Egy magyar kommandós lehet az új szlovák rendőrfőkapitány

Szerző: Renczes Ágoston
2020.12.11. 19:35

Hamran István jelenleg a terrorelhárító egység vezetője, ő kapta el Ján Kuciak gyilkosait.

Egy magyar kommandós lehet az új szlovák rendőrfőkapitány

A négy jelentkezőből kettő teljesítette az országos rendőrfőkapitány posztjának betöltéséhez szükséges feltételeket – írja a Parameter.sk. Az egyikük, a magyar nemzetiségű Hamran István a Lynx Commando nevű, terrorelhárításra szakosodott különleges egységet vezeti annak 2011-megalapítása óta. A másik jelölt, Peter Kovařík jelenleg ideiglenesen tölti be az országos rendőrfőkapitányi posztot, miután az addigi főkapitány, Milan Lučanský augusztus 31-én lemondott. 

Lučanský azóta börtönbe került: ahogy az Azonnali is megírta, december elsején egy összehangolt akció keretében a szlovák rendőrség letartóztatta a leghatalmasabb szlovák oligarchát, Jaroslav Haščákok, másnap pedig a szlovák titkosszolgálat és a Pénzügyi Felügyelet több korábbi magas rangú beosztottját is őrizetbe vették. A gyanúsítottak között volt Lučanský korábbi rendőrfőkapitány is, őt végül december 6-án tartóztatták le. Lučanský 2018-ban lett országos rendőrfőkapitány, az azóta szintén letartóztatott Tibor Gašpart váltotta, aki a Kuciak-gyilkosság után mondott le, követve Robert Kaliňák belügyminisztert és Robert Fico exminiszterelnököt.

HAMRAN ISTVÁN. KÉP: POLÍCIA SLOVENSKEJ REPUBLIKY / FACEBOOK

A rendőrfőnöki pozícióra esélyes Hamran Istvánnak mindkét korábbi rendőrfőkapitánnyal meggyűlt a baja. Az Aktuality.sk-nak mesélt arról, hogy súlyos konfliktusok voltak közte és Tibor Gašpar között, de Milan Lučanský is akadályozta a munkáját.

 

A Hamran által vezetett Lynx Commando ütött rajta Ján Kuciak és menyasszonya, Martina Kušnírová gyilkosain, és fogta el őket.

 

Nem ő lenne az első

 

Ha kinevezik, nem Hamran István lesz az első magyar kötődésű országos rendőrfőkapitánya Szlovákiának. Az egyébként Hamrant a Lynx Commando élére 2011-ben kinevező akkori főkapitány, Jaroslav Spišiak is rendelkezik magyar felmenőkkel, beszél is magyarul. Spišiak egyébként egy igazi legenda: ő volt az, aki a kilencvenes évek végén dunaszerdahelyi rendőrkapitányként szembe mert szállni a különösen kegyetlen szerdahelyi maffiával, és sikerült elkapnia az 1999-es Fontana-bárbeli vérfürdő tetteseinek egy részét – azóta a Polip című olasz maffiasorozat rendőre után a „szlovák Cattaniként” is emlegetik. 

2001-ben az első jobboldali Dzurinda-kormány idején az országos rendőrfőkapitány helyettesévé, 2010-ben a szintén jobboldali Radičová-kormány alatt pedig országos rendőrfőkapitánnyá nevezték ki, azonban Robert Fico kabinetje a 2006-os és a 2012-es kormányváltás után is félreállította. Jelenleg Robert Mikulec belügyminiszter tanácsadójaként dolgozik, és tagja annak a bizottságnak, amelyik a két versenyben maradt jelölt közül javaslatot tesz a belügyminiszternek az új országos rendőrfőkapitány személyére.

A kiválasztási folyamat határideje nem ismert, a két jelölt meghallgatását követően a bizottság a kiválasztási folyamat jegyzőkönyveit és a saját javaslatát leadja a belügyminiszternek, akinek onnantól fogva 15 nap áll rendelkezésére, hogy a választását a parlament belbiztonsági bizottsága elé vigye. A belbiztonsági bizottság is meghallgatja majd mindkét jelöltet, és végül ők választják ki az országos rendőrfőkapitány személyét. Ha nem sikerül dönteniük, az egész procedúrát meg kell ismételni.

 

NYITÓKÉP: A Lynx Commando gyakorlatozik a Dunán 2017-ben. Polícia Slovenskej republiky / Facebook

 

Renczes Ágoston
Renczes Ágoston az Azonnali egykori újságírója

Közgazdász bölcsész aszcendenssel. Csehszlovákiában született elég régen, ahhoz képest csak 2020 óta újságíró. Gyakran ír a szlovák és a szlovákiai magyar politikáról, gazdaságról, építészetről.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek