Ha Orban lemond, az a baj, ha nem mond le, az a baj

Szerző: Bukovics Martin
2020.12.07. 22:40

Amikor egy vezető politikus homlokegyenest az ellenkezőjét mondja az előző napinak.

Ha Orban lemond, az a baj, ha nem mond le, az a baj

Vasárnap, miután kijött az exit poll, ami az önhibájából a parlamenti többség elvesztése és addigi koalíciós partnerei árulása miatt ellenzékben politizáló posztkommunista-nacionalista román Szociáldemokrata Párt (PSD) pirruszi győzelmét mutatta, Marcel Ciolacu pártelnök így szólt:

„Én mindenekelőtt azt várom, hogy Ludovic Orban mondjon le a miniszterelnöki tisztségről. A román emberek ezt kérték tőle szavazatukkal.”

Noha ezen az estén Ludovic Orban, a PSD-t jó egy éve a parlamentben megpuccsoló, azóta kisebbségben kormányzó jobboldali Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnöke bejelentette pártja győzelmét, másnapra, a voksok megszámlását követően kiderült: a PNL nem nyert, noha egyértelműen meglesz a jobbközép pártok többsége a következő parlamentben. Orban mindenesetre szedte a kalapját, és miután a szintén a PNL-t támogató Klaus Johannis államelnök beszélt vele vagy tíz percet, bejelentette: lemond a kormányfői pozícióról.

Az addig Orban távozását sürgető PSD-elnök Marcel Ciolacu erre így reagált:

„Felelőtlenség, amit Orban tett. (...) A miniszterelnöki tisztséget nem hagyhatod el csak úgy.”

És mindezt kevesebb, mint 24 óra alatt.

FOTÓ: Marcel Ciolacu / PSD

Bukovics Martin
Bukovics Martin az Azonnali alapító-főszerkesztője

Német anyanyelv, gradišćei gyökerek, pécsi szőlő, olasz parkolási bírságok. Az Azonnalitól való távozása óta itt olvasható: Gemišt

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek