 

A jogállamisági vita az életrajza szerint EU-s közigazgatási képzésen is részt vett politikus szerint arról szól, hogy miután mindenki maga hozta az alapanyagokat és közösen megfőzték az ételt, lennének, akik utólag meg akarnák határozni, hogy bizonyos résztvevők, például a bajszosok ne kaphassanak az ételből. Azt is hozzátette, hogy valójában arról van szó, hogy a liberális politikusok „mondvacsinált ürügyekkel” tarthassák vissza az országnak járó EU-s pénzeket. (Hogy valójában miről szól a jogállamisági mechanizmus, arról itt írtunk részletesen.)

 

A VERETES GONDOLATOK CÍMLAPOT ÉRTEK. FOTÓ: BUKOVICS MARTIN / AZONNALI

 

De az igazi gyomrost a nyugat-európaiaknak nem ezzel adja Németh. Igazi baloldali, monarchiaellenes gondolatmenettel érvel amellett, hogy a rendszerváltáskor Habsburg Ottó helyett még Pozsgay Imrén is elgondolkozó, végül Göncz Árpádot államfővé megtevő Magyarország miért különb a kontinens nyugati felénél:

 

„Magyarország államformája köztársaság, a népképviselet legfőbb szerve az Országgyűlés, államfője pedig a köztársasági elnök. Nem kell messzire mennünk olyan EU-s tagállamokért, ahol még mindig feudális viszonyok működnek: királyság vagy monarchia (ld. Spanyolország, Dánia, Hollandia, Svédország vagy Belgium.)”

 

Noha környezetmérnökként nyilván nem erőssége az alkotmányjog, Némethtől azt is megtudtuk, hogy mi az oka annak, hogy nem szívesen lenne holland vagy spanyol:

 

„S tudjuk, a királyságban van uralkodó, az állampolgárok pedig tulajdonképpen alattvalók. Gondoljunk csak bele, hogy ezek az elmaradott berendezkedésű országok oktatnak ki bennünket a korszerű demokráciáról.”

 

Belgiumot egyetlen mondattal intézi el a megyeelnök:

 

„Sokat elmond a hazánkat érő bírálatokról egyébként az is, hogy épp abban az országban is a király az államfő, ahol az Európai Unió legfőbb szervei működnek.”

 

De a francia elnöknek is kijut a jakobinus dühből:

 

„De demokráciákban is találunk komoly eltéréseket. Franciaországban Emmanuel Macron köztársasági elnöknek – aki mellesleg Andorra hercege is – egy személyben normál esetben is sokkal nagyobb hatalma van, mint veszélyhelyzet idején rendkívüli felhatalmazással az egész magyar kormánynak.”

 

Németh „alkotmányjogi elemzéséhez” a tényszerűség kedvéért érdemes két dolgot hozzátenni: 

 

+ Nem az határozza meg, hogy egy ország demokrácia-e, hogy az államfőt királynak vagy köztársasági elnöknek hívják, hanem az, hogy rendszeres, titkos és egyenlő választójogon alapuló tiszta választásokon esélyük van-e az állampolgároknak a kormányt leváltaniuk.

 

+ Egy ország pedig nem attól lesz feudális, hogy királya van, hanem attól, hogy a politikai vezetők egyedi közbenjárásra oldják csak meg egyes kiválasztottak bajos ügyeit.

 

FRISSÍTÉS (január 3.): Németh Zoltán reagált a cikkünkre, és ezalapján kiderült: a politikus Nyugat-Európa királyságait feudalistázó gondolatai először egy véleménycikkében jelentek meg, amiért közpénzből még fizetett is, ebből csinált később „interjút” a megye saját lapja.

 

CÍMLAPFOTÓ: Németh Zoltán Facebook-oldala

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Azt mondják, nemcsak a szavak szintjén foglakoznának velük.

A Miskolc-Tornyosnémeti szakasz elkészülésével teljessé válik Pozsony és Kassa autópálya-összeköttetése Magyarországon keresztül. Az Észak-Szlovákián keresztül épülő autópálya befejezése viszont még nem látszik.

Sőt, a leszállított mennyiség akár ennek a duplája is lehet, ha a Bizottság lehívja a német gyártóval kötött szerződésben szereplő másik 900 millió adag vakcinára szóló opciót is.

2018-ban, amikor az akkor még LMP-pártelnök épphogy csak elveszítette a választást, a Jobbik még 8,5 százalékot szerzett – most azonban szerintük már megérdemli Szél a Jobbik támogatását.

Az emberi jogi szervezet szerint Putyinék arra használták fel a korábbi döntésüket, ami elvette Navalnijtól ezt a státuszt, hogy e mögé bújva „megpróbálják meggyilkolni” a politikust.

Azonban Belaruszban nem lehet majd levélben szavazni, mert azzal Lukasenka szerint visszaélnének az amerikaiak és elpusztítanák az országát.

Két újságírólány is azzal vádolja Wolfgang Fellnert, az egyik legolvasottabb osztrák bulvárnapilap kiadóját, hogy szexuálisan molesztálta őket.

A hét kérdése

2022-ben még a választás előtt a parlament új államfőt fog megszavazni, aki ha akar, akár fontos ember is lehet majd. De ki legyen az? Van pár opció.

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Az első nyári hétvégén, június 5-én sörkóstolási és vásárlási lehetőség Budapesten és több vidéki helyszínen is.

Ezt is szerettétek

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Magyarország egyik legkeresettebb színésze az Azonnalinak elmondta, mi a kelet-magyarországi identitás lényege, milyen az HBO-val dolgozni, de az is kiderül, mi van a Bödőcs Tibor könyvéből az ő főszereplésével készülő monodrámával. Podcast!

Németországban ősszel szövetségi választásokat tartanak, eldől, ki lesz Angela Merkel utódja. Kik azok, akik vállalnák a feladatot? Techet Péter és Bukovics Martin kielemezték. Podcast!

Letoha Tamás, a gyógyszerfejlesztéssel foglalkozó kutató koronavírussal kapcsolatos olvasói kérdésekre válaszol, és azt is elmondja, miért fél a biológiai háborútól.

A galériatulajdonos műgyűjtő elmondja, hogy a szobor a világ bármely részén múzeumi tárgy lehet a jövőben: a BLM-szobor jó értelemben provokál.

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Hogyan lehet úgy szürreális műveket írni, ha a világ maga is egyre szürreálisabb? Veres Attila íróval erre kerestük a választ.

Twitter megosztás Google+ megosztás