Több, mint 60 idős embert fertőzött meg egy Mikulás

Szerző: Techet Péter
2020.12.13. 15:55

Egy flamand idősek otthonában egy koronavírusos Mikulás látogatása után több, mint hatvan idős ember kapta el a vírust. A Mikulás koronavírusos volt, a krampuszai pedig még ajándékokat is osztogattak.

Több, mint 60 idős embert fertőzött meg egy Mikulás

Az Antwerpen (Anvers) melletti Mol település egyik idősotthonában nem végződött jól a Mikulás-ünnepség.

Egy hétre rá, hogy elment a Mikulás, több idős embernél megállapították, hogy elkapták a kínai koronavírust

számolt be az RTBF vallon közszolgálati csatorna szombaton. Jelenleg eléri a 75-öt a fertőzöttek száma: 61 idős ember és 14 ápoló fertőződött meg az elmúlt egy hétben, azaz a Mikulás látogatása óta.

Mint kiderült: a fertőzések oka maga Sinterklaas, azaz a Mikulás, aki koronavírusosként tartotta meg az ünnepséget. Mivel

sok idős ember érintette meg a piros ruháját és a műszakállát, azon keresztül terjedhetett át rájuk a vírus, mert amúgy a Mikulás viselt szájmaszkot.

A Mikulást az egyik bentlakó idős ember fia játszotta. A flamand hatóságok szerint az otthonban eleve nem lett volna megengedett Mikulás-ünnepséget tartani, és a feltételezések szerint eleve nem tesztelték le fellépése előtt a Mikulást.

A KORONAVÍRUSOS MIKULÁS EGY BENTLAKÓVAL. FOTÓ: ORCHIDÉES ARMONEA / FB

Wim Caeyers, Mol kereszténydemokrata polgármestere arról tájékoztatta a sajtót, hogy a 75 fertőzöttből szombaton csak egyetlen idős ember szorult lélegeztetésre, a többiek az otthonban maradhattak. A polgármester „totális felelőtlensséggel“ vádolta meg az idősotthont. Az otthon vezetősége azonban azt közölte: a Mikulás csak a közösségi terekben járt, nem tett látogatást a szobákban, és ajándékokat se osztott volna ki.

A Mikulást azonban krampuszok is kísérték

– őket a flamand hagyományok szerint Zwarte Pietnek, azaz Fekete Péternek hívják –, akik viszont – amint később elismerte az otthon – már bementek a szobákba, és ajándékokat is osztottak, holott ezt Mol város önkormányzata előzetesen megtiltotta.

NYITÓKÉP: Szent Miklós és Fekete Péter / Michell Zappa, Wikipedia

Techet Péter
Techet Péter az Azonnali főmunkatársa

Doktori jogból és történelemből, külpolitika érdeklődésből, Közép-Európa hobbiból. Münchentől New Yorkig sok helyen volt otthon. Többet élt Triesztben, mint a NER-ben.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek