+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Renczes Ágoston
2020. december 20. vasárnap, 08:27
A gazdaságvédelmi akcióterv miniszterelnök által bejelentett kiegészítő intézkedései a vállalkozások terhein enyhítenek, a családoknak azonban csak közvetve segítenek, az önkormányzatokat pedig még nehezebb helyzetbe hozzák. Gyorselemzés.

A miniszterelnök szombaton kora délután négy intézkedést jelentett be, amikkel a kormány a vállalkozásokat és a családokat védené meg a koronavírus-járvány miatti válság hatásaitól. A tömör bejelentések kevés konkrétumot tartalmaztak; az intézkedésekről bizonyára a kormány rendelkezik majd a következő napokban, és teszi majd őket közzé jó eséllyel egy késő esti órán.

 

Vegyük sorra, mi az, ami tudható a miniszterelnöki bejelentés alapján!

 

Segítség a hitelüket törlesztőknek

 

A hitelvisszafizetési moratórium esetében egy sima meghosszabbításról van szó; újabb fél évig szüneteltetni lehet a törlesztőrészletek visszafizetését a végrehajtó látogatása nélkül. Akiknek a járvány gazdasági hatása miatt pénzügyi nehézségeik támadtak, azok számára

 

egyértelműen segítség, hogy újabb fél évig nem kell a kiadásaikba belekalkulálni a hitelintézetnek havonta fizetendő nagyobb összegeket.

 

Rengeteg bizonytalanság a turisztikai és gasztroágazatban

 

A második intézkedés, a vendéglátóhelyek, szállodák és idegenforgalmi vállalkozások járulékainak elengedése és a bértámogatás decemberi és januári elengedése a hasonló novemberi csomag meghosszabbításának tűnik. 

 

Az Azonnali akkor több érintettel is beszélt: a novemberi támogatást közülük az éttermesek a semminél többnek tartották, a kisebb szálláshelyszolgáltatók számára azonban gyakorlatilag nem jelentett segítséget, és voltak olyan szórakoztatóipari cégek, amik egyszerűen kimaradtak a kedvezményezettek köréből. 

 

Novemberben a járulékok elengedése és a bérkompenzáció a szálláshelyszolgáltatókra nem vonatkozott, nekik a november 10-ig lefoglalt szállások árát térítette volna meg az állam a munkaerő megtartásáért cserébe. Azóta viszont bizonyára nem voltak újabb regisztrált, majd visszamondott foglalásaik, így valószínű, hogy ezúttal ők is ugyanazokra a támogatásokra pályázhatnak majd, mint a többi vendéglátóipari és turisztikai cég. Az nem világos, hogy ezek körében most is benne lesznek-e a szórakoztatóipari cégek, és ha igen, ezúttal már az iparág azon cégei is igényelhetik-e a támogatást, amelyek kimaradtak a novemberi körből. 

 

Novemberben az éttermek az alkalmazottaik bruttó bérének felét igényelhették vissza; a miniszterelnök szombaton azt mondta, hogy a kormány „a bérköltségek kétharmadának elengedésével és átvállalásával” segít decemberben és januárban is a vállalkozásoknak. Hogy ez azt jelenti-e, hogy

 

ezúttal a bér kétharmada igényelhető vissza, vagy a teljes bérköltség kétharmadát jelenti majd a bértámogatás és a járulékok elengedése, az homályos

 

– ezek a részletek a vonatkozó rendeletből derülnek majd ki. Ami biztos, hogy most már a magán busztársaságok is pályázhatnak ezekre a támogatásokra.

 

Jó a vállalkozásoknak, rossz az önkormányzatoknak

 

A harmadik intézkedéscsomag, a kis- és középvállalkozások, valamint az egyéni vállalkozók iparűzési adójának felére csökkentése

 

Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke nagy vitát kiváltó ötletének a részleges megvalósítása

 

– Parragh a teljes iparűzési adót elengedte volna a kkv-k számára két évig. 

 

A vállalkozásoknak bármilyen befizetendő járulék elengedése segítség, viszont a kormány pont azt az adót felezi le, ami az önkormányzatok legnagyobb bevételi forrását jelenti. Orbán azt mondta, a 25 ezer fő alatti települések kapnak cserébe támogatást – hogy mekkorát, és azt milyen módon állapítják majd meg, az megintcsak a rendeletből derül majd ki –, az ennél „nagyobb önkormányzatok pénzügyi helyzetét pedig majd egyenként tekintjük át” – fogalmazott a miniszterelnök. 

 

A nagyobb települések esetében tehát nem egységes szempontrendszer alapján dől majd el, hogy melyiket hogyan kompenzálják

 

a kieső bevételek miatt (ha egyáltalán kompenzálják őket); illetve nehéz nem gondolni arra, hogy ha lesz szempontrendszer, akkor abban nem jelenik majd meg az is, hogy az adott település vezetése kormánypárti vagy ellenzéki-e. Az intézkedés január elsejével lép életbe, arról viszont a miniszterelnök nem beszélt, hogy meddig tart – ez is majd a rendeletből derül ki.

 

Támogatni az építőipart a családokon keresztül

 

A negyedik intézkedés névleg a családokat segíti, de inkább egy közvetett támogatás az építőiparnak, hiszen lakásfelújítási célra kínál kedvezményes kamatozású hitelt vissza nem térítendő támogatással kombinálva a gyereket váró vagy gyereket nevelő családoknak.

 

Azok a családok, akik lakásfelújításban gondolkodnak, bizonyára nem kerültek bajba a koronavírus-járvány miatt, a bajba került családoknak ez az intézkedés viszont semmilyen támogatást nem jelent. A kedvező támogatásra lecsapva lakásfelújításba kezdők viszont az építőipari vállalkozásokat látják majd el megrendelésekkel, így

 

ez az intézkedés az eleve nem bajban levő családoknak és az építőiparnak jelent majd segítséget.

 

Összegezve: a kormány a bajba jutott vállalkozások terhein az eddigi gyakorlatnak megfelelő módon igyekszik segíteni; az intézkedések a családokon csak közvetve segítenek, amennyiben lesz olyan munkavállaló, aki ezen intézkedéseknek köszönhetően nem veszíti el a munkáját. Értelmezhető átmeneti segítséget a családok számára a hitelmoratórium jelent, egyébként az intézkedéscsomag a családok számára semmilyen közvetlen segítséget nem nyújt. Az iparűzési adó felezésével pedig az önkormányzatok kerülnek az eddiginél is nehezebb helyzetbe.

 

NYITÓKÉP: Fortepan / Péterffy István

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A számok alacsonyabbak a hivatalos adatoknál, de a kórházba kerültek körében a halálozási arány magas.

Az eset miatt Skóciában többen is azt követelik, hogy legyen saját bevándorláspolitikájuk.

Szombattól korlátozás nélkül utazhatnak a beoltott magyarok és csehek a két ország között, jelentette be Szijjártó Péter.

Szijjártó Péter Pozsonyban azt mondta: nem hagyják, hogy az ügy lekerüljön a napirendről.

Néhány kivétel azért marad: a piacokon, a zsúfolt helyeken és a busz- és vonatállomásokon még kell majd a maszk, máshol azonban nem. Június elsejétől pedig újabb enyhítések jönnek.

Gulyás Gergely szerint a PCR-tesztek nem adnak elég bizonyosságot. Viszont jöhetnek a lakodalmak és lassan a koncertek is. Mutatjuk, miről volt szó az eheti kormányinfón!

A miniállam mindeközben 50 euróért árulja turistáknak az orosz vakcinát, cserébe el kell tölteni hat éjszakát náluk.

A hét kérdése

2022-ben még a választás előtt a parlament új államfőt fog megszavazni, aki ha akar, akár fontos ember is lehet majd. De ki legyen az? Van pár opció.

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Az első nyári hétvégén, június 5-én sörkóstolási és vásárlási lehetőség Budapesten és több vidéki helyszínen is.

Ezt is szerettétek

Meddig adminisztratív hiba az állam részéről, ha nem küldi valakinek az igazolásokat, és honnan súlyosabb mulasztás?

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Magyarország egyik legkeresettebb színésze az Azonnalinak elmondta, mi a kelet-magyarországi identitás lényege, milyen az HBO-val dolgozni, de az is kiderül, mi van a Bödőcs Tibor könyvéből az ő főszereplésével készülő monodrámával. Podcast!

Németországban ősszel szövetségi választásokat tartanak, eldől, ki lesz Angela Merkel utódja. Kik azok, akik vállalnák a feladatot? Techet Péter és Bukovics Martin kielemezték. Podcast!

Letoha Tamás, a gyógyszerfejlesztéssel foglalkozó kutató koronavírussal kapcsolatos olvasói kérdésekre válaszol, és azt is elmondja, miért fél a biológiai háborútól.

A galériatulajdonos műgyűjtő elmondja, hogy a szobor a világ bármely részén múzeumi tárgy lehet a jövőben: a BLM-szobor jó értelemben provokál.

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Twitter megosztás Google+ megosztás