+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Karóczkai Balázs
2020. december 11. péntek, 17:09
Hiába vezeti el szíjon a rendőrség a leghíresebb járványtagadót, ha a kormány nem változtat az információközlési szokásain, Gődényből nem elítélt lesz, hanem mártír. És az egészben a legrosszabb, hogy Orbánék ehhez még asszisztálnak is.

Ez itt egy véleménycikk, ami nem feltétlenül tükrözi az Azonnali álláspontját, de itt van, mert szeretjük a jól érvelő és érdekes szövegeket. Ha vitáznál vele, vagy küldenél egyet te is, csak bátran!

 

Péntek reggel valósággal felrobbant az internet: miközben mindenki az EU-csúccsal van elfoglalva, és Orbán Viktor szimbolikus győzelmével foglalkozik – valójában Orbán nem győzött, hiszen azt állítja be győzelemnek, hogy a saját fejéhez szegett pisztolyát inkább a zsebébe rakta –, a másik bombahír, hogy a rendőrség házkutatást tartott Gődény Györgynél, a kínai koronavírus létét tagadók szakállas védőszentjénél, majd pedig el is vitték kihallgatni.

 

Gődény tulajdonképpen a magyar Alex Jones akart lenni: a konteókkal, hazugságokkal operáló gyógyszerész – bár március óta már nem is praktizálhat, mert lejárt a működési engedélye – tagadta a járványt, a koronavírus súlyosságát bagatellizálta, megoldásként pedig a saját vitamintablettáit kínálta.

 

Azonban Gődény György „tanai” túlmutatnak Gődényen: a szakállas-köpenyes gyógyszerész jól használta ki a magyar kormány járványkezeléssel kapcsolatos ambivalens kommunikációját, és így

 

sikerült felépítenie egy olyan mítoszt, miszerint a maszkok hasztalanok, mindenki megvezet minket a vírussal kapcsolatban, aki pedig ezt nem veszi észre, az nem is gondolkodik.

 

Ha pedig valakinek az az érve, hogy gondolkodni kell, az könnyen követőkre talál: sokaknak imponál, ha azt hiszik, hogy saját gondolatai után jutnak „helyes” következtetésre a vírussal kapcsolatban, miközben az „ostoba nép” „birkaként” követi a szakértőket.

 

Hogy Gődényék eddig miért terjeszthették a káros gondolataikat ennyire szabadon, az teljesen érthetetlen. Főleg annak fényében, hogy a járvány első hullámában ellenzéki aktivistákat azért vett őrizetbe a rendőrség „álhírterjesztés” miatt, mert megírták, hogy egy vidéki kórházban mennyi beteget ápolnak a koronavírus miatt.

 

Gődényék ezt bőven túlszárnyalták: a Covid-911-re keresztelt tüntetésük azt is megmutatta, hogy teljesen elborult összeesküvés-elméleteket vallanak és terjesztenek, azonban valamiért a hatóság eddig nem lépett fel ellenük – pedig az 2020-ban már tény, hogy az álhírek, az összeesküvés-elméletek és a dezinformációk súlyos károkat okoznak a közéletnek és a demokráciának, egy világjárvány idején pedig ezek a károk emberéletekben mérhetők.

 

Most decemberben, majdnem 9 hónappal Gődényék megjelenése után végre a hatóság is fellépett ellenük, ez azonban későnek tűnik:

 

a gődényi „tanok” már így is beleívódtak az összeesküvés-elméletekre fogékony magyar társadalomba, és az is kérdés, van-e még visszaút.

 

Sokan nem hisznek a kormány információinak, indokolatlannak látják az intézkedések súlyát, a vakcinát pedig még azok is megkérdőjelezik, akik alapvetően elfogadják azt a tényt, hogy jelenleg egy olyan világjárvány van, amit a kínai koronavírus okozott. 

 

Gődény hasonló magasságokat ért el a járvány kapcsán, mint a kormány a Soros-hálózatnak nevezett világpolitikai összeesküvés-elméletével – hiszen

 

ahogy a kormánynak is elég minden vitát lezárnia az eposzi Soros jelzővel, úgy Gődényéknek is elég azt mondaniuk: gondolkodjatok!

 

A legszomorúbb az egészben, hogy a gődényizmus elterjedésében a kormány asszisztált is – nem véletlen az, hogy a járványügyi szabályokat sokan nem is tartják indokolatnak, és a legtöbb ember tényleg úgy gondolja, hogy a járvány kapcsán megvezették őket. 

 

Mindezt úgy, hogy azt se tudjuk pontosan, hogy mennyire átfertőzött a társadalom: az adatközlések még mindig hiányosak és elégtelenek, a kórházakba pedig nem mehetnek be az újságírók, nehogy mindenki számára valósággá váljon, hogy az Orbán-kormány nyáron szorgos hangya helyett zenélő tücsökként várta a szeptembert. Amikor pedig már látszódott, hogy közeleg a baj, a kormány látszatmegoldásokkal operált, és a járványkezelésért felelős operatív törzsből is egy politikai kommunikációs panelt csináltak, hogy a „tudomány” nevében megmagyarázzák a járványügyi intézkedéseik hiányát.

 

Hiába vezetik el Gődényt szíjon a rendőrök, a tanai már így is túl mélyen beleivódtak a társadalomba, mivel a hatalom nem lépett fel ellenük időben. Gődényt pedig ugyan le lehet győzni azzal, ha őrizetbe veszik, vagy a bíróság elítéli, de

 

a gődényizmus mindaddig velünk marad, amíg a járványhelyzetet pontosan ismerő politikusaink inkább titkolják a pontos helyzetet,

 

csakhogy ki ne derüljön: nemhogy közel vagyunk Bergamohoz, de elképzelhető, hogy már el is hagytuk azt. Akik pedig a járványt tagadják, most már kaptak egy mártírt is, aki immáron védőszentként őrzi majd tanaikat és a hitet az általuk igazságnak tartott hagymázas mítoszban.

 

Olvass még Karóczkai Balázstól az Azonnalin! Vitáznál vele? Írj nekünk!

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A moldovai Alkotmánybíróság két éven át tartó politikai válság végére tett pontot. Az elnök nyugatbarát pártja vezet, akár egyedül is kormányozhat.

Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár azt is elmondta, hogy miért döntöttek úgy, hogy az óvodákat és az általános iskolák alsó tagozatait még áprilisban kinyitják.

Cak az oltás első dózisát kapta meg. A kormány időközben ígéretet tett a rendszer pontosítására.

Ismert emberek fognak oltásra buzdítani minket, a cél nyolcmillió magyar beoltása, Gulyás szerint a Szputnyik a nyugati vakcináknál is jobb. Ez történt a kormányinfón!

Kolozsváron nemcsak a lakhatás, a kultúra is többe kerül, mint máshol. A Székelyföldön minden olcsóbb, Kézdivásárhely a legolcsóbb, magyar lakossággal is rendelkező város.

A heti Tsúfos Tükör megmutatja, miért örülhetünk a fővárosban épülő kínai egyetemnek.

A 2019-es önkormányzati választáson Pikó András mögé álltak be, és most sem állítanak saját jelöltet a VIII. kerületben.

A hét kérdése

Annyi érv és ellenérv merült fel a nyitás kapcsán, hogy mi nem tudunk dönteni, mondjátok el ti, mit gondoltok helyesnek!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Hogyan lehet úgy szürreális műveket írni, ha a világ maga is egyre szürreálisabb? Veres Attila íróval erre kerestük a választ.

Renczes Ágoston, az Azonnali újságírója elmondja, miért lehet jobb vezető Matovič betonkatolikus menedzser utódja, és hogyan érintheti ez a felvidéki magyarságot.

A popzenészek és sztársportolók legújabb bevételi forrásáról Bornemissza Márkkal, az egyik legsikeresebb cipőbolthálózat, a Footshop magyar brand managerével beszélgettünk.

Az Európai Bizottság nemrég nyilvánosságra hozta az EU-s védettségi igazolásról szóló tervet. Lattmann Tamás nemzetközi jogásszal elemeztük, hogyan válhat valóra. Podcast!

Horváth Máté, a Dürer Kert koncertszervezője az Azonnalinak néhány részletet elárult arról, hogyan fog kinézni a lockdown utáni Dürer. Podcast!

Az 1848-as forradalomra és szabadságharcról szeretünk egy jó adag nemzeti mázzal és pátosszal leöntve gondolkodni. De mi köze a nemzeti ünnep lezüllesztéséhez Torgyán Józsefnek? Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás