A húsvét legyen az új karácsony a koronavírus miatt?

Szerző: Petróczi Rafael
2020.12.16. 12:58

Legalábbis ezt vetette fel egy brit államtitkár, aki azért hozzátette: nem tiltaná be idén a karácsonyt. Hogy miért nem, annak történelmi előzményei vannak.

A húsvét legyen az új karácsony a koronavírus miatt?

Engedélyezett Pfizer-vakcina és meginduló oltások ide vagy oda, Nagy-Britannia közel sem mondhatja, hogy túl van a járvány nehezén: az egy nap alatt azonosított új fertőzések november közepi, 33 ezer feletti tetőzése után egy ideig javultak az adatok, egy hete azonban újra emelkedni kezdtek a számok a napi húszezres új esetszám környékére.

Javulás azonban még ideiglenesen sem mutatkozik október közepe óta a halálozások számában:

a napi új halálesetek száma kisebb-nagyobb kilengésekkel, de folyamatosan emelkedő és egyúttal gyorsuló tendenciát mutat, elérve akár a napi 500-600 körüli halálozási számot.

Jelenleg a koronavírushoz kapcsolható halálesetek száma összesen 64 908 az országban, a halálozási ráta pedig 3,43 százalékos.

Így hát nem csoda, hogy Nagy-Britanniában is politikai kérdés, hogy mi legyen a karácsonnyal: a Boris Johnson vezette kormány egyelőre arról hozott döntést, hogy december 23-27. között (Észak-Írországban 22-e és 28-a között)

+ három háztartásból jöhetnek össze az emberek ünnepelni;

+ aminek helyszíne lehet valamelyik résztvevő otthona, kertje, valamely közterület vagy vallási imahely.

Arról azonban, hogy legyen-e létszámbeli limit, nincs szó a szabályozásban, ami komoly kritikákat szült a jelenlegi járványügyi statisztikák fényében, arra szólítva fel Boris Johnsont: gondolja újra a szabályozást.

Ebben a kérdésben nyilvánult meg kedden Robert Jenrick, Johnson lakásügyi, települési és önkormányzati államtitkára, aki felvetette: a vírusválságra való tekintettel lehetne a húsvét az új karácsony azon családok számára, ahol magas kockázatú családtagok is vannak. Ahogy ezekről a családokról szólva kifejtette:

„Ők mennyire akarják összehozni a tágabb családot karácsonyra, vagy inkább úgy gondolják, megtartják kicsiben (a karácsonyi) eseményeket, és tudunk találkozni majd tavasszal?  

A húsvét lehet az új karácsony néhány ember számára”

– mondta az államtitkár, hozzátéve azért, hogy szerinte nem a kormány dolga eldönteni az emberek helyett, hogy pontosan hogyan intézzék a karácsonyi ügyeiket.

Az utóbbi kijelentésben megbúvó óvatosságnak egyébként történelmi háttere is van: Boris Johnson joggal ódzkodhat attól, hogy úgy vonuljon be a brit történelembe, mint az ország második olyan vezetője, aki komolyan korlátozta a polgárok szabadságát a karácsonyi időszakban.

Előtte 1656-ban Oliver Cromwell nevéhez fűződik az a jogszabály, ami gyakorlatilag betiltotta a nagy karácsonyi ünnepségeket – bár a boltok például nyitva tarthattak ebben az időszakban is, de a karhatalom járőrözött az utcákon, és elkobzott minden ételt, amiről azt vélelmezte, hogy karácsonyi ünnepségre készítették elő.

Ennek hátterében az állt, hogy

Cromwell azt a puritán álláspontot képviselte, hogy a karácsony egy túlságosan hosszan és eltúlzottan ünnepelt esemény, ami a keresztény hitet és morált fenyegeti,

és – a puritanista pamfletírót, Philip Stubbst idézve – „Isten megbecstelenítéséhez” vezet.

NYITÓKÉP: feworave / Pixabay

Petróczi Rafael
Petróczi Rafael az Azonnali korábbi újságírója

A Budapesti Corvinus Egyetemen végzett politológusként. Az Azonnali gyakornoka, majd belpolitikai újságírója volt 2017-2021 között.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek