Majdnem megverték a román nacionalista pártvezért, aki maszk nélkül ment egy temesvári megemlékezésre

2020.12.16. 21:34

1989. december 16-án Temesváron gyúlt meg az első szikra, amelyből pár nappal később kitört a forradalom a Ceaușescu-rezsim ellen. Idén a román ultranacionalisták is meg akartak emlékezni az évfordulóról, de a helyiek elzavarták őket.

Majdnem megverték a román nacionalista pártvezért, aki maszk nélkül ment egy temesvári megemlékezésre

1989. december 16-án Temesvárról indult el az a tüntetéssorozat, melynek eredménye a kommunista diktátor, a Kárpátok géniuszaként is ismert Nicolae Ceaușescu menekülése, elfogása, majd kivégzése lett. Ezt követően még napokig lőtték egymást a tüntető nép oldalára átállt hadsereg és – vélhetően – a titkosszolgálat, a Securitate paramilitáris csoportjai.

A román forradalom a volt szovjet blokk államainak békés gyakorlatával szemben véresen zajlott le.

Éppen ezért Romániában december 16-a – ekkor akadályozta meg a tüntető temesvári tömeg, hogy elhurcolják Tőkés László református papot a belügyesek – és december 22-e (ekkor menekült el Ceaușescu a Központi Bizottság épületéből) fontos szimbolikus dátumoknak számítanak. Minden évben beszédekkel, gyertyákkal emlékeznek meg a forradalom során életüket vesztett többezer román állampolgárról a politikusok és a közemberek is. 

Nem történt ez másként idén sem, csak volt egy bökkenő. A temesvári megemlékezésen felbukkant a román parlamentbe frissen bejutott ultranacionalista AUR párt egy csoportja, köztük George Simion, a párt vezetője is.

Simion annak ellenére utazott Temesvárra, hogy a rendezvény szervezői előre felszólították őt, hogy nem látják szívesen a megemlékezésen.

A temesvári forradalmárok azért szólították fel a magyarellenes AUR-t a távolmaradásra, mert

a romániai forradalom egy magyar református lelkész szabadságának védelmében robbant ki,

valamint az azt követő tüntetéseken és az áldozatok között is egyaránt megtalálhatóak voltak úgy románok, mint magyarok. A közelmény szerint az AUR-t ezért pont a magyarellenessége miatt nem látják szívesen.

Simion és a forradalomra emlékező tömeg viszonya már az esemény kezdetén feszült volt, mivel Simion – pártja, az AUR nézeteihez híven – koronavírus-szkeptikus,

ezért maszkot sem hordott, mire a temesvári polgárok rászóltak, hogy vegyen fel maszkot.

A két csoportot a csendőrség egységei választották szét, hogy ne legyen fizikai összetűzés közöttük. Az ultraortodox AUR megjelent képviselői a feszültség csökkentése érdekében a vallás erejéhez folyamodtak volna: még a Miatyánk mormolásába is belefogtak, azonban a tömeg ezt sem hagyta nekik végigmondani.

Miután a hivatalos forradalomra emlékező helyszínen a román nacionalisták beszédét bekiabálással folyamatosan megzavarták, ők úgy döntöttek, hogy patrónusukhoz, a Román Ortodox Egyházhoz menekülnek. Simion és AUR-os csoportja ezután átvonult a temesvári ortodox katedrális elé, és ott gyújtottak gyertyát.

A temesvári forradalomra emlékezők körében nemcsak az AUR-ra jellemző magyarellenesség elutasítása játszhatott szerepet, hanem az is, hogy az AUR képviselő- és szenátorjelöltjeiről sorra kerülnek elő a kompromittáló információk. Múlt héten például kiderült, hogy

az AUR két, frissen parlamenti mandátumot szerzett képviselője, Francisc Tobă és Nicolae Roman vezető katonatisztekként vélhetően részt vettek az 1989-es forradalom korai szakaszára jellemző erőszakos elnyomásban is.

A forradalomra emlékező tömeg számára az őket vérbefojtó katonák párttagsága jelenthette az utolsó lökést.

NYITÓKÉP: George Simion / Facebook

Antal Róbert-István
Antal Róbert-István az Azonnali újságírója

Történész, az erdélyi baloldal kutatója. Bármilyen furcsa, de szereti a románokat.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek