+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Techet Péter
2020. december 7. hétfő, 20:10
A német tartományok megállapodtak: a jelenlegi járványügyi szigorítások január 10-ig érvényben maradnak. Angela Merkel szerint azonban a szigor nem elég, ezért még karácsony előtt jelentős szigorításokat bevezetne be. Bajorország most is gyorsabb, ott szerdától általános kijárási tilalom jön – igaz, sok kivétellel.

Mivel Németországban a járványügy alapvetően tartományi hatáskör, bármilyen országos döntést a kancellár és a tizenhat tartomány miniszterelnökének tárgyalásai előznek meg. Az eltérő érdekek miatt nem mindig egyszerű egyezségre jutni, a hírek szerint Merkel többször is kifogásolta már, hogy a tartományok hátráltatnák a kellő védekezést. De a tartományok között is sok vitatéma van – a még keményebb járványügyi politikát nem csak Merkel, de a bajor kormányfő, Markus Söder is támogatja a kollégáival szemben.

 

A november elején Németországban bevezetett korlátozásokat – amelyek értelmében többek között zárva maradnak az éttermek, kávézók, a sport- és kulturális tereknek – egyszer már december 20-ig meghosszabbították. Most hétfőn megállapodás született azon új korlátozásokról, amelyek egészen január 10-ig bizonyosan érvényben maradnak:

 

+ az eddigi zárások fennmaradnak;

 

+ legfeljebb öt ember találkozhat két háztartásból egymással;

 

+ 800 négyzetméter alatt üzleteknek legfeljebb 10 négyzetméternyi helyet kell hagyni egy embernek, 800 négyzetméter felett pedig személyenként 20 négyzetmétert kell biztosítani;

 

+ a tömegközlekedési eszközökön, valamint a forgalmasabb helyeken szájmaszkot kell viselni;

 

+ a karácsonyi szünet december 19-én kezdődik;

 

+ december 23. és január 1. között kettőnél több háztartásból lévők is együtt lehetnek, de csak legfeljebb tizen;

 

+ szilveszterkor az állami vagy önkormányzati tüzijátékokat betiltják.

 

A tartományokban azaz továbbra is vannak eltérő szabályok. A legszigorúbb intézkedések Bajorországban lesznek, ahol Markus Söder december 6-án katasztrófaállapotot hirdetett. Ennek értelmében

 

Bajorországban szerdától általános kijárási tilalom jön

 

– mégpedig osztrák mintára, ami azt is jelenti, hogy számos kivétellel, a munkavégzéstől a bevásárláson és rokonlátogatáson át a templomba járásig. Söder azonban ezzel jelezni tudta: nem elégedett a németországi szabályokkal, ennél többet szeretne ő – de ezt egyelőre csak a saját tartományában tudta elérni.

 

Azt, hogy Angela Merkel egyetért a bajor szigorral, már csak onnan is tudható, hogy szóvivője a bajor példát ajánlotta a többi tartománynak is. Merkel a CDU/CSU hétfői frakcióülésén azt mondta: „a helyzet nagyon súlyos“. A kancellár attól tart:

 

„a jelenlegi intézkedésekkel nem jutunk túl a télen“.

 

Merkel szerint problematikus, hogy „túl sokal beszélünk a forraltborozásról, de nem eleget az egészségügyről“.

 

Merkel azt szeretné, ha még karácsony előtt ismét találkoznának a tartományi miniszterelnökök, hogy újabb korlátozásokat fogadjanak el. A Bild jobboldali bulvárnapilap úgy értesült: a német kormány december 27-től szigorítana a jelenlegi szabályokon jelentősen.

 

Merkel kritikája azért is érthető, mert a november eleje óta érvényben lévő korlátozások nem hoztak jelentős visszaesést: míg október végén 19 ezer napi fertőzésszámig csúsztak fel az adatok, december 6-án több, mint 17 ezer maradt még mindig a napi fertőzöttek száma – azaz alig napi kétezres a csökkenés.

 

NYITÓKÉP: Markus Söder járványügyi egyeztetésen / MS, FB

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Ahhoz, hogy ezt el tudják dönteni, először átláthatóvá kéne a tenni a Diákváros területére tervezett kínai egyetemmel kapcsolatos kormányzati döntéseket.

Hogy pontosan mit fog tartalmazni a törvényjavaslat, amit a Fidesz-KDNP bizonyára nem fog elfogadni, nem tudni.

Ezzel véget ér az orosz erődemonstráció, aminek a pontos célja nem ismert, és enyhülhet a hetek óta tartó feszültség a két ország között.

Szerdán vették az első szállítmányt a szintetikus antitestet tartalmazó gyógyszerből. A kórházak kérhetik, elmondjuk, mi ez.

Miután az AstraZeneca a szerződésben vállalt vakcinamennyiségnek csak a harmadát tudta leszállítani az EU felé, úgy tűnik, hogy az Európai Bizottság jogi úton kötelezné a gyógyszergyátó céget a szerződésben vállalt vakcinamennyiség leszállítására.

Újlipótváros vendéglátósai közül van, aki már az órákat számolja a terasznyitásig, és nem győzi kivárni, hogy megérkezzenek az első vendégek. Fotóriport!

Nem lesz helye Magyarországon „az orosz kémbanknak”, és leállítják Paks2-t – mondta a Momentum elnöke. Az itthoni szabad politizálásért is kiálltak Fekete-Győrék, majd szabadon összegraffitizték a Külügyminisztérium bejáratát.

A hét kérdése

A brit ellenzék vezetőjét személyesen egy bathi kocsma tulaja dobta ki, amiért pártolta a hosszan eltartó járványügyi lezárásokat. Magyarországon ki ne ihasson, ha lesz nyitás?

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Letoha Tamás, a gyógyszerfejlesztéssel foglalkozó kutató koronavírussal kapcsolatos olvasói kérdésekre válaszol, és azt is elmondja, miért fél a biológiai háborútól.

A galériatulajdonos műgyűjtő elmondja, hogy a szobor a világ bármely részén múzeumi tárgy lehet a jövőben: a BLM-szobor jó értelemben provokál.

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Hogyan lehet úgy szürreális műveket írni, ha a világ maga is egyre szürreálisabb? Veres Attila íróval erre kerestük a választ.

Renczes Ágoston, az Azonnali újságírója elmondja, miért lehet jobb vezető Matovič betonkatolikus menedzser utódja, és hogyan érintheti ez a felvidéki magyarságot.

A popzenészek és sztársportolók legújabb bevételi forrásáról Bornemissza Márkkal, az egyik legsikeresebb cipőbolthálózat, a Footshop magyar brand managerével beszélgettünk.

Az Európai Bizottság nemrég nyilvánosságra hozta az EU-s védettségi igazolásról szóló tervet. Lattmann Tamás nemzetközi jogásszal elemeztük, hogyan válhat valóra. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás