+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Szűcs Donát
2020. december 21. hétfő, 12:02
A tisztifőorvos bejelentette: felfüggesztik a kijárási tilalmat december 24-éről 25-re virradóan.

December 24-én este nyolc óra után is bárki mehet, ahova akar – az operatív törzs hétfői sajtótájékoztatóján ugyanis Müller Cecília tisztifőorvos bejelentette, hogy szentestére felfüggesztik a november 11-e óta érvényben lévő kijárási tilalmat. Müller azt is elmondta, hogy a 14 év alatti gyermekek nem számítanak bele a családi rendezvények maximum tízfős létszámába.

 

„Ne tegyen minket ez az egy éjszaka szabadossá”

 

– tette hozzá a tisztifőorvos.

 

A kormány annak érdekében várt december 21-ig az ünnepek alatt érvényes szabályok kihirdetésével, hogy az aktuális koronavírus-statisztikák alapján tudjon döntést hozni. Ettől függetlenül a novemberben kihirdetett, és decemberben meghosszabbított veszélyhelyzet alatti korlátozások érvényben maradnak legalább január 11-ig. Sőt, Orbán hétfőn korábban azt is meglebegtette, hogy „a járványügyi készültség 2021-ben valószínűleg egész évben fönnmarad”.

 

A most bejelentett enyhítés csak ideiglenesen az ünnepi időszakra, december 24-éről 25-re virradóan érvényes. Így szilveszterkor is érvényben lesz például az este 8 utáni kijárási tilalom, és kormányrendeletben tiltotta meg Orbán azt is, hogy az emberek tűzijátékokat vagy petárdákat árusítsanak és használjanak – igaz, mindezeket csak közterületen tilos.

 

Szombaton a miniszterelnök egyébként a gazdaságvédelmi akcióterv újabb elemeit is bejelentette, például kedvezményes hitelfelvételt a gyermekes családoknak vagy megfelezett iparűzési adót a helyi vállalkozásoknak. De hogy ez a lehetőség valóban segít-e a családoknak, és hogyan hat az önkormányzatokra az egyik fő bevételi forrásukat jelentő iparűzési adó nyesegetése? Erről itt írtunk elemzést.

 

NYITÓKÉP: Koronavirus.gov.hu

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Újabb humanitárius válság van kialakulóban a spanyol-marokkói partoknál. Az okok a két állam közötti feszültségre vezethetők vissza.

Összesen 53 ötlet közül választhatnak a budapestiek, amik közül a legtöbb szavazatot kapó projekteket a főváros meg is fogja valósítani.

A veszélyhelyzetet ugyan már ősz előtt is feloldhatja a kormány, de ez sokat nem jelent.

A 2014-ben és 2018-ban is Budapest 16. számú választókerületét megnyerő Hiller így a hat ellenzéki pártból már három támogatását bírja.

A Momentum korábban amellett kardoskodott, hogy mind a 106 körzetben legyen előválasztás.

A szervezet jelentése szerint csak így érhetjük el globálisan a karbonsemlegességet 2050-re.

A román szocdemek volt elnöke jelenleg is börtönben ül, azonban most egy újabb ügyben ismét vádat emeltek ellene.

A hét kérdése

Ha igen, mivel oltottak? Ha nem, miért nem oltattad még be magad? Nem reprezentatív felmérés az Azonnalin!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Az első nyári hétvégén, június 5-én sörkóstolási és vásárlási lehetőség Budapesten és több vidéki helyszínen is.

Ezt is szerettétek

Meddig adminisztratív hiba az állam részéről, ha nem küldi valakinek az igazolásokat, és honnan súlyosabb mulasztás?

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Magyarország egyik legkeresettebb színésze az Azonnalinak elmondta, mi a kelet-magyarországi identitás lényege, milyen az HBO-val dolgozni, de az is kiderül, mi van a Bödőcs Tibor könyvéből az ő főszereplésével készülő monodrámával. Podcast!

Németországban ősszel szövetségi választásokat tartanak, eldől, ki lesz Angela Merkel utódja. Kik azok, akik vállalnák a feladatot? Techet Péter és Bukovics Martin kielemezték. Podcast!

Letoha Tamás, a gyógyszerfejlesztéssel foglalkozó kutató koronavírussal kapcsolatos olvasói kérdésekre válaszol, és azt is elmondja, miért fél a biológiai háborútól.

A galériatulajdonos műgyűjtő elmondja, hogy a szobor a világ bármely részén múzeumi tárgy lehet a jövőben: a BLM-szobor jó értelemben provokál.

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Twitter megosztás Google+ megosztás