+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Petróczi Rafael
2020. december 16. szerda, 12:58
Legalábbis ezt vetette fel egy brit államtitkár, aki azért hozzátette: nem tiltaná be idén a karácsonyt. Hogy miért nem, annak történelmi előzményei vannak.

Engedélyezett Pfizer-vakcina és meginduló oltások ide vagy oda, Nagy-Britannia közel sem mondhatja, hogy túl van a járvány nehezén: az egy nap alatt azonosított új fertőzések november közepi, 33 ezer feletti tetőzése után egy ideig javultak az adatok, egy hete azonban újra emelkedni kezdtek a számok a napi húszezres új esetszám környékére.

 

Javulás azonban még ideiglenesen sem mutatkozik október közepe óta a halálozások számában:

 

a napi új halálesetek száma kisebb-nagyobb kilengésekkel, de folyamatosan emelkedő és egyúttal gyorsuló tendenciát mutat, elérve akár a napi 500-600 körüli halálozási számot.

 

Jelenleg a koronavírushoz kapcsolható halálesetek száma összesen 64 908 az országban, a halálozási ráta pedig 3,43 százalékos.

 

Így hát nem csoda, hogy Nagy-Britanniában is politikai kérdés, hogy mi legyen a karácsonnyal: a Boris Johnson vezette kormány egyelőre arról hozott döntést, hogy december 23-27. között (Észak-Írországban 22-e és 28-a között)

 

+ három háztartásból jöhetnek össze az emberek ünnepelni;

 

+ aminek helyszíne lehet valamelyik résztvevő otthona, kertje, valamely közterület vagy vallási imahely.

 

Arról azonban, hogy legyen-e létszámbeli limit, nincs szó a szabályozásban, ami komoly kritikákat szült a jelenlegi járványügyi statisztikák fényében, arra szólítva fel Boris Johnsont: gondolja újra a szabályozást.

 

Ebben a kérdésben nyilvánult meg kedden Robert Jenrick, Johnson lakásügyi, települési és önkormányzati államtitkára, aki felvetette: a vírusválságra való tekintettel lehetne a húsvét az új karácsony azon családok számára, ahol magas kockázatú családtagok is vannak. Ahogy ezekről a családokról szólva kifejtette:

 

„Ők mennyire akarják összehozni a tágabb családot karácsonyra, vagy inkább úgy gondolják, megtartják kicsiben (a karácsonyi) eseményeket, és tudunk találkozni majd tavasszal?  

 

A húsvét lehet az új karácsony néhány ember számára”

 

– mondta az államtitkár, hozzátéve azért, hogy szerinte nem a kormány dolga eldönteni az emberek helyett, hogy pontosan hogyan intézzék a karácsonyi ügyeiket.

 

Az utóbbi kijelentésben megbúvó óvatosságnak egyébként történelmi háttere is van: Boris Johnson joggal ódzkodhat attól, hogy úgy vonuljon be a brit történelembe, mint az ország második olyan vezetője, aki komolyan korlátozta a polgárok szabadságát a karácsonyi időszakban.

 

Előtte 1656-ban Oliver Cromwell nevéhez fűződik az a jogszabály, ami gyakorlatilag betiltotta a nagy karácsonyi ünnepségeket – bár a boltok például nyitva tarthattak ebben az időszakban is, de a karhatalom járőrözött az utcákon, és elkobzott minden ételt, amiről azt vélelmezte, hogy karácsonyi ünnepségre készítették elő.

 

Ennek hátterében az állt, hogy

 

Cromwell azt a puritán álláspontot képviselte, hogy a karácsony egy túlságosan hosszan és eltúlzottan ünnepelt esemény, ami a keresztény hitet és morált fenyegeti,

 

és – a puritanista pamfletírót, Philip Stubbst idézve – „Isten megbecstelenítéséhez” vezet.

 

NYITÓKÉP: feworave / Pixabay

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Újabb humanitárius válság van kialakulóban a spanyol-marokkói partoknál. Az okok a két állam közötti feszültségre vezethetők vissza.

Összesen 53 ötlet közül választhatnak a budapestiek, amik közül a legtöbb szavazatot kapó projekteket a főváros meg is fogja valósítani.

A veszélyhelyzetet ugyan már ősz előtt is feloldhatja a kormány, de ez sokat nem jelent.

A 2014-ben és 2018-ban is Budapest 16. számú választókerületét megnyerő Hiller így a hat ellenzéki pártból már három támogatását bírja.

A Momentum korábban amellett kardoskodott, hogy mind a 106 körzetben legyen előválasztás.

A szervezet jelentése szerint csak így érhetjük el globálisan a karbonsemlegességet 2050-re.

A román szocdemek volt elnöke jelenleg is börtönben ül, azonban most egy újabb ügyben ismét vádat emeltek ellene.

A hét kérdése

Ha igen, mivel oltottak? Ha nem, miért nem oltattad még be magad? Nem reprezentatív felmérés az Azonnalin!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Az első nyári hétvégén, június 5-én sörkóstolási és vásárlási lehetőség Budapesten és több vidéki helyszínen is.

Ezt is szerettétek

Meddig adminisztratív hiba az állam részéről, ha nem küldi valakinek az igazolásokat, és honnan súlyosabb mulasztás?

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Magyarország egyik legkeresettebb színésze az Azonnalinak elmondta, mi a kelet-magyarországi identitás lényege, milyen az HBO-val dolgozni, de az is kiderül, mi van a Bödőcs Tibor könyvéből az ő főszereplésével készülő monodrámával. Podcast!

Németországban ősszel szövetségi választásokat tartanak, eldől, ki lesz Angela Merkel utódja. Kik azok, akik vállalnák a feladatot? Techet Péter és Bukovics Martin kielemezték. Podcast!

Letoha Tamás, a gyógyszerfejlesztéssel foglalkozó kutató koronavírussal kapcsolatos olvasói kérdésekre válaszol, és azt is elmondja, miért fél a biológiai háborútól.

A galériatulajdonos műgyűjtő elmondja, hogy a szobor a világ bármely részén múzeumi tárgy lehet a jövőben: a BLM-szobor jó értelemben provokál.

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Twitter megosztás Google+ megosztás