Úgy néz ki, az Európai Parlament elnöke is elégedett a magyar-lengyel-német deallel

2020.12.10. 17:15

Az elért eredményekből nem kívánnak hátrálni, mondta David Sassoli. Ha a tagállami vezetők megszavazták az EU következő büdzséjét, az Európai Parlamentre kerül a sor.

Úgy néz ki, az Európai Parlament elnöke is elégedett a magyar-lengyel-német deallel

Annak ellenére, hogy benne volt a pakliban, hogy az EU négy kicsi és gazdag tagállama, a „fukar négyeket” (Hollandia, Dánia, Svédország és Ausztria) a leghangosabban képviselő Mark Rutte („a holland fickó”, Hollandia liberális miniszterelnöke) akadályt gördít a magyar-lengyel tandem németekkel kialkudott egyezsége elé, több jel utal arra, hogy nem lesz akadálya az EU következő költségvetését érintő végső egyezségnek az Európai Tanács december 10-11-i ülésén.

Rutte és a fukar négyek ugyanis a kezdetek óta nagy támogatói egy szigorú jogállamisági mechanizmusnak – a holland miniszterelnökre például otthon is nagy nyomás nehezedik, hogy megvédje a holland adófizetők EU-költségvetésbe kerülő pénzét attól, hogy azt például Magyarország a „nemzeti tőkésosztály” megsegítésére használja.

Rutte sajtóhírek szerint csütörtök délelőtt három kérdést fogalmazott meg, amikre választ még az egyezség elfogadása előtt várt. Mindenekelőtt kíváncsi volt az Európai Parlament álláspontjára, továbbá bizonyosságot szeretett volna afelől, hogy a kompromisszum nem érinti a jogállamisági mechanizmus lényegét, valamint arra is garanciát kért a német elnökségtől, hogy az Európai Bíróság – ahol Magyarország és Lengyelország minden bizonnyal időhúzás céljával megtámadja majd a jogállamisági mechanizmusról szóló rendeletet – ítélete után visszamenőleg is ki lehet majd vizsgálni az addigi esetleges jogsértéseket.

A jogállamiság témájával az utóbbi időben kiemelten foglalkozó Petri Sarvamaa finn néppárti EP-képviselő egy Twitter-posztjában azonban arról ír: fontos győzelem született, és nem Orbánék számára. A képviselő szerint

sem a Parlament, sem a Tanács nem engedett a fenyegetésnek, és nem nyitották meg újra a jogállamisági feltételekről szóló egyezséget, az szerinte 2021. január elsejével életbe lép.

Úgy néz ki, az Európai Parlament nem lesz akadály

David Sassoli, az Európai Parlament elnöke csütörtök délután, miután beszédet tartott a tagállamok állam- és kormányfőinek ülésén, sajtótájékoztatón elmondta:

„Kijelenthetjük, hogy elégedettek vagyunk. Pozitívan alakultak a dolgok az Európai Tanácsban. Az Európai Parlament viszont figyelni fogja az elért kompromisszumot.”

Sassoli kitért az EU következő, 2021-2027 közötti költségvetésre, valamint a koronavírus válság miatti helyreállítási alapnak az ügyére és az ezzel politikailag összekapcsolt, ám jogilag semmi kapcsolatban nem levő jogállamiság mechanizmusra is, amely miatt a magyar és a lengyel fél sokáig vétóval fenyegetett. Az EP-elnök kiemelte, hogy a helyreállítási csomag Európában nagy támogatást élvez, a tagállamok vezetőihez intézett beszédében a jogállamisági mechanizmusról pedig elmondta:

az EP nem készül arra, hogy a korábbi tárgyalásokon elért eredményeket lényegében kétségbe vonnák.

Az Európai Parlamentben még november végén az összes pártcsalád vezetője sürgette a Európai Tanácsot, hogy jusson megegyezésre a hosszútávú uniós költségvetésről annak érdekében, hogy a források végre segíthessenek a gazdasági válság leküzdésében.

David Sassoli a sajtó munkatársaink elmondta:

„Jó volt a hangulat az Európai Tanácsban, mindenki úgy tűnt, hogy arra fokuszál, hogy megoldást találjunk. Mindenki nyugodt volt. Igazából kisebb volt a feszültség ma, mint számos más alkalommal.”

Újságírói kérdésre válaszolva – amely a holland kormányfő, Mark Rutte kérdését ismételte meg arról, hogy mi az EP álláspontja a jogállamisági mechanizmussal kapcsolatban – Sassoli elmondta, hogy az Európai Parlament nem fogadja el az eddig elért eredmények megkérdőjelezését. Sassoli itt arra a rendeletjavaslat-szövegre célozhat, ami még november közepén jelent meg az EP költségvetési szakbizottságának honlapján – erről részletesen itt írtunk. A jogállamisági mechanizmusról szóló rendeletjavaslat szövegét egyébként sajtóhírek szerint a tegnapi lengyel-magyar-német megállapodás nem változtatja, csak a végrehajtás módjában lennének különbségek, és kiegészítéseket fűznének hozzá. Ha ezeket az eredményeket az Európai Tanács megállapodása támogatja majd, akkor a parlament is elégedett, mondta Sassoli. 

„Számunkra fontos, hogy a jogállamisági rendelet hatályba lépjen és az is, hogy minden rendeletet a szerződések felügyeljenek.”

Az, hogy az Európai Parlamentnek mi a véleménye az ügyben, azért fontos, mert az Európai Tanácsot követően nekik is meg kell szavazniuk az EU új büdzséjét.

NYITÓKÉP: Eric Vidal / European Parliament Multimedia Centre

Renczes Ágoston
Renczes Ágoston az Azonnali egykori újságírója

Közgazdász bölcsész aszcendenssel. Csehszlovákiában született elég régen, ahhoz képest csak 2020 óta újságíró. Gyakran ír a szlovák és a szlovákiai magyar politikáról, gazdaságról, építészetről.

olvass még a szerzőtől
Antal Róbert-István
Antal Róbert-István az Azonnali újságírója

Történész, az erdélyi baloldal kutatója. Bármilyen furcsa, de szereti a románokat.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek