+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Vass Csaba
2020. december 17. csütörtök, 08:20
Az idősotthonok lakóival és dolgozóival kezdik, a tervek szerint első körben 400 ezer oltást adnának be.

A Nemet Szövetségi Köztársaság mind a 16 tartományában arra készülnek, hogy december 27-én elkezdődhet a koronavírus elleni védőoltások beadása.

 

Jens Spahn német szövetségi egészségügyi miniszter arról tájékoztatta a német föderáció 16 tartományának egészségügyi minisztereit, hogy a karácsonyt követő vasárnapon hagyják jóvá a Biontech vállalat által kifejlesztett vakcina szállítását és engedélyeztetését.

 

A döntés értelmében az oltások beadását az idősotthonokban fogják majd elkezdeni a már említett dátumon. A Járványügyi Intézet STIKO és a minisztérium által kidolgozott oltási stratégia értelmében

 

az idősek mellett az idősotthonok dolgozói is az elsők között lesznek, akik megkapják a vakcinát.

 

A német egészségügyi miniszter nagyon bizakodó annak ellenére is, hogy az országban keddtől szerdáig rekordszámú, 952 koronavírushoz kapcsolható haláleset történt. A Kereszténydemokrata Unió (CDU) politikusa szerint az védőoltás kivezeti az országot a világjárványból.

 

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) várhatóan hétfőn, azaz december 21-én dönt majd arról, hogy engedélyezi-e mainzi székhelyű Biontech és az amerikai Pfizer által kifejlesztett koronavírus-elleni védőoltásokat. Az ügyben nagy valószínűséggel pozitív szavazás várható, az eredeti tervek arról szóltak, hogy az EU mind a 27 tagállamában egyszerre kezdődhet meg az oltás december 29-én.

 

A német egészségügyi miniszter szerint első körben 400 ezer oltóanyag adható be az EMA jóváhagyása után Németországban, de a következő év első negyedévéig még további 13 millió adagra számítanak.

 

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke szerint miután az oltóanyag jövő héten megkapja az engedélyt, a tagállamoknak mihamarabb meg kell teremteniük a lehetőséget, hogy az állampolgárok beoltathassák magukat.

 

Az Európai Bizottság elnöke a Európai Parlament szerdai plenáris ülésén arról beszélt, hogy

 

december 27-től az összes tagország számára engedélyezik a fent felsorolt vállalatok által kifejlesztett vakcinák használatát.

 

Margaritis Schinas, az EB alelnöke nem adott egyenes választ az Euronewsnak arra a kérdésre, hogy szerinte az össze EU-tagállam fel van-e készülve arra, hogy mindenhol egyszerre kezdjék el beadni az oltásokat. Az alelnök szerint nem is ez a fontos, hanem az, hogy mindenki számára engedélyezetté váljék a vakcina és a tagállamok mielőbb elkezdhessék a saját eljárásaik szerint megszervezni az oltásokat.

 

NYITÓKÉP: Jens Spahn/Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Szijjártó Péter Pozsonyban azt mondta: nem hagyják, hogy az ügy lekerüljön a napirendről.

Néhány kivétel azért marad: a piacokon, a zsúfolt helyeken és a busz- és vonatállomásokon még kell majd a maszk, máshol azonban nem. Június elsejétől pedig újabb enyhítések jönnek.

Gulyás Gergely szerint a PCR-tesztek nem adnak elég bizonyosságot. Viszont jöhetnek a lakodalmak és lassan a koncertek is. Mutatjuk, miről volt szó az eheti kormányinfón!

A miniállam mindeközben 50 euróért árulja turistáknak az orosz vakcinát, cserébe el kell tölteni hat éjszakát náluk.

Hogy melyik párt frakciójába csatlakozna be az előválasztáson miniszterelnök-jelöltként is elinduló Márki-Zay, azt viszont egyelőre nem tudni.

A román kormány 2020. márciusban 53 millió facsemete elültetését jelentette be, a Recorder átvizsgált pár helyszínt és kiderült, hogy csak papíron ültetődtek el ezek a fák.

Európában máshol is bőven voltak és vannak olyanok, akik úgy lettek kormány- vagy államfők, hogy angolul rosszul beszéltek. Összeszedtünk párat!

A hét kérdése

2022-ben még a választás előtt a parlament új államfőt fog megszavazni, aki ha akar, akár fontos ember is lehet majd. De ki legyen az? Van pár opció.

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Az első nyári hétvégén, június 5-én sörkóstolási és vásárlási lehetőség Budapesten és több vidéki helyszínen is.

Ezt is szerettétek

Meddig adminisztratív hiba az állam részéről, ha nem küldi valakinek az igazolásokat, és honnan súlyosabb mulasztás?

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Magyarország egyik legkeresettebb színésze az Azonnalinak elmondta, mi a kelet-magyarországi identitás lényege, milyen az HBO-val dolgozni, de az is kiderül, mi van a Bödőcs Tibor könyvéből az ő főszereplésével készülő monodrámával. Podcast!

Németországban ősszel szövetségi választásokat tartanak, eldől, ki lesz Angela Merkel utódja. Kik azok, akik vállalnák a feladatot? Techet Péter és Bukovics Martin kielemezték. Podcast!

Letoha Tamás, a gyógyszerfejlesztéssel foglalkozó kutató koronavírussal kapcsolatos olvasói kérdésekre válaszol, és azt is elmondja, miért fél a biológiai háborútól.

A galériatulajdonos műgyűjtő elmondja, hogy a szobor a világ bármely részén múzeumi tárgy lehet a jövőben: a BLM-szobor jó értelemben provokál.

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Twitter megosztás Google+ megosztás