+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Pintér Bence
2020. december 6. vasárnap, 08:14
Kádár János alatt nemcsak gulyáskommunizmus volt meg elnyomott rockzenészek, hanem bizony kőkemény bűnözés is. Virágzott a betörés, a prostitúció, és az éra vége felé a szervezett bűnözés is. Hogy mit érdemes minderről tudni, azt Böcskei Balázs politológus és Bezsenyi Tamás kriminológus kezdte el összefoglalni egy beszélgetőkönyvben.

Mészöly Ágnes remek krimije kapcsán említettem év elején, hogy mostanában ismét olvasgattam nagyapám dokumentumkrimijeit: olyan novellákat írt az egykori életvédelmis nyomozó felmenőm a kilencvenes évek elején, amelyekben korábbi eseteire emlékezett vissza – elfogultság nélkül mondhatom, hogy gyakran szörnyű témájuk és alkalmanként bulváros jellegük mellett nagyon szórakoztató írások ezek.

 

Egy részük meg is jelent összegyűjtve a Fekete Füzetek című – elképesztően szenzációhajhász borítókkal és címekkel operáló – sorozatban, egy másik részük viszont a Győri Vasárnap című lap 1990-es évfolyamában kapott helyet, aminek lefűzött példánya itt van a polcon, és idén sokat forgattam, mivel éppen a rendszerváltás győri eseményeit lehet benne lekövetni. 

 

Nagyapám novellái mindeközben remek illusztrációt nyújtanak: no nem a rendszerváltáshoz, hanem a kései Kádár-kor bűnözéséhez.

 

És éppen ez a témája a 24.hu Tangó és Kes című bűnügyi podcastját vezető szerzők, Böcskei Balázs politológus és Bezsenyi Tamás kriminológus új beszélgetőkönyvének is – éppen ezért tengernyi olvasnivalóm között muszáj volt rá időt szakítanom. Olyan sokat nem kellett: A ​szocializmus bűnbarlangjai nem hosszú könyv, cserébe olvastatja magát.

 

Addig bűnözünk, míg Kádár él

 

Ahogy a könyv előszavában elhangzik: a Kádár-rendszert számos szempontból feldolgozták már a történészek, de valahogy a bűnözés mintha kevesebb figyelmet kapott volna. Pedig az ezen a területen végbement folyamatok a rendszerváltás és a rendszerváltást követő időszak számos jelenségét tekintve nagyon fontosak.

 

Mindemellett persze önmagában a bűnözés világa érdekes, főleg az, hogy milyen hatással volt a nem túl szabad rendszer azokra az évszázados múlttal rendelkező szakmákra, mint a prostitúció vagy a betörés – és milyen hatással voltak azok a rendszerre, hogy próbálták felvenni a versenyt a bűnüldöző szervek a bűnözőkkel.

 

Mindehhez ez a könyv leginkább egyfajta bevezetőt nyújt, ahol a két beszélgető könnyedén zsonglőrködve a témákkal egy-egy rapid, de gyakran mély betekintést enged mondjuk a Rákóczi téri prostitúció, vagy a sorozatbetörések világába.

 

Hogy zajlott a szépművészeti kirámolása 1983-ban? Miért és hogyan loptak a vasúton, és miért vett részt benne nagyjából mindenki, akinek köze volt a MÁV-hoz? Milyen elkövetési formával kezdték karrierjüket a Los Angeles-i magyar maffia tagjai? Hogyan használta a prostituáltakat a rendőrség és az állambiztonság információszerzésre? Mi közük volt a bűnözéshez a taxisoknak? Volt-e szervezett bűnözés Magyarországon, és mit tanult a mai belügyminiszter, Pintér Sándor a Presztízs-ügy felgöngyölítéséből?

 

Ez csak pár kérdés, amire a két szerző párbeszéde némi reflektorfényt irányít a könyvben, ebből is látszik tehát, hogy tényleg széles körben tekintik át a korszak bűnügyi vonatkozásait.

 

 

Néha kicsit csapongó, de informatív párbeszéd

 

Alapvetően jól működik ez a párbeszédes forma, ami a szerzők mellett Szále László szerkesztő keze munkáját is dicséri. Böcskei Balázs kellően laikus, ugyanakkor szerencsére nem közhelyesen unalmas kérdéseire a szakértő többnyire közérthető válaszokat ad, mindeközben pedig mindketten utalnak egy sor olyan munkára, amelyekkel jobban bele tudja ásni magát az érdeklődő ezekbe a témákba.

 

Ez pedig jó: hiszen ahogy azt a fent linkelt könyvajánlóban megjegyeztem, a Kádár-korszakban klasszikus értelemben vett fikciós krimi nem nagyon volt, úgy tűnik azonnban, hogy a szakmai memoárirodalomnak nagyon szép hagyományai vannak, 8-10 érdekesnek tűnő könyvcím biztosan elhangzik a kötetben.

 

Itt előkerül a könyv egy hibája is: mégpedig az, hogy ezeket a könyveket, vagy az emlegetett filmeket még egy hevenyészett irodalomjegyzék sem összegzi a szöveg végén; ahogy érdekes módon tartalomjegyzék se került a könyvbe.

 

Kicsit egyébként is olyan az egész kötet vége, mintha az utolsó tíz oldal kimaradt volna. Szóval a beszélgetéseknek van egy jó ritmusa, az egész kötetnek azonban nincsen különösebb íve – ez nem biztos, hogy baj, nekem legalábbis csak akkor tűnt fel, mikor a kötet hirtelen véget ért. Igaz persze az is, hogy a könyvben van utalás arra, hogy készül folytatás.

 

Összességében tehát vagy könnyed és érdekes hétvégi olvasmánynak, vagy kiindulópontnak tudom ajánlani Böcskei Balázs és Bezsenyi Tamás könyvét: ha máshoz nem, a podcastjukhoz is remek kapudrog.

 

Olvasnál valami jót? Könyves Kálmán segít!

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Főleg a francia Európa-tervekkel kritikusabb kisebb országok támogatnák az osztrák kancellárt lapértesülések szerint. Kurz számára a brüsszeli karrier kiút lehet az osztrák belpolitikából is.

Az amerikai céggel dózisonkénti 23,20 eurós szerződést köthet az Európai Bizottság 2021 decemberétől 2023-ig.

A kormányinfón kiderült az is, hogy augusztusig se koncertre, se szállodába nem mehet az, akinek nincs védettségi igazolványa, és hogy hogyan pótolja a kormány az önkormányzatokat a kieső hipa-bevételek miatt.

Szakértők és aktivisták írtak egy törvényjavaslatot, az ellenzék közösen beadta a parlamentben, a kormány meg szép csendben rendeletbe is foglalta azt. Ritka jelenség ez Magyarországon.

Az újranyitó szolgáltatások csak a védettségi igazolványokkal rendelkezők számára hozzáférhetőek.

A nemzetközi helyzet fokozódik Jersey Bailiffség körül. A brexit utáni időkben is az egyik legnagyobb problémát továbbra is a halászat adja.

A politikusokat egy zárva tartó klubnál fényképezték le, ahol éjszakába nyúlóan tartózkodtak. Munkamegbeszélésük volt, ketten közülük lemondtak.

A hét kérdése

2022-ben még a választás előtt a parlament új államfőt fog megszavazni, aki ha akar, akár fontos ember is lehet majd. De ki legyen az? Van pár opció.

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Az első nyári hétvégén, június 5-én sörkóstolási és vásárlási lehetőség Budapesten és több vidéki helyszínen is.

Ezt is szerettétek

Magyarország egyik legkeresettebb színésze az Azonnalinak elmondta, mi a kelet-magyarországi identitás lényege, milyen az HBO-val dolgozni, de az is kiderül, mi van a Bödőcs Tibor könyvéből az ő főszereplésével készülő monodrámával. Podcast!

Németországban ősszel szövetségi választásokat tartanak, eldől, ki lesz Angela Merkel utódja. Kik azok, akik vállalnák a feladatot? Techet Péter és Bukovics Martin kielemezték. Podcast!

Letoha Tamás, a gyógyszerfejlesztéssel foglalkozó kutató koronavírussal kapcsolatos olvasói kérdésekre válaszol, és azt is elmondja, miért fél a biológiai háborútól.

A galériatulajdonos műgyűjtő elmondja, hogy a szobor a világ bármely részén múzeumi tárgy lehet a jövőben: a BLM-szobor jó értelemben provokál.

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Hogyan lehet úgy szürreális műveket írni, ha a világ maga is egyre szürreálisabb? Veres Attila íróval erre kerestük a választ.

Renczes Ágoston, az Azonnali újságírója elmondja, miért lehet jobb vezető Matovič betonkatolikus menedzser utódja, és hogyan érintheti ez a felvidéki magyarságot.

Twitter megosztás Google+ megosztás