+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Bukovics Martin
2020. december 21. hétfő, 15:31
Aki kóstolta, tudja, egy kartonnál kevesebbet felesleges rendelni belőle. Németh Janó elkészítette ugyanis a tökéletes sillert.

Milyen bort vegyek? Mi bizony minden héten megírjuk. Lehet az egy családi pince jólmenő slágere, a nagytermelő tömegbora, egy garázsborászat parcellaszelekciója, kései szüretelésű cirfandli, magas savú rajnai vagy akár szerb ürmös, a lényeg, hogy finom legyen. De az se baj, ha meghökkent és kimozdít a kényelmes komfortzónából. Téged is, minket is. További szempont: ne legyen túl nehéz hozzájutni.

 

A siller állítólag nehéz műfaj a piacon, hiszen se nem rozé, se nem vörösbor igazából, valahol a kettő között van, a rozénál sötétebb, a vörösbornál haloványabb. Magyarországi borászati szemszögből nézve a siller egy erőteljesebb rozé, hiszen a rozénál egy kicsit tovább kell héjon áztatni, van olyan is, aki emiatt direkt pirosbornak nevezi. Aztán persze vannak olyan sillerek, amik egy kadarka színénél már eleve erőteljesebbek, szóval óvatosan a szőlőfajtákkal és az általánosításokkal. 

 

Amivel viszont ne legyen óvatos senki, azok a külföldi sillerek, a Rotling és a Schieler: mivel alapvetően a svábokhoz fűződött ez a bortípus itthon, ezért itthon főleg Szekszárdon és Villányban népszerű, de Baden-Württembergben, Svájcban, Szászországban, sőt a Bánság mai szerbiai részén a mai napig hagyományos módon, azaz fehér- és kékszőlőt közösen erjesztve készülnek a sillerek – ezt itthon a bortörvény tiltja, azaz ilyen bort forgalomba hozni nem lehet, és ha valaki megkóstolja, rögtön tudni fogja, mennyire mások azok a mi sillerünkhez képest, és hogy fogyasztói élvezeti oldalról nézve talán még igaza is van a bortörvény paternalizmusának.

 

Ha egy olyan bort keresel, amit bármikor felbonthatsz, hogy igyál valami jót, akkor a siller többnyire kézenfekvő megoldás.

 

Én például sillerből iszom legszívesebben a fröccsöt. De ha tényleg keresel egy ilyen bort, akkor ne keresd tovább, mert megtaláltam neked. Az elkövető a 10-12 hektáron gazdálkodó, a festői Iván-völgyben dolgozó Németh Janó, Szekszárd egyik legjobb borásza, akinél többek közt a Bortársaság rendre elköveti azt a hibát, hogy jobbnál jobb kékfrankosai és kadarkái ellenére csak a syrah-ját tartja.

 

Pedig ahol ilyen már a siller is...

 

Ennél a 2019-es sillernél a szekszárdi borvidék két fő fajtája, a kékfrankos és a kadarka az alap, kóstolva pedig rájövünk, hogy egy igazi vastag meggyes-szilvalekváros gyümölcsszörppel van dolgunk, a műfaji sajátosságok okán pedig fel se tűnik, hogy 13,5-es az alkohol. Ezt igazából leírni is felesleges, hiszen a siller nem rozé, ezt bőven elbírja, hát még ez a siller, gyakorlatilag tökéletes, már úgy elfogyott belőle majdnem egy palackkal, hogy még nem is ettem hozzá semmit, pedig sült már a konyhában a medium rare mecseki szarvassteak (fent a képen látni is). Aki megkóstolta, tudja: egy kartonnál kevesebbet felesleges rendelni belőle.

 

Igazi örömbor. Sok ilyet mindenkinek!

 

10-es skálán? nagyon magabiztos 5 pont

Mennyibe kerül? 1700-2300 forint

Hol kapható? Selection, Zwack, Winelovers

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A német Zöldek hétfőn döntik el: Baerbockkal vagy Habeckkel lesz-e esélyük az ország történetében először zöld kancellárt adni. Vajon kit és mit támogatnak a két magyar zöldpártnál? Megkérdeztük.

Az iskolák is újra teljesen nyitva vannak, bár az osztályokban továbbra is viselni kell a maszkot. Az országban heteken belül jöhet a teljes nyitás.

Az orosz cég így biztosan nem vehet részt a dukovany-i atomerőmű bővítésében. Szombaton Csehország 18 orosz diplomatát utasított ki.

Szilágyi György Jobbik-alelnököt indítják Jakab Péterék az előválasztáson a Budapest 14. választókerületben, ahol az előző két parlamenti választáson a Fidesz jelöltje nyert.

Az Európai Bizottság német elnöke protokollhibát vétett, amikor a kabinetfőnökével utasíttatta vissza az ukrán elnök meghívását Kijevbe.

Elszabadult a képregényboom Magyarországon, tele vagyunk jobbnál jobb címekkel: ötöt ajánlunk a klasszikusoktól Harari világmegfejtéséig!

Budapest a költségvetéséből egymilliárd forintot különített el arra, hogy a politikusok helyett a városlakók dönthessék el, hogy mit fejlesszenek ebből a pénzből. De mire akarják költeni az adóforintokat a budapestiek?

A hét kérdése

Annyi érv és ellenérv merült fel a nyitás kapcsán, hogy mi nem tudunk dönteni, mondjátok el ti, mit gondoltok helyesnek!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Hogyan lehet úgy szürreális műveket írni, ha a világ maga is egyre szürreálisabb? Veres Attila íróval erre kerestük a választ.

Renczes Ágoston, az Azonnali újságírója elmondja, miért lehet jobb vezető Matovič betonkatolikus menedzser utódja, és hogyan érintheti ez a felvidéki magyarságot.

A popzenészek és sztársportolók legújabb bevételi forrásáról Bornemissza Márkkal, az egyik legsikeresebb cipőbolthálózat, a Footshop magyar brand managerével beszélgettünk.

Az Európai Bizottság nemrég nyilvánosságra hozta az EU-s védettségi igazolásról szóló tervet. Lattmann Tamás nemzetközi jogásszal elemeztük, hogyan válhat valóra. Podcast!

Horváth Máté, a Dürer Kert koncertszervezője az Azonnalinak néhány részletet elárult arról, hogyan fog kinézni a lockdown utáni Dürer. Podcast!

Az 1848-as forradalomra és szabadságharcról szeretünk egy jó adag nemzeti mázzal és pátosszal leöntve gondolkodni. De mi köze a nemzeti ünnep lezüllesztéséhez Torgyán Józsefnek? Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás