+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Techet Péter
2020. december 4. péntek, 07:07
Radan Kanev egy jobboldali bolgár kispárt színeiben ül az Európai Parlamentben. A múlt héten egy beszédében arra hívta fel a figyelmet, hogy az Orbán-közeli médiák a Balkánon orosz és szerb érdekeket képviselnek. A politikust megkérdeztük: mire gondol? Kanev beszél a Szájer-ügyről és arról is, hogy szívesen ül-e egy frakcióban Deutsch Tamással. Interjú!

Az interjút elvileg a fideszes médiavállalkozók észak-macedóniai beavatkozásai kapcsán beszéltük meg, mégsem lehet elmenni a hét legnagyobb híre mellett: frakciótársa, Szájer József illegális szexpartiba keveredett péntek este, hátizsákjában még drogot is találtak. Miként reagált a Néppárt politikusának ilyen viselkedésére?

 

A Néppárt egységesen nem reagált semmit, de természetesen a parlamenti frakciónkban is ez most a legnagyobb téma. Mindannyian láttuk a pártcsaládunk elnökének, Donald Tusknak a nyilatkozatát, aki szerint „a Fidesz nem illik a Néppártba”. Azt, hogy ez Tusk véleménye, régóta tudtuk a pártcsaládon belül, de

 

ilyen keményen és egyértelműen eddig nem mondta ki: eddig és ne tovább.

 

Szájer a Néppárti parlamenti frakciójának alelnöke volt. Sejtették, hogy a politikus kettős életet él? Napközben családbarát, konzervatív politikus, este meg homoszexuális orgiák résztvevője?

 

Nem foglalkoztam eddig se képviselőtársaim magánéletével, és ezen nem akarok ezentúl se változtatni.

 

De attól még hallhatott pletykákat.

 

Még egyszer: nem foglalkozom mások magánéletével, tiszteletben tartom mindenkinek a szexuális orientációját. Mindenki maga dönti el, hogy este hol, hogyan és kivel szórakozik.

 

Egy konzervatív politikus esetében is elintézhető ez ennyivel?

 

Az, hogy Szájer az életével képmutató volt, őrá és a választóira tartozik, feléjük kell elszámolnia. Én szerencsére nem tartozom Szájer választói közé.

 

A legszükségesebb lépéseket megtette. Miután valóban keményen megsértette péntek este a Belgiumban érvényben lévő járványügyi szabályokat, lemondott. Ez a minimum. Egész Európában, de különösen Brüsszelben nagyon súlyos a koronavírus-helyzet, azaz nagyon szomorú, ha éppen egy választott politikus – akinek példaképnek kéne inkább lennie – sérti meg a szabályokat.

 

INTERJÚALANYUNK, AZ 1975-BEN SZÜLETETT RADAN KANEV A DEMOKRATÁK AZ ERŐS BULGÁRIÁÉRT NEVŰ JOBBOLDALI, HANGSÚLYOSAN EU-PÁRTI, NACIONALISTA-KONZERVATÍV PÁRT EP-KÉPVISELŐJE 2019 ÓTA. VOLT MÁR, HOGY EGYÜTT KORMÁNYOZTAK BOJKO BORISZOV KORMÁNYFŐVEL, DE MOST PILLANATNYILAG PARLAMENTEN KÍVÜL VANNAK. A 2019-ES EP-VÁLASZTÁSON 6 SZÁZALÉKOT KAPTAK, ÍGY KERÜLT KANEV AZ EPP-FRAKCIÓBA.

 

Nemcsak Szájer József miatt lehet téma a Fidesz a Néppárton belül, de Deutsch Tamás miatt is, aki Gestapo-módszerek alkalmazásával vádolta meg Manfred Webert. A néppárti képviselők között még egy aláírásgyűjtés is indult a kizárása mellett. Ki kell zárni ön szerint Deutschot a Néppárt parlamenti csoportjából?

 

Ellentétben a Szájer-üggyel Deutsch Tamás ügye valóban egy politikai kérdés. Amit Deutsch Tamás mondott Manfred Weberről, az egyszerűen elfogadhatatlan.

 

Deutsch régóta tesz olyan nyilatkozatokat, amelyek miatt szerintem már régóta nem lenne helye a pártcsaládunkban.

 

Úgyhogy én is aláírtam a kezdeményezést, Deutsch Tamásnak nincs helye köztünk.

 

Hányan írták eddig alá?

 

Több, mint 30 aláírónál járunk.

 

Deutsch azt veti Manfred Weber szemére, hogy a jogállamiság a Néppárt számára eddig nem volt fontos kérdés.

 

Ez elég nagy baj volt már a múltban, de szerencsére a Néppárt is – mint minden más párt – változik. Egy pártnak figyelnie kell a közvélemény változásait, és mostanra már egyértelmű lett: az európai közvélemény tőlünk is határozottabb kiállást vár el.

 

Igen, az Európai Néppárt álláspontja a jogállamiság kérdésében jelentősen megváltozott, és szerencsére most már a többség azon a véleményen van, hogy szigorúbb ellenőrzésre van szükség. Az, hogy ez a változás végbement, sokban a saját érdememnek is betudom, mert nagyon sokat lobbiztam a csoporton belül, hogy álljunk ki mi is ugyanolyan határozottsággal a jogállam mellett, mint a szocialisták, a liberálisok és a zöldek. Ha ezért Gestapo-módszert emleget Deutsch, akkor csak azt tudom üzenni neki: ezzel az egész csoportunkat sérti meg. Nem kötelező neki köztünk ülnie!

 

És akkor most beszéljünk a konkrét témáról is, ami miatt kerestem. Múlt héten az Európai Parlamentben téma volt, hogy Orbán-közeli üzletemberek beavatkoznak a szlovén és az észak-macedón médiaviszonyokba. Ön akkor felszólalt, és elmondta: a Fidesz által támogatott médiák Észak-Macedóniában Moszkva és Belgrád érdekeit képviselik. Akkor csak ennyit mondott, ezért most arra kérném: lehetne kicsit konkrétabban?

 

Azt, hogy ezen lapok mögött Orbán emberei állnak, én nem tudom, ennyire nem ismerem a tulajdonosi viszonyokat. Az azonban biztos, hogy a felsorolt újságok, televíziók egy egyértelműen orosz- és szerbpárti politikát támogatnak Észak-Macedóniában.

 

Mondana erre példát?

 

Az a fogalom, hogy „magyar média”, jól ismert Észak-Macedóniában, ezek azok a médiatermékek, amelyek bolgárellenes hisztériát keltenek a lakosság körében.

 

Az, hogy Bulgária és Észak-Macedónia között ennyire megromlott a viszony – ami szomszédunk EU-csatlakozását is érinti –, ezen lapoknak köszönhető, mert ők heccelnek folyamatosan Bulgária ellen. Mi ezért be is jelentettük: ha ez így folyatódik, Szófia meg fogja vétózni Szkopje EU-csatlakozását.

 

Mi ezen lapok, újságok irányvonala?

 

Azon médiatermékek, amelyek mögött elvileg Orbán emberei állnak, helyben a korrupcióért elítélt, Budapestre menekült volt miniszterelnököt, Nikola Gruevszkit támogatják. Ő közismerten a híveit Bulgária ellen heccelte korábban is, aminek az lehet a célja, hogy az országot eltérítse az EU-tól, de ezt közben a bolgárokra foghassák.

 

Kinek az érdeke ez?

 

Amikor „magyar médiáról” beszélünk Észak-Macedóniában, értelemszerűen mi is tudjuk: nem magyar érdekek, különösen nem a magyar emberek érdekei állnak a háttérben. Vannak más, nagyobb országok – például Oroszország és Szerbia –, amelyek eleve örülnek, ha két testvéri nép, mint a macedón és a bolgár vitázik egymással, és ha emiatt Észak-Macedónia kimarad az EU-ból.

 

Miként befolyásolják ezen ügyek az ország EU-csatlakozását, amit – amint ön is mondta – Szófia kész meg is vétózni?

 

A folyamatos bolgár- és EU-ellenes kampányok, amit a Gruevszki-párt és a „magyar médiák” folytatnak, egyértelműen negatívan befolyásolják az ország EU-csatlakozását. Ezek a kampányok nem most indultak. Mindehhez kell látni a jelenlegi észak-macedón belpolitikát. Zoran Zaev szociáldemokrata kormányfő nagyon elkötelezett a jószomszédsági viszonyban, ezt Bulgária felé is többször is kifejezte. Emiatt azonban a VMRO-DPMNE, azaz Gruevszki egykori pártja, hazaárulással vádolja, és a médiáin keresztül hecceli a lakosságot a bolgárok ellen.

 

Gruevszki Budapesten van.

 

Igen. Ez is csak egy azon sok orbáni döntés közül, amire nincs magyarázat.

 

Esetleg lehet az a magyarázat, hogy Budapest orosz és szerb érdekeket képvisel a Balkánon?

 

Lehet.

 

A Kreml mindent megtesz azért, hogy a Balkánt eltávolítsa az Európai Uniótól.

 

A Kreml a vele szövetséges országok révén évekig tudta azt is megakadályozni, hogy Észak-Macedónia a NATO tagja lehessen. Ekkor az oroszok a macedónok és a görögök közötti viszályt szították, így akartak káoszt a térségben. Most ugyanezt csinálják a bolgárok kapcsán. Most az a cél, hogy olyan erős bolgárellenes hangulat alakuljon ki Észak-Macedóniában, ami után az ország nem tud az EU-hoz csatlakozni.

 

És Szerbia?

 

Szerbia kapcsán mindig különbséget kell tennünk a hivatalos politika és a titkosszolgálati mélyállam között. A hivatalos Szerbia EU-pártinak szeret mutatkozni. Bár azért Ivica Dačić, egykori szerb külügyminiszter nagyon keményeket tudott mondani. A titkosszolgálatok kapcsán azonban látni kell, hogy ott semmiféle reform, változás nem történt a miloševići érához képest.

 

Érez hasonló orosz és szerb befolyást Bulgáriában is?

 

Egészen egyértelműen! Noha mi az EU-nak és a NATO-nak is tagja vagyunk, a Kreml befolyása nem szűnt meg az országban. És a stratégia ugyanaz.

 

Ahogy a Kreml Észak-Macedóniában a bolgárok ellen heccel, Bulgáriában a macedónellenességet szítja.

 

A Kreml-párti bolgár média tudatosan nem tesz különbséget a macedón nép és a politikusai között, de az ellenzéket – azaz Gruevszkiéket – és az EU-párti Zaev-kormányt is mindig összemossa. Az a céljuk, hogy egy teljesen differenciálatlan macedónellenesség alakuljon ki Bulgáriában, és végül a bolgár közvélemény várja el, hogy Szófia akadályozza meg Észak-Macedónia EU-tagságát. És ez csak egy picike szelete annak a hatalmas befolyásnak, amivel Moszkva és az orosz titkosszolgálatok a mai napig rendelkeznek Bulgáriában.

 

Mit gondol, miért támogat egy magyar jobboldali párt szerb és orosz érdekeket a Balkánon?

 

Erre nem merek válaszolni. Másrészről eleve nem is vagyok a magyar politika szakértője, azaz amikor felszólaltam múlt héten az Európai Parlamentben, őszintén tettem fel én is ezt a kérdést:

 

Miért támogatja a Fidesz az orosz és szerb érdekeket? Elvárom erre a választ, és erre végre magának az Orbán-kormánynak kéne azt megadnia.

 

Megint visszajutottunk a kiindulóponthoz. Ez a Fidesz még mindig tagja az Európai Néppártnak, amint az ön pártja is. Örömmel van egy pártcsaládban a Fidesszel?

 

Erre nagyon egyszerűen tudok válaszolni: nem, nagyon nem örülök, hogy a Fidesz még mindig az Európai Néppárt tagja lehet. A mi pártunk elkötelezett az Európai Unió mellett, nem szolgálunk idegen érdekeket. A Fidesznek nincs helye ebben a pártcsaládban. Ha már a család metafórájánál vagyunk: minél hamarabb el kell válnia a Néppártnak és a Fidesznek, mi ezt szorgalmazzuk.

 

NYITÓKÉP: Benoit Bourgeois / Európai Parlament, 2019

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Covid, Szalai Ádám, Felcsút, Orbán, magyar ultrák.

1991. június 19-én Viktor Silov altábornagy 15 óra 01 perckor elhagyta Magyarország területét. Hazánk szuverenitása ezzel 47 hosszú év után helyreállt.

Az alkotó lesiben lefilmezte a mellette a kampuszon elhaladó nőket, majd olyan kategóriákba sorolta őket, hogy szépek, közepesek, megbocsáthatóan és megbocsáthatatlanul csúnyák.

Mint írják, kiállnak mindenki mellett, aki ellenzi a jogszabályt, és szolidaritást vállalnak azokkal, akiknek a méltóságát elvitatták és megalázták.

Ezzel az előválasztás Újbudán szintén két szereplősre sorvadt: a DK és a Jobbik támogatottságát is élvező főpolgármester-helyettes, Gy. Németh Erzsébet és Orosz Anna fog megmérkőzni egymással.

Legyen szó konzervatív családképről, a gendernyelv elutasításáról, vagy épp több patriotizmusról: a német társadalom továbbra is alapvetően konzervatív.

A cseh magánvasút, a RegioJet után a MÁV is újraindítja dalmáciai nyaralóvonatait. De melyik társasággal éri meg jobban Dalmáciába utazni?

A hét kérdése

A kínai egyetem elleni kiállás lett az ellenzéki politizálás egyik sarokpontja, a kormány szerint másfél éven belül reális lehet a népszavazás a témában. Nálunk már most az, tessék szavazni!

Azért ide elnéznénk

Pár napja TGM az Azonnalira megírta, hogy szerinte mit érdemes olvasni. Június 18-án a saját könyvét dedikálja.

A MONYO sörfőzde új kőbányai telephelyén rendes söröket is lehet inni az indie rock mellé június 19-én szombaton.

A magyar hiphop Álmos vezére és a feltörekvő rapcsillag együtt szántják fel Kőbányát július 3-án szombaton.

Kiállítás Budapesten Fiuméről és a magyar kereskedelmi tengerészet történetéről, egészen október 31-ig.

Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Miben más az olajlobbi 2021-ben, mint amit a hollywoodi filmek alapján elképzelünk? Hidi Jánossal beszélgettünk.

Az OMOH évek óta fix igazodási pont a magyar LMBTQ-bulizók körében, indulásuk óta vállaltan az LMBTQ-közösséghez szólnak. Marton Péter DJ-vel beszélgettünk. Podcast!

Buktatható-e Lukasenka titkosszolgálati eszközökkel, és ha igen, ki tehetné ezt meg? Miért nem annektálta még Belaruszt Oroszország?

A Helyzetben vele beszélgettünk arról, miért nincs több nő a magyar rapben, mit gondol a motyogós rappről, és hogyan alkotott a lockdown idején.

Hogyan lett egy csepeli utcagyerekből a Blade Runner 2049, az Atomic Blonde, vagy a Hellboy 2 utcaképeinek az elkövetője? Mit gondol ma az egykori legendás graffitis a régi házak falainak összefirkálásáról? Podcast!

Meddig adminisztratív hiba az állam részéről, ha nem küldi valakinek az igazolásokat, és honnan súlyosabb mulasztás?

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás