+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Bukovics Martin
2020. december 7. hétfő, 22:40
Amikor egy vezető politikus homlokegyenest az ellenkezőjét mondja az előző napinak.

Vasárnap, miután kijött az exit poll, ami az önhibájából a parlamenti többség elvesztése és addigi koalíciós partnerei árulása miatt ellenzékben politizáló posztkommunista-nacionalista román Szociáldemokrata Párt (PSD) pirruszi győzelmét mutatta, Marcel Ciolacu pártelnök így szólt:

 

„Én mindenekelőtt azt várom, hogy Ludovic Orban mondjon le a miniszterelnöki tisztségről. A román emberek ezt kérték tőle szavazatukkal.”

 

Noha ezen az estén Ludovic Orban, a PSD-t jó egy éve a parlamentben megpuccsoló, azóta kisebbségben kormányzó jobboldali Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnöke bejelentette pártja győzelmét, másnapra, a voksok megszámlását követően kiderült: a PNL nem nyert, noha egyértelműen meglesz a jobbközép pártok többsége a következő parlamentben. Orban mindenesetre szedte a kalapját, és miután a szintén a PNL-t támogató Klaus Johannis államelnök beszélt vele vagy tíz percet, bejelentette: lemond a kormányfői pozícióról.

 

Az addig Orban távozását sürgető PSD-elnök Marcel Ciolacu erre így reagált:

 

„Felelőtlenség, amit Orban tett. (...) A miniszterelnöki tisztséget nem hagyhatod el csak úgy.”

 

És mindezt kevesebb, mint 24 óra alatt.

 

FOTÓ: Marcel Ciolacu / PSD

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Varga Balázs, a Fekete Zaj alapítója és főszervezője, a Tixa jegyiroda ügyvezetője szerint a zeneiparnak óriási szükség lenne egy erős, egységes szervezetre, amely nyomást gyakorolhat a kormányra. A Helyzetnek elmondta, miért.

Kijöttek a közlönyben a csütörtökön bejelentett szigorítások részletei.

A volt SZDSZ-es politikus interjújában arról beszélt, az ellenzéknek a kis pártokat is beépítve nemzeti szövetséget alkotva kéne szabadságharcba indulnia a Fidesz ellen.

A bajor kormányfő közölte: a magyar kormánypártnak nincs többé helye az Európai Néppárt közösségében. Nem először fejezi ki, hogy véget ért a Fidesz és a CSU közötti jó kapcsolat.

Szerinte párttársait csak a miniszteri székek érdeklik.

A belarusz hatóságok szerint Szvjatlana Cihanouszkaja „hatalmas lázadást” szervezett az elnökválasztás után, és át akarta venni több önkormányzatban is a hatalmat.

Szijjártót Szlovákia barátjának tartja, Orbán tanácsára fordult hozzá, hogy segítsen felvenni a kapcsolatot az oroszokkal.

A hét kérdése

Ezt nemcsak Deutsch Tamás kérdezi: miközben a Néppárt válaszol a sajtókérdésünkre, mondjátok el, miért!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Az új, 2020-as Egri Csillagok virtuálisan kerülnek a boruniverzumba. Március 15-én.

Ezt is szerettétek

A Helyzet-interjúban vendégünk Miklósy Krisztián synthwave zenész, akivel kitárgyaltuk, hogyan válik valósággá lassan a nyolcvanas évek sci-fijeinek retrofuturizmusa. Podcast!

Hogyan hat a klímaváltozásra a CSOK Vági Márton szerint? Csalár Bence divatblogger pedig a magyarok ízléséről, a divattal való kapcsolatukról és a magyar vidék divatjáról mesélt. Podcast!

Szálinger Balázs költővel beszéltünk, aki elmondja, miért vonult ki a városból és a Facebookról, és mi köze a költészethez a verses reklámoknak és Krúbinak.

Van-e a magyar politikában még élet Facebook nélkül? Ezt a kérdést vitatjuk meg az elején! A második fele: meglepetés!

Megújult a Helyzet, az Azonnali podcastja! Prieger Zsolt, az Anima Sound System frontembere mesél cigányságról, vírusról és jellemfejlődésről.

Mennyire estek be az árak a fővárosban és vidéken? Érdemes várni a lakásvásárlással vagy eladással? Ingatlanpiaci szakértőkkel beszélgettünk a Helyzetben! Podcast.

Twitter megosztás Google+ megosztás