+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Petróczi Rafael
2020. december 16. szerda, 14:36
Mostantól sokkal direktebben közli velünk Zuckerberg, ha kapcsolatba kerültünk egy koronavírusos álhírrel, mutatjuk a részleteket.
„Eltávolítottunk egy általad kedvelt bejegyzést, ami hamis és feltételezhetően ártalmas információkat tartalmazott a Covid-19 vírusról”

 

– hamarosan ilyen értesítéseket kaphatunk a Facebooktól, ha olyan bejegyzést lájkoltunk, kommenteltünk vagy osztottunk meg a koronavírussal kapcsolatban, ami ütközik a cég felhasználási feltételeibe, és ezért eltávolították.

 

Ha az érintett rákattint a felugró értesítésre, a Facebook automatikusan egy olyan oldalra fogja irányítani, ahol

 

látható egy képernyőkép az eltávolított tartalomról, valamint egy rövid magyarázat, hogy miért is távolították el.

 

Továbbá a Facebook ezen az oldalon azt is fel fogja ajánlani, hogy lépjünk tovább a cég koronavírussal kapcsolatos tanácsadó felületére, ahol például olyan javaslatokkal találkozhat az ember, mint hogy kövesse ki azokat az embereket, oldalakat, amik ilyen hamis tartalmakat posztolnak.

 

A szerdán bejelentett intézkedés továbblépés a Facebook részéről a koronavírussal kapcsolatos félrevezető hírek terjedésével szemben: áprilistól kezdődően a közösségi platform a hírfolyamunkban helyez el értesítést akkor, ha ilyesfajta kétes tartalmakkal kerülünk interakcióba. Ebben a Facebook arra hívja fel a figyelmet, hogy segítsünk a barátainknak és a családunknak elkerülni a koronavírussal kapcsolatos félrevezető információkat, és egyúttal fel is ajánlja, hogy elnavigál minket a WHO vírusról tájékoztatást adó oldalára.

 

Ez azonban a visszajelzések szerint sokszor zavart szült a fejekben: nem értették, hogy miért mutatja ezt nekik a Facebook – ennek orvoslására találta ki a cég, hogy direktebb értesítéssel és tartalommal tájékoztassa a fakenewst lájkoló, kommentelő, megosztó felhasználóit.

 

A Fast Company nevű üzleti hírportál szerint azonban az új intézkedés eléggé megkésett: már lassan egy éve szembesül a világ napi szinten a járvánnyal, a konteók is terjedtek már bőven április előtt (gondolhatunk itt a franciák Gődény Györgyére, a mikrobiológus Didier Raoultra, aki azzal vált ismertté, hogy már február végén bejelentette: ő – az erre a célra bizonyítottan nem hatásos – hidroxiklorokin nevű gyógyszerrel megtalálta a koronavírus ellenszerét).

 

Ráadásul a Fast Company kritikája szerint

 

az új értesítési metódus nem foglalkozik azokkal az álhírgyanús megosztásokkal, amiket a Facebook csak felcímkéz, mint „később ellenőrizendő” posztokat, így ezek még sokáig terjedni tudnak.

 

Mindehhez hozzátartozik, hogy a Facebook a koronavírus-vakcinákkal kapcsolatos álhíreket is csupán december elejétől kezdte eltávolítani az oldaláról.

 

NYITÓKÉP: Mark Zuckerberg, a Facebook alapítója prezentációt tart. Brian Solis / Wikimedia Commons

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Ahhoz, hogy ezt el tudják dönteni, először átláthatóvá kéne a tenni a Diákváros területére tervezett kínai egyetemmel kapcsolatos kormányzati döntéseket.

Hogy pontosan mit fog tartalmazni a törvényjavaslat, amit a Fidesz-KDNP bizonyára nem fog elfogadni, nem tudni.

Ezzel véget ér az orosz erődemonstráció, aminek a pontos célja nem ismert, és enyhülhet a hetek óta tartó feszültség a két ország között.

Szerdán vették az első szállítmányt a szintetikus antitestet tartalmazó gyógyszerből. A kórházak kérhetik, elmondjuk, mi ez.

Miután az AstraZeneca a szerződésben vállalt vakcinamennyiségnek csak a harmadát tudta leszállítani az EU felé, úgy tűnik, hogy az Európai Bizottság jogi úton kötelezné a gyógyszergyátó céget a szerződésben vállalt vakcinamennyiség leszállítására.

Újlipótváros vendéglátósai közül van, aki már az órákat számolja a terasznyitásig, és nem győzi kivárni, hogy megérkezzenek az első vendégek. Fotóriport!

Nem lesz helye Magyarországon „az orosz kémbanknak”, és leállítják Paks2-t – mondta a Momentum elnöke. Az itthoni szabad politizálásért is kiálltak Fekete-Győrék, majd szabadon összegraffitizték a Külügyminisztérium bejáratát.

A hét kérdése

A brit ellenzék vezetőjét személyesen egy bathi kocsma tulaja dobta ki, amiért pártolta a hosszan eltartó járványügyi lezárásokat. Magyarországon ki ne ihasson, ha lesz nyitás?

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Letoha Tamás, a gyógyszerfejlesztéssel foglalkozó kutató koronavírussal kapcsolatos olvasói kérdésekre válaszol, és azt is elmondja, miért fél a biológiai háborútól.

A galériatulajdonos műgyűjtő elmondja, hogy a szobor a világ bármely részén múzeumi tárgy lehet a jövőben: a BLM-szobor jó értelemben provokál.

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Hogyan lehet úgy szürreális műveket írni, ha a világ maga is egyre szürreálisabb? Veres Attila íróval erre kerestük a választ.

Renczes Ágoston, az Azonnali újságírója elmondja, miért lehet jobb vezető Matovič betonkatolikus menedzser utódja, és hogyan érintheti ez a felvidéki magyarságot.

A popzenészek és sztársportolók legújabb bevételi forrásáról Bornemissza Márkkal, az egyik legsikeresebb cipőbolthálózat, a Footshop magyar brand managerével beszélgettünk.

Az Európai Bizottság nemrég nyilvánosságra hozta az EU-s védettségi igazolásról szóló tervet. Lattmann Tamás nemzetközi jogásszal elemeztük, hogyan válhat valóra. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás