Megvan a nagy EU-s megállapodás: nincs vétó, van jogállamisági kritérium

Szerző: Techet Péter
2020.12.10. 20:45

Magyarország és Lengyelország nem vétózta meg az EU következő hétéves költségvetését és a koronavírus-segélycsomagot. Mindenki nyertesnek tartja magát, bár Orbán szerint a vitáknak nincs végük. Mind a többéves költségvetést, mind az uniós pénzek kifizetését bizonyos jogállamisági feltételekhez kötő rendeletjavaslatot még a miniszterekből álló Európai Unió Tanácsának és az Európai Parlamentnek is el kell fogadnia.

Megvan a nagy EU-s megállapodás: nincs vétó, van jogállamisági kritérium

Miután csütörtökön Lengyelország és Magyarország visszavonta az EU költségvetését és a koronavírus miatti segélycsomagot érintő vétófenyegetését,

csütörtök este megszületett az állam- és kormányfők között a megállapodás

az Európai Tanácsban.

Miközben Varga Judit, igazságügyi miniszter „győzelemről” beszélt már a nap folyamán is, lengyel kollégája nem volt elégedett azzal a kompromisszummal, amit majdnem az utolsó percekben Budapest és Varsó elért az EU soros elnöki tisztségét betöltő Németországgal. 

Ennek értelmében a magyar és a lengyel fél ugyanis tényleg nem tudta keresztül vinni az akaratát: az uniós kifizetésekre vonatkozó jogállamisági kritériumok maradnak. De ez nem is annyira meglepő, elvégre az egész vétó azt úgysem érinthette volna, az már egy eldöntött ügy. A magyar és lengyel vétó legfeljebb valami bosszú lehetett volna egy másik ügyben – a költségvetésében – olyan kudarcért, amit Budapest és Varsó a jogállamiság kritériumok tárgyalásakor – elvégre ott nincs egyhangúsági követelmény – nem tudott keresztülverni.

A Die Presse bécsi napilap brüsszeli tudósítója úgy tudja, az EU-költségvetés magyar-lengyel blokkolását az EU állam- és kormányfőinek 3 és féloldalas, jogi kötőerővel nem bíró, a jogállamisági mechanizmusól szóló állásfoglalásával oldották fel.

Az elfogadott szöveg pedig nem tesz mást, mint rögzíti az uniós tagállamok eddig is meglévő azon jogát, hogy egy új uniós jogszabályt az Európai Bíróságon támadjanak meg.

Ennek procedúrája az eddigi gyakorlat szerint nagyjából másfél-két évig tart, vagyis jó eséllyel a 2022-es magyarországi országgyűlési választás után születik csak ítélet Luxembourgban.

A német tanácselnökség Varsóval és Budapesttel kötött kompromisszumában arról volt szó, hogy mellékelnek majd értelmezést a jogállamisági kritériumok mellé (ez azonban nem jogszabály), valamint amennyiben Lengyelország és Magyarország megtámadja az EU-s kifizetések jogállami feltételekhez kötését (amit Orbán és Morawiecki be is jelentettek), úgy az Európai Bíróság döntését is ki kellene várni, ami – az ottani ügymenet idejét nézve – az egésznek az alkalmazhatóságát gyakorlatilag kitolná 2022-ig. Más olvasatban persze

ezek olyan engedmények, amelyek a lényeget – a jogállamiság kérdését – nem érintik, sőt, a bíróság értelmezése akár a budapesti és varsói elvárásokkal szembeni is lehet.

Hogy pontosan, változtatás nélkül a német elnökséggel letárgyalt kompromisszumokat fogadták-e el csütörtök este az Európai Tanácsban a tagállam állam- és kormányfők, az pontosan majd akkor derül ki, ha az ülés végén közzéteszik az erről szóló dokumentumot.

MERKEL, MORAWIECKI, MICHEL, ORBÁN, MACRON

Nem csak Varga Judit beszélt a megállapodás kapcsán győzelemről, de gyakorlatilag valamennyi EU-s politikus is. Clément Beaune francia EU-ügyi miniszter azt emelte ki, hogy „megmondtuk, (…) nem áldozzuk fel a jogállamiságot, a vállalást megtartottuk“. Mark Rutte, holland jobboldali liberális kormányfő is – aki a jogállamisági kritériumok legelkötelezettebb támogatója volt nyáron – a holland sajtó információi szerint garanciát kapott arra, hogy az elfogadott kiegészítések nem jelentenek az eredeti tervekhez képest visszalépést. A francianyelvű belga közszolgálati adó úgy értesült: a Benelux-államok azt szeretnék, hogy a bíróság gyorsított eljárásban döntsön, és akkor a jogállamisági mechanizmus 2022 előtt is alkalmazható lehetne.

Orbán Viktor a győzelmi jelentésében már nem a jogállamiságról beszélt, hanem hogy „megvédtük a magyarok pénzét”, ami annyiban igaz is, hogy ha vétóoztak volna, nem tudott volna Magyarország a koronavírus-mentőcsomagból részesülni. Szerinte annyiban „győzött a józan ész“, hogy elmaradtak „az ideológiai viták“. De azt

Orbán is elismerte: számos olyan javaslat maradt az asztalon, ami nem fog Budapestnek tetszeni.

Csütörtök este nem csak a költségvetés kérdése, de az Oroszország elleni szankciók is szerepeltek a napirenden. Itt is született döntés: a jelenleg is érvényben lévő szankciókat 2021. június 30-ig meghosszabbítják.

Mind a többéves költségvetést, mind az attól különálló, a kifizetések bizonyos jogállamisági feltételekhez kötéséről szóló rendeletet (amely egyelőre még csak javaslat, a részleteiről itt írtunk) előbb a tagállami miniszterekből álló Európai Unió Tanácsának (tehát nem a csütörtök este ülésező Európai Tanácsnak, amelyben a kormányfők ülnek), majd az Európai Parlamentnek is el kell még fogadnia ahhoz, hogy ezek hatályba is léphessenek.

FOTÓK: Európai Tanács fotószolgálata

Techet Péter
Techet Péter az Azonnali főmunkatársa

Doktori jogból és történelemből, külpolitika érdeklődésből, Közép-Európa hobbiból. Münchentől New Yorkig sok helyen volt otthon. Többet élt Triesztben, mint a NER-ben.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek