+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Bukovics Martin
2020. december 10. csütörtök, 12:55
Zbigniew Ziobro lengyel igazságügyi miniszter országa szuverenitását félti attól a dealtől, amit a magyar kormány a lengyel-magyar barátság győzelmeként ünnepel.

A hét legnagyobb híre az volt, hogy mégsem blokkolja Lengyelország és Magyarország az EU következő költségvetését és a hozzácsatolt, hitelből finanszírozandó koronavírus-válság miatti helyreállítási alapot egy ezektől független rendelet, a jogállamisági mechanizmus miatt. Ha nehéz lenne eligazodni abban, hogy pontosan mi célja is volt a budapesti és varsói kormányoknak a vétóval, és hogy az uniós rendelet ellenzése hol mennyire elvi-politikai-pragmatikus alapokon ment, érdemes a két ország igazságügyi minisztereinek reakcióját összehasonlítani.

 

A Deutsche Welle lengyel kiadásának értesülései szerint a magyarok és a lengyelek három javaslatot tettek az általuk kifogásolt jogállamisági mechanizmussal kapcsolatban:

 

+ egy külön értelmező nyilatkozatban tegyék egyértelművé, hogy a rendelet a jogállamiságról az EU-s pénzügyek vonatkozásában szól, és nem vonatkozik mondjuk migrációs vagy családjogi kérdésekre (ez egyébként a rendeletjavaslat jelen formájából is egyértelmű);

 

+ valamiképp erősítenék azt a – jelenleg a rendeletjavaslat preambulumában szereplő – lehetőséget hogy a szankciós eljárás alatt álló tagállam a tagállami állam- és kormányfőkből álló Európai Tanács elé vihesse az ügyet, hogy pontosan miként, arról egyelőre nem tudni részleteket;

 

+ végül pedig azt akarják elérni, hogy ha el is fogadják a rendeletet, azt addig ne alkalmazzák, ameddig az Európai Bíróság döntést nem hoz a jogállamisági mechanizmus jogszerűségéről, ugyanis a rendeletet meg tervezi támadni a magyar és a lengyel kormány az EU Bíróságán. Az ilyen eljárások jellemzően egy-két évig elhúzódnak, és Magyarországon ugye 2022 tavaszán lesz választás.

 

Varga Judit magyar igazságügyi miniszter erre – ami még megállapodásnak sem nevezhető, legfeljebb kompromisszum-javaslatnak, ugyanis a hírek szerint a magyarok és a lengyelek csak az Európai Unió Tanácsának soros német elnökségével állapodtak meg erről, de a többi tagállam kormányával egyelőre nem – úgy reagált, hogy az a magyar-lengyel duó óriási győzelme:

 

 

Nagyjából ezt a narratívát muszáj tolni minden kormánypártinak itthon is. A lengyel-magyar barátság ellenére a magyar kormánypárti média valamiért elfelejtette megnézni az ügy lengyelországi visszhangját. Varga Judit lengyel kollégája, Zbigniew Ziobro lengyel igazságügyi miniszter ugyanis eközben arról tweetelt, hogy a tervezett kompromisszum veszélyt jelent Lengyelország szuverenitására, és ő személy szerint ezért még most is ellenzi azt:

 

 

A miniszter több nyilatkozatában is azt hangoztatta, hogy a jogállamisági mechanizmus egy német és uniós támadás Lengyelország ellen, ezért a PiS vezette lengyel kormánykoalíció egyik kisebb, szélsőjobboldali pártját vezető Ziobro végig az EU-s büdzsé vétója mellett érvelt és a lengyel szuverenitást hangoztatta. Pártja bármiféle kompromisszumot elutasított, már novemberben is azt hangoztatták, hogy egy csatolt értelmezési kézikönyv és az Európai Bíróság jogi véleménye sem változtatna a helyzeten.

 

Emellett az álláspont mellett továbbra is kitart Ziobro: szerdán arról írt Twitteren (ez a tweet tekinthető meg feljebb), hogy az értelmező kézikönyv és az irányelvek nem számítanak jogszabálynak, az ugyanis csakis maga a jogállami mechanizmusról szóló rendelet. Ez egyébként valóban így van, az értelmező rendelkezéseknek akkor lehetne jogi kötőerőt tulajdonítani, ha az elfogadandó rendelet maga kifejezetten utalna a kézikönyvre mint kötelező erejű értelmező rendelkezésekre – ez vélhetően megnyugtatná a lengyel igazságügyi minisztert is.

 

Ziobro álláspontja mögött persze ott van a varsói kormánykoalíción belüli veszekedés is: míg a PiS a zuhanó népszerűsége miatt sem kockáztathatja, hogy elbukják az újjáépítési alapból Lengyelországnak járó 59 milliárd eurót, addig nem biztos, hogy hasznos lesz Morawiecki miniszterelnöknek és a legnagyobb kormánypártnak, ha Ziobro saját pártja népszerűségének feltornászása érdekében offenzívába kezd a lengyel érdekek elárulásáról.

 

FOTÓ: A politikusok Facebook-oldalai.

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Jelenleg ugyanis a legtöbb országból 10 napos kötelező karantén várna a szurkolókra. A döntőt, illetve a két elődöntőt is Londonban fogják megrendezni.

A cseh magánvasút, a RegioJet után a MÁV is újraindítja dalmáciai nyaralóvonatait. De melyik társasággal éri meg jobban Dalmáciába utazni?

A kérdés, hogy a koronavírus különböző variánsai vagy a vakcina gyenge felépítése miatt nem érte el a WHO által előírt 50 százalékos hatékonyságot. Ha az előbbi, akkor a többi mRNS-vakcina hatékonysága kapcsán is kérdések merülhetnek fel.

A világ egyik legjobb kapusa, Gianluigi Buffon nem gazdag sejkekhez megy levezetni, hanem visszatér nevelőcsapatába, ahol 1995-ben kezdte legendás karrierjét.

Tanulságok az első fordulóból, Christian Eriksen, Ronaldo és a kólarészvények, lelátói homofóbia: itt az első Szotyizó már podcastban is!

Jeff Bezos cégbirodalma ugyanis a kizsákmányolás zászlóshajója is egyben. Eddig 10 ezer szignó.

A baj akkor lesz nagyon nagy, ha mi, ellenzékiek is ki akarjuk egymást rekeszteni, csak azért, mert nem mindenről gondolkodunk ugyanúgy, írta.

A hét kérdése

A kínai egyetem elleni kiállás lett az ellenzéki politizálás egyik sarokpontja, a kormány szerint másfél éven belül reális lehet a népszavazás a témában. Nálunk már most az, tessék szavazni!

Azért ide elnéznénk

A MONYO sörfőzde új kőbányai telephelyén rendes söröket is lehet inni az indie rock mellé június 19-én szombaton.

A magyar hiphop Álmos vezére és a feltörekvő rapcsillag együtt szántják fel Kőbányát július 3-án szombaton.

Pár napja TGM az Azonnalira megírta, hogy szerinte mit érdemes olvasni. Június 18-án a saját könyvét dedikálja.

Kiállítás Budapesten Fiuméről és a magyar kereskedelmi tengerészet történetéről, egészen október 31-ig.

Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Miben más az olajlobbi 2021-ben, mint amit a hollywoodi filmek alapján elképzelünk? Hidi Jánossal beszélgettünk.

Az OMOH évek óta fix igazodási pont a magyar LMBTQ-bulizók körében, indulásuk óta vállaltan az LMBTQ-közösséghez szólnak. Marton Péter DJ-vel beszélgettünk. Podcast!

Buktatható-e Lukasenka titkosszolgálati eszközökkel, és ha igen, ki tehetné ezt meg? Miért nem annektálta még Belaruszt Oroszország?

A Helyzetben vele beszélgettünk arról, miért nincs több nő a magyar rapben, mit gondol a motyogós rappről, és hogyan alkotott a lockdown idején.

Hogyan lett egy csepeli utcagyerekből a Blade Runner 2049, az Atomic Blonde, vagy a Hellboy 2 utcaképeinek az elkövetője? Mit gondol ma az egykori legendás graffitis a régi házak falainak összefirkálásáról? Podcast!

Meddig adminisztratív hiba az állam részéről, ha nem küldi valakinek az igazolásokat, és honnan súlyosabb mulasztás?

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás