+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Petróczi Rafael
2020. december 23. szerda, 13:38
Először az egészségügyi dolgozók oltathatják be magukat már közvetlenül karácsony után azokkal a Pfizer-vakcinákkal, amikre az EU is rábólintott.

Véglegesítette és elfogadta az oltási tervet Orbán Viktor az országos operatív törzzsel való utolsó idei egyeztetést követően. Mint a miniszterelnök elmondta:

 

„Az első vakcinákból az orvosok, az ápolók, és a betegek életéért küzdő intenzív osztályon dolgozók kapnak először oltási lehetőséget.”

 

 

Az egészségügyi dolgozók átoltása Ausztriához hasonlóan már december 27-étől elkezdődhet, és mint az a keddi kormányinfón elhangzott: 5500 oltóanyag fog érkezni – ezek mind mRNS-alapú Pfizer-BioNTech-vakcinák lesznek. A Pfizer-vakcinákra egyébként az EU engedélyeztetésért illetékes szerve, az Európai Gyógyszerügynökség is rámondta az áment (ennek menetéről és jelentőségéről itt írtunk bővebben), ráadásul ezek az oltóanyagok szinte biztosan védettséget fognak nyújtani a Nagy-Britanniában terjedő koronavírus-mutáció ellen is.

 

A miniszterelnök ígérete szerint később a lakosság tömeges átoltása is elkezdődhet, igaz, azt maga is hangsúlyozta: egyelőre nem tudja, mikor következhet ez be – ez szerinte az uniós és a hazai egészségügyi szervek vakcina-engedélyeztetési folyamatától függ.

 

Az Azonnali megrendelésére az IDEA Intézet által készített közvélemény-kutatás egyébként azt mutatja: a magyar lakosság mindössze 36 százaléka szándékozik beoltatni magát a koronavírus ellen, míg 48 százalék ezt elutasítja, és 16 százalék még nem tudja ezt, vagy nem szeretne válaszolni. Érdekes, hogy pártpreferencia alapján is van különbség abban, hogy mely társadalmi csoportokban mekkora a hajlandóság az oltásra:

 

egyedül a fideszesek körében szárnyal az oltási kedv, nekik 57 százalékuk oltatná be magát, és csupán 38 százalék nem.

 

A legszkeptikusabbak a Jobbik szavazói: közülük mindössze 16 százalék oltatná be magát koronavírus-vakcinával, míg 66 százalék elutasítja ennek lehetőségét. A további érdekes közvélemény-kutatási eredményeket itt lehet átböngészni.

 

 

A miniszterelnök megerősítette azt is, hogy

 

elkezdték megnézni, hogy hogyan tudnának igazolást kiállítani arról, ha valaki bármilyen úton védettséget szerzett a vírussal szemben,

 

akár úgy, hogy beoltatta magát, akár úgy, hogy korábban átesett a betegségen. Orbán szerint – összhangban az uniós irányokkal – ennek az igazolás kiállítására alkalmas, a Belügyminisztérium által kifejlesztett digitális platformját is „megnézték”.

 

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a keddi kormányinfón egyébként már újságírói kérdésre meglebegtette: egész biztosan lesznek olyan szabályok nemcsak Magyarországon, hanem Európában is, amik elő fogják írni a koronavírus elleni védettség igazolását ahhoz, hogy például moziba, színházba vagy fesztiválokra lehessen menni.

 

NYITÓKÉP: Orbán Viktor / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Ha nem nő meg az AstraZeneca vakcina elfogadottsága, kérdéses, hogy Németországban tartható lesz-e az oltási kampány menetrendje.

Ameddig nincs erős bizonyíték az iskolabezárások jótékony járványügyi hatására, nyitva kellene lenniük.

Az 1703-ban alapított Wiener Zeitungban kötelező jelleggel állami és gazdasági hirdetmények is megjelennek. Ennek vetnének véget.

Akik tavaly lettek nagykorúak és a járvány miatt lemaradtak erről, azok idén csaphatnak le ezekre.

Perón úgy foglalta össze karrierjét, hogy első elnökségét az apáknak, a másodikat az anyáknak, a harmadikat pedig a gyermekeiknek köszönheti.

Korábban egyszer már elkezdték a tanügyi alkalmazottak beoltását, de mivel kevés oltóanyag érkezett, ezért le kellett állítani a projektet. Most nagyon belehúznának.

A parlament nemzetbiztonsági bizottságát elnöklő jobbikos Stummer János azt állítja: titkos alagutat építtetne magának Orbán Viktor a Puskás-stadionba. A kormányzat szerint ez nem teljesen van így.

A hét kérdése

Arról még senki sem beszélt, hogy ezeket pontosan mire is lehetne felhasználni, azt viszont tudjuk, hogy jönnek. Dönts te!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

A Helyzet-interjúban vendégünk Miklósy Krisztián synthwave zenész, akivel kitárgyaltuk, hogyan válik valósággá lassan a nyolcvanas évek sci-fijeinek retrofuturizmusa. Podcast!

Hogyan hat a klímaváltozásra a CSOK Vági Márton szerint? Csalár Bence divatblogger pedig a magyarok ízléséről, a divattal való kapcsolatukról és a magyar vidék divatjáról mesélt. Podcast!

Szálinger Balázs költővel beszéltünk, aki elmondja, miért vonult ki a városból és a Facebookról, és mi köze a költészethez a verses reklámoknak és Krúbinak.

Van-e a magyar politikában még élet Facebook nélkül? Ezt a kérdést vitatjuk meg az elején! A második fele: meglepetés!

Megújult a Helyzet, az Azonnali podcastja! Prieger Zsolt, az Anima Sound System frontembere mesél cigányságról, vírusról és jellemfejlődésről.

Mennyire estek be az árak a fővárosban és vidéken? Érdemes várni a lakásvásárlással vagy eladással? Ingatlanpiaci szakértőkkel beszélgettünk a Helyzetben! Podcast.

A kormányra kerülő RMDSZ akár három minisztériumot is kaphat Romániában. A választáson meglepően jól szereplő szélsőjobboldal azonban a koalícióban is okozhat zavart.

Twitter megosztás Google+ megosztás