+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Szűcs Donát
2020. december 21. hétfő, 12:02
A tisztifőorvos bejelentette: felfüggesztik a kijárási tilalmat december 24-éről 25-re virradóan.

December 24-én este nyolc óra után is bárki mehet, ahova akar – az operatív törzs hétfői sajtótájékoztatóján ugyanis Müller Cecília tisztifőorvos bejelentette, hogy szentestére felfüggesztik a november 11-e óta érvényben lévő kijárási tilalmat. Müller azt is elmondta, hogy a 14 év alatti gyermekek nem számítanak bele a családi rendezvények maximum tízfős létszámába.

 

„Ne tegyen minket ez az egy éjszaka szabadossá”

 

– tette hozzá a tisztifőorvos.

 

A kormány annak érdekében várt december 21-ig az ünnepek alatt érvényes szabályok kihirdetésével, hogy az aktuális koronavírus-statisztikák alapján tudjon döntést hozni. Ettől függetlenül a novemberben kihirdetett, és decemberben meghosszabbított veszélyhelyzet alatti korlátozások érvényben maradnak legalább január 11-ig. Sőt, Orbán hétfőn korábban azt is meglebegtette, hogy „a járványügyi készültség 2021-ben valószínűleg egész évben fönnmarad”.

 

A most bejelentett enyhítés csak ideiglenesen az ünnepi időszakra, december 24-éről 25-re virradóan érvényes. Így szilveszterkor is érvényben lesz például az este 8 utáni kijárási tilalom, és kormányrendeletben tiltotta meg Orbán azt is, hogy az emberek tűzijátékokat vagy petárdákat árusítsanak és használjanak – igaz, mindezeket csak közterületen tilos.

 

Szombaton a miniszterelnök egyébként a gazdaságvédelmi akcióterv újabb elemeit is bejelentette, például kedvezményes hitelfelvételt a gyermekes családoknak vagy megfelezett iparűzési adót a helyi vállalkozásoknak. De hogy ez a lehetőség valóban segít-e a családoknak, és hogyan hat az önkormányzatokra az egyik fő bevételi forrásukat jelentő iparűzési adó nyesegetése? Erről itt írtunk elemzést.

 

NYITÓKÉP: Koronavirus.gov.hu

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A Feröer-szigetek lakóit nem különösen izgatja egyelőre a járvány harmadik hulláma.

Ecsenyi Áron a korábbi tüntetésein összeszedett bírságai miatt nem akarta igazolni magát: bevitték, három óra múlva elengedték, de közben lökdösték és inzultálták.

Civilek is indulhatnak rajta, ha előre nyilatkoznak arról, hogy győzelmük esetén melyik párt frakciójába ülnének be. Aki 2022 áprilisáig betölti a 18. életévét, részt vehet az előválasztáson.

Hetvenöt éve írták alá azt az egyezményt, amely lehetőséget adott Csehszlovákiának arra, hogy területéről magyar lakosokat telepítsen át Magyarországra, és fordítva.

A kontinens legjobb sorozatával, archívumával, tojástörőjével és még sok minden mással!

A 2010-es évek elején még fagyos volt a viszony, de mostanra eljutottak egészen addig, hogy a Fidesz már az RMDSZ ellenében induló erdélyi jobboldaliakat hazaárulózza. Hogyan jutottak el idáig?

A hét kérdése

Arról még senki sem beszélt, hogy ezeket pontosan mire is lehetne felhasználni, azt viszont tudjuk, hogy jönnek. Dönts te!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

A Helyzet-interjúban vendégünk Miklósy Krisztián synthwave zenész, akivel kitárgyaltuk, hogyan válik valósággá lassan a nyolcvanas évek sci-fijeinek retrofuturizmusa. Podcast!

Hogyan hat a klímaváltozásra a CSOK Vági Márton szerint? Csalár Bence divatblogger pedig a magyarok ízléséről, a divattal való kapcsolatukról és a magyar vidék divatjáról mesélt. Podcast!

Szálinger Balázs költővel beszéltünk, aki elmondja, miért vonult ki a városból és a Facebookról, és mi köze a költészethez a verses reklámoknak és Krúbinak.

Van-e a magyar politikában még élet Facebook nélkül? Ezt a kérdést vitatjuk meg az elején! A második fele: meglepetés!

Megújult a Helyzet, az Azonnali podcastja! Prieger Zsolt, az Anima Sound System frontembere mesél cigányságról, vírusról és jellemfejlődésről.

Mennyire estek be az árak a fővárosban és vidéken? Érdemes várni a lakásvásárlással vagy eladással? Ingatlanpiaci szakértőkkel beszélgettünk a Helyzetben! Podcast.

A kormányra kerülő RMDSZ akár három minisztériumot is kaphat Romániában. A választáson meglepően jól szereplő szélsőjobboldal azonban a koalícióban is okozhat zavart.

Twitter megosztás Google+ megosztás