+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Techet Péter
2020. december 2. szerda, 18:15
Mivel a szlovén jobboldali kormányfő nem tudta átvenni az állami hírügynökség irányítását, bejelentette: nem adnak rá több költségvetési pénzt. Az ellenzék péntekre a ljubljanai parlament rendkívüli ülését kezdeményezi.

Szlovéniában a Janez Janša jobboldali politikus vezette kormánynak nem sikerült a helyi állami médiát olyan befolyás alá vonnia, mint magyar „tanítómesterének“, Orbán Viktornak. Ez nemcsak azzal függ össze, hogy délnyugati szomszédunknál a baloldal erősebb (a médiában is), de azzal is, hogy Janša több baloldali, konzervatív és liberális párttal koalíciós kormányt alkot, azaz nem tudja mindenben keresztül vinni az akaratát.

 

Nem véletlen, hogy a Janša-féle Demokrata Párt (SDS) az Európai Parlament múlt heti vitájában, amikor a Fidesz-közeli szlovéniai és észak-macedóniai médiabefolyásolási kísérletekről volt szó,

 

kifejezetten megköszönte a Fidesz-közeli üzletemberek szlovéniai beavatkozását.

 

Milan Zver, a Janša-párt EP-képvielője azt hangsúlyozta: a szlovén média még mindig nem plurális, mert „a baloldal ellenőriz mindent”, ezért a magyar befektetések tehetik „kiegyenlítettebbé” a szlovén médiaviszonyokat. Romana Tomc, a Janša-párt másik képviselője is azt mondta el a vitában – ahol a Fideszt saját maga mellett csak az SDS és a francia szélsőjobboldali Nemzeti Tömörülés (RN) vedte védelmébe –, hogy a szlovén médiapiacon „a baloldali elit mérhetetlen hatalommal” rendelkezik. Tomc szerint – hiába van hatalmon Janša – a közszolgálati médiát is „a baloldal” uralja.

 

Janšáék különösen elégedetlenek az STA állami hírügynökséggel.

 

Arra hivatkozva, hogy a kormány nem kapta volna meg az idei pénzügyi kimutatásokat – ezt amúgy tagadja az STA igazgatója – bejelentették: felmondják az állami hírügynökség és a kormányzati kommunikáció hivatal közötti szerzödést, ami – mivel az STA bevételeinen nagyrésze származik innen – azt eredményezheti, hogy Szlovéniában jövőre megszűnhet eleve az állami hírügynökség. Tavaly az STA a kormányzati kommunikációs hivataltól 2 millió eurót kapott.

 

A hírre azonnal reagált Bohut Pahor szlovén államfő is, aki felszólította a kormányt: ne veszélyeztesse a kiegyensúlyozott közszolgálati médiákat.

 

Az ellenzék – ahol liberálisok, szociáldemokraták és kommunisták ülnek – péntekre a ljubljanai (laibachi) parlament rendkívüli összehívását kezdeményezi. Abban bíznak, hogy a Janšával közösen kormányzó, de ideológiailag tőle távol eső baloldali Nyugdíjaspárt (DeSUS) és liberális Modern Centrum egyrészről támogatni fogja a parlament összehívását – a két párttal közösen az ellenzéknek többsége van a parlamentben –, másrészről eleve megakadályozza majd az STA anyagi ellehetetlenítését.

 

Janša régóta kritizálja a szlovén közszolgálati médiát, októberben „nemzeti szégyennek” nevezte az állami hírügynökséget. Janša a kirohanásával arra reagált, hogy az SDS-hez közelálló, fideszes üzletemberek tulajdonolta Demokracija hetilap előtte egy hosszú cikkben

 

kifogásolta, hogy több karaktert tartalmazott egy szlovén rapperrel készült hírügynökségi interjú, mint a Cirkovce-Pince közötti távvezeték Orbán Viktor részvételével megtörtént átadása.

 

A szakasszal Horvátországot, Szlovéniát és Magyarországot kötötték össze a villamosenergia-szállításban. A Demokracija októberi médiaelemzése arra szorítkozott, hogy az STA-híreket karakterszámra összehasonlítgatta, ez alapján vonta le a következtetést, hogy az STA nem lenne kiegyensúlyozott.

 

Janša a mostani hírekre azonban cáfolja, hogy az STA megszüntetése lenne a célja,

 

szerinte ő egy átláthatóbb és kiegyensúlyozottabb médiát szeretne csak, de nem lenne célja az STA megszüntetése. Eleve arra hivatkozik: a kormányzati hivatal szerzödésbontása még nem az állami támogatás megszüntetése, holott az STA bevételeinek nagyrésze innen származik.

 

NYITÓKÉP: Orbán Viktor és Janez Janša idei márciusi találkozója / OV, FB

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Az űrhajós, Jurij Gagarin, egy csapásra világsztár lett – és a szovjet tudomány diadalát jelképezte, amerre csak járt.

A fejletlen orvosi technológia következtében 40 napos vesztegzárral próbálták meg az akkori járványokat megállítani.

Egy, a Lancet folyóiratban megjelent friss tanulmány szerint ha AstraZenecával vagy Szputnyik-V-vel oltanak be,
jobb, ha nem vagy elhízott.

Bő egy héttel Teleki Pál halála után a Magyar Királyi Honvédség csapatai bevonultak a Délvidékre, segítve ezzel a nácik balkáni hadjáratát.

Története is azt bizonyítja: túlságosan leegyszerűsítő, ha nemzetek közötti háborúként akarjuk láttatni a boszniai polgárháborút.

Az izraeli parlamentbe szélsőséges cionista politikusok is bekerültek. Ha Benjamin Netanjahu kormányfő akar maradni, az ő támogatásukat is meg kell nyernie. De kik ők?

Ungár Péternek pedig, aki a szakszervezet jogait kérte számon rajta, egyszerűen annyit üzent, ne fontoskodjon.

A hét kérdése

A hatpárti ellenzéki szövetség szerint felesleges a regisztráció, elég lenne felmutatni a TAJ-kártyát, hogy beoltsanak valakit a covid ellen. Szerinted?

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Hogyan lehet úgy szürreális műveket írni, ha a világ maga is egyre szürreálisabb? Veres Attila íróval erre kerestük a választ.

Renczes Ágoston, az Azonnali újságírója elmondja, miért lehet jobb vezető Matovič betonkatolikus menedzser utódja, és hogyan érintheti ez a felvidéki magyarságot.

A popzenészek és sztársportolók legújabb bevételi forrásáról Bornemissza Márkkal, az egyik legsikeresebb cipőbolthálózat, a Footshop magyar brand managerével beszélgettünk.

Az Európai Bizottság nemrég nyilvánosságra hozta az EU-s védettségi igazolásról szóló tervet. Lattmann Tamás nemzetközi jogásszal elemeztük, hogyan válhat valóra. Podcast!

Horváth Máté, a Dürer Kert koncertszervezője az Azonnalinak néhány részletet elárult arról, hogyan fog kinézni a lockdown utáni Dürer. Podcast!

Az 1848-as forradalomra és szabadságharcról szeretünk egy jó adag nemzeti mázzal és pátosszal leöntve gondolkodni. De mi köze a nemzeti ünnep lezüllesztéséhez Torgyán Józsefnek? Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás