A családokon nem segít, az önkormányzatokkal kiszúrás – ennyit lehet eddig tudni a kormány intézkedéseiről

Szerző: Renczes Ágoston
2020.12.20. 08:27

A gazdaságvédelmi akcióterv miniszterelnök által bejelentett kiegészítő intézkedései a vállalkozások terhein enyhítenek, a családoknak azonban csak közvetve segítenek, az önkormányzatokat pedig még nehezebb helyzetbe hozzák. Gyorselemzés.

A családokon nem segít, az önkormányzatokkal kiszúrás – ennyit lehet eddig tudni a kormány intézkedéseiről

A miniszterelnök szombaton kora délután négy intézkedést jelentett be, amikkel a kormány a vállalkozásokat és a családokat védené meg a koronavírus-járvány miatti válság hatásaitól. A tömör bejelentések kevés konkrétumot tartalmaztak; az intézkedésekről bizonyára a kormány rendelkezik majd a következő napokban, és teszi majd őket közzé jó eséllyel egy késő esti órán.

Vegyük sorra, mi az, ami tudható a miniszterelnöki bejelentés alapján!

Segítség a hitelüket törlesztőknek

A hitelvisszafizetési moratórium esetében egy sima meghosszabbításról van szó; újabb fél évig szüneteltetni lehet a törlesztőrészletek visszafizetését a végrehajtó látogatása nélkül. Akiknek a járvány gazdasági hatása miatt pénzügyi nehézségeik támadtak, azok számára

egyértelműen segítség, hogy újabb fél évig nem kell a kiadásaikba belekalkulálni a hitelintézetnek havonta fizetendő nagyobb összegeket.

Rengeteg bizonytalanság a turisztikai és gasztroágazatban

A második intézkedés, a vendéglátóhelyek, szállodák és idegenforgalmi vállalkozások járulékainak elengedése és a bértámogatás decemberi és januári elengedése a hasonló novemberi csomag meghosszabbításának tűnik. 

Az Azonnali akkor több érintettel is beszélt: a novemberi támogatást közülük az éttermesek a semminél többnek tartották, a kisebb szálláshelyszolgáltatók számára azonban gyakorlatilag nem jelentett segítséget, és voltak olyan szórakoztatóipari cégek, amik egyszerűen kimaradtak a kedvezményezettek köréből. 

Novemberben a járulékok elengedése és a bérkompenzáció a szálláshelyszolgáltatókra nem vonatkozott, nekik a november 10-ig lefoglalt szállások árát térítette volna meg az állam a munkaerő megtartásáért cserébe. Azóta viszont bizonyára nem voltak újabb regisztrált, majd visszamondott foglalásaik, így valószínű, hogy ezúttal ők is ugyanazokra a támogatásokra pályázhatnak majd, mint a többi vendéglátóipari és turisztikai cég. Az nem világos, hogy ezek körében most is benne lesznek-e a szórakoztatóipari cégek, és ha igen, ezúttal már az iparág azon cégei is igényelhetik-e a támogatást, amelyek kimaradtak a novemberi körből. 

Novemberben az éttermek az alkalmazottaik bruttó bérének felét igényelhették vissza; a miniszterelnök szombaton azt mondta, hogy a kormány „a bérköltségek kétharmadának elengedésével és átvállalásával” segít decemberben és januárban is a vállalkozásoknak. Hogy ez azt jelenti-e, hogy

ezúttal a bér kétharmada igényelhető vissza, vagy a teljes bérköltség kétharmadát jelenti majd a bértámogatás és a járulékok elengedése, az homályos

– ezek a részletek a vonatkozó rendeletből derülnek majd ki. Ami biztos, hogy most már a magán busztársaságok is pályázhatnak ezekre a támogatásokra.

Jó a vállalkozásoknak, rossz az önkormányzatoknak

A harmadik intézkedéscsomag, a kis- és középvállalkozások, valamint az egyéni vállalkozók iparűzési adójának felére csökkentése

Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke nagy vitát kiváltó ötletének a részleges megvalósítása

– Parragh a teljes iparűzési adót elengedte volna a kkv-k számára két évig. 

A vállalkozásoknak bármilyen befizetendő járulék elengedése segítség, viszont a kormány pont azt az adót felezi le, ami az önkormányzatok legnagyobb bevételi forrását jelenti. Orbán azt mondta, a 25 ezer fő alatti települések kapnak cserébe támogatást – hogy mekkorát, és azt milyen módon állapítják majd meg, az megintcsak a rendeletből derül majd ki –, az ennél „nagyobb önkormányzatok pénzügyi helyzetét pedig majd egyenként tekintjük át” – fogalmazott a miniszterelnök. 

A nagyobb települések esetében tehát nem egységes szempontrendszer alapján dől majd el, hogy melyiket hogyan kompenzálják

a kieső bevételek miatt (ha egyáltalán kompenzálják őket); illetve nehéz nem gondolni arra, hogy ha lesz szempontrendszer, akkor abban nem jelenik majd meg az is, hogy az adott település vezetése kormánypárti vagy ellenzéki-e. Az intézkedés január elsejével lép életbe, arról viszont a miniszterelnök nem beszélt, hogy meddig tart – ez is majd a rendeletből derül ki.

Támogatni az építőipart a családokon keresztül

A negyedik intézkedés névleg a családokat segíti, de inkább egy közvetett támogatás az építőiparnak, hiszen lakásfelújítási célra kínál kedvezményes kamatozású hitelt vissza nem térítendő támogatással kombinálva a gyereket váró vagy gyereket nevelő családoknak.

Azok a családok, akik lakásfelújításban gondolkodnak, bizonyára nem kerültek bajba a koronavírus-járvány miatt, a bajba került családoknak ez az intézkedés viszont semmilyen támogatást nem jelent. A kedvező támogatásra lecsapva lakásfelújításba kezdők viszont az építőipari vállalkozásokat látják majd el megrendelésekkel, így

ez az intézkedés az eleve nem bajban levő családoknak és az építőiparnak jelent majd segítséget.

Összegezve: a kormány a bajba jutott vállalkozások terhein az eddigi gyakorlatnak megfelelő módon igyekszik segíteni; az intézkedések a családokon csak közvetve segítenek, amennyiben lesz olyan munkavállaló, aki ezen intézkedéseknek köszönhetően nem veszíti el a munkáját. Értelmezhető átmeneti segítséget a családok számára a hitelmoratórium jelent, egyébként az intézkedéscsomag a családok számára semmilyen közvetlen segítséget nem nyújt. Az iparűzési adó felezésével pedig az önkormányzatok kerülnek az eddiginél is nehezebb helyzetbe.

NYITÓKÉP: Fortepan / Péterffy István

Renczes Ágoston
Renczes Ágoston az Azonnali egykori újságírója

Közgazdász bölcsész aszcendenssel. Csehszlovákiában született elég régen, ahhoz képest csak 2020 óta újságíró. Gyakran ír a szlovák és a szlovákiai magyar politikáról, gazdaságról, építészetről.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek