+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Antal Róbert-István
2020. december 7. hétfő, 19:18
Olyannyira gyengén szerepelt a jobbközép nemzeti liberális PNL a román parlamenti választáson, hogy meglett az első politikai áldozat is: Ludovic Orban miniszterelnök lemondott mandátumáról.

Még egy nap sem telt el azóta, hogy vasárnap parlamenti választást tartottak Romániában, az ország politikai élete máris a feje tetejére állt.

 

Hétfő este Ludovic Orban hivatalban levő jobbközép, nemzeti liberális miniszterelnök benyújtotta lemondását.

 

Tette ezt azért, mert a december 6-i parlamenti választáson a jobbközép Nemzeti Liberális Párt (PNL) a várakozásokhoz mérten alul teljesített a választáson. A PNL csak 25 százalékot kapott, második helyre szorulva a 30 százalékot behúzó posztkommunista-nacionalista Szociáldemokrata Párt (PSD) mögé. Hétfőn reggel a párt egyik alelnöke, Rareș Bogdan EP-képviselő még magabiztosan azt nyilatkozta élőben, hogy a PNL 32-33 százalékot fog kapni a szavazatok összesítését követően.

 

LUDOVIC ORBAN ÉPPEN BENYÚJTJA LEMONDÁSÁT.

 

Orban már hétfő délben találkozott az ország államfőjével, a szintén a Nemzeti Liberális Pártból érkezett Klaus Johannisszal. A rövid, tízperces találkozón sajtóinformációk szerint

 

Johannis felszólította Orbant, hogy mondjon le, amit az el is fogadott.

 

Az ügyvezető miniszterelnökséget addig, amíg a parlamentben a jobbközép pártok létrehoznak egy világos többséget, sajtóinformációk szerint a párton kívüli Nicolae Ciucă, hadügyminiszter fogja ellátni.

 

A hétfői nap folyamán mind Johannis, mind Orban kamerák elé állt, és értékelte a választás eredményeit. Klaus Johannis államfő román idő szerint 18 órakor tartotta első sajtótájékoztatóját, beszédében az alacsony részvételt aggasztó tényezőnek tartotta a román demokrácia minőségére nézve.

 

„A választás eredménye azt mutatja, hogy nincs egyértelmű nyertese a választásnak” – mondta Johannis. „Ha megnézzük az eredményeket, azt látjuk, hogy a jobbközép oldal 50 százaléknál többet kapott.

 

Kijelenthetem, hogy az én célom is ez volt: egy jobbközép kormány.

 

2019 óta világos, és most is elismétlem: itt az ideje, hogy a PSD kimaradjon a végrehajtó hatalomból.” Majd kijelentette, hogy pár napon belül tárgyalásra hívja a parlamentbe bejutott pártokat, hogy ismertessék a javaslataikat és megbeszéljék a kormánykoalíció létrehozásának lehetőségét.

 

Sajtóinformációk szerint a PNL-ben a jelenlegi pénzügyminiszter, Florin Cîțu, a hadügyminiszter, Nicolae Ciucă, valamint a PNL Bihar megyei elnöke, Ilie Bolojan merültek fel mint lehetséges miniszterelnök-jelöltek. Ugyanakkor nemcsak a PNL, hanem az összes többi párt Johannis elé kell tárja a miniszterelnök-jelöltjeit: a liberális-technokrata USR-PLUS a párt társelnökét, Dacian Cioloșt fogja megnevezni. A választáson legtöbb szavazatot szerzett PSD pedig egyenesen négy névvel, köztük a korábbi „székelyakasztó" volt miniszterelnökkel, Mihai Tudoseval is előjött, mint lehetséges miniszterelnök-jelölt.

 

Az államfő bejelentését követően Ludovic Orban miniszterelnök is a kamerák elé állt, és kijelentette:

 

„Azt szeretném megmutatni a mai döntésemmel, hogy nem ragaszkodom a miniszterelnöki székhez.”

 

Orban azt is bejelentette: ő fogja vezetni a koalíciós tárgyalásokat a többi parlamentbe bejutott jobbközép alakulattal. „Célom, hogy egy olyan parlamenti többséget hozzunk létre, amely a PSD ellen jön létre. Részt kívánok venni a további tárgyalásokban a jobbközép pártokkal” – zárta bejelentését az egy év és egy hónapig a jobbközép PNL-kisebbségi kormányt vezető Ludovic Orban.

 

NYITÓKÉP: Ludovic Orban meglátogatja a Belügyminisztériumot. Románia kormánya / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Varga Balázs, a Fekete Zaj alapítója és főszervezője, a Tixa jegyiroda ügyvezetője szerint a zeneiparnak óriási szükség lenne egy erős, egységes szervezetre, amely nyomást gyakorolhat a kormányra. A Helyzetnek elmondta, miért.

Kijöttek a közlönyben a csütörtökön bejelentett szigorítások részletei.

A volt SZDSZ-es politikus interjújában arról beszélt, az ellenzéknek a kis pártokat is beépítve nemzeti szövetséget alkotva kéne szabadságharcba indulnia a Fidesz ellen.

A bajor kormányfő közölte: a magyar kormánypártnak nincs többé helye az Európai Néppárt közösségében. Nem először fejezi ki, hogy véget ért a Fidesz és a CSU közötti jó kapcsolat.

Szerinte párttársait csak a miniszteri székek érdeklik.

A belarusz hatóságok szerint Szvjatlana Cihanouszkaja „hatalmas lázadást” szervezett az elnökválasztás után, és át akarta venni több önkormányzatban is a hatalmat.

Szijjártót Szlovákia barátjának tartja, Orbán tanácsára fordult hozzá, hogy segítsen felvenni a kapcsolatot az oroszokkal.

A hét kérdése

Ezt nemcsak Deutsch Tamás kérdezi: miközben a Néppárt válaszol a sajtókérdésünkre, mondjátok el, miért!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Az új, 2020-as Egri Csillagok virtuálisan kerülnek a boruniverzumba. Március 15-én.

Ezt is szerettétek

A Helyzet-interjúban vendégünk Miklósy Krisztián synthwave zenész, akivel kitárgyaltuk, hogyan válik valósággá lassan a nyolcvanas évek sci-fijeinek retrofuturizmusa. Podcast!

Hogyan hat a klímaváltozásra a CSOK Vági Márton szerint? Csalár Bence divatblogger pedig a magyarok ízléséről, a divattal való kapcsolatukról és a magyar vidék divatjáról mesélt. Podcast!

Szálinger Balázs költővel beszéltünk, aki elmondja, miért vonult ki a városból és a Facebookról, és mi köze a költészethez a verses reklámoknak és Krúbinak.

Van-e a magyar politikában még élet Facebook nélkül? Ezt a kérdést vitatjuk meg az elején! A második fele: meglepetés!

Megújult a Helyzet, az Azonnali podcastja! Prieger Zsolt, az Anima Sound System frontembere mesél cigányságról, vírusról és jellemfejlődésről.

Mennyire estek be az árak a fővárosban és vidéken? Érdemes várni a lakásvásárlással vagy eladással? Ingatlanpiaci szakértőkkel beszélgettünk a Helyzetben! Podcast.

Twitter megosztás Google+ megosztás