Így értesít minket a Facebook, ha álhírt lájkolunk a koronavírusról

Szerző: Petróczi Rafael
2020.12.16. 14:36

Mostantól sokkal direktebben közli velünk Zuckerberg, ha kapcsolatba kerültünk egy koronavírusos álhírrel, mutatjuk a részleteket.

Így értesít minket a Facebook, ha álhírt lájkolunk a koronavírusról
„Eltávolítottunk egy általad kedvelt bejegyzést, ami hamis és feltételezhetően ártalmas információkat tartalmazott a Covid-19 vírusról”

– hamarosan ilyen értesítéseket kaphatunk a Facebooktól, ha olyan bejegyzést lájkoltunk, kommenteltünk vagy osztottunk meg a koronavírussal kapcsolatban, ami ütközik a cég felhasználási feltételeibe, és ezért eltávolították.

Ha az érintett rákattint a felugró értesítésre, a Facebook automatikusan egy olyan oldalra fogja irányítani, ahol

látható egy képernyőkép az eltávolított tartalomról, valamint egy rövid magyarázat, hogy miért is távolították el.

Továbbá a Facebook ezen az oldalon azt is fel fogja ajánlani, hogy lépjünk tovább a cég koronavírussal kapcsolatos tanácsadó felületére, ahol például olyan javaslatokkal találkozhat az ember, mint hogy kövesse ki azokat az embereket, oldalakat, amik ilyen hamis tartalmakat posztolnak.

A szerdán bejelentett intézkedés továbblépés a Facebook részéről a koronavírussal kapcsolatos félrevezető hírek terjedésével szemben: áprilistól kezdődően a közösségi platform a hírfolyamunkban helyez el értesítést akkor, ha ilyesfajta kétes tartalmakkal kerülünk interakcióba. Ebben a Facebook arra hívja fel a figyelmet, hogy segítsünk a barátainknak és a családunknak elkerülni a koronavírussal kapcsolatos félrevezető információkat, és egyúttal fel is ajánlja, hogy elnavigál minket a WHO vírusról tájékoztatást adó oldalára.

Ez azonban a visszajelzések szerint sokszor zavart szült a fejekben: nem értették, hogy miért mutatja ezt nekik a Facebook – ennek orvoslására találta ki a cég, hogy direktebb értesítéssel és tartalommal tájékoztassa a fakenewst lájkoló, kommentelő, megosztó felhasználóit.

A Fast Company nevű üzleti hírportál szerint azonban az új intézkedés eléggé megkésett: már lassan egy éve szembesül a világ napi szinten a járvánnyal, a konteók is terjedtek már bőven április előtt (gondolhatunk itt a franciák Gődény Györgyére, a mikrobiológus Didier Raoultra, aki azzal vált ismertté, hogy már február végén bejelentette: ő – az erre a célra bizonyítottan nem hatásos – hidroxiklorokin nevű gyógyszerrel megtalálta a koronavírus ellenszerét).

Ráadásul a Fast Company kritikája szerint

az új értesítési metódus nem foglalkozik azokkal az álhírgyanús megosztásokkal, amiket a Facebook csak felcímkéz, mint „később ellenőrizendő” posztokat, így ezek még sokáig terjedni tudnak.

Mindehhez hozzátartozik, hogy a Facebook a koronavírus-vakcinákkal kapcsolatos álhíreket is csupán december elejétől kezdte eltávolítani az oldaláról.

NYITÓKÉP: Mark Zuckerberg, a Facebook alapítója prezentációt tart. Brian Solis / Wikimedia Commons

Petróczi Rafael
Petróczi Rafael az Azonnali korábbi újságírója

A Budapesti Corvinus Egyetemen végzett politológusként. Az Azonnali gyakornoka, majd belpolitikai újságírója volt 2017-2021 között.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek