Ennél olaszabb karácsonyod akkor lesz csak, ha Vespát kapsz. Azonnali adventi naptár #13

Szerző: Bukovics Martin
2020.12.13. 08:28

Budapest legjobb pizzériája idén is megsüti a karácsonyi asztalra való panettonét. Hétfőtől lehet előrendelni.

Ennél olaszabb karácsonyod akkor lesz csak, ha Vespát kapsz. Azonnali adventi naptár #13

Amazon nélküli karácsonyt, mondják ott, ahol van Amazon. Nálunk még nincs. Ezért mi azt mondjuk: olyan karácsonyt, amiben olyan hazai cégeknél költünk, akik noha nagyon értékes dolgokat állítanak elő, megszenvedik a koronavírus-válságot. Minden nap egy jó tipp!

Sok jó pizzéria meg sok széthájpolt olasz étterem van Budapesten, de olyat, amiben tényleg érezni egy igazi osteria lényegét, csak egyet találtam, a Palotanegyed közepén lévő Al Dentét. Itt nincs felesleges hülyéskedés olasz importsörökkel, simán csapolják az ugyanannyira jellegtelen, de Magyarországon valamiért prémiumra árazott Moretti helyett a feleanyiba kerülő Sopronit, a borlapra korrekt magyar és olasz bisztróborokat tettek a repülőterekről unalomig ismert, nagy marketingbüdzsével dolgozó márkák helyett. Nyilván jól is főznek, és bár ez egy étteremtől alapelvárás, a jó alapanyagokban az adottságai ellenére rejtélyes módon nem túl gazdag Magyarországon már ez is valami. Szóval ez az a hely, amiből egy olasz városban van vagy kétszáz:

az Al Dente a Palotanegyed mindig megbízható, mindig hibátlan törzshelye.

Nyilván az éttermeseknek is jobb érzés terített asztal mellett kiszolgálni a vendégeket, mint kinyújtani az ablakon az ételt elvitelre, de nem itt: az Al Dentében már a covid előtti időkben is erős volt az elviteles kínálat, éspedig pont ezen áhított olasz törzshely-szerep miatt. Nincs időd, hogy leülj? Nem baj, kérj ki egy kávét, és addig válogass, vannak bárkaják, vigyél el valamit a kínálatból: calzone, panini, rengeteg dolci, közben lehet gyakorolni az olaszt is, nem csoda, hogy ide jár honvágyat csillapítani meg van, hogy randizni a budapesti diaszpóra is.

Mint minden rendes olasz hely Olaszországban, úgy az olasz konyha magyarországi külképviselete is elkészíti Az Olasz Karácsonyi Édességet, azaz a maga panettonéjét. Ez külsőre valami olyasmi, mint egy kuglóf, csak nem lyukas a közepe, belülről pedig mintha ötvöznénk egy kalácsot a püspökkenyérrel. Rengeteg variációja van, emiatt sosem tud unalmas lenni. Nemrég próbáltam egy vérnarancsos-étcsokisat, de karácsonyra biztosan egy fehércsokis-pisztáciásat veszek majd, ha nem hármat. Questo è il panettone:

NA JÓ, KICSIT TRÜKKÖZTEK, MERT KENTEK RÁ PISZTÁCIAKRÉMET IS. NYUGODTAN TEGYÉTEK MEG TI IS, IGAZ, FOGALMAM SINCS, HOL LEHET KAPNI MAGYARORSZÁGON. VISZONT ELKÉSZÍTENI EL LEHET OTTHON IS, MÉG VIDEÓ IS KÉSZÜLT RÓLA!

Az árak nyilván az alapanyagok minőségtől és mennyiségétől függenek: a boltban akár már 5 euróért is kapható egy óriási panettone, a gurméüzletekben 15-20 euró között adják, de láttam már 30-40-ért is igazán különlegeseket. A budapesti Al Dente december 14-étől, azaz hétfőtől árulja a helyben, azaz a Krúdy utcában készített panettonéit: lesz klasszikus, csokis, feketecseresznyés és pisztáciás, az árak 7 és 9 ezer forint között. Csak előrendelésre, amit itt lehet megtenni. Ha már utazni nehézkes, az Olaszország-rajongó ismerősök nem valószínű, hogy visszautasítanák. Buon Natale a tutti voi!

GRAFIKA: Vitárius Bence / Azonnali

Bukovics Martin
Bukovics Martin az Azonnali alapító-főszerkesztője

Német anyanyelv, gradišćei gyökerek, pécsi szőlő, olasz parkolási bírságok. Az Azonnalitól való távozása óta itt olvasható: Gemišt

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek