Mesterházy Attila: Alkudjon ki elnöki kegyelmet az RMDSZ a székely terrorperben elítélteknek!

Szerző: Vass Csaba
2020.12.10. 18:35

Az MSZP-s politikus nem akarja megmondani senkinek, hogy mit csináljon, de szerinte az RMDSZ a vasárnapi romániai választást követően most olyan alkupozícióban van, hogy kérhet ilyeneket.

Mesterházy Attila: Alkudjon ki elnöki kegyelmet az RMDSZ a székely terrorperben elítélteknek!

Szijjártó Péter külügyminisztert hallgatták meg csütörtökön az Országgyűlés külügyi bizottságában, ahol Mesterházy Attila, a külügyi bizottság szocialista alelnöke azt a javaslatot tette a fideszes külügyminiszternek, hogy javasolja a Romániai Magyar Demokrata Szövetségnek (RMDSZ), hogy azok egyfajta koalícióra lépési feltételként fogalmazzák meg a jobbközép PNL-nek, hogy Romániában „a politikai okokból bebörtönzötteket” engedjék szabadon elnöki kegyelemmel még karácsony előtt.

Mi ez az egész?

Mesterházy Attila az ún. székely terrorperben elítélt Szőcs Zoltán és Beke István ügyére gondolt. A szélsőjobboldali Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM) erdélyi, illetve kézdivásárhelyi elnökét 2018-ban 5 év letöltendő börtönbüntetésre ítélték Romániában terrorista cselekmények, illetve ezekre való felbujtás miatt, mivel – a bírósági indoklása szerint –  

2015. december 1-jén, a román nemzeti ünnep napján házi készítésű bombát akartak robbantani a tömegben Kézdivásárhely főterén.

Erre lehallgatott telefonbeszélgetésekből következtetett a bíróság, illetve abból, hogy Beke lakásán petárdákat talált a rendőrség.

Az erdélyi magyar közvéleményt kezdetektől megdöbbentette a per, de még az első fokon eljáró Bukaresti Táblabíróság sem látott bizonyítékot a vádak nagy részére, ezért csak 11 és 10 hónapot szabott ki, amelyet már leültek addigra előzetesben. Ezt változtatták 2018-ban másodfokon 5 évre. A brassói bíróság egyébként pont 2020. december 10-én, fogadta el a „székely terrorperben” elítélt Szőcs Zoltán feltételes szabadlábra helyezési kérelmét, azonban a vele együtt elítélt Beke Istvánt, akit koronavírus-fertőzéssel nemrég börtönkórházba kellett szállítani, feltehetőleg még legalább fél évig nem engedik szabadon, mivel a dobrudzsai Poartă Albă börtönkórházának bizottsága ezt nem engedélyezi. Szőcs Zoltán feltételes szabadlábra helyezése sem tekinthető még véglegesnek, hiszen a román ügyészség még fellebbezhet ellene az elkövetkező három napban.

Miért akar ilyet Mesterházy?

Mesterházy Attila az Azonnalinak arról számolt be, hogy Szijjártó Péter egy általánosabb választ adott a felvetésre, azt állítva, hogy „ők mindent támogatnak, ami az RMDSZ számára is fontos”. A külügyminiszter azt javasolta, hogy

ha a külügyi bizottság tagjai felveszik a kapcsolatot Kelemen Hunor RMDSZ-elnökkel, akkor tegyék meg ők ezeket a javaslataikat.

Korábban is tett már kísérletet arra Lomnici Zoltán, az Emberi Méltóság Tanácsának elnöke és Fejér László Ödön háromszéki RMDSZ-szenátor, hogy a két székelyföldi férfi kapjon elnöki kegyelmet Klaus Johannis jobboldali román államfőtől, de nem jártak sikerrel.

Mesterházy Attila szerint viszont most annyiban más a helyzet, hogy Romániában a parlamenti választások után elkezdődtek a koalíciós egyeztetések, amiben az RMDSZ olyannyira fontos szerepet játszik, hogy nélküle nem lenne többsége a PNL-nek és az USR PLUS-nak, ilyenkor pedig fent említetteket politikai feltételekként megfogalmzhatnák a koalíciós tárgyalások során. Kérdésünkre válaszolva Mesterházy elmondta, hogy azért tartotta fontosnak pont ezt a javaslatot megfogalmazni, mert korábban számos magyar képviselő fölvetette már azt, hogy

„politikai okokból és nevetséges érvek alapján ítélték börtönbüntetésre a két székelyföldi férfit”.

„Ezért gondoltam, hogy most, amikor az RMDSZ-nek megnyílt egy ilyen politikai mozgástere, akkor van eszközrendszere egy ilyent kikényszeríteni.” Az Azonnali felvetésére, miszerint az RMDSZ-nek nem kellene a befolyását inkább Markó Attila egykori RMDSZ-es képviselő és volt államtitkár ügyében bevetnie – akit éppen november 27-én ítélt első fokon öt év letöltendő börtönbüntetésre a bukaresti ítélőtábla –, az MSZP-s parlamenti képviselő azt felelte, hogy ő csak példának hozta a székelyföldi terrorperben elítélt két fiatal ügyét, de a javaslatot kiterjesztőlég értelmezte, tehát

az elnöki kegyelem legyen érvényes mindazok számára, akik „politikai, mondvacsinált okokból” lettek elítélve.

A Magyar Szocialista Párt (MSZP) politikusa hangsúlyozta, hogy ő nem szeretné megmondani az RMDSZ-nek, hogy mit csináljanak, csak arra tett javaslatot, hogy „a koalícióba törekvő pártoknak vannak politikai feltételei, és ha az RMDSZ ezt napirendre tűzi, akkor az már egy erős politikai jelzés, hogy minden eszközt bevetnek, hogy ezek az emberek kiszabaduljanak a börtönből, vagy a törvénytelen jogi csapdából”.

Jóban lenni az elnökkel

Mesterházy javaslata azért sem alaptalan, mert Romániában a vasárnapi választásokat követően várhatóan a jobbközép Nemzeti Liberális Párt (PNL) fog kormányt alakítani, akik elvesztették ugyan a választásokat, de koalícióra terveznek lépni a román Momentumként emlegetett USR PLUS-szal és az RMDSZ-szel is, ezzel pedig meg is lesz a parlamenti többség a kormányzáshoz.

A PNL és a kormány sem adhat kegyelmet az elítélteknek, de a párttal való jó viszony kialakítása mondhatni, az államfővel való jó viszonyt is jelenti egyben, hiszen a pártot Romániában Klaus Johannis pártjának is szokták hívni. Az elnök a PNL jelöltjeként nyerte meg a választásokat 2014-ben és 2019-ben is, és az utóbbi időben látványosan a PNL mellé állt, ami nemcsak abban merült ki, hogy úton-útfélen szidalmazta annak legnagyobb politikai riválisát, a posztkommunista-nacionalista Szociáldemokrata Pártot (PSD), hanem azt is bejelentette, hogy a román állam modernizációjának érdekében „partnerségi viszonyt” teremtett a Nemzeti Liberális Párt vezette kormánnyal. Ez azért szokatlan, mert államfőként Románia alkotmánya értelmében pártatlannak kellene maradnia.

NYITÓKÉP: Mesterházy Attila / Facebook

Vass Csaba
Vass Csaba az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek