Merkel további korlátozásokat akar, Bajorország pedig már most szigorít

Szerző: Techet Péter
2020.12.07. 20:10

A német tartományok megállapodtak: a jelenlegi járványügyi szigorítások január 10-ig érvényben maradnak. Angela Merkel szerint azonban a szigor nem elég, ezért még karácsony előtt jelentős szigorításokat bevezetne be. Bajorország most is gyorsabb, ott szerdától általános kijárási tilalom jön – igaz, sok kivétellel.

Merkel további korlátozásokat akar, Bajorország pedig már most szigorít

Mivel Németországban a járványügy alapvetően tartományi hatáskör, bármilyen országos döntést a kancellár és a tizenhat tartomány miniszterelnökének tárgyalásai előznek meg. Az eltérő érdekek miatt nem mindig egyszerű egyezségre jutni, a hírek szerint Merkel többször is kifogásolta már, hogy a tartományok hátráltatnák a kellő védekezést. De a tartományok között is sok vitatéma van – a még keményebb járványügyi politikát nem csak Merkel, de a bajor kormányfő, Markus Söder is támogatja a kollégáival szemben.

A november elején Németországban bevezetett korlátozásokat – amelyek értelmében többek között zárva maradnak az éttermek, kávézók, a sport- és kulturális tereknek – egyszer már december 20-ig meghosszabbították. Most hétfőn megállapodás született azon új korlátozásokról, amelyek egészen január 10-ig bizonyosan érvényben maradnak:

+ az eddigi zárások fennmaradnak;

+ legfeljebb öt ember találkozhat két háztartásból egymással;

+ 800 négyzetméter alatt üzleteknek legfeljebb 10 négyzetméternyi helyet kell hagyni egy embernek, 800 négyzetméter felett pedig személyenként 20 négyzetmétert kell biztosítani;

+ a tömegközlekedési eszközökön, valamint a forgalmasabb helyeken szájmaszkot kell viselni;

+ a karácsonyi szünet december 19-én kezdődik;

+ december 23. és január 1. között kettőnél több háztartásból lévők is együtt lehetnek, de csak legfeljebb tizen;

+ szilveszterkor az állami vagy önkormányzati tüzijátékokat betiltják.

A tartományokban azaz továbbra is vannak eltérő szabályok. A legszigorúbb intézkedések Bajorországban lesznek, ahol Markus Söder december 6-án katasztrófaállapotot hirdetett. Ennek értelmében

Bajorországban szerdától általános kijárási tilalom jön

– mégpedig osztrák mintára, ami azt is jelenti, hogy számos kivétellel, a munkavégzéstől a bevásárláson és rokonlátogatáson át a templomba járásig. Söder azonban ezzel jelezni tudta: nem elégedett a németországi szabályokkal, ennél többet szeretne ő – de ezt egyelőre csak a saját tartományában tudta elérni.

Azt, hogy Angela Merkel egyetért a bajor szigorral, már csak onnan is tudható, hogy szóvivője a bajor példát ajánlotta a többi tartománynak is. Merkel a CDU/CSU hétfői frakcióülésén azt mondta: „a helyzet nagyon súlyos“. A kancellár attól tart:

„a jelenlegi intézkedésekkel nem jutunk túl a télen“.

Merkel szerint problematikus, hogy „túl sokal beszélünk a forraltborozásról, de nem eleget az egészségügyről“.

Merkel azt szeretné, ha még karácsony előtt ismét találkoznának a tartományi miniszterelnökök, hogy újabb korlátozásokat fogadjanak el. A Bild jobboldali bulvárnapilap úgy értesült: a német kormány december 27-től szigorítana a jelenlegi szabályokon jelentősen.

Merkel kritikája azért is érthető, mert a november eleje óta érvényben lévő korlátozások nem hoztak jelentős visszaesést: míg október végén 19 ezer napi fertőzésszámig csúsztak fel az adatok, december 6-án több, mint 17 ezer maradt még mindig a napi fertőzöttek száma – azaz alig napi kétezres a csökkenés.

NYITÓKÉP: Markus Söder járványügyi egyeztetésen / MS, FB

Techet Péter
Techet Péter az Azonnali főmunkatársa

Doktori jogból és történelemből, külpolitika érdeklődésből, Közép-Európa hobbiból. Münchentől New Yorkig sok helyen volt otthon. Többet élt Triesztben, mint a NER-ben.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek