+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Petróczi Rafael
2020. december 3. csütörtök, 12:23
A december 9-i kormányülés után várható döntés a karácsonyi időszak alatti járványügyi szabályokról.

A november 26-i kormányinfón még úgy tájékoztatott Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, hogy a kormány az e heti kormányülés után dönthet a járványügyi intézkedések módosításáról, illetve a karácsonyi időszakra vonatkozó szabályokról.

 

A december 3-i kormányinfón azonban Gulyás már azt közölte, hogy 

 

döntéseket majd csak a december 9-i kormányülés után, két nappal a november 13-án bevezetett szigorú járványügyi korlátozások lejárta előtt hoz majd a kormány,

 

addig a jelenlegi szabályozáson nem változtatnak.

 

Hamarosan előjegyeztethetjük magunkat a koronavírus-vakcinára

 

A járványhelyzetről szólva Gulyás elmondta még:

 

+ a kormány inkább decemberre várja a koronavírus-járvány tetőzését, januárban már megindulhat az új fertőzések és a halálozások számának csökkenése;

 

+ a kormány – ami már 50 milliárd forint értékben kötött le koronavírus-vakcinákat – vakcina-előjegyzési kampányt indít: ennek keretében a nyugdíjasokat levélben értesítik, lehetőséget biztosítva az állami keretek között történő oltás előjegyzésére, illetve a következő héttől élesedik a vakcinainfo.gov.hu oldal is, ahol bárki regisztrálhatja magát a leendő oltásra.

 

Hogy pontosan milyen adatokat kell megadni az előjegyzéshez, és hogyan fogják ezek alapján eldönteni, hogy kiknek és milyen vakcinát adjanak be, arról a miniszter nem beszélt;

 

+ a szociális és oktatási dolgozók számára nem fogják kötelezővé tenni az állami tesztelést annak ellenére sem, hogy nem mindenki vesz részt azon;

 

+ az önkormányzatok adómeghatározási jogát a 2019. december 31-i szinten meghatározó kormányrendeletre azért volt szükség, mert a magyar gazdaság tíz százalékkal rosszabbul teljesít, mint az az év elején várható volt, és a kormány álláspontja szerint ilyen válsághelyzetben nem lehet a lakosok mindennapi életét veszélyeztetni, ahogy azt mondjuk Karácsony Gergely Budapesten az iparűzési adó emelésével szerinte tenné.

 

Rövidre zárta Gulyás a Szájer-ügyet

 

A miniszter – mint azt Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő elmondta – rengeteg kérdést kapott a brüsszeli orgián résztvevő, és onnan egy ereszcsatornán leereszkedve sikertelenül menekülni próbáló Szájer Józsefről, aki ellen a brüsszeli ügyészség kábítószer illegális birtoklása miatt készül vádat emelni.

 

A Manfred Weber néppártbeli jobbkezeként is emlegetett EP-képviselő még az ügy kirobbanása előtt lemondott brüsszeli pozíciójáról, szerdán pedig a Fideszből is kilépett – amit Orbán Viktor miniszterelnök elfogadott, mondván: Szájer „harmincéves munkáját nem fogjuk elfelejteni és megtagadni, de cselekedete nem elfogadható, és nem védhető”.

 

Gulyás Gergely rövidre zárva az ügyet az ez ezzel kapcsolatos kérdéseket egyben válaszolta meg, felolvasva Orbán Viktor nyilatkozatát mint kormányzati álláspontot. Annyit azért Gulyás hozzátett, hogy a történtektől függetlenül ő személyesen is nagyra becsüli Szájer elmúlt harmincéves munkáját, és

 

az azzal kapcsolatos – a kormányközeli médiában is megjelenő – találgatásokat, hogy a Szájer-ügy mögött külföldi titkosszolgálatok is állhatnak, nem kívánja a kormány kommentálni.

 

Látni az első komoly konfliktust a leendő Biden-adminisztrációval?

 

A kormányinfón továbbá szó volt még a következőkről:

 

+ „Nemhogy az EU-ban, a NATO-ban sincs helye Ukrajnának” – így reagált Gulyás Gergely arra a hírre, hogy az ukrajnai hatóságok a napokban több kárpátaljai magyar intézményben és a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség elnöke, Brenzovics László lakásában is razziáztak – emiatt a magyar külügy be is kérette Ukrajna budapesti nagykövetét. A kormányinfón Gulyás sokadszorra megtörténő, magyarellenes túlkapásnak minősítette az esetet, és leszögezte: Ukrajna NATO-csatlakozása kapcsán nem fog változni a magyar hozzáállás – azaz Magyarország továbbra is vétóval fogja akadályozni a folyamatot.

 

Ez azonban komoly konfliktust eredményezhet a várhatóan jövő januárban felálló, Joe Biden vezette demokrata párti adminisztrációval az USA-ban. Mint azt Azonnalinak Istrate Dominik, a Political Capital külpolitikai elemzője elmondta: ha van kudarca az amerikai külpolitikának az elmúlt hat évben, ahol nem sikerült érdemi előrelépést eszközölni, az pont Ukrajna – ezért aztán itt is a legnagyobb a nyomás, hogy valamit elérjen majd az új amerikai külügy,

 

amiben ha Orbánék akadályozzák az amerikaiakat (például a NATO-csatlakozás vétójával), úgy könnyen éles szóváltás robbanhat ki a felek között.

 

+ Deutsch Tamásnak az európai parlamenti Néppárt-frakcióból történő lehetséges kizárásáról szólva Gulyás elmondta: a demokratikus véleménynyilvánításért senki nem büntethető. Deutsch ellen azért kezdeményezték a frakció egyes tagjai a kizárást, mert a magyar EP-képviselő a Gestapohoz és az ÁVO-hoz hasonlította Manfred Weber azon megjegyzését, hogy „Orbán Viktornak nem kell tartania a jogállami szabályoktól, ha Magyarországon függetlenek a bíróságok és szabad a média”.

 

Weber ezt arra reagálva mondta, hogy a magyar és a lengyel kormány egyelőre közösen blokkolja az uniós költségvetés és a koronavírus gazdasági hatásait ellensúlyozó Next Generation-alap elfogadását arra hivatkozva, hogy az EU identitáspolitikai alapon és igazságtalanul vonna el tőlük forrásokat a jogállamisági kritériumok megsértésére hivatkozva. Hogy ez mennyire nem igaz, arról itt írtunk.

 

+ Demeter Szilárd, a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) igazgatója november végén jelentetett meg egy írást az Origón, amelyben Európát „Soros György gázkamrájának” nevezte. Az ügy nemzetközi felháborodást keltett, és még a PIM munkatársainak egy része is elhatárolódott főnöke kijelentéseitől. A sajtókérdést, hogy meneszteni fogja-e emiatt a kormány Demetert a PIM éléről, Gulyás Gergely azzal kerülte meg, hogy nem ért egyet a cikk jó részének állításaival, és helyesnek tartja, hogy Demeter visszavonta az írását.

 

A december 3-i kormányinfóra az Azonnali nem kapott meghívást.

 

NYITÓKÉP: Magyarország Kormánya / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A Marosvásárhelyi Rádió műsorvezetői csütörtök esténként sikeresen teremtenek olyan hangulatot, amiben a rádióhallgató azt érzi: egy mikrofontól mentes baráti beszélgetésbe csöppent bele.

Miközben a világ Joe Bidenra figyelt, az internet népe Bernie Sandersből csinált sztárt.

A közfeladatok ellátását veszélyeztető kormányzati intézkedésekről szóló kampány összesen 22 millió forintjába kerül a budapestieknek.

Korábban António Costa azt nyilatkozta, nem áldozná fel a most tanuló generációt, a katasztrofális járványadatok most más álláspontra terelték.

Az FFP2-szájmaszkok áfáját meg eltörölték.

A kormányinfón megtudtuk azt is, hogy később a háziorvosnál sem lehet majd regisztrálni a koronavírus elleni vakcinára.

A máltai miniszterelnök azt is fontosnak tartja, hogy az új okmány segítse, ne pedig akadályozza a szabad mozgást.

A hét kérdése

Még ugyan nem látni, mikor lesz vége a lockdownnak, de álmodozni azért lehet. A hét kérdésében pont ezt kell tenni!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Megújult a Helyzet, az Azonnali podcastja! Prieger Zsolt, az Anima Sound System frontembere mesél cigányságról, vírusról és jellemfejlődésről.

Mennyire estek be az árak a fővárosban és vidéken? Érdemes várni a lakásvásárlással vagy eladással? Ingatlanpiaci szakértőkkel beszélgettünk a Helyzetben! Podcast.

A kormányra kerülő RMDSZ akár három minisztériumot is kaphat Romániában. A választáson meglepően jól szereplő szélsőjobboldal azonban a koalícióban is okozhat zavart.

A magyar kormánypárt egyre szorultabb helyzetben van a Néppártban, a vétó hatásait pedig elszámította Orbán Viktor. Helyzet Stefano Bottonival és Hegedűs Dániellel!

Leginkább úgy, hogy nem veszel semmit. A karácsonyi vásárlási láz beindulása előtt környezetvédelmi szakemberekkel jártunk utána, hogy lehetünk zöldebbek.

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Twitter megosztás Google+ megosztás