+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Petróczi Rafael
2020. december 16. szerda, 12:58
Legalábbis ezt vetette fel egy brit államtitkár, aki azért hozzátette: nem tiltaná be idén a karácsonyt. Hogy miért nem, annak történelmi előzményei vannak.

Engedélyezett Pfizer-vakcina és meginduló oltások ide vagy oda, Nagy-Britannia közel sem mondhatja, hogy túl van a járvány nehezén: az egy nap alatt azonosított új fertőzések november közepi, 33 ezer feletti tetőzése után egy ideig javultak az adatok, egy hete azonban újra emelkedni kezdtek a számok a napi húszezres új esetszám környékére.

 

Javulás azonban még ideiglenesen sem mutatkozik október közepe óta a halálozások számában:

 

a napi új halálesetek száma kisebb-nagyobb kilengésekkel, de folyamatosan emelkedő és egyúttal gyorsuló tendenciát mutat, elérve akár a napi 500-600 körüli halálozási számot.

 

Jelenleg a koronavírushoz kapcsolható halálesetek száma összesen 64 908 az országban, a halálozási ráta pedig 3,43 százalékos.

 

Így hát nem csoda, hogy Nagy-Britanniában is politikai kérdés, hogy mi legyen a karácsonnyal: a Boris Johnson vezette kormány egyelőre arról hozott döntést, hogy december 23-27. között (Észak-Írországban 22-e és 28-a között)

 

+ három háztartásból jöhetnek össze az emberek ünnepelni;

 

+ aminek helyszíne lehet valamelyik résztvevő otthona, kertje, valamely közterület vagy vallási imahely.

 

Arról azonban, hogy legyen-e létszámbeli limit, nincs szó a szabályozásban, ami komoly kritikákat szült a jelenlegi járványügyi statisztikák fényében, arra szólítva fel Boris Johnsont: gondolja újra a szabályozást.

 

Ebben a kérdésben nyilvánult meg kedden Robert Jenrick, Johnson lakásügyi, települési és önkormányzati államtitkára, aki felvetette: a vírusválságra való tekintettel lehetne a húsvét az új karácsony azon családok számára, ahol magas kockázatú családtagok is vannak. Ahogy ezekről a családokról szólva kifejtette:

 

„Ők mennyire akarják összehozni a tágabb családot karácsonyra, vagy inkább úgy gondolják, megtartják kicsiben (a karácsonyi) eseményeket, és tudunk találkozni majd tavasszal?  

 

A húsvét lehet az új karácsony néhány ember számára”

 

– mondta az államtitkár, hozzátéve azért, hogy szerinte nem a kormány dolga eldönteni az emberek helyett, hogy pontosan hogyan intézzék a karácsonyi ügyeiket.

 

Az utóbbi kijelentésben megbúvó óvatosságnak egyébként történelmi háttere is van: Boris Johnson joggal ódzkodhat attól, hogy úgy vonuljon be a brit történelembe, mint az ország második olyan vezetője, aki komolyan korlátozta a polgárok szabadságát a karácsonyi időszakban.

 

Előtte 1656-ban Oliver Cromwell nevéhez fűződik az a jogszabály, ami gyakorlatilag betiltotta a nagy karácsonyi ünnepségeket – bár a boltok például nyitva tarthattak ebben az időszakban is, de a karhatalom járőrözött az utcákon, és elkobzott minden ételt, amiről azt vélelmezte, hogy karácsonyi ünnepségre készítették elő.

 

Ennek hátterében az állt, hogy

 

Cromwell azt a puritán álláspontot képviselte, hogy a karácsony egy túlságosan hosszan és eltúlzottan ünnepelt esemény, ami a keresztény hitet és morált fenyegeti,

 

és – a puritanista pamfletírót, Philip Stubbst idézve – „Isten megbecstelenítéséhez” vezet.

 

NYITÓKÉP: feworave / Pixabay

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A Feröer-szigetek lakóit nem különösen izgatja egyelőre a járvány harmadik hulláma.

Ecsenyi Áron a korábbi tüntetésein összeszedett bírságai miatt nem akarta igazolni magát: bevitték, három óra múlva elengedték, de közben lökdösték és inzultálták.

Civilek is indulhatnak rajta, ha előre nyilatkoznak arról, hogy győzelmük esetén melyik párt frakciójába ülnének be. Aki 2022 áprilisáig betölti a 18. életévét, részt vehet az előválasztáson.

Hetvenöt éve írták alá azt az egyezményt, amely lehetőséget adott Csehszlovákiának arra, hogy területéről magyar lakosokat telepítsen át Magyarországra, és fordítva.

A kontinens legjobb sorozatával, archívumával, tojástörőjével és még sok minden mással!

A 2010-es évek elején még fagyos volt a viszony, de mostanra eljutottak egészen addig, hogy a Fidesz már az RMDSZ ellenében induló erdélyi jobboldaliakat hazaárulózza. Hogyan jutottak el idáig?

A hét kérdése

Arról még senki sem beszélt, hogy ezeket pontosan mire is lehetne felhasználni, azt viszont tudjuk, hogy jönnek. Dönts te!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

A Helyzet-interjúban vendégünk Miklósy Krisztián synthwave zenész, akivel kitárgyaltuk, hogyan válik valósággá lassan a nyolcvanas évek sci-fijeinek retrofuturizmusa. Podcast!

Hogyan hat a klímaváltozásra a CSOK Vági Márton szerint? Csalár Bence divatblogger pedig a magyarok ízléséről, a divattal való kapcsolatukról és a magyar vidék divatjáról mesélt. Podcast!

Szálinger Balázs költővel beszéltünk, aki elmondja, miért vonult ki a városból és a Facebookról, és mi köze a költészethez a verses reklámoknak és Krúbinak.

Van-e a magyar politikában még élet Facebook nélkül? Ezt a kérdést vitatjuk meg az elején! A második fele: meglepetés!

Megújult a Helyzet, az Azonnali podcastja! Prieger Zsolt, az Anima Sound System frontembere mesél cigányságról, vírusról és jellemfejlődésről.

Mennyire estek be az árak a fővárosban és vidéken? Érdemes várni a lakásvásárlással vagy eladással? Ingatlanpiaci szakértőkkel beszélgettünk a Helyzetben! Podcast.

A kormányra kerülő RMDSZ akár három minisztériumot is kaphat Romániában. A választáson meglepően jól szereplő szélsőjobboldal azonban a koalícióban is okozhat zavart.

Twitter megosztás Google+ megosztás