+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Galavits Patrik
2020. december 5. szombat, 08:08
Megúszhatod-e a karácsonyt iszonyatos ökológiai lábnyom és teletömött kuka nélkül? Igen, és még élvezni is fogod!

Amazon nélküli karácsonyt, mondják ott, ahol van Amazon. Nálunk még nincs. Ezért mi azt mondjuk: olyan karácsonyt, amiben olyan hazai cégeknél költünk, akik noha nagyon értékes dolgokat állítanak elő, megszenvedik a koronavírus-válságot. Minden nap egy jó tipp!

 

A Helyzet utolsó novemberi adását különösen élveztem készíteni – és az azt megelőző, ugyanúgy az újrahasznosítás, újrafelhasználás és hulladéktermelés témáját feldolgozó cikket is egy kicsit korábban. A visszajelzésekből úgy vettem észre, nem én voltam az egyetlen, aki ennek a témának a feszegetése új nézőpontokat talált.

 

Vagy inkább az eddigi gondolataimat frissítette fel mind a cikk, mind az adás. Elsőre unalmasnak tűnhet persze hulladékhierarchiáról, akkurátusan különválogatott szemétről és komposztálásról beszélni, de szerencsére egyre többen látják, hogy miért nem tartható állapot, ha kétnaponta kell kiüríteni a kukánkat, mert annyi felesleges kacatot szórunk bele, amikre eleve kérdés, hogy szükségünk volt-e.

 

A karácsony pedig ebből a szempontból nézve igazi környezetvédelmi katasztrófa: a családok napokra előre főznek és sütnek, sokszor elmérve az adagokat; az ajándékokról és az azokhoz használt csomagolásról nem is beszélve, amik a reprezentációs szerepüktől a kibontáskor már meg is szabadulnak, és rögtön a szemetesben landolnak.

 

Ennek a karácsonynak nem kell ilyennek lennie! Ebben pedig már számos csomagolásmentes bolt segít. Én a  Ligeti Boltot ajánlom ebben a cikkben, amelynek két boltját a Szent Gellért térhez és a Nyugatihoz közel találjátok. Jó hír, hogy a koronavírus-járvány ellenére továbbra is nyitva tartanak, de a tavaszi első hullámban már webshopot is indítottak, ahova az egész országba szállítanak ki majdnem minden termékükből.

 

A termékkínálatuk pedig olyan bő, hogy akár az egész karácsonyt megoldhatod a Ligetivel:

 

az élelmiszereket kombinálva lehet gondolkozni a karácsonyi vacsorán, a natúrkozmetikumokból és kiegészítőkből egyedi ajándékcsomagot állíthatsz össze, és még sminkkészletet is beszerezhetsz tőlük!

 

Amennyiben nem akarsz önállóan kreatívkodni az ajádnékcsomagod összeállításával, nem baj. Külön aloldalt hoztak létre, hogy segítsenek.

 

Ha most azon gondolkozol, hogy a kiszállítást hogyan oldják meg csomagolás nélkül, nehogy azt hidd, hogy megfogtad őket: az élelmiszereket papírcsomagban küldik, amit újrahasználható, vagy éppen komposztálható is. A karácsonyi időszakra ráadásul a teakínálatukat is bővítették.

 

Boldog, hulladékmentes karácsonyt!

 

NYITÓKÉP: Vitárius Bence / Azonnali

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A Marosvásárhelyi Rádió műsorvezetői csütörtök esténként sikeresen teremtenek olyan hangulatot, amiben a rádióhallgató azt érzi: egy mikrofontól mentes baráti beszélgetésbe csöppent bele.

Miközben a világ Joe Bidenra figyelt, az internet népe Bernie Sandersből csinált sztárt.

A közfeladatok ellátását veszélyeztető kormányzati intézkedésekről szóló kampány összesen 22 millió forintjába kerül a budapestieknek.

Korábban António Costa azt nyilatkozta, nem áldozná fel a most tanuló generációt, a katasztrofális járványadatok most más álláspontra terelték.

Az FFP2-szájmaszkok áfáját meg eltörölték.

A kormányinfón megtudtuk azt is, hogy később a háziorvosnál sem lehet majd regisztrálni a koronavírus elleni vakcinára.

A máltai miniszterelnök azt is fontosnak tartja, hogy az új okmány segítse, ne pedig akadályozza a szabad mozgást.

A hét kérdése

Még ugyan nem látni, mikor lesz vége a lockdownnak, de álmodozni azért lehet. A hét kérdésében pont ezt kell tenni!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Megújult a Helyzet, az Azonnali podcastja! Prieger Zsolt, az Anima Sound System frontembere mesél cigányságról, vírusról és jellemfejlődésről.

Mennyire estek be az árak a fővárosban és vidéken? Érdemes várni a lakásvásárlással vagy eladással? Ingatlanpiaci szakértőkkel beszélgettünk a Helyzetben! Podcast.

A kormányra kerülő RMDSZ akár három minisztériumot is kaphat Romániában. A választáson meglepően jól szereplő szélsőjobboldal azonban a koalícióban is okozhat zavart.

A magyar kormánypárt egyre szorultabb helyzetben van a Néppártban, a vétó hatásait pedig elszámította Orbán Viktor. Helyzet Stefano Bottonival és Hegedűs Dániellel!

Leginkább úgy, hogy nem veszel semmit. A karácsonyi vásárlási láz beindulása előtt környezetvédelmi szakemberekkel jártunk utána, hogy lehetünk zöldebbek.

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Twitter megosztás Google+ megosztás