+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Antal Róbert-István
2020. december 9. szerda, 09:24
A német, francia, olasz, spanyol, sőt még a lengyel ipar is rosszul jönne ki, ha nem lenne minél korábbi költségvetése az EU-nak és nem fogadnák el koronavírus-járvány miatti mentőcsomagot. Ebben az ügyben levelet is írtak az EU vezetőinek.

Az Európai Tanács december 10-i ülése előtt két nappal – ahol hivatalosan az állam- és kormányfők nem is az uniós költségvetésről kell beszéljenek – több nyugat-európai és a lengyel ipart képviselő érdekszövetség (a gyáriparosok szakszervezete, mondhatjuk) közös levelet intézett Ursula von der Leyennek, az Európai Bizottság, Charles Michelnek, az Európai Tanács, valamint David Sassolinak, az Európai Parlament elnökének, írja a Politico.

 

A német ipar érdekképviseleti szerve, a BDI nevében Dieter Kempf, a spanyol ipart összefogó CEOE nevében Antonio Garamendi, a francia Medef képviseletében Geoffroy Roux de Bézieux, az odahaza a Vatikánhoz hasonló befolyású olasz Confindustria vezetője, Carlo Bonomi és végül a lengyel Lewiatan nevében Maciej Witucki levélben

 

fordultak az EU vezető szerveihez a költségvetés és a koronavírus-járvány miatt helyreállítási alap minél korábbi elfogadását sürgetve.

 

Mint az ipar nagy befolyással rendelkező szereplői levelükben írták:

 

„Teljes mértékben tudtában vagyunk a folyamatban levő tárgyalásoknak. Ugyanakkor aggodalommal szemléljük, hogy az álláspontok még nem közeledtek. Az idő fogytán van és nagy az esély arra, hogy ideiglenes, egytizenkettedes megegyezés születik.”

 

Itt arra utaltak, hogy abban az esetben, ha idén nem tudnak megegyezni a költségvetésről, akkor 2021-től a mostani, 2014-2020-as költségvetési ciklus büdzséje megy tovább, és annak egytizenkettedét osztják ki a hónapokra bontva. Hogy ez hogyan nézne ki, arról Medve-Bálint Gergő politológus, a téma kutatója ezt mondta korábban az Azonnalinak:

 

„A mostani, 2014-2020-as ciklus költségvetését és az ebben megfogalmazott kiadási célokat viszi tovább, az Egyesült Királyság kilépése miatt kieső bevételek nélkül. Az uniós intézmények minden bizonnyal működni fognak tovább, de jó kérdés, hogyan finanszírozzák majd a kohéziós és az agrárpolitikát. És a koronavírus-válság miatti mentőcsomag sincs ebben benne.”

 

A költségvetési vétó ügye a csütörtöki EU-s csúcs előtt egyébként megoldódni látszik. Kedden Orbán Viktor Varsóba látogatott, ahol azt nyilatkozta, hogy

 

megvan az esély arra, hogy december 10-én pontot tudnak tenni az ügy végére.

 

Egyébként az egész költségvetés és koronavírus-járvány mentőcsomag körüli vita amiatt robbant ki, mert a magyar és a lengyel kormány vétóval fenyeget, ha az EU-s pénzek elköltésének jogállamisági feltételekhez kötéséről szóló rendeletet a jelenlegi, nekik nem tetsző formában fogadják el a tagállami miniszterek a Tanácsban. A két ügynek jogilag egyébként nincs köze egymáshoz.

 

Az európai ipar képviselői azért is intéztek levelet az unió vezetőihez, mert szerintük a felmérések azt mutatják, hogy az EU tagállamainak gazdasága 2020-ban a koronavírus-járvány és az azt megelőzni kívánó lockdownok következtében 7,3 százalékkal fog csökkenni. Ezt a gazdasági válságot pedig a hitelből finanszírozandó mentőcsomag lenne hivatott kezelni.

 

NYITÓKÉP: Pixabay

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A német Zöldek hétfőn döntik el: Baerbockkal vagy Habeckkel lesz-e esélyük az ország történetében először zöld kancellárt adni. Vajon kit és mit támogatnak a két magyar zöldpártnál? Megkérdeztük.

Az iskolák is újra teljesen nyitva vannak, bár az osztályokban továbbra is viselni kell a maszkot. Az országban heteken belül jöhet a teljes nyitás.

Az orosz cég így biztosan nem vehet részt a dukovany-i atomerőmű bővítésében. Szombaton Csehország 18 orosz diplomatát utasított ki.

Szilágyi György Jobbik-alelnököt indítják Jakab Péterék az előválasztáson a Budapest 14. választókerületben, ahol az előző két parlamenti választáson a Fidesz jelöltje nyert.

Az Európai Bizottság német elnöke protokollhibát vétett, amikor a kabinetfőnökével utasíttatta vissza az ukrán elnök meghívását Kijevbe.

Elszabadult a képregényboom Magyarországon, tele vagyunk jobbnál jobb címekkel: ötöt ajánlunk a klasszikusoktól Harari világmegfejtéséig!

Budapest a költségvetéséből egymilliárd forintot különített el arra, hogy a politikusok helyett a városlakók dönthessék el, hogy mit fejlesszenek ebből a pénzből. De mire akarják költeni az adóforintokat a budapestiek?

A hét kérdése

Annyi érv és ellenérv merült fel a nyitás kapcsán, hogy mi nem tudunk dönteni, mondjátok el ti, mit gondoltok helyesnek!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Hogyan lehet úgy szürreális műveket írni, ha a világ maga is egyre szürreálisabb? Veres Attila íróval erre kerestük a választ.

Renczes Ágoston, az Azonnali újságírója elmondja, miért lehet jobb vezető Matovič betonkatolikus menedzser utódja, és hogyan érintheti ez a felvidéki magyarságot.

A popzenészek és sztársportolók legújabb bevételi forrásáról Bornemissza Márkkal, az egyik legsikeresebb cipőbolthálózat, a Footshop magyar brand managerével beszélgettünk.

Az Európai Bizottság nemrég nyilvánosságra hozta az EU-s védettségi igazolásról szóló tervet. Lattmann Tamás nemzetközi jogásszal elemeztük, hogyan válhat valóra. Podcast!

Horváth Máté, a Dürer Kert koncertszervezője az Azonnalinak néhány részletet elárult arról, hogyan fog kinézni a lockdown utáni Dürer. Podcast!

Az 1848-as forradalomra és szabadságharcról szeretünk egy jó adag nemzeti mázzal és pátosszal leöntve gondolkodni. De mi köze a nemzeti ünnep lezüllesztéséhez Torgyán Józsefnek? Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás