+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Vass Csaba & Antal Róbert-István
2020. december 7. hétfő, 09:45
A PSD semmi újat nem mutatott, csak megnyerte a parlamenti választást, mint tette azt az elmúlt 30 évben, mondta rezignáltan Cristian Tudor Popescu a vasárnapi eredményről. Kiolvastuk nektek a román sajtót!

A Romániában december 6-án tartott parlamenti választás meglepetéseredményeket tartogatott. A szavazatok 95 százalékos feldolgozottsága mellett úgy tűnik, hogy

 

az eddig ellenzékben lévő posztkommunista-nacionalista Szociáldemokrata Párt (PSD) nyerte meg a választást a maga 30 százalékával.

 

Őt követi a jelenleg kisebbségben kormányzó jobbközép Nemzeti Liberális Párt (PNL) 25 százalékkal, majd a liberális-technokrata USR-PLUS 15 százalékkal. A nagy pártok listája ezzel véget is ér. A romániai magyarok egy részének érdékképviseleti szerve, az RMDSZ minden bizonnyal parlamenti erő lesz, mivel 6 százalékot szerzett. Bejutott a parlamentbe a nacionalista, járványszkeptikus, oltásellenes, ortodox tradicionalista AUR is majd' 9 százalékkal.

 

Ez volt a legrosszabb forgatókönyv

 

A több neves újságíró által alapított véleményportálon, a Republican jelent meg a népszerű publicista, Cristian Tudor Popescu (CTP) vasárnap esti Digi24 hírtelevízión elmondott gondolatainak összegzése. CTP véleménye az volt, hogy

 

a lehetséges forgatókönyvekből a legrosszabb változat következett be: a két legtöbb szavazatot szerzett párt eredménye nagyon közel van egymáshoz, és a majdan létrejövő kormánykoalíció nagyon gyenge lesz.

 

Szerinte nem akkora tragédia, hogy a PSD az első helyen végzett, mert „a PSD mindig megnyeri a választásokat, ahogyan tette azt az elmúlt harminc évben is. A publicista szerint a PSD elérte valódi célját, jelenleg nem törekszik kormányzásra, a párt elnökének, Marcel Ciolacunak pozíciója be van biztosítva:

 

„Arra várnak, hogy egy megfelelő pillanatban, valami árulás következtében kerüljenek hatalomra.”

 

Ugyanakkor két forgatókönyvet is felvázolt az elkövetkező napokra: ha a PSD nyer, akkor az államelnökkel, Klaus Johannissal való konzultációk alkamával a párt PSD-s miniszterelnök-jelöltet nevesít, ám ezt Johannis nem fogja elfogadni. Ha a PSD második helyre csúszik, akkor „elcsalták a választásokat” forgatókönyvvel fognak élni. A publicista úgy látja, hogy a PNL mindenképp az USR-PLUS-szal fog kormányozni. Ám ahogy érkeznek meg a végleges eredmények és a PNL támogatottsága csökken, míg az USR-PLUS-é nő, úgy lesz intenzívebb az USR-PLUS étvágya (Dacian Cioloș már közölte is: áll elébe a miniszterelnökségnek), és lesz kompromisszumképtelenebb a PNL-vel való tárgyalásokon.

 

A parlamentbe bejutott szélsőjobboldalt CTP nem tartja akkora tragédiának. Szerinte „rendes társadalmakban van egy 10 százalék körüli szélsőséges párt, akire rá lehet mondani, hogy szélsőséges.

 

Szerintem sokkal nagyobb veszélyt jelent az, amikor ezek a szélsőséges gondolatok a nagy pártokba vannak becsatornázva. És tudjuk, hogy a PSD-ben, sőt ne mondjam, a PNL-ben is vannak román szélsőséges nacionalisták.”

 

A parlamenti pártok a fő bűnösök

 

Teodor Răileanu-Olariu, az egyik legnagyobb jobboldali román napilap, az Adevărul publicistája arról értekezik vasárnap késő este közzétett írásában, hogy a választási eredmények és az őket követő felfordulás egyáltalán nem meglepő. Olariu szerint ideje szembesülni azzal, hogy Romániában már nem él 18 millió ember és nem szabad elfelejteni azt sem, hogy legalább négymillió romániai él az ország határain kívül a diaszpórában. A publicista szerint

 

a parlamenti pártok a fő bűnösök abban, hogy az emberek idén távol maradtak az urnáktól,

 

továbbá szerinte az idei választási kampányok azért buktak el, mert érzelemmentesek voltak, nem volt semmi érdemi mondanivalója a pártoknak, még csak egy jól felépített ellenségkép sem volt, amit beadagolhattak volna az embereknek.

 

A törzszavazók mentek csak el

 

Adrian Mihălțianu a Press One-on írt véleményében amellett érvel, hogy a PNL korrekt eredményt ért el a körülményekhez (koronavírus-járvány, erodálódó népszerűségű kisebbségi kormányzás) képest. Szerinte a két nagy párt eredményei azt mutatják, hogy

 

csak törzsszavazóikat tudták mozgósítani, a bizonytalanokat nem tudták megszólítani.

 

A publicista szerint az USR PLUS saját elvárásáihoz és önnön magáról állított képéhez képest is leszerepelt. Szerinte a vezetőségből Dan Barnának menni kell. Az USR PLUS gyenge eredménye azért is problémás, mert a választási listákon szereplő fiataloknak csak 25 százaléka ment el szavazni. A bukaresti parlamentbe 9 százalékkal bejutó pártot, az AUR-t a publicista nem tartja nagy veszélynek. Szerinte természetes, hogy vészhelyzet során megnő a választók szemében az igény a messianizmusra, az összeesküvés-elméletekkel operáló, xenofób, nyugatellenes gondolatokra. Ám szerinte a parlamentben a szélsőjobboldal nem lesz döntő tényező, mert az AUR

 

„egy rákos sejt, amely minden társadalomban jelen van, amelyet nem szabad ignorálni, de egyenlőként sem kezelni a többi párttal. Tudomásul kell venni, és ennyi.”

 

Az USR PLUS álomvilágát legyőzte a valóság

 

Az Adevărul másik újságírója, Sebastian Zachman szerint több gyors következtetést már most le lehet vonni a parlamenti választásokból, mégpedig azt, hogy a jobboldali Ludovic Orban lesz a miniszterelnök, hiába végzett pártja csak a második helyen. A PSD pedig egyszerűen csak megismételte a 2015-ös forgatókönyvét: egy évvel a választások előtt ellenzékbe került, és képes volt ott újjászületni. Ez azt bizonyítja, hogy sem Klaus Johannis államfő, sem a PNL, sem pedig a liberális USR PLUS nem tudta érdemben levonni a múlt tanulságait.

 

Zachmann szerint az USR-PLUS egy álomvilágban él, azonban a virtuális valóságot legyőzte az offline valóság. Dan Barna és Dacian Cioloş szerinte már nem képesek vezetni a pártot, aminek új lelkületre lenne szüksége, mégpedig olyan jelöltek személyében, mint Vlad Voiculescu vagy a temesvári német polgármester, Dominic Fritz. A publicista megemlítette, hogy

 

az RMDSZ ismét példamutatóan tudott mozgósítani, a román pártoknak tanulniuk kellene az RMDSZ-től.

 

 NYITÓKÉP: PXhere

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A Feröer-szigetek lakóit nem különösen izgatja egyelőre a járvány harmadik hulláma.

Ecsenyi Áron a korábbi tüntetésein összeszedett bírságai miatt nem akarta igazolni magát: bevitték, három óra múlva elengedték, de közben lökdösték és inzultálták.

Civilek is indulhatnak rajta, ha előre nyilatkoznak arról, hogy győzelmük esetén melyik párt frakciójába ülnének be. Aki 2022 áprilisáig betölti a 18. életévét, részt vehet az előválasztáson.

Hetvenöt éve írták alá azt az egyezményt, amely lehetőséget adott Csehszlovákiának arra, hogy területéről magyar lakosokat telepítsen át Magyarországra, és fordítva.

A kontinens legjobb sorozatával, archívumával, tojástörőjével és még sok minden mással!

A 2010-es évek elején még fagyos volt a viszony, de mostanra eljutottak egészen addig, hogy a Fidesz már az RMDSZ ellenében induló erdélyi jobboldaliakat hazaárulózza. Hogyan jutottak el idáig?

A hét kérdése

Arról még senki sem beszélt, hogy ezeket pontosan mire is lehetne felhasználni, azt viszont tudjuk, hogy jönnek. Dönts te!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

A Helyzet-interjúban vendégünk Miklósy Krisztián synthwave zenész, akivel kitárgyaltuk, hogyan válik valósággá lassan a nyolcvanas évek sci-fijeinek retrofuturizmusa. Podcast!

Hogyan hat a klímaváltozásra a CSOK Vági Márton szerint? Csalár Bence divatblogger pedig a magyarok ízléséről, a divattal való kapcsolatukról és a magyar vidék divatjáról mesélt. Podcast!

Szálinger Balázs költővel beszéltünk, aki elmondja, miért vonult ki a városból és a Facebookról, és mi köze a költészethez a verses reklámoknak és Krúbinak.

Van-e a magyar politikában még élet Facebook nélkül? Ezt a kérdést vitatjuk meg az elején! A második fele: meglepetés!

Megújult a Helyzet, az Azonnali podcastja! Prieger Zsolt, az Anima Sound System frontembere mesél cigányságról, vírusról és jellemfejlődésről.

Mennyire estek be az árak a fővárosban és vidéken? Érdemes várni a lakásvásárlással vagy eladással? Ingatlanpiaci szakértőkkel beszélgettünk a Helyzetben! Podcast.

A kormányra kerülő RMDSZ akár három minisztériumot is kaphat Romániában. A választáson meglepően jól szereplő szélsőjobboldal azonban a koalícióban is okozhat zavart.

Twitter megosztás Google+ megosztás