Mi a legnagyobb botrány a Szájer-ügyben?

Kardos Gábor

Szerző:
Kardos Gábor

2020.12.03. 08:55

Minden elem adva volna Szájer ügyében, amibe egy kormánynak bele kellene buknia, de közben sajnos már hiányoznak a magyar demokratikus kultúrának azok az alapvető ismérvei, amik egy ilyen bukáshoz kellenek.

Ez itt egy véleménycikk, ami nem feltétlenül tükrözi az Azonnali álláspontját, de itt van, mert szeretjük a jól érvelő és érdekes szövegeket. Ha vitáznál vele, vagy küldenél egyet te is, csak bátran!

Szájer József ügye végre nem egy újabb gumicsont, hanem olyan valódi botrány, ami a társadalom legfásultabb elemeit is felrázhatja. Emiatt akár végzetes következményei is lehetnének a rezsimre. Egyelőre azért nincsenek, mert a közvélemény leginkább mégiscsak gumicsontként rágódik az ügyön – annyira megszokta már, hogy csak így szokott reagálni bármire.

Nemcsak a tanulatlan rétegek, hanem a véleményvezérek is, akik az ellenzéki sajtóban

olyan blőd következtetésekre jutnak most, miszerint a fő baj az volna az egészben, hogy megint milyen rossz hírünket kelti Szájer a belga-nyugati világban, meg az volna a fő bűne, hogy megsértette a járványügyi korlátozásokat.

Tényleg?

Az igazán botrányos, hogy csak Brüsszelben tud így kirobbani ma egy ilyen ügy

Orbánt sose tudja megbuktatni egy olyan közélet, amelyiknek itt tart ma a demokratikus kultúrája a véleményvezérek szintjén is. Mintha egy bulvársztori lenne csupán, aminek szaftos részleteiben volna a lényege és nem abban, hogy pont az az ember hitelteleníti a rendszer egész alkotmányos konstrukcióját, aki annak kulcsfigurája volt a fideszes Alaptörvény atyjaként.

Nézzük akkor, hogy a szaftos bulvárhír mögött miben állnának a valódi botrány fő elemei egy képzeletbeli demokratikus országban. Magyarországon talán sikerült volna az ügyet már a rendőrségen eltussolni és emiatt a maradék hazai sajtó nyilvánossága sosem értesült volna róla, de Brüsszelben a NER nem bír ilyen teljhatalommal, politikusai nem állnak a törvények felett, és nem számítanak érinthetetlennek.

Brüsszelben nem volt módjuk elsikálni a botrányt, aminek egyik legbotrányosabb aspektusa éppen ez: nagyon is kellett kirobbanásához, hogy Brüsszelben a NER nem élvezhette a durván feléjük lejtő hazai pálya előnyeit. Ott nem lehet csalással és bundával megnyerni a meccseket.

Miért hiba Szájer bosszúéhes lincselése az ellenzéki oldalon?

Több okból sem szeretnék a Szájert most bősz bosszúvággyal lincselők népes táborához csatlakozni. Egyrészt mert bukott, földre került embert megrugdosni önmagában gyáva és szánalmas dolog, másrészt nagyon félrevisz minket ez a lincselés, mert

egyáltalán nem Szájer volt a Fidesz politikailag legvállalhatatlanabb figurája, és egyáltalán nem az ő most kirobbant botránya a legsúlyosabb ügy, ami a kormánypártot terheli.

Szájer József pont nem a zsírszalonna szilárdok és nem az unokaszülésre unszoló kövérek sokaságához tartozott, hanem a vezető fideszes politikusok viszonylag európai és politikai kultúráját tekintve szobatisztának számító legfeljebb 4-5 főre rúgó kontingenséhez sorolhattuk… eddig. Ilyen csekély létszámnál ugyebár még durvábban meg lehet érezni egy fő kiesését.

Navrasics, Schöpflin, Prőhle mellé (aki ugye egészen máshogy vezette a Petőfi Irodalmi Múzeumot, mint botrányhős utódja) még kábé Pokornit szokás ebbe a szűk ligába sorolni, akiket nagyjából félreállított a NER, illetve maguktól húzódtak háttérbe, amióta a NER már egész nyíltan prédálja az országot. Az olyan elvtelen karrieristákat, mint Gulyás vagy Lázár nem sorolnám ebbe a ligába, mert attól még, hogy nem kifejezetten alpári vagy alvilági figura valaki, még nem lesz automatikusan európéer.

Azáltal válhat azzá, ha valaki nem a közvélemény-kutatások alakulása alapján változtatja elveit és alapértékeit. (Akadnak persze a felsoroltakon kívül is még normálisabb fideszesek, de ők nem tartoznak a prominens körbe – vagy közismertek ugyan, de inkább a rezsiszilárd-kövér-dajcstomi-hellóröfik fősodrot „erősítik”.) Kár lenne épp most elfelejteni vagy tagadni: Szájer elég markánsan az európai fideszesek csoportjához tartozott.

Hogy a keresztényi családmodell politikusa magánemberként férfi gangbangpartikra járt és egy ilyenbe most belebukott, az nagyon kínos, de nem ez etikailag a legsúlyosabb botrány. Még csak nem is az a kiáltó morális ellentmondás a legmegsemmisítőbb, hogy egy homofób, keresztény-konzervatív kurzust képviselő politikus ereszen lecsúszva próbált szökni, miután a rendőrök rajtaütöttek a 25 fős, meztelenül bujálkodó férfitársaságon.

Persze ez morálisan óriási bukta, mégis van a dologban etikailag és közjogilag kínosabb ellentmondás is. Ami miatt ez az ügy a demokratikus alapértékek megcsúfolásában jóval túltesz azon, hogy Borkai lukas zokniban kurvázott egy adriai luxusjachton, az leginkább két olyan mozzanat, amiről úgyszólván alig esik szó most.

A Szájer-féle Alaptörvény

Az első, hogy Szájer volt a Fidesz által összehozott új Alaptörvény atyja, leginkább az ő nevéhez fűződött a kétharmados alkotmányreform – az egész közjogi konstrukció hitelességének ő a legfőbb garantálója szakmailag és emberileg egyaránt. Elég nyilvánvaló ugyanis, hogy

a leginkább megfellebbezhetetlen hitelesség ahhoz kell, hogy valaki törvényt, pláne alkotmányt szabhasson másoknak. Most erősen úgy fest, mégsem ezzel fog bevonulni Szájer neve a honi történelembe,

bár vastagon indokolt lenne a jövőben konzekvensen „Szájer-féle Alaptörvényként” emlegetnünk a művét. Ha ugyanis egy falat le akarunk rombolni, a leggyengébb pontján kell konzekvensen nekimenni.

Molière mondása, hogy a nevetségesség öl a politikában, még inkább igaz, mint egyébként a társasági életben. Érdemes itt felidézni Schmitt Pál bukását, akinél ugyanígy beindult a népi mémgyártás, mint most Szájer kapcsán. A siker titka, hogy nem szabad pár nap alatt elengedni az ügyet és napirendre térni felette, ahogy a gumicsontok esetében. Ezért lenne érdemes mostantól következetesen „Szájer-féle Alaptörvényként” emlegetni a fideszes alkotmányt – egész addig, amíg belebuknak, és az összes többi, ennél sokkal szennyesebb, illetve nagyobb károkat okozó ügyükre is fény derül.

Érdemes megjegyezni egyébként, hogy Szájer felesége, Handó Tünde vezette hét évig az Országos Bírósági Hivatalt, 2020 januárjától pedig alkotmánybíró. Még ha nem is élnek együtt, részben az ő „családi vállalkozásuk” alapozta meg a Fidesz egész közjogi konstrukcióját, illetve pont ez a fura családi összefonódás is egyértelműen mutatja, milyen közjogi és politikai kultúrát képvisel ez a párt. Ez a sztori tökéletes illusztrációja a NER rendszerkorrupciójának.

Süketelés és kamuzás

A másik alapvető botrányelem az előbbinél is árulkodóbb, mert nem csupán múltbéli visszásságok lepleződnek le benne, hanem az, hogy ennek valódi konzekvenciáit még egy ilyen kínos botrányból sem képesek levonni. Szájer József ugyanis lemondását megindokolva is tovább hazudott, amivel elmulasztotta az utolsó katarzislehetőséget, hogy a világ ne a sajtóból, hanem tőle értesüljön az ügyről. Pokolian nehéz lett volna kiállni és valahogy elmondani, de azért egyben nem kis bátorság is lett volna részéről, hogy nyíltan vállalja, ami után nem lett volna jogos röhögve élcelődni rajta.

Nem tette meg, és ezzel mindenkit feljogosított arra, hogy hangosan röhögve, egyes részletein csámcsogva tárgyalják ki az ügyet. Nagy hiba volt.

Talán nem kis részben a politikusi életformából következik a notórius hazudozás akut formája, hogy még amikor a legnyilvánvalóbb helyzetben in flagranti rajtakapnak valakit, még azután is tovább süketel és kamuzik. Na, ez tényleg megbocsáthatatlan hiba és bűn.

Nemcsak Szájert illetően, egyénileg elkövetett hiba, mert ugyanezt a süketelést és pártpolitikai kamuzást olvashattuk a Fidesz-KDNP által kiadott nyilatkozatban, mely szerint „Szájer jó döntést hozott” a lemondásával. Vagyis egy szóval sem ítélik el, egy szóval sem mondják, hogy az ilyesmi vállalhatatlan. Sőt: szerintük Szájer „jó döntést” hozott.

Hogy micsodát? Mint a keménydrogos, aki nem tud lejönni a cuccról és képtelen visszatérni tripjéből a valóságba: továbbra is pozitív hősként beszélnek róla, mintha csak valami ostoba külső nyomásnak engedve mondott volna le, de igazából komolyabb belső oka nem is lett volna rá. Igazából képtelenek elismerni, hogy hibáznak, képtelenek felmutatni a korrupciót, épp ezért nyilván szervileg képtelenek kilépni a korrupt pártpolitikai mentalitásra jellemző notórius hazudozásból és felelősséghárításból, ami a rendszerkorrupció veleje.

Illúzió lenne elhinni, hogy mindez csak a fideszes elitre jellemző, bár eléggé terjedt a hír, hogy prominens fideszesek annyira érinthetetlennek érezték magukat és annyira szétrohasztotta őket belülről az a rendszerkorrupció, amivel vagyonukat és hatalmukat felhalmozták, hogy ebben bizony kódolva volt a bukás. Borkai csak az első volt a sorban.

Globális szinten Harvey Weinstein ügyei, illetve olyan filmek, mint a Tágra zárt szemek vagy a Bibliothèque Pascal elég pontosan mutatják be a gazdasági és politikai elit dekadens belvilágát. Épp ezért olyan nagy hiba hazugságban élni, mert belülről szétrohasztja az embereket, akik aztán egyre nagyobb tétben játszva emelik az adrenalindózist, mert igazából már semmi se elég nekik. A végén már nyilván a szexorgiák se.

Az igazi botrány az, hogy a globális elitek tele vannak ilyen figurákkal, akik már csak a végső tabuk megsértésében találnak némi izgalmat maguknak a rendszerkorrupció rutinja elől menekülve.

Az igazi botrány az, hogy még ilyenkor sem a rendszerkorrupció egészének működési mechanizmusairól beszélünk, amikor egy-egy figura belebukik valamelyik botrányába.

Elengedik a németek Orbán kezét?

A brüsszeli és a nyugati sajtó lecsapott az ügyre, ami kapóra jött az uniós költségvetés lengyel-magyar vétója körüli adok-kapokban. Nem szokás egy rendőrségi közleményben ilyen szaftos részleteket is megszellőztetve, egyértelműen beazonosíthatóan lebuktatni egy politikust – de ez most a legjobbkor jött nekik. Különös adalék, hogy egyes pletykák szerint két lengyel diplomata is ott lehetett az ominózus gangbang partin. Érdekes lenne tudni, ki hívta meg őket, de nem valószínű, hogy hamar kiderül.

Egyébként talán nemcsak nekem volt furcsa és kevéssé életszerű, hogy a vélhetően meztelen magyar EP-képviselő magával visz egy hátizsákot az ereszen lecsúszva, hogy aztán drogot találjon benne a rendőrség. Azzal is sokkal jobban jár, ha a helyszínen hagyja vagy eldobja. Most Szájer azt állítja: a nála talált drog nem az övé volt. Ha netán igazat mond, az elég érdekes feltevésekre adhatna alapot.

Elképzelhető, hogy a német nagytőke is megelégelte már Orbánt, és elengedik a kezét, bár a gyakorlatban maximálisan kiszolgálta érdekeiket, de talán ezzel a brüsszeli vétóval túl messze ment az orosz érdekek Nyugat-Európával szembeni képviseletében. Átléphetett egy vörös vonalat.

Persze Macronnak és Merkelnek is mindmáig kapóra jött, hogy tőlük keletre ujjal mutogathattak egy olyan rezsimre, amihez képest az övék sokkal jobb színben mutatkozhatott, és amiből nemcsak politikailag, de gazdaságilag is vastagon hasznot húztak, főleg a németek. Egy az egyben a gyarmatpolitikai korrupció modelljét alkalmazhatták ránk, és Orbán minél sötétebb mumusnak tűnt a színjátékban, annál nagyobb politikai és gazdasági hasznot húzhattak ebből a velejéig korrupt szisztémából… Egészen addig, amikor mégiscsak váltani kell, mert korábbi formájában ezt már nem akarják fenntartani.

Afrikában ilyenkor szoktak új rezsimet beültetni a régi helyébe. Nagyon is elképzelhető, hogy minket se tartanak ennél többre

– meg ugye látva az ország politikai kultúráját (akár a mostani Szájer-lincselésben), nem is nagyon érdemlünk sokkal jobbat.

Orbánnak volt nemrég egy sokkal botrányosabb videója

Nemcsak Szájer ereszcsatornás kalandja mutatja, hogy a valóság már messze túlszárnyalta a hírcsárdák világát. Ennél sokkal sokkolóbb példa volt a benne durván megnyilvánuló demokráciadeficit szempontjából Orbán kutyás videója, melyben egészen szürreálisan azt mutatta be a kormányfőt és politikáját reklámozni próbáló klip, amint a kutyásokat képviselő figura bejön a vezérhez, elmondja mit szeretnének, és

a vezér nemcsak meghallgatja, de rögtön alá is írja nekik, mintha egyenesen az ő tollából jönne ki a törvény.

Ilyesmit kábé egy türkménbasi vagy Lusasenka tehet meg a gyakorlatban. A diktatúrákra jellemző közjogi működés iskolapéldája köszön vissza egy, a kormány által készített propagandaanyagban. 

Ugyanakkor Orbán a Facebook-oldalán előző este jelentette be, hogy másnaptól (!) sűrítik a buszjáratokat és bezárják az éttermeket – nem sokat törődve a vendéglátósok ezrei által Márton-napra bevásárolt több tonna liba és egyebek sorsával. Jogszabály a bejelentéskor még sehol se volt, de minek is jogszabály egy olyan országban, ahol egy ember nyilatkozata vált igazi törvénnyé! Ez sokkal nagyobb botrány, mint Szájer szexpartizása, és nem láttam jogosan felháborodott polgárok ezreinek reakcióit másnap minden lehetséges fórumon.

Összességében minden elem adva volna tehát Szájer ügyében, amibe egy kormánynak bele kellene buknia, de közben sajnos már hiányoznak a magyar demokratikus kultúrának azok az alapvető ismérvei, amik egy ilyen bukáshoz kellenek – leginkább az öntudatos és demokratikus jogaikért határozottan kiálló polgárok kritikus tömege.

Ja, kérem, ilyen az, ha nemcsak a kormányelit korrupt egy országban, hanem a társadalmat is áthatja ugyanaz a rendszerkorrupció. Akkor marad a hírcsárdás népi mémgyártás, a jus mormorandi, a morgolódás joga mint úgyszólván egyetlen demokratikus joga a civil társadalomnak – akkor marad Orbán és a Fidesz.

Kivéve, ha az uniót meghatározó nyugati érdekcsoportok további botrányok sorával mégis bebuktatják Orbánt – de nehogy elhiggye a magyar közvélemény, hogy az a mi érdemünk lesz.

Elvégre ’89-ben sem az ország buktatta meg a kommunista rezsimet, hanem a Szovjetunió összeomlása. 

Olvasnál még Kardos Gábortól az Azonnalin? Ide kattints! Hozzászólnál, vitatkoznál? Írj nekünk!

Kardos Gábor
Kardos Gábor Vendégszerző

Filozófus, borkereskedő, a Balatoni Kör egyik alapítója.

olvass még a szerzőtől
Kardos Gábor
Kardos Gábor Vendégszerző

Filozófus, borkereskedő, a Balatoni Kör egyik alapítója.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek