Karácsonyi ajándékokon csak kis valószínűséggel terjedhet a koronavírus

Szerző: Techet Péter
2020.12.10. 15:30

A karácsonyi ajándékokon is megmaradhat az emberek által kilehelt koronavírus. Ennek esélye azonban olyan kicsi, hogy nem kell feltétlenül tartani az ajándékoktól vagy képeslapoktól. Te lemondanál idén az ajándékokról?

Karácsonyi ajándékokon csak kis valószínűséggel terjedhet a koronavírus

A koronavírus a kilégzéssel terjed a kis nyálszemcsékekkel. Ezek értelemszerűen bármilyen felületen megmaradhatnak – így akár a karácsonyi ajándékokon vagy képeslapokon is. Annak az esélye azonban, hogy ott a koronavírus tartósan életben marad, és ezért fertőzést okozhat, nagyon kicsi.

Andreas Podbielski, rostocki virológus gyakorlatilag „irreálisnak“ tartja a bécsi Kurier napilapnak nyilatkozva, hogy bárki karácsonyi ajándéktól vagy képeslaptól megfertőződhet. Egyrészről ezeken a felületeken már nem tudnak tovább szaporodni, másrészről a túlélési esélyük is alacsony.

A papíron pár perctől néhány óráig tarthat az az idő, ameddig a koronavírus továbbélhet.

Az Európai Unió egészségügyi szerve, az ECDC is hasonló következtetésre jut:  a csomagolópapírok nagy valószínűség szerint nem fertőznek. Arra, hogy mondjuk csomagokon egy napig is megmaradhat a koronavírus, az eddigi kutatások csak laboratóriumi körülmények között találtak bizonyítékot. Ettől függetlenül azonban ajánlatos kezet mosni a csomagok kézhezvétele után.

NYITÓKÉP: Pixabay

Techet Péter
Techet Péter az Azonnali főmunkatársa

Doktori jogból és történelemből, külpolitika érdeklődésből, Közép-Európa hobbiból. Münchentől New Yorkig sok helyen volt otthon. Többet élt Triesztben, mint a NER-ben.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek