Sétajegy jobb időkre. Adventi naptár #10

Szerző: Szűcs Donát
2020.12.10. 07:08

Bár jelenleg minden gyülekezés tilos, a vakcina már közel, és előbb-utóbb lazítások következnek majd Magyarországon is. Ha pedig a lazítás megindul, a közösségi, vezetett szabadtéri városi séta lesz az egyik első dolog, amit a kultúrát szerető embernek majd csinálni lehet.

Sétajegy jobb időkre. Adventi naptár #10

Amazon nélküli karácsonyt, mondják ott, ahol van Amazon. Nálunk még nincs. Ezért mi azt mondjuk: olyan karácsonyt, amiben olyan hazai cégeknél költünk, akik noha nagyon értékes dolgokat állítanak elő, megszenvedik a koronavírus-válságot. Minden nap egy jó tipp!

Ahogy ezt a tavaszi kijárási korlátozás idején magyarok milliói fedezték fel újra: az önmagáért való, szemlélődő séta nemcsak kiváló kikapcsolódás, hanem teljesen környezetbarát és ingyenes is. Hogy minek fizessünk akkor másoknak azért, hogy sétálni vigyenek minket a városban?

Ugyanazért, amiért az nCore helyett a színházat, vagy főzés helyett az éttermet választjuk:

a vezetett városi séta teljes értékű kulturális élmény, a legjobb fajtából. Ráadásul ha majd újra lehet gyülekezni tíz fő fölött, szabad téren, a városi séta maszkban, a távolságot megtartva is működőképes – arról, hogy a vírus pontosan hogyan érinti a turizmusnak ezt a specifikusan budapesti és magyar ágazatát, részletesebben itt írtunk. Az mindenesetre biztosnak tűnik, hogy előbb lehet majd városi sétákon részt venni, mint színházba vagy moziba menni.

A HOSSZÚLÉPÉS SÉTAVEZETŐJE MAGYARÁZ AZ ÉRTŐ KÖZÖNSÉGNEK. FOTÓ: MAGYAR SÉTASZÖVETSÉG

staycation, vagyis a saját élőhelyünkön való nyaralás egyébként is divatossá vált az utóbbi években,

a határzárak és karanténok világában pedig még inkább értelmet nyer városaink újrafelfedezése.

Hosszúlépés, az Imagine Budapest és a Budastep, vagyis a Magyar Sétaszövetség tagjai pont ebben nyújtanak segítséget: tulajdonképpen interaktív, sétáló idegenvezetést tartanak Budapesten és egyes vidéki városokban, egy-egy környékre vagy témára építve.

Ilyen sétákra beváltható biankó utalványt ajándékozni pedig 16 év felett szinte bárkinek érdemes: egyrészt ennél zero waste-ebb, környezetbarátabb ajándékot nehéz találni, másrészt ezzel valóban száz százalékban magyar vállalkozásokat támogatunk a pénzünkkel. Büszke budaiaknak és pestieknek azért, hogy nagyobb alázattal álljanak a városukhoz, vidéken élőknek pedig azért, hogy jobban megismerjék azt. A focibolond, a dizájnőrült és a játékmániás egyaránt megtalálja majd, amit keres.

GRAFIKA: Vitárius Bence / Azonnali

Szűcs Donát
Szűcs Donát az Azonnali operatív vezetője

Erőforrás- és tartalomgazdálkodási előadó. Kávét feketén, teknót hidegen.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek