Az FPÖ frakcióvezetője semmiképpen sem oltatja be magát

Szerző: Techet Péter
2020.12.28. 15:14

Herbert Kickl szerint az oltás arra hasonlít, mint amikor az NDK-ban és a Szovjetunióban a máskéntgondolkodókat pszichiátriai kezelésre küldik.

Az FPÖ frakcióvezetője semmiképpen sem oltatja be magát

Az Österreich bulvárnapilap internetes műsorának adott interjút Herbert Kickl, a szélsőjobboldali Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) frakcióvezetője. Az egykori belügyminiszter élesen kritizálta Sebastian Kurz jobbközép-zöld kormányát, mert szerinte a jelenlegi járványellenes intézkedések mellett

„már nem lehet beszélni demokráciáról”.

A politikus az egykori NDK politikájához hasonlította a járványügyi korlátozásokat, és azt mondta: ma ugyanúgy járnának el a kritikusokkal szemben Ausztriában, mint egykoron a Szovjetunióban. A politikus azt is kifejtette: az, hogy a tesztelésen vagy az oltáson résztvettek esetleg mentesülnek bizonyos korlátozások alól, olyan kedvezmény, amivel egykoron a Szovjetunió Kommunista Pártjába csalogathatták a tagokat.

HERBERT KICKL (A KÉP JOBBOLDALÁN) AZ FPÖ MÁSODIK LEGFONTOSABB POLITIKUSA JELENLEG, Ő ÁLL A PARLAMENTI KLUB (AZAZ A FRAKCIÓ) ÉLÉN. A POLITIKUS A PÁRT RADIKÁLIS IDEOLÓGUSÁNAK IS SZÁMÍT, 2017 ÉS 2019 KÖZÖTT AUSZTRIA BELÜGYMINISZTERE VOLT, TÖBB BOTRÁNY IS KÖTŐDIK EKKORI TEVÉKENYSÉGÉHEZ, MERT ELTŰNTEK A MINISZTÉRIUMÁBÓL NEMZETBIZTONSÁGI IRATOK. FOTÓ: FPÖ TIROL / FB

Az FPÖ-s politikus úgy látja, hogy „diktatúra” felé tart Ausztria, mert korlátozzák az egyéni szabadságjogokat. Szerinte nem lehet a jelenlegi helyzetet csak a vírus szempontjából nézni, „itt van a gazdaság, itt van az oktatás”.

A politikus kétségbe vonta a tudósok állítását, miszerint a szájmaszkra szükség lenne.

Ő nem is hordja azt a bécsi parlament üléstermében – amiért már többször is kapott figyelmeztetést –, de azt elismerte: az utcán azért ő is felveszi.

Kickl ellenzi azt is, hogy tömeges tesztelésekkel szűrjék ki a fertőző eseteket – ennek kapcsán egyenesen „teszt-apartheidről” beszélt. A jobboldali Österreich újságírója is visszakérdezett azonban, hogy ha se a teszt, se a szájmaszk, se a korlátozások nem megfelelőek Kickl szerint, akkor mit kéne csinálni. Kickl erre nem válaszolt. De elmondta: ő az oltásban se bízik. Mivel pár éve átesett egy erősebb influenzán,

úgy véli: az ő immunrendszere van olyan erős, hogy kibírja a kínai koronavírust is. „Engem aztán nem fog senki beoltani” – mondta.

Két gondja van az oltással. Először is a politikus szerint nem lehetséges oltást ilyen rövid idő alatt előállítani. Másrészről kifogásolja, hogy nem az ő személyes háziorvosa adná be neki.

AZ FPÖ ELNÖKE, NORBERT HOFER ÉS FRAKCIÓVEZETŐJE, HERBERT KICKL (HOFER MÖGÖTT) MÁR SZEPTEMBERBEN „A KORONAŐRÜLET” ELLEN KAMPÁNYOLT A BÉCSI TARTOMÁNYI VÁLASZTÁSON. FOTÓ: TECHET PÉTER / AZONNALI

Az FPÖ nyár óta keményen beleállt az oltásellenesek táborába, az októberi bécsi választásokon is a járványügyi korlátozások ellen kampányolt – ez azonban nem hozott sikert, a párt Bécsben szavazóinak több, mint kétharmadát elvesztette. Országosan a párt 10 százalék körül áll.

A bécsi parlamentben – a szocdemek és a liberálisok mellett – az FPÖ ellenzékben ül. Kickl kizárta, hogy pártja beállna Kurz mögé, ha esetleg a Zöldek kilépnének a kormányból. A politikus úgy véli: Kurznak ma a Zöldekkel nagyon kényelmes partnerei vannak, az ökopárt ugyanis szerinte mindenre rábólint, ráadásul nem mozgosítja „a civilszférát“ tüntetésekkel a Kurz ellen, ahogy még a 2017 és 2019 közötti ÖVP-FPÖ-kormány idején tette.

NYITÓKÉP: A mainzi BioNTech cég által kifejlesztett BNT-162 hatóanyag / Twitter, BioNTech

Techet Péter
Techet Péter az Azonnali főmunkatársa

Doktori jogból és történelemből, külpolitika érdeklődésből, Közép-Európa hobbiból. Münchentől New Yorkig sok helyen volt otthon. Többet élt Triesztben, mint a NER-ben.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek