Beperli egy gimnazista az osztrák államot a maszkviselési kötelezettség miatt

Szerző: Galavits Patrik
2020.12.14. 12:38

A 15 éves diák szerint a maszk hordása ártalmas lehet, ügyvédje szerint pedig sérülnek a kamasz jogai. Az osztrák doktor Gődényék beállnak mögé.

Beperli egy gimnazista az osztrák államot a maszkviselési kötelezettség miatt
Egy 15 éves stájerországi gimnazista beperli az osztrák államot, amiért az maszkviselésre kötelezi a tanórák alatt

írja a bécsi Kurier napilap. A lány szerint nincs bizonyíték arra, hogy a maszkhordás megakadályozza a koronavírus terjedését (holott segít ebben rendesen), ha azt az oktatás közben hordják, mindemellett pedig a gyerekeket és a fiatalokat egyébként is sokkal kevésbé érinti a Covid-19-fertőzés.

A lány perét a Kezdeményezés a tényalapú koronainformációért (ICI) nevű szerveződés támogatja, akiknek a tüntetésein a Kurier szerint megjelennek a járványügyi intézkedésekkel szemben szkeptikus arcok mellett összeesküvés-hívők és szélsőjobboldaliak is.

Fizessen az osztrák állam, ha bajom lesz a maszkviseléstől!

A diák ügyvédje, Michaela Hämmerle szerint

a jogalkotó nem kellően megalapozottan döntött a maszkviselési kötelezettségről, illetve nem támasztotta alá azt sem, hogy órákon át arcot, szájat és orrot eltakaró maszkot hordani nem ártalmas.

Ezek mellett Hämmerle szerint az intézkedés arányosságát sem vizsgálta az osztrák törvényhozó, valamint az élethez és egészséghez való jog lehetséges sérülését sem.

Hämmerle az ENSZ Gyermekjogi Chartájára hivatkozva azt mondja, a diák jólétét kell előnyben részesíteni, mert a nemzetközi szervezet dokumentuma szerint joga van a fejlődéshez, tanuláshoz és az érdekei védelméhez – az ügyvéd szerint azonban ezek a jogok sérülnek.

A gimnazista azt akarja elérni, hogy az osztrák állam ne kötelezze a maszkviselésre, vagy mint a járványügyi intézkedés elrendelője minden lehetséges, a maszkhordás miatt kialakuló káros következményt vállaljon át.

Van, amit már betiltottak Ausztriában

Azt egyelőre nem tudni, sikerrel jár-e a lány harca a maszkhordási kötelezettség ellen, mindenesetre van olyan járványvédelmi eszköz, amelyet haszontalanságára hivatkozva már betiltottak Ausztriában: ez az arcpajzs.

NYITÓKÉP: Galavits Patrik / Azonnali

Galavits Patrik
Galavits Patrik az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek