Szolnok lehet az ellenzéki előválasztás egyik legküzdelmesebb terepe – itt az első jelölt

Szerző: Petróczi Rafael
2020.12.09. 14:22

A mindössze 26 éves LMP-s Tóth Áron egy olyan körzetben indul, ahol valószínűleg nagy lesz a verseny az ellenzék pártjai között, hogy ki legyen a közös jelölt 2022-ben. Az ex-KDNP-s Lukácsi Katalin is beszállhat a küzdelembe.

Szolnok lehet az ellenzéki előválasztás egyik legküzdelmesebb terepe – itt az első jelölt

Újabb nevet jelentett be az LMP: Tóth Áront, a párt ifjúsági szervezetének alelnökét, valamint Jász-Nagykun-Szolnok megyei vezetőjét indítja a majdani előválasztáson Jász-Nagykun-Szolnok megye 1-es számú, szolnoki székhelyű egyéni választókerületében.

A mindössze 26 éves Tóth a Budapesti Corvinus Egyetemen végzett politológia szakon, ezt követően bele is vetette magát a politikába: a tavalyi önkormányzati választáson éppen hogy csak lecsúszott a képviselőségről: Szolnok 1-es számú választókörzetében mindössze 0,79 százalékponttal, azaz 14 szavazattal szerzett kevesebbet, mint a körzetet hozó fideszes Tasnádi Zoltán. Azóta az önkormányzat munkájában külső szakértőként vesz részt.

Emlékezhetünk, az önkormányzati választást megelőzően Szolnokon folyt a már-már szappanoperába illő belső ellenzéki küzdelem arról, hogy a szocialista Radócz Zoltán, vagy a Márki-Zay Péter jobboldali hódmezővásárhelyi polgármester elnökölte Mindenki Magyarországa Mozgalom elnökségi tagja, Lukácsi Katalin legyen-e a közös ellenzéki polgármesterjelölt. Akkor végül Lukácsi visszalépett Radócz javára – hiába: 1,03 százalékpontnyi különbséggel a fideszes Szalay Ferenc lett a győztes tavaly ősszel.

Az ellenzéknek áll a zászló a szolnoki körzetben

A 2022-es parlamenti választáson viszont – mint arra Tóth Áron az indulását bejelentő sajtótájékoztatón utalt is – minden esélye megvan az ellenzéknek a szépítésre:

ugyan mind 2014-ben, mind 2018-ban a Fidesz hozta a körzetet, azonban az akkor még nem közös ellenzéki kihívók látótávolságon belül végeztek a fideszesekhez képest:

2014-ben az MSZP-s Iváncsik Imre 8,91 százalékponttal maradt le a fideszes Bene Ildikótól, 2018-ban a jobbikos Csikós Attila pedig csupán 6,97 százalékponttal szerzett kevesebbet a kormánypárti Kállai Máriához képest.

Ha pedig a mostani hatpárti szövetség jelöltjeit nézzük: 2014-ben 21,21, 2018-ban 13,32 százalékponttal szerzett többet a Fidesznél az ellenzék, ha jelöltjeik akkori támogatottságát összeadjuk. Azt persze nem lehet kijelenteni, hogy ennyivel nyert is volna egy teljesen összefogó ellenzék, az viszont jól látható, hogy minden bizonnyal többen vannak az ellenzéki érzelmű szavazók, így Jász-Nagykun-Szolnok megye 1-es körzetében – előzetesen – inkább az ellenzéknek áll a zászló.

Szinte biztos, hogy előválasztás lesz

Mivel azonban nincsen egyetlen beágyazott és esélyes politikusa itt az ellenzéknek, ezért szinte biztos, hogy előválasztáson fogja eldönteni az ellenzéki összefogás, hogy kinek a jelöltje álljon szembe az egyelőre még ismeretlen kormánypárti jelölttel szemben.

Elképzelhető az is, hogy az előválasztáson részt fog venni az MMM-es Lukácsi Katalin is, aki pont az Azonnalinak ismerte el, hogy gondolkodik az induláson

– igaz, azt nem pontosította, hogy a Jász-Nagykun-Szolnok megyében lévő négy választási körzet melyikében. Az alapján viszont, hogy Lukácsi a 2019-es önkormányzati választási kampányban Szolnok polgármesterségét ambícionálta, nem lenne meglepő, ha 2022-ben a szolnoki székhelyű körzetben mérettetné meg magát.

Mint azt a Tóth indulását bejelentő sajtótájékoztatón az LMP társelnöke, Schmuck Erzsébet elmondta: meggyőződése, hogy Tóth Áronnak van a legnagyobb esélye megfordítani ezt a kerületet, külön kiemelve jelöltük korát: szerinte csak egy olyan Országgyűlés tud jó döntéseket hozni, amiben minden korosztály – így a fiatalok is – a megfelelő mennyiségben képviseltetik magukat. Maga a jelölt azt emelte ki, hogy célja – túl a kötelező szlogeneken, minthogy minden lakó érdekeit képviselje a parlamentben, és zöldebb, igazságosabb országot teremtsen –, hogy a megyében születő fiatalok tanulmányaikat követően visszatérjenek ide, úgy, ahogy azt ő is tette.

Mikor lesz megállapodás az előválasztásról?

Ami az ellenzéki előválasztást illeti, az Azonnali több ellenzéki pártból származó információi szerint

még idén megszülethet a megállapodás az előválasztások technikai részleteiről,

míg az előválasztások lebonyolítására legkorábban 2021 tavaszán kerülhet sor.

Ami egyelőre biztos, hogy

+ a fővárosi 1. választókörzetben (székhely: V. kerület, de magába foglalja a budai várat és a VIII. kerületi Palotanegyedet is) az LMP a 2018-ban is győztes Csárdi Antalt indítja, ellenfele a fideszes Böröcz László lehet;

+ Vas megye 1-ben (székhely: Szombathely) az LMP a párt országgyűlési képviselőjét és titkárát, Ungár Pétert (egyben az Azonnali többségi tulajdonosát) indítja, akinek ellenzéki kihívója – egyelőre nem hivatalosan – a DK-s Czeglédy Csaba lehet, míg az előválasztás győztese valószínűleg a 2014-ben és 2018-ban is a körzetet megnyerő fideszes Hende Csaba lehet.

NYITÓKÉP: Tóth Áron / Facebook

Disclaimer: mint az impresszumban is jelezzük, az Azonnali többségi tulajdonosa Ungár Péter, az LMP országgyűlési képviselője. Ez (köztudottan) sem most, sem az Azonnalin megjelenő többi anyag esetén sem befolyásolja, mit írunk és jelentetünk meg.

Petróczi Rafael
Petróczi Rafael az Azonnali korábbi újságírója

A Budapesti Corvinus Egyetemen végzett politológusként. Az Azonnali gyakornoka, majd belpolitikai újságírója volt 2017-2021 között.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek