Novák Katalinnak inkább a férfiakat kéne a konyhába küldenie

Pintér Bence

Szerző:
Pintér Bence

2020.12.18. 16:45

Ahelyett, hogy a nőket akarja a Fidesz visszaküldeni a konyhába, sokkal modernebb, és valószínűleg jóval inkább működő megoldás lenne, ha a férfiakat is megpróbálná inkább beküldeni oda.

Ez itt egy véleménycikk, ami nem feltétlenül tükrözi az Azonnali álláspontját, de itt van, mert szeretjük a jól érvelő és érdekes szövegeket. Ha vitáznál vele, vagy küldenél egyet te is, csak bátran!

Évről évre előkerül valaki a Fidesz környékéről – de van, hogy évente többször is –, aki valamilyen formában kifejti, hogy a nők csak ne akarjanak itt pénzért, főleg ne egyenlő pénzért dolgozni, hanem inkább húzzanak vissza gyereket szülni meg ebédet főzni a konyhába.

Most éppen Novák Katalin családminiszter mondta el az egyik fiatalokat megszólítani próbáló fideszes szatelitoldal videójában, hogy a nők ne akarjanak ugyanannyi fizetést, mint a férfiak, és higgyék el, hogy lehetnek boldogak „csupán” családanyaként, satöbbi. Hosszú videó ez, nem csak ez az állítás van benne, bár ez a legárulkodóbb.

Hogyan lehet sikeres egy nő?

Novák Katalin üzenete az Axiómán. ???? Nem hosszabb, mint egy espresso. ☕

Posted by Axióma on Sunday, December 13, 2020

Az említett megszólalások ugyanis tipikusan konzervatívak abban az értelmben, hogy valami olyasmit próbálnak szuggerálni, mi több, különféle jogi eszközökkel rá is erőltetni emberekre, amely régen volt – már ha volt! –, manapság viszont már biztos nincs, és jó eséllyel nem is jön vissza. Jelen esetben például

azt, hogy egy anya szüljön 3-4-5 gyereket, és a férfi pedig családfőként tartsa el a családot, miközben anya gyereket nevel 0-24-ben.

Volt ilyen, és bizonyára sporadikusan most is van ilyen a magyar társadalomban, de manapság az egykeresős családmodell nem kifejezetten jó stratégia, a nők pedig ugyanúgy szeretnének továbbtanulni, szeretnének karriert, vagy csak egy munkát, amit élveznek, mint a férfiak. Erre pont annyira, vagy éppen jobban képesek, mint a férfiak, az erre irányuló vágy tehát természetes dolog, semmi megkérdőjelezhető dolog nincs ezen a fronton.

A Fidesz viszont azt szeretné, ha visszatérnénk a feminizmus előtti – jórészt azért inkább csak az ő fejükben létező – aranykorba. Nem tudom, hogy ebben mennyi a hétköznapi hímsovinizmus és nőgyűlölet, de azt hiszem, leginkább tényleg az az ok, hogy pártunk és kormányunk (pártjuk és kormányuk) szeretné elérni, hogy változzanak a demográfiai adatok. Legyünk most jóhiszeműek, és nézzük meg innen a dolgot.

Kezdjük ezzel: ahogy Ungár Péter LMP-s képviselő (az Azonnali többségi tulajdonosa – a szerk.) is írta, egy egykeresős családmodell fenntartása még úgy is lehetetlennek tűnik manapság széles körben, hogy a kormány egyébként tényleg számos bőkezű pénzügyi ösztönzővel igyekszik gyermekvállalásra bírni a fiatalokat.

És folytassuk itt: arra, hogy manapság egy házasságban, kapcsolatban a nő is dolgozik, nem csak az a megoldás, hogy a nő még mindezek felett csinálja meg az összes házimunkát és nevelje a gyerekeket; ahogy nem is csak az megoldás, hogy hagyja a munkát és csinálja csak ezeket a dolgokat, mint valamiféle házicseléd.

A valódi megoldás az, hogy a család dolgainak intézéséből a férfinak is ki kell vennie a részét, és ezt a kormánynak is jobban kell támogatnia.

Tarthatatlan és tűrhetetlen, hogy ez manapság még mindig nem valamiféle alapvetés. Élethelyzetek változnak, és nem minden munka engedi meg, hogy az apák erősen kivegyék a részüket a családi életből, de nem lehet a kifogásokat keresni: ha egy férfi fizikailag jelen van, akkor ugyanúgy képes mosogatni, takarítani, pelenkát cserélni vagy fél órát a játszótéren tölteni, mint egy nő.

A főleg férfiakból álló és férfiak által vezetett Fidesz állandóan azt próblja megszabni és beszabályozni, hogy hogy kéne viselkednie a nőknek, de egy vékonyka szemléletformáló plakátkampányon kívül semmit sem láttam arról, nem dörgött róla Kövér László, hogy

mit tehetnének a férfiak azért, hogy megszülessen az a 2,1 gyerek minden párnál.

Pedig a jövő valahol itt kezdődik: a feminizmus eredményei szerintem még a Fidesz sem fogja tudni visszabontani, a pénzügyi ösztönzők önmagukban elégtelenek arra, hogy megoldják a kérdést. A család, a gyerekvállalás csapatmunka, és bár egyre több kifejezetten aktív apukát látok a környezetemben, azt gondolom, hogy bizony van hová fejlődni.

Sokat segítene például szerintem, ha – az északi mintát átvéve – a férfiak is töltenének valamennyi időt a babával otthon a kezdeti időszakban. Egyrészt az apák közül is mindenki rájöhetne, hogy mekkora munka és felelősség a gyereknevelés, másrészt az is kiderülne, hogy nem olyan nagy kunszt azért pelenkát cserélni, mint ahogy attól oly’ sokan ódzkodnak.

De a konkrét intézkedéseken túl egyszerűen üzenetszinten is el kell kezdeni ezzel foglalkozni. Ahelyett, hogy a nőket akarja a Fidesz visszaküldeni a konyhába, sokkal modernebb, és valószínűleg jóval inkább működő – bár nyilván kevésbé macsó – megoldás lenne, ha a férfiakat is megpróbálná inkább beküldeni oda.

Nincsenek illúzióim persze az ügyben, reménykedni viszont azért mindig lehet.

Olvasnál még Pintér Bencétől? Itt megteheted! Vitáznál vele? Írj!

Pintér Bence
Pintér Bence az Azonnali külsős munkatársa

Nappal újságíró a győri Ugytudjuknál; éjszaka fantasztikus irodalomról író blogger.

olvass még a szerzőtől
Pintér Bence
Pintér Bence az Azonnali külsős munkatársa

Nappal újságíró a győri Ugytudjuknál; éjszaka fantasztikus irodalomról író blogger.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek