Janša nem tudta átvenni a szlovén állami hírügynökséget, így hát nem ad rá pénzt

Szerző: Techet Péter
2020.12.02. 18:15

Mivel a szlovén jobboldali kormányfő nem tudta átvenni az állami hírügynökség irányítását, bejelentette: nem adnak rá több költségvetési pénzt. Az ellenzék péntekre a ljubljanai parlament rendkívüli ülését kezdeményezi.

Janša nem tudta átvenni a szlovén állami hírügynökséget, így hát nem ad rá pénzt

Szlovéniában a Janez Janša jobboldali politikus vezette kormánynak nem sikerült a helyi állami médiát olyan befolyás alá vonnia, mint magyar „tanítómesterének“, Orbán Viktornak. Ez nemcsak azzal függ össze, hogy délnyugati szomszédunknál a baloldal erősebb (a médiában is), de azzal is, hogy Janša több baloldali, konzervatív és liberális párttal koalíciós kormányt alkot, azaz nem tudja mindenben keresztül vinni az akaratát.

Nem véletlen, hogy a Janša-féle Demokrata Párt (SDS) az Európai Parlament múlt heti vitájában, amikor a Fidesz-közeli szlovéniai és észak-macedóniai médiabefolyásolási kísérletekről volt szó,

kifejezetten megköszönte a Fidesz-közeli üzletemberek szlovéniai beavatkozását.

Milan Zver, a Janša-párt EP-képvielője azt hangsúlyozta: a szlovén média még mindig nem plurális, mert „a baloldal ellenőriz mindent”, ezért a magyar befektetések tehetik „kiegyenlítettebbé” a szlovén médiaviszonyokat. Romana Tomc, a Janša-párt másik képviselője is azt mondta el a vitában – ahol a Fideszt saját maga mellett csak az SDS és a francia szélsőjobboldali Nemzeti Tömörülés (RN) vedte védelmébe –, hogy a szlovén médiapiacon „a baloldali elit mérhetetlen hatalommal” rendelkezik. Tomc szerint – hiába van hatalmon Janša – a közszolgálati médiát is „a baloldal” uralja.

Janšáék különösen elégedetlenek az STA állami hírügynökséggel.

Arra hivatkozva, hogy a kormány nem kapta volna meg az idei pénzügyi kimutatásokat – ezt amúgy tagadja az STA igazgatója – bejelentették: felmondják az állami hírügynökség és a kormányzati kommunikáció hivatal közötti szerzödést, ami – mivel az STA bevételeinen nagyrésze származik innen – azt eredményezheti, hogy Szlovéniában jövőre megszűnhet eleve az állami hírügynökség. Tavaly az STA a kormányzati kommunikációs hivataltól 2 millió eurót kapott.

A hírre azonnal reagált Bohut Pahor szlovén államfő is, aki felszólította a kormányt: ne veszélyeztesse a kiegyensúlyozott közszolgálati médiákat.

Az ellenzék – ahol liberálisok, szociáldemokraták és kommunisták ülnek – péntekre a ljubljanai (laibachi) parlament rendkívüli összehívását kezdeményezi. Abban bíznak, hogy a Janšával közösen kormányzó, de ideológiailag tőle távol eső baloldali Nyugdíjaspárt (DeSUS) és liberális Modern Centrum egyrészről támogatni fogja a parlament összehívását – a két párttal közösen az ellenzéknek többsége van a parlamentben –, másrészről eleve megakadályozza majd az STA anyagi ellehetetlenítését.

Janša régóta kritizálja a szlovén közszolgálati médiát, októberben „nemzeti szégyennek” nevezte az állami hírügynökséget. Janša a kirohanásával arra reagált, hogy az SDS-hez közelálló, fideszes üzletemberek tulajdonolta Demokracija hetilap előtte egy hosszú cikkben

kifogásolta, hogy több karaktert tartalmazott egy szlovén rapperrel készült hírügynökségi interjú, mint a Cirkovce-Pince közötti távvezeték Orbán Viktor részvételével megtörtént átadása.

A szakasszal Horvátországot, Szlovéniát és Magyarországot kötötték össze a villamosenergia-szállításban. A Demokracija októberi médiaelemzése arra szorítkozott, hogy az STA-híreket karakterszámra összehasonlítgatta, ez alapján vonta le a következtetést, hogy az STA nem lenne kiegyensúlyozott.

Janša a mostani hírekre azonban cáfolja, hogy az STA megszüntetése lenne a célja,

szerinte ő egy átláthatóbb és kiegyensúlyozottabb médiát szeretne csak, de nem lenne célja az STA megszüntetése. Eleve arra hivatkozik: a kormányzati hivatal szerzödésbontása még nem az állami támogatás megszüntetése, holott az STA bevételeinek nagyrésze innen származik.

NYITÓKÉP: Orbán Viktor és Janez Janša idei márciusi találkozója / OV, FB

Techet Péter
Techet Péter az Azonnali főmunkatársa

Doktori jogból és történelemből, külpolitika érdeklődésből, Közép-Európa hobbiból. Münchentől New Yorkig sok helyen volt otthon. Többet élt Triesztben, mint a NER-ben.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek