Akkora siker a lengyel-magyar barátság, hogy míg Varga Judit győzelemről beszél, lengyel kollégája dühös

Szerző: Bukovics Martin
2020.12.10. 12:55

Zbigniew Ziobro lengyel igazságügyi miniszter országa szuverenitását félti attól a dealtől, amit a magyar kormány a lengyel-magyar barátság győzelmeként ünnepel.

Akkora siker a lengyel-magyar barátság, hogy míg Varga Judit győzelemről beszél, lengyel kollégája dühös

A hét legnagyobb híre az volt, hogy mégsem blokkolja Lengyelország és Magyarország az EU következő költségvetését és a hozzácsatolt, hitelből finanszírozandó koronavírus-válság miatti helyreállítási alapot egy ezektől független rendelet, a jogállamisági mechanizmus miatt. Ha nehéz lenne eligazodni abban, hogy pontosan mi célja is volt a budapesti és varsói kormányoknak a vétóval, és hogy az uniós rendelet ellenzése hol mennyire elvi-politikai-pragmatikus alapokon ment, érdemes a két ország igazságügyi minisztereinek reakcióját összehasonlítani.

A Deutsche Welle lengyel kiadásának értesülései szerint a magyarok és a lengyelek három javaslatot tettek az általuk kifogásolt jogállamisági mechanizmussal kapcsolatban:

+ egy külön értelmező nyilatkozatban tegyék egyértelművé, hogy a rendelet a jogállamiságról az EU-s pénzügyek vonatkozásában szól, és nem vonatkozik mondjuk migrációs vagy családjogi kérdésekre (ez egyébként a rendeletjavaslat jelen formájából is egyértelmű);

+ valamiképp erősítenék azt a – jelenleg a rendeletjavaslat preambulumában szereplő – lehetőséget hogy a szankciós eljárás alatt álló tagállam a tagállami állam- és kormányfőkből álló Európai Tanács elé vihesse az ügyet, hogy pontosan miként, arról egyelőre nem tudni részleteket;

+ végül pedig azt akarják elérni, hogy ha el is fogadják a rendeletet, azt addig ne alkalmazzák, ameddig az Európai Bíróság döntést nem hoz a jogállamisági mechanizmus jogszerűségéről, ugyanis a rendeletet meg tervezi támadni a magyar és a lengyel kormány az EU Bíróságán. Az ilyen eljárások jellemzően egy-két évig elhúzódnak, és Magyarországon ugye 2022 tavaszán lesz választás.

Varga Judit magyar igazságügyi miniszter erre – ami még megállapodásnak sem nevezhető, legfeljebb kompromisszum-javaslatnak, ugyanis a hírek szerint a magyarok és a lengyelek csak az Európai Unió Tanácsának soros német elnökségével állapodtak meg erről, de a többi tagállam kormányával egyelőre nem – úgy reagált, hogy az a magyar-lengyel duó óriási győzelme:

Nagyjából ezt a narratívát muszáj tolni minden kormánypártinak itthon is. A lengyel-magyar barátság ellenére a magyar kormánypárti média valamiért elfelejtette megnézni az ügy lengyelországi visszhangját. Varga Judit lengyel kollégája, Zbigniew Ziobro lengyel igazságügyi miniszter ugyanis eközben arról tweetelt, hogy a tervezett kompromisszum veszélyt jelent Lengyelország szuverenitására, és ő személy szerint ezért még most is ellenzi azt:

A miniszter több nyilatkozatában is azt hangoztatta, hogy a jogállamisági mechanizmus egy német és uniós támadás Lengyelország ellen, ezért a PiS vezette lengyel kormánykoalíció egyik kisebb, szélsőjobboldali pártját vezető Ziobro végig az EU-s büdzsé vétója mellett érvelt és a lengyel szuverenitást hangoztatta. Pártja bármiféle kompromisszumot elutasított, már novemberben is azt hangoztatták, hogy egy csatolt értelmezési kézikönyv és az Európai Bíróság jogi véleménye sem változtatna a helyzeten.

Emellett az álláspont mellett továbbra is kitart Ziobro: szerdán arról írt Twitteren (ez a tweet tekinthető meg feljebb), hogy az értelmező kézikönyv és az irányelvek nem számítanak jogszabálynak, az ugyanis csakis maga a jogállami mechanizmusról szóló rendelet. Ez egyébként valóban így van, az értelmező rendelkezéseknek akkor lehetne jogi kötőerőt tulajdonítani, ha az elfogadandó rendelet maga kifejezetten utalna a kézikönyvre mint kötelező erejű értelmező rendelkezésekre – ez vélhetően megnyugtatná a lengyel igazságügyi minisztert is.

Ziobro álláspontja mögött persze ott van a varsói kormánykoalíción belüli veszekedés is: míg a PiS a zuhanó népszerűsége miatt sem kockáztathatja, hogy elbukják az újjáépítési alapból Lengyelországnak járó 59 milliárd eurót, addig nem biztos, hogy hasznos lesz Morawiecki miniszterelnöknek és a legnagyobb kormánypártnak, ha Ziobro saját pártja népszerűségének feltornászása érdekében offenzívába kezd a lengyel érdekek elárulásáról.

FOTÓ: A politikusok Facebook-oldalai.

Bukovics Martin
Bukovics Martin az Azonnali alapító-főszerkesztője

Német anyanyelv, gradišćei gyökerek, pécsi szőlő, olasz parkolási bírságok. Az Azonnalitól való távozása óta itt olvasható: Gemišt

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek