300 millió adag vakcinától esik el az EU 2021 első felében

Szerző: Petróczi Rafael
2020.12.11. 14:39

Ez annak köszönhető, hogy a GSK és a Sanofi közös vakcinája nem elég hatékony az idősek körében, így csak 2021 utolsó negyedévére tehető a vakcina engedélyezése.

300 millió adag vakcinától esik el az EU 2021 első felében

Minden bizonnyal csúszni fog a brit-francia kooperációban készülő koronavírus-vakcina engedélyeztetése – jelentette be pénteken a GSK-Sanofi gyógyszergyártó páros, miután kiderült: vakcinájuk nem elég hatékony minden korcsoportban. Egész pontosan az derült ki a klinikai tesztelés első és második fázisa alatt (amikor is a vakcina biztonságosságát és hatékonyságát tesztelik – erről itt írtunk részletesen), hogy az előzeteses eredmények alapján

a vakcinájuk ugyan teljesen hatékony a fertőzésen már átesett emberek, valamint a 18 és 49 év közöttiek körében, 49 éves kortól felfelé viszont nem.

Ennek hátterében valószínűleg az áll a GSK-Sanofi szerint, hogy a szervezet koronavírusra adott ellenválaszát kiváltó antigének nem a megfelelő koncentrációban vannak jelen a mostani vakcinában, így a koncentráción változtatni kell.

A GSK-Sanofinak a javított vakcinával újra kell majd kezdenie a klinikai tesztelést, és így reményeik szerint jövő februárban jutnak majd el a három tesztelési fázisból a másodikhoz, míg az utolsó 2021 második negyedévében veheti kezdetét. Mire ez is – remélhetőleg sikeresen – lezárul, és sikerül megszerezni a forgalomba hozatalhoz szükséges engedélyeket, a gyógyszergyártók előrejelzése szerint már 2021 utolsó negyedévében fogunk járni.

Mindezt úgy, hogy előzetesen úgy számoltak, hogy már jövő év első felében lehet majd oltani az embereket a brit-francia vakcinával. Az Európai Bizottság egyébként szeptemberben 300 millió adag vakcinát kötött le a GSK-Sanofitól.

Ennek ellenére nem kell félni, hogy az uniós tagállamok vakcina nélkül maradnak:

a Bizottság már 1,2 milliárd adag vakcinát kötött le a különböző gyógyszergyártóktól – ebből fog a várakozásokhoz képest késni a GSK-Sanofi 300 adagja.

Az amerikai-német Pfizer-BioNTech vakcinájára azonban még idén, a Modernáéra pedig jövő év elején adhatja meg a forgalomba hozatali engedélyt az EU felelős szerve, az Európai Gyógyszerügynökség.

NYITÓKÉP: Európai Bizottság / Facebook

Petróczi Rafael
Petróczi Rafael az Azonnali korábbi újságírója

A Budapesti Corvinus Egyetemen végzett politológusként. Az Azonnali gyakornoka, majd belpolitikai újságírója volt 2017-2021 között.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek