Attól, hogy Gődény elbukik, a gődényizmus velünk marad

2020.12.11. 17:09

Hiába vezeti el szíjon a rendőrség a leghíresebb járványtagadót, ha a kormány nem változtat az információközlési szokásain, Gődényből nem elítélt lesz, hanem mártír. És az egészben a legrosszabb, hogy Orbánék ehhez még asszisztálnak is.

Ez itt egy véleménycikk, ami nem feltétlenül tükrözi az Azonnali álláspontját, de itt van, mert szeretjük a jól érvelő és érdekes szövegeket. Ha vitáznál vele, vagy küldenél egyet te is, csak bátran!

Péntek reggel valósággal felrobbant az internet: miközben mindenki az EU-csúccsal van elfoglalva, és Orbán Viktor szimbolikus győzelmével foglalkozik – valójában Orbán nem győzött, hiszen azt állítja be győzelemnek, hogy a saját fejéhez szegett pisztolyát inkább a zsebébe rakta –, a másik bombahír, hogy a rendőrség házkutatást tartott Gődény Györgynél, a kínai koronavírus létét tagadók szakállas védőszentjénél, majd pedig el is vitték kihallgatni.

Gődény tulajdonképpen a magyar Alex Jones akart lenni: a konteókkal, hazugságokkal operáló gyógyszerész – bár március óta már nem is praktizálhat, mert lejárt a működési engedélye – tagadta a járványt, a koronavírus súlyosságát bagatellizálta, megoldásként pedig a saját vitamintablettáit kínálta.

Azonban Gődény György „tanai” túlmutatnak Gődényen: a szakállas-köpenyes gyógyszerész jól használta ki a magyar kormány járványkezeléssel kapcsolatos ambivalens kommunikációját, és így

sikerült felépítenie egy olyan mítoszt, miszerint a maszkok hasztalanok, mindenki megvezet minket a vírussal kapcsolatban, aki pedig ezt nem veszi észre, az nem is gondolkodik.

Ha pedig valakinek az az érve, hogy gondolkodni kell, az könnyen követőkre talál: sokaknak imponál, ha azt hiszik, hogy saját gondolatai után jutnak „helyes” következtetésre a vírussal kapcsolatban, miközben az „ostoba nép” „birkaként” követi a szakértőket.

Hogy Gődényék eddig miért terjeszthették a káros gondolataikat ennyire szabadon, az teljesen érthetetlen. Főleg annak fényében, hogy a járvány első hullámában ellenzéki aktivistákat azért vett őrizetbe a rendőrség „álhírterjesztés” miatt, mert megírták, hogy egy vidéki kórházban mennyi beteget ápolnak a koronavírus miatt.

Gődényék ezt bőven túlszárnyalták: a Covid-911-re keresztelt tüntetésük azt is megmutatta, hogy teljesen elborult összeesküvés-elméleteket vallanak és terjesztenek, azonban valamiért a hatóság eddig nem lépett fel ellenük – pedig az 2020-ban már tény, hogy az álhírek, az összeesküvés-elméletek és a dezinformációk súlyos károkat okoznak a közéletnek és a demokráciának, egy világjárvány idején pedig ezek a károk emberéletekben mérhetők.

Most decemberben, majdnem 9 hónappal Gődényék megjelenése után végre a hatóság is fellépett ellenük, ez azonban későnek tűnik:

a gődényi „tanok” már így is beleívódtak az összeesküvés-elméletekre fogékony magyar társadalomba, és az is kérdés, van-e még visszaút.

Sokan nem hisznek a kormány információinak, indokolatlannak látják az intézkedések súlyát, a vakcinát pedig még azok is megkérdőjelezik, akik alapvetően elfogadják azt a tényt, hogy jelenleg egy olyan világjárvány van, amit a kínai koronavírus okozott. 

Gődény hasonló magasságokat ért el a járvány kapcsán, mint a kormány a Soros-hálózatnak nevezett világpolitikai összeesküvés-elméletével – hiszen

ahogy a kormánynak is elég minden vitát lezárnia az eposzi Soros jelzővel, úgy Gődényéknek is elég azt mondaniuk: gondolkodjatok!

A legszomorúbb az egészben, hogy a gődényizmus elterjedésében a kormány asszisztált is – nem véletlen az, hogy a járványügyi szabályokat sokan nem is tartják indokolatnak, és a legtöbb ember tényleg úgy gondolja, hogy a járvány kapcsán megvezették őket. 

Mindezt úgy, hogy azt se tudjuk pontosan, hogy mennyire átfertőzött a társadalom: az adatközlések még mindig hiányosak és elégtelenek, a kórházakba pedig nem mehetnek be az újságírók, nehogy mindenki számára valósággá váljon, hogy az Orbán-kormány nyáron szorgos hangya helyett zenélő tücsökként várta a szeptembert. Amikor pedig már látszódott, hogy közeleg a baj, a kormány látszatmegoldásokkal operált, és a járványkezelésért felelős operatív törzsből is egy politikai kommunikációs panelt csináltak, hogy a „tudomány” nevében megmagyarázzák a járványügyi intézkedéseik hiányát.

Hiába vezetik el Gődényt szíjon a rendőrök, a tanai már így is túl mélyen beleivódtak a társadalomba, mivel a hatalom nem lépett fel ellenük időben. Gődényt pedig ugyan le lehet győzni azzal, ha őrizetbe veszik, vagy a bíróság elítéli, de

a gődényizmus mindaddig velünk marad, amíg a járványhelyzetet pontosan ismerő politikusaink inkább titkolják a pontos helyzetet,

csakhogy ki ne derüljön: nemhogy közel vagyunk Bergamohoz, de elképzelhető, hogy már el is hagytuk azt. Akik pedig a járványt tagadják, most már kaptak egy mártírt is, aki immáron védőszentként őrzi majd tanaikat és a hitet az általuk igazságnak tartott hagymázas mítoszban.

Olvass még Karóczkai Balázstól az Azonnalin! Vitáznál vele? Írj nekünk!

Karóczkai Balázs
Karóczkai Balázs az Azonnali korábbi főszerkesztő-helyettese

Mesterdiplomás politológus, 2019 óta újságíró. A külpolitika szenvedély, a belpolitika hobbi, a kultúra pedig kikapcsolódás.

olvass még a szerzőtől
Karóczkai Balázs
Karóczkai Balázs az Azonnali korábbi főszerkesztő-helyettese

Mesterdiplomás politológus, 2019 óta újságíró. A külpolitika szenvedély, a belpolitika hobbi, a kultúra pedig kikapcsolódás.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek