+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Bukovics Martin
2020. december 6. vasárnap, 11:17
Képzeljük el a feladatot: választást kell nyerni, de nem lehet tartani se nagygyűléseket, se lakossági fórumokat, az utcára alig mennek ki az emberek a járvány miatt, és a média is inkább a koronavírussal foglalkozik. Romániában ezzel szembesültek a pártok, mutatjuk, ki hogyan oldotta meg!

KORONAVÍRUS-JÁRVÁNY IDE, EURÓPA-REKORD FERTŐZÉSSZÁMOK ODA, A PARLAMENTI VÁLASZTÁS SZENT: A MIKULÁS PEDIG EL IS HOZTA AZT A ROMÁNOKNAK. A KÉPEN A KORMÁNYPÁRT BUKARESTI AKTIVISTÁJA MINDENFÉLE SZÉLSŐJOBBOS MINIPÁRTOK PLAKÁTJAI KÖZÉ RAKJA KI SAJÁT KÉK-SÁRGÁJÁT: FEJLESZTJÜK ROMÁNIÁT, HIRDETI.

 

A TÉT NAGY: LESZ-E OLYAN KORMÁNYA ROMÁNIÁNAK, AMELYNEK PARLAMENTI TÖBBSÉGE IS VAN? A MOST KISEBBSÉGBEN KORMÁNYZÓ JOBBOLDALI NEMZETI LIBERÁLIS PÁRT (PNL) NAGY ERŐKET MOZGÓSÍTVA KAMPÁNYOL A MINÉL JOBB SZEREPLÉSÉRT, ÍGY UGYANIS MEGLEHET, CSAK KISEBB PÁRTOKRA SZORUL MAJD RÁ A KORMÁNYALAKÍTÁSHOZ. A PNL BUKARESTI AKTIVISTÁI KEZÉBEN LÉVŐ TÁBLÁK SZÖVEGE: TE DÖNTESZ, MINDENKIÉRT.

 

BUKARESTI PARKOKBAN MÉG #FEELGOOD-KAMPÁNYUK IS VOLT: AKI ELMEGY SZAVAZNI, ELŐRE JELEZHETTE A KÉZNYOMÁVAL, HOGY TÁMOGATJA LUDOVIC ORBANÉKAT. A PNL-T 30 SZÁZALÉKRA MÉRIK A KÖZVÉLEMÉNY-KUTATÓK EGY ÉVNYI JÁRVÁNYKORMÁNYZÁS UTÁN.

 

VIDÉKEN MÁR HÁZHOZ KELL MENNI AZ EMBEREKÉRT: ITT AZ ÉSZAKKELET-ROMÁNIAI BOTOSANI EGYIK PNL-S POLITIKUSA (AKI A KÉPEN A LEGJOBBAN VAN FELÖLTÖZVE, ÉS NEM, NEM A MOL-KABÁTOS) RÖGTÖNZÖTT LAKOSSÁGI FÓRUMOT A PÁRTIRODA ELŐTT.

 

HOGY A NÉNI ANNAK ÖRÜL-E, HOGY TUDOTT SZÓT VÁLTANI ÉLŐ EMBERREL, VAGY CSAK SIMÁN HÁZHOZ JÖTT HOZZÁ A NAGY EMBER A TÉVÉBŐL, NEM TUDNI, MINDENESETRE A ROMÁN PÁRTOK TERÜLETI SZERVEZETEINEK FB-OLDALAI TELE VANNAK ILYEN FOTÓKKAL.

 

MÍG A PNL EGYRE INKÁBB A KISVÁROSI-FALUSI RÉTEG JOBBOLDALI PÁRTJA KEZD LENNI, A VÁROSI, NAGYVÁROSI JOBBMÓDÚ RÉTEG EGYRE INKÁBB AZ USR PLUS-T TÁMOGATJA. A PÁRT JELMONDATA A MÁR JÓL BEJÁRATOTT „TOLVAJOK NÉLKÜLI ROMÁNIÁT” SZLOGEN. EZT EBBEN A FALUBAN IS KIRAKTÁK A MOLINÓRA, A NACIONALISTA-POSZTKOMMUNISTA SZOCIÁLDEMOKRATA PÁRT (PSD) MEG JÓL MAGÁRA VETTE, ÉS LETILTATTA A HASZNÁLATÁT.

 

A JÁRVÁNYRA AZ USR PLUS IS REAGÁLT: BUKARESTI AKTIVISTÁJUK AZT ÍGÉRI, KORMÁNYRA KERÜLÉSÜK ESETÉN EGYMILLIÁRD EURÓT KÖLTENEK A KÓRHÁZAKRA. EZT KÜLÖNÖSEN AKTUÁLISSÁ TESZI, HOGY NEMRÉG EGY COVIDOS BETEGEKET IS ÁPOLÓ INTENZÍV OSZTÁLY GYULLADT KI A KELET-ROMÁNIAI KARÁCSONKŐN, ORSZÁGOS BOTRÁNYT KIVÁLTVA.

 

KÉTNYELVŰ SZÓRÓLAPPAL PRÓBÁLKOZNAK SZÉKELYFÖLDÖN. NEM ELŐSZÖR: AZ USR PLUS RENDRE KAMPÁNYOL MAGYARUL, MAGYAR TAGJAI IS VANNAK, ÉS AZ ANTIKORRUPCIÓS PROGRAMJA MALLETT IDÉN ELŐRUKKOLT A KISEBBSÉGEKET ÉRINTŐ PROGRAMJÁVAL IS, KI IS ELEMEZTÜK. A PÁRTOK A LAKOSSÁGI FÓRUMOKAT FB-ÉLŐVIDEÓKKAL ÉS TÖBB MÉDIASZEREPLÉSSEL PRÓBÁLTÁK HELYETTESÍTENI, TÖBB-KEVESEBB SIKERREL.

 

TE DÖNTESZ, HIRDETIK AZ USR PLUS AKTIVISTÁI A KELET-ROMÁNIAI VASLUIBAN. A PÁRTNAK NAGY ESÉLYE VAN ARRA, HOGY 2016-OS MEGALAPÍTÁSA ÓTA ELŐSZÖR KORMÁNYRA KERÜLHESSEN, A PNL KISEBBIK KOALÍCIÓS PARTNEREKÉNT. 15-20 SZÁZALÉK KÖRÉ MÉRIK A CENTRISTA-LIBERÁLIS PÁRTOT A KÖZVÉLEMÉNY-KUTATÁSOK.

 

A JÁRVÁNYT AZ RMDSZ SEM TUDTA KIHAGYNI ERRŐL AZ ÓRIÁSPLAKÁTRÓL. CSOMA BOTOND, A PÁRT KOLOZS MEGYEI POLITIKUSA AZONBAN NEM EGÉSZSÉGÜGYI SZAKPOLITIKUS, HANEM A TITKOSSZOLGÁLATOKAT FELÜGYELŐ BIZOTTSÁG TAGJA, ÍGY EZ A SZLOGEN KAP EGY IZGALMAS ÁRNYALATOT. AZ RMDSZ NAGY ESÉLLYEL LEHET A KORMÁNYKOALÍCIÓ TAGJA.

 

TÁNCZOS BARNA, AZ RMDSZ EGYIK SZÉKELYFÖLDI POLITIKUSÁNAK SZLOGENJE AZ EGÉSZSÉGET, SZÉKELYFÖLD VOLT. HÁZTÓL HÁZIG JÁRTÁK A FALVAKAT.

 

AZ RMDSZ IFIPOLITIKUSA, OLTEÁN CSONGOR BIHAR MEGYÉBEN INDUL. MÉG A ROMÁN TRIKOLÓROS DACIA-SOFŐRÖKET IS MEGPRÓBÁLJA MEGGYŐZNI.

 

TÁRSADALMI TÁVOLSÁGTARTÁS BIHARI MÓDRA.

 

ÖSSZEFOGUNK: AZ RMDSZ FELRAKTA A LISTÁJÁRA A VELE KONKURENS ERDÉLYI MAGYAR PÁRTOKAT IS. HA ALACSONY A ROMÁN MEGYÉKBEN A RÉSZVÉTEL, A MAGYAROK VISZONT JÓL MOZGÓSÍTANAK, AZ RMDSZ AKÁR A MAGYAR KÖZÖSSÉG EREJÉN FELÜL IS TUDJA MAGÁT KÉPVISELTETNI BUKARESTBEN. A PNL-S LUDOVIC ORBAN MÁR KÖZÖLTE: KELEMEN HUNORÉK IS SZÓBA JÖNNEK A KÖVETKEZŐ KOALÍCIÓS KORMÁNY TAGJAIKÉNT.

 

BEVETETTÉK A NEHÉZTÜZÉRSÉGET IS AZ IDEI RMDSZ-ES KAMPÁNYBAN: A MAGYAR ORBÁN MINDENT MEGTESZ, HOGY LEGYEN MAGYAR A ROMÁN ORBAN KORMÁNYÁBAN.

 

A VÁLASZTÁS EGYIK KÉRDÉSE, HOGY EZÚTTAL IS BEKERÜL-E A PNL-NEK AZ USR PLUS ÉS AZ RMDSZ MELLETTI HARMADIK KOALÍCIÓSPARTNER-JELÖLTJE, A VOLT ÁLLAMFŐ, TRAIAN BASESCU-FÉLE NACIONALISTA-KONZERVATÍV PMP (NÉPI MOZGALOM PÁRT). A PLAKÁTJUKON SZEREPEL A PÁRTALAPÍTÓ LÁNYA IS, KONSTANCAI AKTIVISTÁJUK PEDIG MEGPIHEN.

 

ROMANIA FIRST: TEMESVÁRON EZ A PMP SZLOGENJE. MEG HOGY A ROMÁN EGY KERESZTÉNY NÉP, NEM EGY VÉGZET NÉLKÜLI. MEG HOGY TÁMOGATJÁK A CSALÁDOT. SZÉPEN FELSORAKOZNAK A NAGYFORGALMÚ UTAK MELLÉ, ÉS FELMUTATJÁK A TÁBLÁKAT, HOGY AZ AUTÓBAN ÜLŐK A SZMOG MELLETT MAGUKBA SZÍVHASSÁK A PROPAGANDÁT IS.

 

A MŰFAJ CSÁSZÁRA KÉTSÉGKÍVÜL VICTOR PONTA, AKI A 6-8 SZÁZALÉKRA MÉRT PRO ROMANIA PÁRTJA ÉLÉN ISMÉT BEKERÜL A PARLAMENTBE. AZ ÜZENET EGYÉRTELMŰ, AZ AKTIVISTÁK FÖLÖTT EGY KORMÁNYZATI PLAKÁT ÜZENI, HOGY HORDJON MINDENKI MASZKOT.

 

VICTOR PONTA AZ UTÓBBI IDŐKBEN BEDOBTA EGY KICSIT A MAGYAR KÁRTYÁT IS, ÉS HANGSÚLYOSAN ELKEZDTE ÜTNI A PNL-T, HOGY NEHOGY BEVEGYE A KORMÁNYBA AZ RMDSZ-T, AZ UGYANIS A MINORITY SAFEPACKKEL BELE AKAR SZÓLNI ROMÁNIA BELÜGYEIBE. ÉRDEMES MEGNÉZNI A TÉVÉVITÁT, AHOL AZT BIZONYGATJA AZ RMDSZ-ES TÁNCZOS BARNÁNAK, HOGY Ő ROMÁN, NAGYON ROMÁN, ÉS PRO ROMÁNIA, NEM PRO MAGYARORSZÁG.

 

PONTÁÉK MINDENESETRE ÓRIÁSI MOZGÓSÍTÁST LENYOMTAK AZ INKÁBB A SZOCIÁLDEMOKRATA PÁRTHOZ HÚZÓ OLTÉNIAI MEGYÉKBEN. ITT CRAIOVÁBAN MENETELNEK A KARÁCSONYI DÍSZKIVILÁGÍTÁSBAN, SZÓRVA A SZÓRÓANYAGOKAT MINDENFELÉ.

 

ARGES MEGYÉBEN TÖMEGESEN VISZIK A PÁRTLOGÓS NAPTÁROKAT.

 

MINDEN FALUSI HÁZTARTÁSBAN KELL LÓGJON EGY VICTOR PONTÁS NAPTÁR.

 

ÉS MINDEN POTENCIÁLIS PONTA-SZAVAZÓRÓL KELL KÉSZÜLJÖN FOTÓ.

 

BIZTONSÁG. EGY JOBB ÉLET. A SZOCIÁLDEMOKRATA PÁRT (PSD) BIZTOSRA MEGY. 2016-BAN ŐK NYERTÉK A VÁLASZTÁST, MÁRA ODA A PARLAMENTI TÖBBSÉGÜK, AKKORI VEZÉRÜK BÖRTÖNBEN, ÉS HÁROM KORMÁNYALAKÍTÁS UTÁN MEGPUCCSOLTA ŐKET A PNL MEG AZ ADDIGI KOALÍCIÓS PARTNER. 25-30 SZÁZALÉK KÖZÉ VÁRJÁK ŐKET A POLLOK.

 

MOLDVÁBAN AZ ÉLET: AJÁNDÉK PSD-S SZÓRÓLAP A KERÍTÉSEN! A PSD-T BÁR SZOKÁS KRITIZÁLNI KORRUPTSÁGA MIATT, AMI TÉNY, VISZONT TÉNY AZ IS, HOGY ŐK AZ EGYETLEN ROMÁNIAI PÁRT, AMELY FOGLALKOZIK A LEGSZEGÉNYEBB RÉTEGEKKEL.

 

IASI MEGYÉBEN NEM A PSD OSZT KRUMPLIT, HANEM ŐK VESZNEK A PIACON, HOGY AZ ÁRUSOK EGYÁLTALÁN SZÓBA ÁLLJANAK VELÜK. A VISSZAJÁRÓT AZÉRT ELKÉRIK.

 

A JÁRVÁNY ALATT IGAZÁBÓL A PIACI KAMPÁNY MARADT AZ EGYETLEN A FÁRASZTÓBB, HÁZTÓL HÁZIG KOPOGTATÁS MELLETT, AHOL AZ AKTIVISTÁKNAK ESÉLYE VAN ARRA, HOGY EGYSZERRE TÖBB EMBERT IS BOMBÁZNI TUDJANAK A PÁRTOK SZÓRÓANYAGAIVAL.

 

A VÁSÁRLÁS MEGKORONÁZÁSA: EGY SZÓRÓLAP A VÖRÖSÖKTŐL.

 

MOLDVÁBAN MINDEN VOKS SZÁMÍT: NEMRÉG A SIKERES PSD-S JÁSZVÁSÁRI POLGÁRMESTER FOGTA MAGÁT, ÉS ÁTÜLT A KORMÁNYZÓ JOBBKÖZÉP PNL-BE.

 

 

FOTÓK: A romániai pártok területi szervezeteinek Facebook-oldalai.

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A Feröer-szigetek lakóit nem különösen izgatja egyelőre a járvány harmadik hulláma.

Ecsenyi Áron a korábbi tüntetésein összeszedett bírságai miatt nem akarta igazolni magát: bevitték, három óra múlva elengedték, de közben lökdösték és inzultálták.

Civilek is indulhatnak rajta, ha előre nyilatkoznak arról, hogy győzelmük esetén melyik párt frakciójába ülnének be. Aki 2022 áprilisáig betölti a 18. életévét, részt vehet az előválasztáson.

Hetvenöt éve írták alá azt az egyezményt, amely lehetőséget adott Csehszlovákiának arra, hogy területéről magyar lakosokat telepítsen át Magyarországra, és fordítva.

A kontinens legjobb sorozatával, archívumával, tojástörőjével és még sok minden mással!

A 2010-es évek elején még fagyos volt a viszony, de mostanra eljutottak egészen addig, hogy a Fidesz már az RMDSZ ellenében induló erdélyi jobboldaliakat hazaárulózza. Hogyan jutottak el idáig?

A hét kérdése

Arról még senki sem beszélt, hogy ezeket pontosan mire is lehetne felhasználni, azt viszont tudjuk, hogy jönnek. Dönts te!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

A Helyzet-interjúban vendégünk Miklósy Krisztián synthwave zenész, akivel kitárgyaltuk, hogyan válik valósággá lassan a nyolcvanas évek sci-fijeinek retrofuturizmusa. Podcast!

Hogyan hat a klímaváltozásra a CSOK Vági Márton szerint? Csalár Bence divatblogger pedig a magyarok ízléséről, a divattal való kapcsolatukról és a magyar vidék divatjáról mesélt. Podcast!

Szálinger Balázs költővel beszéltünk, aki elmondja, miért vonult ki a városból és a Facebookról, és mi köze a költészethez a verses reklámoknak és Krúbinak.

Van-e a magyar politikában még élet Facebook nélkül? Ezt a kérdést vitatjuk meg az elején! A második fele: meglepetés!

Megújult a Helyzet, az Azonnali podcastja! Prieger Zsolt, az Anima Sound System frontembere mesél cigányságról, vírusról és jellemfejlődésről.

Mennyire estek be az árak a fővárosban és vidéken? Érdemes várni a lakásvásárlással vagy eladással? Ingatlanpiaci szakértőkkel beszélgettünk a Helyzetben! Podcast.

A kormányra kerülő RMDSZ akár három minisztériumot is kaphat Romániában. A választáson meglepően jól szereplő szélsőjobboldal azonban a koalícióban is okozhat zavart.

Twitter megosztás Google+ megosztás