+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Renczes Ágoston
2020. december 12. szombat, 08:08
Van olyan a családban, aki szívesen viselné magán a közép-európaiság egy különleges ízét? Van? Vegyél neki HasTag pólót.

Amazon nélküli karácsonyt, mondják ott, ahol van Amazon. Nálunk még nincs. Ezért mi azt mondjuk: olyan karácsonyt, amiben olyan hazai cégeknél költünk, akik noha nagyon értékes dolgokat állítanak elő, megszenvedik a koronavírus-válságot. Minden nap egy jó tipp!

 

Dunaszerdahely egy legenda. A legmagyarabb szlovákiai város, ahol a legvéresebb maffialeszámolások voltak a kilencvenes években. Ennek a városnak a focicsapata a DAC. Itt élt a Monarchia egyik legnépesebb zsidó közössége, amiből semmi nem maradt, ahogy később a hangulatos mezőváros is egy nagy panellakóteleppé alakult.

 

Mégis, mintha a földből szivárogna elő itt a kreativitás és a nyitottság.

 

Szerdahelyen nincs pátoszos múltba révedés (na jó, azért akad), helyette sistereg a kreativitás, aminek az egyik jellegzetessége, hogy állandó párbeszédben van a helyi tájszólással és sajátos csallóközi szlenggel, legyen szó a szerdahelyi rapszcénáról, underground rádióról vagy bármiről. Akár a ruházatról.

 

 

Két szerdahelyi fiatalnak, Viktóriának és Gábornak, a HasTag alapítóinak köszönhetően ugyanis már

 

pólón is hordhatod a csallóközi szleng legízesebb fordulatait.

 

Viktória és Gábor a saját bevallásuk szerint teljesen beleszédültek az állandóan alakuló nyelvbe, amit ők maguk is formálnak. De miért hordana valaki, aki nem odavalósi, csallóközi szlenget a pólóján? 

 

Mert azon túl, hogy elképesztően menő; azon túl, hogy a tömegtermelés apollói racionalitása és a fogyasztás dionüszoszi dinamikája között vergődő huszonegyedik századi fogyasztónak egészen különleges lehetőséget kínál arra, hogy egyedi legyen; aki hastag pólót hord,

 

a Csallóköz mindent túlélő és mindent a saját nyelvére lefordító nyitottságát öltheti magára, a közép-európaiság egy egészen különleges szeletét.

 

Na, ezért. Azért, amiért az Azonnalit is olvasod.

 

Ha meg van családban szociolingvista, akkor neki aztán tényleg megtaláltad a tökéletes ajándékot. Kedvet kaptá’, de jaffás vagy? Nëagóggyá’, Magyarba’ is szállítnak. Itt rendűjjé.

 

GRAFIKA: Vitárius Bence / Azonnali

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A tüntetők közel nyolc órán át állták körbe a bevándorlási hivatal autóját, így végül nem tudták deportálni a két indiai férfit. Az eset miatt Skóciában többen is azt követelik, hogy Skóciának legyen saját bevándorláspolitikája.

Szombattól korlátozás nélkül utazhatnak a beoltott magyarok és csehek a két ország között, jelentette be Szijjártó Péter.

Szijjártó Péter Pozsonyban azt mondta: nem hagyják, hogy az ügy lekerüljön a napirendről.

Néhány kivétel azért marad: a piacokon, a zsúfolt helyeken és a busz- és vonatállomásokon még kell majd a maszk, máshol azonban nem. Június elsejétől pedig újabb enyhítések jönnek.

Gulyás Gergely szerint a PCR-tesztek nem adnak elég bizonyosságot. Viszont jöhetnek a lakodalmak és lassan a koncertek is. Mutatjuk, miről volt szó az eheti kormányinfón!

A miniállam mindeközben 50 euróért árulja turistáknak az orosz vakcinát, cserébe el kell tölteni hat éjszakát náluk.

Hogy melyik párt frakciójába csatlakozna be az előválasztáson miniszterelnök-jelöltként is elinduló Márki-Zay, azt viszont egyelőre nem tudni.

A hét kérdése

2022-ben még a választás előtt a parlament új államfőt fog megszavazni, aki ha akar, akár fontos ember is lehet majd. De ki legyen az? Van pár opció.

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Az első nyári hétvégén, június 5-én sörkóstolási és vásárlási lehetőség Budapesten és több vidéki helyszínen is.

Ezt is szerettétek

Meddig adminisztratív hiba az állam részéről, ha nem küldi valakinek az igazolásokat, és honnan súlyosabb mulasztás?

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Magyarország egyik legkeresettebb színésze az Azonnalinak elmondta, mi a kelet-magyarországi identitás lényege, milyen az HBO-val dolgozni, de az is kiderül, mi van a Bödőcs Tibor könyvéből az ő főszereplésével készülő monodrámával. Podcast!

Németországban ősszel szövetségi választásokat tartanak, eldől, ki lesz Angela Merkel utódja. Kik azok, akik vállalnák a feladatot? Techet Péter és Bukovics Martin kielemezték. Podcast!

Letoha Tamás, a gyógyszerfejlesztéssel foglalkozó kutató koronavírussal kapcsolatos olvasói kérdésekre válaszol, és azt is elmondja, miért fél a biológiai háborútól.

A galériatulajdonos műgyűjtő elmondja, hogy a szobor a világ bármely részén múzeumi tárgy lehet a jövőben: a BLM-szobor jó értelemben provokál.

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Twitter megosztás Google+ megosztás