Börtönt kapott egy román férfi, mert Covid-teszt nélkül lelépett a kórházból

Szerző: Vass Csaba
2020.12.16. 11:26

Eddig csak bírságoltak, de most olyan ítélet született, ami miatt börtön is járhat, ha bűnösnek találnak a járvány leküzdésének meghiúsításában.

Börtönt kapott egy román férfi, mert Covid-teszt nélkül lelépett a kórházból

Egy év letöltendő börtönbüntetésre ítélte a kelet-romániai Buzău megyei bíróság a 36 esztendős M.S-t, amiért a férfi áprilisban megszökött a kórházból még azelőtt, hogy meglett volna a koronavírus-tesztjének az eredménye.

A férfit tavasszal erős köhögéssel szállították kórházba, ahol azonnal letesztelték koronavírusra, de még mielőtt megjött volna az eredménye, úgy döntött, hogy inkább lelép az intézményből. A hatóságok elég hamar kézre kerítették, sőt később az is kiderült,

hogy nem is koronavírusos, hanem tbc-s.

A tbc vagyis tuberkolózis súlyos tüdőbetegség, a koronavírushoz hasonlóan cseppfertőzés útján terjed. A betegséget okozó ún. Mycobacteriumok néhány héttől több évig is lappanghatnak az emberi szervezetben, azonban később aktivizálódhatnak, ekkor lesz a beteg aktív tbc-s. A fertőzött olyan tüneteket kezd el produkálni, mint hosszan fennálló köhögés, láz, súlyvesztés, mellkasi fájdalom és véres vagy elszíneződött köpet. A fertőzés antibiotikumokkal kezelhető. 

A 36 éves férfi az első Romániában, akit a bíróság a járvány leküzdésének meghiúsításában talált vétkesnek, és ezért börtönbüntetést szabott ki rá. Bár a férfiról kiderült később, hogy nem volt COVID-fertőzött, ez akkor még nem volt bizonyos, amikor lelépett a kórházból, így a bíróság is azzal indokolta az igen kemény büntetés kiszabását, hogy a férfi – bár mutatkoztak a fertőzés tünetei, és ezzel ő is tisztában volt – nem gondolt azokra az embertársaira, akiket megfertőzhetett volna. Keleti szomszédunknál eddig, ha valakit bűnösnek találtak ebben a vétségben, csak pénzbírságot szabtak ki rá. 

A román sajtó azt írja, hogy a férfi – saját bevallása szerint – azért menekült el a kórházból tavasszal,

mert nagyon félt a koronavírustól.

Romániában egyébként a járvány kezdetekor éppen a kórházakban alakultak ki a fertőzési gócpontok. Az ország észak-keleti részén található Szucsáván például az egész kórházat vesztegzár alá kellett helyezni tavasszal, a kórház igazgatója le is mondott akkor tisztségéről, ez pedig oda vezetett, hogy katonai vezetést neveztek ki a kórház élére. A kórházban történtek miatt a tavaszi időszakban többen rettegtek attól, hogy egészségügyi intézményekben kaphatják el a fertőzést.

A férfi szökését a börtönbüntetés mellett két év közügyektől való eltiltással is büntette a bíróság. A bűnösnek talált fiatal férfi tíz napig fellebbezhet az ítélet ellen.

NYITÓKÉP: Daniel Bone / Pixabay

Vass Csaba
Vass Csaba az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek