+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Vass Csaba
2020. december 6. vasárnap, 16:30
Románia budapesti nagykövetségén olajozottan zajlott az Azonnali erdélyi újságíróinak szavazása. A diaszpóra számára kétnapossá tették a választást: vasárnap délig többen szavaztak, mint szombaton egész nap. Mutatjuk, milyen volt!
Gyűlölök sorban állni, ha valamit teljes szívemből utálok, akkor ez az.

 

Mindezek ellenére 18 éves korom óta az önkormányzati választásokat leszámítva egyetlen szavazást sem hagytam ki. Az önkormányzati választásokon pedig csak azért nem szavaztam eddig, mert azt nem lehet máshol, csak ott, ahová a lakcímed szól, én pedig közel hat éven keresztül illegálisan, értsd, bejelentett lakcím nélkül laktam Kolozsváron. Haza, a Kolozsvártól több mint 100 kilométerre található szülőfalumba pedig csak azért nem mentem, hogy leszavazzak, mert egyrészt községünk polgármesterét mindig csont nélkül újraválasztják már, másrészt meglátásom szerint értelmes jelölt még nem is indult ellene.

 

BULETIN (SZEMÉLYI IGAZOLVÁNY) ÉS LAKCÍMKÁRTYA A KÉZBEN, ENNEK LEELLENŐRZÉSÉT KÖVETŐEN ENGEDNEK BE AZ ÉPÜLETBE.

 

Azért az jó durva, hogy egy világjárvány és egy Romániából való elköltözés kellett ahhoz, hogy élvezni tudjam azt a jogot, ami minden tizennyolcadik életévét betöltött román állampolgárt megillet. Mivel külföldről szavaztam haza, ezért eljátszottam a gondolattal, hogy

 

vajon mennyi jogom van beleszólni országom jövőjébe, hogyha a terveim szerint a következő választásokig otthon nem is szeretnék részt venni hazám sorsának alakításában.

 

Végül mégis arra a következtetésre jutottam, hogyha már Olaszországban, Spanyolországban és Németországban is hajlamosak órákat sorban állni a szavazókörzetek előtt olyan állampolgárok, akik már közel egy évtizede nem élnek otthon, és valószínűleg a közeljövőben sem tervezik ezt, akkor én is megtehetek ennyit a hazámért, már csak azért is, mert az elmúlt pár évben – amit romániai újságíróként éltem meg – talán némileg több rálátásom volt a politikai élet alakulására, mint sokaknak a diaszpórában, és ha csak egy szavazatom van nekem is (szerencsére), de azt felelősségteljesen tudom adni az általam legalkalmasabbnak vagy helyesebben legkevésbé alkalmatlannak ítélt pártnak.

 

A román diaszpóra számára egyébként kétnapossá tették a szavazást, vagyis már szombat reggeltől voksolhattak a Magyarországon élő románok és erdélyi magyarok. Tették ezt azért, mert rendre országos botrány született abból, hogy a korábbi választások alkalmával nyugat-európai szavazókörzeteknél a szavazás napján hatalmas sorok alakult ki, átlagos hat órás várakozási idővel, sőt előfordult, hogy nagyon sokan nem is kerültek sorra, így nem is szavaztak.

 

AZ ELMARADHATATLAN SZELFI A NAGYKÖVETSÉG ELŐL.

 

Az elmúlt napokban nem győztem kinyomni az RMDSZ kampánytelefonjait. Srácok, tudom, tudom, hogy fontos, nem kell folyton emlékeztetni rá. Egyébként megkérdezhetném, hogy a legutóbbi kampány SMS-ből miért spóroltátok ki az ékezeteket? Egyébként nem lenne tilos ma szavazásra buzdítani az embereket?

 

Budapesten szavazni egyébként meglepően kellemes érzés.

 

Magyarországon összesen hét szavazókörzet áll rendelkezésre a szavazni vágyó román állampolgárok számára. Négy a fővárosban: kettő a budapesti román nagykövetségen, kettő a Román Kulturális Intézetben, valamint egy szavazókörzet Szegeden, egy Biharkeresztesen és egy pedig a magyarországi románság kulturális fővárosában, Gyulán.

 

A HELYSZÍN: ROMÁNIA BUDAPESTI NAGYKÖVETSÉGE.

 

A román nagykövetség épülete előtt volt egy kisebb sor, amikor megérkeztünk, de a szavazás rendkívül gördülékenyen ment, még a járványügyi korlátozások betartása mellett is. A helyszínen

 

többségében erdélyi magyarok tartózkodtak, de azért lehetett hallani román szót is bőven,

 

ami csak még napfényesebbé és otthoniasabbá tette ezt az egyébként is tavaszias december hatodikát.

 

A NAGYKÖVETSÉG MELLETTI MÁSIK SZAVAZÓKÖRZETBŐL, A ROMÁN KULTURÁLIS INTÉZETBŐL ÉPPEN JÖNNEK KI OLYANOK, AKIK MÁR PECSÉTELTEK. MAGYARUL: SZAVAZTAK.

 

Nagyon sajnálom, hogy nem tudtunk fotózni a nagykövetség épületén belül, de minden erdélyi magyarnak ajánlom, hogy látogasson el az épületbe, ha honvágya támad, és hirtelen elkezd hiányozni neki azoknak az épületeknek a belső terei, amik gyönyörűek lehetnének, ha nem hozzá nem értő kezek alakították volna őket ki úgy, hogy egykori szépségük már csak nyomokban legyen fellelhető. Aki járt már a román prefektusi hivatallá átalakított bérpalotában Erdélyben, az tudja, miről beszélek. Annyira otthonias ez a rothadás.

 

A szavazóbiztosok egyébként mind rendkívül kedvesek, bevallom, kicsit jól is esett, hogy végre hús-vér emberekkel beszélhettem románul, még ha csak annyit kommunikáltunk is, hogy mulțumesc, la revedere, o zi bună (köszönöm, viszontlátásra, jó napot). A fülkében kicsit vacakoltam még mindig, hogy kire is adjam le a voksomat, hogy közben nem furdaljon majd a lelkiismeret, de azt hiszem, okosan, megfontoltan és az eszemre hallgatva sikerült döntenem. A procedúra egyszerű: két perc volt, amíg az egészségügyi szabályok betartásával (érkezéskor és távozáskor kézfertőtlenítés, állandó maszkhasználat) kézhez kaptad a szavazólapot és a pecsétet (Romániában ugyanis pecsételnek, nem ikszelnek), majd az urnába dobhattad a szavazólapod.

 

ROMÁN PARLAMENTI VÁLASZTÁS IDE VAGY ODA, NE FELEJTSÜK EL: BOLDOG MIKULÁST!

 

Szavazás után egy illetékes biztost zavartunk meg éppen az ebédje közben, hogy érdeklődjünk a magyarországi románok szavazókedvéről. A szavazóbiztos annyira sietett a segítségünkre, hogy ebéjét hátrahagyva elfelejtette megtörölni a száját, ezért egy morzsa végig ott fityegett az alsó ajak és az álla közötti mélyedésben, miközben a szavazás állásáról adott kevéske információt:

 

a nagykövetségen vasárnap már délig nagyobb volt a részvétel, mint szombaton egész nap.

 

Azt mindenesetre már most sikerült megfogadnom, hogyha valamelyik következő romániai választás is Magyarországon talál, akkor nem fogom sajnálni a vonatutat és lemegyek Gyulára szavazni. Az is egy életérzés lehet. Budapesten szavazni biztosan az volt.

 

NYITÓKÉP, FOTÓK, NÉMI SZÖVEG: Antal Róbert-István / Azonnali

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A közfeladatok ellátását veszélyeztető kormányzati intézkedésekről szóló kampány összesen 22 millió forintjába kerül a budapestieknek.

Korábban António Costa azt nyilatkozta, nem áldozná fel a most tanuló generációt, a katasztrofális járványadatok most más álláspontra terelték.

Az FFP2-szájmaszkok áfáját meg eltörölték.

A kormányinfón megtudtuk azt is, hogy később a háziorvosnál sem lehet majd regisztrálni a koronavírus elleni vakcinára.

A máltai miniszterelnök azt is fontosnak tartja, hogy az új okmány segítse, ne pedig akadályozza a szabad mozgást.

A kutyák ártalmatlannak tűnő területjelölése miatt kiszáradhatnak a fiatal fák a fővárosi főkertész szerint.

A Képzőművészeti Központ épülete hétfőn gyulladt ki, a pár éve felújított orgonát sem biztos, hogy meg lehet-e menteni.

A hét kérdése

Még ugyan nem látni, mikor lesz vége a lockdownnak, de álmodozni azért lehet. A hét kérdésében pont ezt kell tenni!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Megújult a Helyzet, az Azonnali podcastja! Prieger Zsolt, az Anima Sound System frontembere mesél cigányságról, vírusról és jellemfejlődésről.

Mennyire estek be az árak a fővárosban és vidéken? Érdemes várni a lakásvásárlással vagy eladással? Ingatlanpiaci szakértőkkel beszélgettünk a Helyzetben! Podcast.

A kormányra kerülő RMDSZ akár három minisztériumot is kaphat Romániában. A választáson meglepően jól szereplő szélsőjobboldal azonban a koalícióban is okozhat zavart.

A magyar kormánypárt egyre szorultabb helyzetben van a Néppártban, a vétó hatásait pedig elszámította Orbán Viktor. Helyzet Stefano Bottonival és Hegedűs Dániellel!

Leginkább úgy, hogy nem veszel semmit. A karácsonyi vásárlási láz beindulása előtt környezetvédelmi szakemberekkel jártunk utána, hogy lehetünk zöldebbek.

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Twitter megosztás Google+ megosztás