+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++

A négy jelentkezőből kettő teljesítette az országos rendőrfőkapitány posztjának betöltéséhez szükséges feltételeket – írja a Parameter.sk. Az egyikük, a magyar nemzetiségű Hamran István a Lynx Commando nevű, terrorelhárításra szakosodott különleges egységet vezeti annak 2011-megalapítása óta. A másik jelölt, Peter Kovařík jelenleg ideiglenesen tölti be az országos rendőrfőkapitányi posztot, miután az addigi főkapitány, Milan Lučanský augusztus 31-én lemondott. 

 

Lučanský azóta börtönbe került: ahogy az Azonnali is megírta, december elsején egy összehangolt akció keretében a szlovák rendőrség letartóztatta a leghatalmasabb szlovák oligarchát, Jaroslav Haščákok, másnap pedig a szlovák titkosszolgálat és a Pénzügyi Felügyelet több korábbi magas rangú beosztottját is őrizetbe vették. A gyanúsítottak között volt Lučanský korábbi rendőrfőkapitány is, őt végül december 6-án tartóztatták le. Lučanský 2018-ban lett országos rendőrfőkapitány, az azóta szintén letartóztatott Tibor Gašpart váltotta, aki a Kuciak-gyilkosság után mondott le, követve Robert Kaliňák belügyminisztert és Robert Fico exminiszterelnököt.

 

HAMRAN ISTVÁN. KÉP: POLÍCIA SLOVENSKEJ REPUBLIKY / FACEBOOK

 

A rendőrfőnöki pozícióra esélyes Hamran Istvánnak mindkét korábbi rendőrfőkapitánnyal meggyűlt a baja. Az Aktuality.sk-nak mesélt arról, hogy súlyos konfliktusok voltak közte és Tibor Gašpar között, de Milan Lučanský is akadályozta a munkáját.

 

A Hamran által vezetett Lynx Commando ütött rajta Ján Kuciak és menyasszonya, Martina Kušnírová gyilkosain, és fogta el őket.

 

Nem ő lenne az első

 

Ha kinevezik, nem Hamran István lesz az első magyar kötődésű országos rendőrfőkapitánya Szlovákiának. Az egyébként Hamrant a Lynx Commando élére 2011-ben kinevező akkori főkapitány, Jaroslav Spišiak is rendelkezik magyar felmenőkkel, beszél is magyarul. Spišiak egyébként egy igazi legenda: ő volt az, aki a kilencvenes évek végén dunaszerdahelyi rendőrkapitányként szembe mert szállni a különösen kegyetlen szerdahelyi maffiával, és sikerült elkapnia az 1999-es Fontana-bárbeli vérfürdő tetteseinek egy részét – azóta a Polip című olasz maffiasorozat rendőre után a „szlovák Cattaniként” is emlegetik. 

 

2001-ben az első jobboldali Dzurinda-kormány idején az országos rendőrfőkapitány helyettesévé, 2010-ben a szintén jobboldali Radičová-kormány alatt pedig országos rendőrfőkapitánnyá nevezték ki, azonban Robert Fico kabinetje a 2006-os és a 2012-es kormányváltás után is félreállította. Jelenleg Robert Mikulec belügyminiszter tanácsadójaként dolgozik, és tagja annak a bizottságnak, amelyik a két versenyben maradt jelölt közül javaslatot tesz a belügyminiszternek az új országos rendőrfőkapitány személyére.

 

A kiválasztási folyamat határideje nem ismert, a két jelölt meghallgatását követően a bizottság a kiválasztási folyamat jegyzőkönyveit és a saját javaslatát leadja a belügyminiszternek, akinek onnantól fogva 15 nap áll rendelkezésére, hogy a választását a parlament belbiztonsági bizottsága elé vigye. A belbiztonsági bizottság is meghallgatja majd mindkét jelöltet, és végül ők választják ki az országos rendőrfőkapitány személyét. Ha nem sikerül dönteniük, az egész procedúrát meg kell ismételni.

 

NYITÓKÉP: A Lynx Commando gyakorlatozik a Dunán 2017-ben. Polícia Slovenskej republiky / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A Tudatos Vásárlók Egyesülete megvizsgálta, mi pedig mutatjuk a nagy riasztóteszt eredményét.

Ezzel az amerikai gyógyszeripari cég közelebb került ahhoz, hogy az USA és az EU is engedélyezze a subunit-vakcináját.

A BBC újságírója az elfogott Nexta-blogger és aktivista állapotát látva azonnal kivonult a minszki sajtótájékoztatóról.

A Jobbik ezzel eddig egyedül van az ellenzéki térfélen a törvényjavaslat elfogadásával. Azt mondják: ha kormányra kerülnek, kiveszik a törvényből a problémás részeket.

Az ellenzéki szavazóbázist aktivizáló konzultáción szavazó budapestiek 99 százaléka nem akarja a kínai egyetemet.

Orbán Pekinggel szembeni politikájának támogatottsága Magyarországon nagyon alacsony, amit egyre inkább kihasznál az ellenzék, ez a szlovák kutatók szerint változásra kényszerítheti Orbánt.

Százötvenöt évvel ezelőtt tört ki az a konfliktus Poroszország és Ausztria között, ami az utóbbi vereségével végződött, és az osztrákok rászánták magukat a kiegyezésre a magyarokkal.

A hét kérdése

A kínai egyetem elleni kiállás lett az ellenzéki politizálás egyik sarokpontja, a kormány szerint másfél éven belül reális lehet a népszavazás a témában. Nálunk már most az, tessék szavazni!

Azért ide elnéznénk

Pár napja TGM az Azonnalira megírta, hogy szerinte mit érdemes olvasni. Június 18-án a saját könyvét dedikálja.

Kiállítás Budapesten Fiuméről és a magyar kereskedelmi tengerészet történetéről, egészen október 31-ig.

Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Miben más az olajlobbi 2021-ben, mint amit a hollywoodi filmek alapján elképzelünk? Hidi Jánossal beszélgettünk.

Az OMOH évek óta fix igazodási pont a magyar LMBTQ-bulizók körében, indulásuk óta vállaltan az LMBTQ-közösséghez szólnak. Marton Péter DJ-vel beszélgettünk. Podcast!

Buktatható-e Lukasenka titkosszolgálati eszközökkel, és ha igen, ki tehetné ezt meg? Miért nem annektálta még Belaruszt Oroszország?

A Helyzetben vele beszélgettünk arról, miért nincs több nő a magyar rapben, mit gondol a motyogós rappről, és hogyan alkotott a lockdown idején.

Hogyan lett egy csepeli utcagyerekből a Blade Runner 2049, az Atomic Blonde, vagy a Hellboy 2 utcaképeinek az elkövetője? Mit gondol ma az egykori legendás graffitis a régi házak falainak összefirkálásáról? Podcast!

Meddig adminisztratív hiba az állam részéről, ha nem küldi valakinek az igazolásokat, és honnan súlyosabb mulasztás?

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás