Nem bíznak az oroszok a Kreml vakcinájában

Szerző: Varsányi Bence
2020.12.09. 13:45

A bizalmatlanságot csak növelte, hogy az orosz kormány óriási csinnadrattával jelentette be, hogy övék a világ első koronavírus-vakcinája.

Nem bíznak az oroszok a Kreml vakcinájában

Oroszország a napokban ingyenesen elérhetővé tette a Szputnyik V névre keresztelt koronavírus-vakcináját a Moszkvában élő, 61 évnél fiatalabb tanárok, egészségügyi és szociális dolgozók számára.

Az orosz koronavírus-vakcinákkal szemben ugyan a fejlesztés gyorsasága miatt az egész világon általános a bizalmatlanság, de a Kreml vakcináját még az orosz lakosság is gyanúsnak találja. A Levada Center független közvélemény-kutató intézet októberben végzett felmérése szerint

a megkérdezettek 59 százaléka nem adatná be magának az orosz vakcinát még akkor sem, ha az oltás önkéntes és ingyenes lenne

– tudósít New York Times szerdai kiadása.

Denis Volkov, a Levada igazgatóhelyettese szerint a kutatás fókuszcsoportjának tipikus válasza az volt, hogy örülnek, hogy az oroszok fejlesztették ki elsőként a vakcinát, de nem fogják beadatni maguknak első körben.

A bizalmatlanság egyik fő oka az lehet, hogy amikor Vlagyimir Putyin elnök augusztusban bejelentette, hogy kifejlesztették a világ első koronavírus-oltóanyagát,

az orosz állami média óriási dobpergés közepette tudósított róla, habár a vakcina még át sem esett szélesebb körű klinikai tesztelésen.

Putyin akkor elmondta, hogy a vakcina „elég hatékony”, tekintve az egészségügyi vészhelyzetet, de a kritikusok szerint az elnök veszélyesen lerövidítette a biztonságos oltóanyagok bevett fejlesztési folyamatát.

Alekszej Navalnij, a novicsokos támadás után Németországban lábadozó orosz ellenzéki politikus is megszólalt az ügyben: szerinte először a legfelsőbb kormányzati tisztviselőknek kéne magukat beoltatniuk az orosz vakcinával, orvosok és újságírók jelenlétében. Hasonlóról beszélt egyébként a Momentum elnöke, Fekete-Győr András is kedden a Klubrádióban, szerinte a magyar kormány tagjainak magukon kéne tesztelniük az orosz oltóanyagot, mielőtt elérhetővé teszik azt a magyar lakosság számára.

Az orosz elit számos tagja, köztük a közmédia főszerkesztője is beoltatta már magát a Szputnyik V-vel, Putyin maga viszont még nem,

pedig az előállító kormányzati szerv szerint a vakcina 95 százalékos hatékonysággal működik.

Oroszországban eközben nagyjából napi ötszázan halnak meg a koronavírus miatt, a Kreml pedig a kommunikációjában a Nyugattal való versengés egyik frontjaként tekint a vakcinára, aminek

már a neve is a hidegháború űrversenyében elsőként az űrbe juttatott Szputnyik szatellitre utal.

„A Szputnyik V egyszerű és megbízható, mint a Kalasnyikov-gépkarabély” – hangzott el az orosz közmédia egyik műsorvezetőjétől novemberben, miközben arról beszélt, hogy az orosz vakcina sokkal jobb az amerikai Pfizerénél.

A Szputnyikkal eddig százezer orosz oltatta be magát, köztük a hadsereg tagjai is, de ez csak töredéke az ország száznegyvenmilliós lakosságának.

NYITÓKÉP: Unsplash

Varsányi Bence
Varsányi Bence az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek