Mentsük meg a zeneipart a békés karácsonyért és a szebb 2021-ért! Adventi naptár #15

2020.12.15. 08:02

A lockdownok és a kijárási tilalmak mutatták meg, hogy az életünk mennyire egyhangú zene és művészetek nélkül. Ezért idén karácsonykor vásároljunk tőlünk ajándékot!

Mentsük meg a zeneipart a békés karácsonyért és a szebb 2021-ért! Adventi naptár #15

Amazon nélküli karácsonyt, mondják ott, ahol van Amazon. Nálunk még nincs. Ezért mi azt mondjuk: olyan karácsonyt, amiben olyan hazai cégeknél költünk, akik noha nagyon értékes dolgokat állítanak elő, megszenvedik a koronavírus-válságot. Minden nap egy jó tipp!

A koronavírus-járvány mindenkinek megnehezítette az életét: az emberi élet védelme miatt sokszor drasztikus járványügyi intézkedéseket kellett hozni, amit a techszektoron és az élelmiszer-kiskereskedelmen kívül szinte mindenki megérzett a pénztárcáján, a gazdasági hatások mellett pedig az emberek mentális egészségére is kihatottak a járványügyi intézkedések.

A kijárási korlátozások és a lockdownok mutatták meg, hogy az élet mennyire törékeny, illetve mennyire szürke, ha nincsenek művészek,

hiszen egy szürke hétköznapot is feldobott egy-egy akusztikus Facebook-live koncert vagy egy szép festmény.

Így idén karácsonykor a felesleges kacatok vagy a tipikus ajándékok helyett vehetnénk mást is szeretteinknek: például családtagjainkat meglephetnénk kedvenc zenekarának egy albumával vagy valamilyen mercchel, esetleg egy koncertjeggyel, amit remélhetőleg 2021-ben már nem fognak elhalasztani, mint 2020-ban.

Egy ilyen ajándék viszont nemcsak az ajándékozott félnek okozhat örömöt, hanem a zenekaroknak is,

hiszen koncertek nélkül a legtöbb zenekart elég kényesen érintett a leállás, ami miatt karrierjük folytatása mellett az egzisztenciájuk is veszélybe került.

Így idén lehet szerencsésebb lenne, ha a plázában árult tömeggyártott ruhadarabok helyett a kedvenc zenekarainktól vásárolnánk pólót, a Spotify helyett pedig Bandcampen vagy az adott zenekar webshopjából szerezzük meg az albumjaikat.

Példa pedig akad bőven, hogy kiknek az albumát lenne érdemes megvenni: én például örülnék, ha az áprilisban kijött új Enter Shikari albummal vagy az októberben kijött Pup EP-vel találkoznék a fa alatt, de ha inkább a hazai zenekarokkal akarnánk meglepni szeretteinket, akkor a december 15-én kijött új Middlemist Red-album is remek meglepetés lehet a pszichedelikus rock kedvelőinek.

NYITÓKÉP: Vitárius Bence / Azonnali

Karóczkai Balázs
Karóczkai Balázs az Azonnali korábbi operatív vezetője

Mesterdiplomás politológus, 2019 óta újságíró. A külpolitika szenvedély, a belpolitika hobbi, a kultúra pedig kikapcsolódás.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek