+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Vass Csaba
2020. december 3. csütörtök, 10:37
A jelenleg EP-képviselőként tevékenykedő Mihai Tudose román politikus már tudni véli azt, amit sokan nem.

Merész kijelentéseket tett Mihai Tudose egykori baloldali román miniszterelnök szerda este a román B1 tévécsatorna egyik műsorában. Azt állította, hogy a magyar kormány akkor fogja elfogadni a lengyelekkel közösen megvétózott EU-s költségvetést,

 

ha az Európai Bizottság „elfogadja” a Minority SafePack polgári kezdeményezést.

 

Az eddig kifejezetten sikeres kisebbségvédelmi kezdeményezésban foglalt javaslatok december közepén az Európai Parlament plenáris ülése elé kerülnek, ott elfogadnak erről egy határozatot, az eddigi szakpolitikairól eggyel feljebb, politikai szintre véve ezáltal a Minority Safepack ügyét. Az Európai Bizottságnak ezt követően 2021. január közepéig döntenie kell arról, hogy elindít-e jogalkotási folyamatot az ügyben: ha igen, az egy óriási áttörés lesz a jelenlegi nulla uniós kisebbségvédelmi jogalkotáshoz képest. A lobbimunkában nagy segítség, hogy a német parlament egyhangúlag szavazott meg egy határozatot, amelyben azt kérik az Európai Bizottságtól, hogy léptesse életbe a Minority SafePack európai kisebbségvédelmi kezdeményezésben foglaltakat.

 

Noha a polgári kezdeményezés célja az őshonos kisebbségek európai védelme, a miniszterelnökként még a székelyek akasztásával fenyegetőző Mihai Tudose teljesen másképp értelmezi a Minority SafePacket. Szerinte annak elfogadása esetén eltörölnék a határokat, és Romániában 

 

„a kisebbségeknek nem kellene többé megtanulniuk az állam nyelvét”, a román államnak pedig kötelessége lesz használni a kisebbségek nyelvét.

 

A polgári kezdeményezésnek egyébként nincsenek olyan pontjai, amelyek előtörölnék az európai határokat, vagy egy adott államban a többségre kényszerítenék a kisebbségek nyelvét, ahogyan azt Mihai Tudose álltja. A polgári kezdeményezés foglalkozik ugyan az őshonos kisebbségek nyelvi jogaival, de ők többek között inkább azt szeretnék, hogy az EU a támogatási programjait úgy módosítsa, hogy azok a kis régiókban élő és kisebbségi nyelvet beszélő közösségek számára is elérhetőek legyenek.

 

Mihai Tudose jelenleg a baloldali Szociáldemokrata Párt (PSD) Európai Parlamenti képviselője, noha eredetileg a szintén baloldali Pro Románia párt színeiben jutott az EP-be, mert miután saját pártja, a Szociáldemokrata Párt megbuktatta a kormányát, kilépett a PSD-ből, majd Liviu Dragnea PSD-s pártvezér bebörtönzése után visszalépett oda. A szerda esti tévéműsorban Tudose azzal vádolta meg a Ludovic Orban vezette jobbközép román kormányt, hogy hallgat „a magyar kormány által előkészített zsarolásról”. Mihai Tudose egyébként ebben sem mond igazat: Ludovic Orban jobboldali miniszterelnök a Financial Times-nak adott interjújában elítélte a két visegrádi országot a költségvetési vétó miatt.

 

Mi a kijelentés kontextusa?

 

Tudose kijelentéseinek elemzésekor nem szabad figyelmen kívül hagyni azt sem, hogy Romániában ezen a héten van a parlamenti választásokat megelőző kampány hajrája. A legutóbbi közvélemény-kutatások szerint pedig a Szociáldemokrata Pártnak – aminek Tudose is a tagja – nincs sok esélye arra, hogy kormányra lépjen.

 

Mindezek tükrében Tudose kijelentése inkább tekinthetőek olcsó kampányfogásnak, és a magyarokkal való riogatásnak, mintsem valódi politikai feltételezésnek, holott Orbán számára kommunikációs szempontból nyilván használható lenne ez a vétótól való esetleges visszalépés során. Az azonban már most biztos: Tudose ismét kijátszotta a magyar kártyát. 

 

NYITÓKÉP: Mihai Tudose / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Az óvodák és az iskolák alsó tagozatai április 19-től nyitnak.

Litvániában eleve olyan igazolást csináltak, ami megfelel az EU-s zöldigazolványnak. Az újból kinyitott üzleteket májustól csak egy ilyen igazolás felmutatásával lehet majd igénybe venni.

Nem járathatják le egymást, vitázni fognak egy csomót, és az előválasztás győzteseit támogatják majd 2022-ben.

És ha még meg is épül Óbuda és Újpest között a vasúti híddal párhuzamosan, az is valószínűleg csak 20-25 év múlva lesz esedékes – a híd és a környező terület fejlesztési tervéhez azonban az embereket is megkérdezi a főváros.

Napok óta tüntetnek, hogy munkakör és ne kor szerint oltsanak, és minél előbb elkezdődhessen az olasz turisztikai szezon.

Nem véletlen, hogy Orbán Viktor egyik fontos hőse lett Bethlen, ám ez az érdeklődés ma már csak takaréklángon ég.

A román kormánykoalíció viszonya új szintre érkezett. Az USR-PLUS kivár: még nem tudják, felrúgják-e a koalíciót, vagy maradjanak.

A hét kérdése

A hatpárti ellenzéki szövetség szerint felesleges a regisztráció, elég lenne felmutatni a TAJ-kártyát, hogy beoltsanak valakit a covid ellen. Szerinted?

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Hogyan lehet úgy szürreális műveket írni, ha a világ maga is egyre szürreálisabb? Veres Attila íróval erre kerestük a választ.

Renczes Ágoston, az Azonnali újságírója elmondja, miért lehet jobb vezető Matovič betonkatolikus menedzser utódja, és hogyan érintheti ez a felvidéki magyarságot.

A popzenészek és sztársportolók legújabb bevételi forrásáról Bornemissza Márkkal, az egyik legsikeresebb cipőbolthálózat, a Footshop magyar brand managerével beszélgettünk.

Az Európai Bizottság nemrég nyilvánosságra hozta az EU-s védettségi igazolásról szóló tervet. Lattmann Tamás nemzetközi jogásszal elemeztük, hogyan válhat valóra. Podcast!

Horváth Máté, a Dürer Kert koncertszervezője az Azonnalinak néhány részletet elárult arról, hogyan fog kinézni a lockdown utáni Dürer. Podcast!

Az 1848-as forradalomra és szabadságharcról szeretünk egy jó adag nemzeti mázzal és pátosszal leöntve gondolkodni. De mi köze a nemzeti ünnep lezüllesztéséhez Torgyán Józsefnek? Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás