Hatlapos ulti negyvennel és két szélásszal: elmagyarázzuk, miket hord össze Orbán

Szerző: Szűcs Donát
2020.12.10. 19:54

Orbán Viktor csütörtök esti Facebook-bejelentkezésében – hogy a „férfiak is értsék” – ultis hasonlattal magyarázta a saját pozícióját az uniós tárgyalásokon. De mi a búbánatot jelent a hatlapos ulti negyvennel és két szélásszal, és mit érthet ez alatt Orbán? Elmagyarázzuk!

Hatlapos ulti negyvennel és két szélásszal: elmagyarázzuk, miket hord össze Orbán
„Hogy a férfiak is értsék, miről beszélek: egy hatlapos ulti van a kezemben, negyvennel és két szélásszal”

– jellemezte a magyar pozíciók erősségét csütörtök esti Facebook-videójában Orbán Viktor. Orbán szereti az ultit, ez nem titok: 2015-ben a Bibó István Szakkollégiumban azt is elárulta, hogy csak olyan utódot tud elképzelni magának, aki tud ultizni.

Hatlapos ulti. A józan ész győzelme a tét // Six-card ulti. The victory of common sense is at stake

Hatlapos ulti. A józan ész győzelme a tét // Six-card ulti. The victory of common sense is at stake

Posted by Orbán Viktor on Thursday, December 10, 2020

De pontosan miről beszél Orbán? Mi az a hatlapos ulti, hogy jön ide a negyvenes szám, és mi a Szájer szakálla az a szélász? Mutatjuk.

A lényeg: innen nagyjából lehetetlen veszteni

Az ultit hárman vagy négyen játsszák – praktikusan hárman, ugyanis a négyes felállásban is egy ember mindig az osztó szerepét tölti be, azaz kimarad a körből. Minden körben licitálni kell, és a licitkör végén az fog „játszani”, tehát az hívja majd az első lapot, aki a legmagasabb vállalást teszi, és a másik két licitáló nem ígér rá.

Sokféle „játék” van az ultin belül, ezek különböző vállalásokat takarnak – híres például a betli, ahol azt vállalja az ember, hogy a lejátszás fix szabályai mellett (azaz egy kör végére, amikor mindenkinek elfogynak a lapjai) egy ütést sem fog vinni, vagy a durchmars, ahol azt vállaljuk, hogy mindent viszünk –, de Orbán most az ulti kártyjátékon belüli „ulti” nevű lejátszásról beszél. Tehát a miniszterelnök által metaforaként használt körben

Orbán először is licitált, „ulti” játékot vállalt, és senki nem ígért rá.

Az ultis lejátszás lényege a következő ugyanis: azt vállaljuk, hogy az utolsó ütést a játékban a leggyengébb adulappal, a hetessel visszük. (Az adu, ugyebár, pedig az a szín – magyar kártyában tök, makk, piros vagy zöld –, ami minden más színt üt.) Ehhez pedig nem akármilyen lap kell. Hogy ez mit jelenthet az orbáni hasonlatban? Ha szigorúan az ultiból indulunk ki,

talán valami olyasmit, hogy az Európai Tanács ülésén ő a legbevállalósabb, legfaszább gyerek.

AKÁR EZ IS LEHET ORBÁN LAPJA. AZ ADU ZÖLD, A KIRÁLY ÉS A FELSŐ A NEGYVENET JELENTI, JOBBOLDALT PEDIG A KÉT SZÉLÁSZ.

Hatlapos ulti

Az aduszínt az határozza meg, aki az előzetes liciten nyert, a legnagyobbat mondta – ez esetben ugye Orbán –, ez pedig általában az a szín, amiből legtöbb van az ember kezében. Ultit amatőr játékosok tipikus esetben négy vagy öt adulappal szoktak vállalni, tehát akkor, ha legalább négy vagy öt ugyanolyan színű lap van a kezükben, amik közül az egyik hetes (hiszen ezzel vállaljuk az utolsó ütést ulti lejátszás esetében ugye).

A hatlapos ulti olyasmi, mint a Texas-hold'em pókernél a két ász kézben, vagy a pikk király-ász, csak kisebb a szerencsefaktor:

nagyon ritkán van ilyen lap, ha pedig bejön, a győzelem szinte garantált.

Hat adu esetén ugyanis – hiába van a másik két ellenfélnek is erős lapja –, nagyon nehezen lehet csak az ultit lejátszó játékostól (itt Orbántól tehát) „kihúzni”, azaz különböző trükkökkel (másik adu hívásával, vagy egy úgynevezett húzószín folyamatos újrahívásával) kicsalogatni az adulapokat. Az ellenfelek célja ugyanis az, hogy azt a bizonyos adu hetest a lejátszás szabályai szerint (adott színre mindig ugyanazt színt kell tenni, és felül is kell ütni, ha tudunk) Orbánnak kötelező legyen korábban kirakni az adu hetesét, amivel az utolsó kört kéne vinnie.

Orbán pozíciójából tehát – a miniszterelnök hasonlata szerint – csak akkor lehet veszíteni, ha az ultit játszó játékos különösen béna, nem jó játékos.

Negyven

Orbán a negyvenen már rég túl van – de nem akkor, ha ultiról van szó! A „negyven” megnevezés az ultiban ugyanis azt jelenti, hogy az aduszínből az embernél van a felső és a király is. Az ultiban ugyanis a licitben vállalt lejátszás mellett párhuzamosan zajlik egy másik játék is: a pontokért. Az ászok és a tizesek mind tíz-tíz pontot jelentenek, ha pedig a lejátszó játékosnak a kör végén több pontja van, mint ellenfeleinek – akár bukta, akár nyerte a vállalását –, akkor akár plusz pénzt is nyerthet vagy veszíthet. Hogy az Azonnali értelmezésében ez Orbánnál mit jelent?

Talán azt, hogy a miniszterelnök úgy érzi, többel távozhat majd a tanácsülés végén, mint amire a külső megfigyelők vagy akár ő maga számított.

A királlyal és a felsővel a kézben ugyanis negyven pont plusszal indulhat a játékos a pontokért folytatott versenyben – innen bukni pedig ugyancsak nehéz.

Két szélász

Elméletileg azonban hat adulappal is lehet ultit bukni, ha az ember kezében levő egyéb lapok gyengék. Orbán hasonlatában azonban nála van még két „szélász” is – vagyis két olyan ász, amik nem az aduszínből vannak.

Ez azt jelenti, hogy Orbán tíz lapjából nyolc jó eséllyel üthet, vagy ütni fog – tehát talán azt, hogy a „nyertes ultija” kívülről is támogatva van.

Hogy mire utal ezzel a miniszterelnök, azt biztosan persze nem tudhatjuk. A lengyel kormány, és valami rejtélyes harmadik tagország támogatására? Vagy magára Angela Merkelre, akivel szerda este megállpodásra jutott? Később kiderül.

Hatlapos ulti negyvennel és két szélásszal

Összefoglalva tehát:

+ A miniszterelnök nyerő pozícióban érzi magát;

+ nemcsak egy, hanem több szempontból is;

+ az ellenfelek pedig hoppon maradnak, hacsak Orbán nagyon el nem ront valamit.

Ha pedig az ulti segítségével akarjuk megérteni, hogyan is gondolkodik Orbán Viktor a világról, akkor szívleljük meg ezt a miniszterelnöki okfejtést is, amivel Orbán a „Mindent a magyar vidék jövőjéért” című könyv bemutatóján örvendeztette meg az ultirajongókat:

„És akkor meg is értettem az ő segítségükkel a magyar politikának a lényegét, mert az ulti ezt adja vissza: ha akarsz valamit, akkor ketten azonnal összefognak ellened. És ez a törvény azóta is érvényes, ez most is így van, akármiről is legyen szó a politikában: ha akarsz valamit, két ellenséged azonnal lesz. És csak akkor vágjál bele valamibe, hogyha elhiszed saját magadról, hogy az ellened összefogó legalább két embert képes vagy legyűrni. Ha nem vagy képes ezt elhinni és legyűrni őket, akkor bele se vágj. Ilyen fontos dolgokat tanul az ember, hogyha agrárszakképzéseket szervez a Piroska Hotelban.”

NYITÓKÉP: Orbán Viktor / FB, Azonnali-montázs

Szűcs Donát
Szűcs Donát az Azonnali operatív vezetője

Erőforrás- és tartalomgazdálkodási előadó. Kávét feketén, teknót hidegen.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek