+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Vass Csaba
2020. december 22. kedd, 09:50
December 21-én este bekövetkezett a Jupiter és a Szaturnusz együttállása, legközelebb 2080-ban lesz ilyen. Sokan úgy tartják, ezt a jelenséget észlelhették a napkeleti bölcsek „betlehemi csillagként” is. Mutatjuk, hogy nézett ki!

December 21-én éjszaka következett be 2020 legfelkapottabb csillagászati eseménye, a Jupiter és a Szaturnusz együttállása. A jelenségről sokan azt tartják, hogy a Bibliában szereplő betlehemi csillag is ennek az együttállásnak volt köszönhető, és a napkeleti bölcseket is ez a csillag vezette el az újszülött Jézushoz.

 

A Jupiter és a Szanturnusz együttállása idén azért is kapott nagy figyelmet, mert karácsony tájékán következett be, azaz pontosan a téli napfordulón.

 

Azok, akik az elmúlt időszakban kémlelni tudták az éjszakai égboltot, és ebben sem a kijárási tilalom, sem a felhős ég nem akadályozta meg őket, megfigyelhették, hogy a naprendszer két legnagyobb bolygója, a Jupiter és a Szaturnusz egyre jobban közelít egymáshoz. Ez a közeledés tetőzött keddre virradóan, amikor a két bolygó – a Földről látható szögtávolsága alapján – olyan közel került egymáshoz,

 

amilyenre 1623 óta nem volt példa, legközelebb pedig 2080-ban fordul majd elő.

 

Aki a témában tudományosan és részletekbe menően akar tájékozódni, az mindenképpen látogasson el a Magyar Csillagászati Egyesület honlapjára.

 

Mi nem is fárasztanánk az olvasókat további tudományos magyarázatokkal a témát illetően, inkább mutatjuk azokat a felvételeket, amiket azon szerencsések készítek, akik megfigyelhették ezt a nem mindennapi jelenséget.

 

A Madarasi Hargitáról Fodor Istvánnak, a Csíkszeredai Fül-Orr-Gégészet osztályvezető főorvosának sikerült lencsevégre kapnia az együttállást:

 

Az a bizonyos kettőscsillag (Jupiter-Szaturnusz együttállás)

Közzétette: Fodor István – 2020. december 21., hétfő

 

Egy, a Közel-Keleten készült fotóról is jól látszik, hogy a Jupiter egyre közelít a Szaturnuszhoz. A fénykép még a konvergencia bekövetkezte előtt készült, azaz még azelőtt, hogy a Jupiter elérte volna a Szaturnuszt:

 

Egy perce kaptam egy fotót.A közel-keletről jött,ahol jól látni a Jupiter- Saturnus együttállást!Ezt is megéltük!Tán más világ lesz eztán!

Közzétette: Ferkó Attila György – 2020. december 21., hétfő

 

A román Ucenicul Astronom Egyesület felvételein is jól látszik, hogy mi játszódott le az éjszaka az égbolton. Az egyesület egyébként azért küzd, hogy a romániai gyerekek körében népszerűbbé tegye a csillagászatot. A Facebook-oldalukon rengeteg érdekes videó és fénykép van még, azokat is érdemes csekkolni:

 

 

A Reuters egyébként szintén készített egy összeállítást az eseményről, ott távcső segítségével készített felvételek is láthatóak.

 

Angolul értő olvasóinknak ajánljuk fügyelmébe az amerikai CBS tegnap reggeli adását is, ahol részletesen foglalkoztak a témával:

 

 

A Los Angelesben található Griffith Obszervatórium közölt egy jó két és fél órás videót az eseményről, amit ide is teszünk ráérősebb olvasóink számára:

 

 

Ti figyeltétek az égboltot az éjszaka, esetleg sikerült fotót is készíteni róla? Ha igen, akkor ne fosszatok meg minket azok megtekintésétől, kommenteben, vagy küldjétek el nekünk a felvételeiteket a szerkeszto@azonnali.hu címre!

 

NYITÓKÉP: Fodor István/Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Néhány kivétel azért marad: a piacokon, a zsúfolt helyeken és a busz- és vonatállomásokon még kell majd a maszk, máshol azonban nem. Június elsejétől pedig újabb enyhítések jönnek.

Gulyás Gergely szerint a PCR-tesztek nem adnak elég bizonyosságot. Viszont jöhetnek a lakodalmak és lassan a koncertek is. Mutatjuk, miről volt szó az eheti kormányinfón!

A miniállam mindeközben 50 euróért árulja turistáknak az orosz vakcinát, cserébe el kell tölteni hat éjszakát náluk.

Hogy melyik párt frakciójába csatlakozna be az előválasztáson miniszterelnök-jelöltként is elinduló Márki-Zay, azt viszont egyelőre nem tudni.

A román kormány 2020. márciusban 53 millió facsemete elültetését jelentette be, a Recorder átvizsgált pár helyszínt és kiderült, hogy csak papíron ültetődtek el ezek a fák.

Európában máshol is bőven voltak és vannak olyanok, akik úgy lettek kormány- vagy államfők, hogy angolul rosszul beszéltek. Összeszedtünk párat!

A járvánnyal kapcsolatos álhírterjesztésért megítélt érdemrendet így senki nem vette át – a DK miniszterelnök-jelöltje azért nem kell szomorkodjon, meg fogja azt kapni postán.

A hét kérdése

2022-ben még a választás előtt a parlament új államfőt fog megszavazni, aki ha akar, akár fontos ember is lehet majd. De ki legyen az? Van pár opció.

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Az első nyári hétvégén, június 5-én sörkóstolási és vásárlási lehetőség Budapesten és több vidéki helyszínen is.

Ezt is szerettétek

Meddig adminisztratív hiba az állam részéről, ha nem küldi valakinek az igazolásokat, és honnan súlyosabb mulasztás?

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Magyarország egyik legkeresettebb színésze az Azonnalinak elmondta, mi a kelet-magyarországi identitás lényege, milyen az HBO-val dolgozni, de az is kiderül, mi van a Bödőcs Tibor könyvéből az ő főszereplésével készülő monodrámával. Podcast!

Németországban ősszel szövetségi választásokat tartanak, eldől, ki lesz Angela Merkel utódja. Kik azok, akik vállalnák a feladatot? Techet Péter és Bukovics Martin kielemezték. Podcast!

Letoha Tamás, a gyógyszerfejlesztéssel foglalkozó kutató koronavírussal kapcsolatos olvasói kérdésekre válaszol, és azt is elmondja, miért fél a biológiai háborútól.

A galériatulajdonos műgyűjtő elmondja, hogy a szobor a világ bármely részén múzeumi tárgy lehet a jövőben: a BLM-szobor jó értelemben provokál.

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Twitter megosztás Google+ megosztás