Tombol a nepotizmus az új román sovén pártban, pedig megfogadták, hogy küzdenek ellene

Szerző: Vass Csaba
2020.12.08. 21:06

Sok család örülhetett vasárnap Romániában, hogy kedvenc pártjuk bejutott a parlamentbe, és sokan amiatt is örülhettek, hogy a családjukból ketten is bejutottak a parlamentbe.

Tombol a nepotizmus az új román sovén pártban, pedig megfogadták, hogy küzdenek ellene

Lassacskán kisseb dinasztiákról lehet beszélni az ultranacionalista Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR, azaz ARANY) nevű párt háza táján, véli a liberális G4Media.ro román nyelvű portál, ami közölte, hogy a váratlanul parlamentbe kerülő szélsőséges párt jelöltjeinek

közel 9 százaléka áll egymással első vagy másodfokú rokonságban.

A portál szerint a párt jelöltjei között 27 olyan párost lehetett találni, akik egymással férj és feleség, apa és fia, apa és lánya, anya és lánya, fivér és nővér, illetve fivér és fivéri kapcsolatban állnak. A legismertebb ilyen páros egyébként éppen a párt társelnöke, Claudiu Târziu, aki a feleségével, Târziu Grăjdeanu Adela-Ioanaval közös listán mérettette meg magát (a férj Bukarestből, a feleség a moldvai Bákó megyéből jutott a szenátusba).

Természetesen ez nem jelenti azt, hogy minden induló jelölt be is jutott volna a képviselőházban 9,09, a szenátusban 8,99 százalékos támogatottságot szerző AUR színeiben a parlamentbe, de vannak olyan párosok, akik már biztosan ott lesznek. (A román parlament két kamarás; a román állampolgárok vasárnap képviselőket és szenátorokat is választottak, akik külön listákon indultak, így egy állampolgár megtehette, hogy egyik pártból választott képviselőt, egy másikból pedig szenátort.)

A Gyulafehérvár központú Fehér megyéből Opruța Daniel a szenátusban, míg felesége, Opruța Luminița a képviselőházban erősít majd. Arad megyében a magyaros névvel rendelkező Tiba Robert-Zsolt a nyolcadik helyen szerepelt a képviselő-jelöltek listáján, ezért nem jutott be a képviselőházba, nem úgy, mint a felesége, Tiba Cristina, aki nagy eséllyel ott lehet a szenátusban.

Nagy lehetett az öröm vasárnap a Nagyvárad székhelyű Bihar megyei Popuț családban is, ugyanis Popuț Florian Viorel a képviselőházban, felesége Popuț Florica pedig a szenátusban szerzett befutó helyet. A teljes lista egyébként megtekinthető az AUR honlapján, a G4Media.ro pedig összesítette a rokonokat is.

Alapjáraton Románia törvényei nem tiltják, hogy egyszerre több családtag is induljon a parlamenti választásokon, az azonban mindenesetre érdekes, hogy a magyarellenesség, LMPTQ-ellenesség, maszkivselés-ellenesség mellett a párt azzal is kampányolt, hogy ellenzik a nepotizmust, aminek hatalmas hagyománya van Romániában, és a

Ceaușescu-diktatúra alatt élte virágkorát, amikor is a román diktátor szinte össze rokona fontos állami tisztséget kapott.

Az AUR már az alapszerződésében is rögzítette a meritokrácia elvét, ami szerint a szervezetben mindenki csak és kizárólag a tehetsége, hozzáértése és szorgalma alapján juthat pozíciókhoz.

Arról, hogy az úzvölgyi magyarellenes incidensből kinőtt pártról mit érdemes tudni, az Azonnali írt elsőként a magyar sajtóban. A párt egyébként már hétfőn, a román parlamenti választások másnapján közölte: módosítanák az alkotmányt annak érdekében, hogy betiltsák az etnikai pártokat, köztük az RMDSZ-t is, mert ellenzik a politikai pártok etnikai alapon történő létrehozását és működtetését.

Az AUR rekciója egyébként válasz volt Kelemen Hunor vasárnap esti nyilatkozatára, amelyben az RMDSZ elnöke az AUR-ra utalva azt mondta, hogy

nincs szükség ilyesmire Románia parlamentjében 2020-ban.

A magát az egyetlen patrióta, keresztény és konzervatív erőnek nevező pártba az elmúlt egy napban 15 ezer új tag lépett be.

NYITÓKÉP: Claudiu Târziu/Facebook

Vass Csaba
Vass Csaba az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek