+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Varsányi Bence & Bukovics Martin & Renczes Ágoston & Vass Csaba & Antal Róbert-István
2020. december 2. szerda, 10:42
A csehek az ereszcsatornára, a szlovákok a drogokra, az angolszász sajtó a Fidesz melegellenességére koncentrál a Szájer-botránnyal kapcsolatos beszámolókban. A német sajtó visszafogott, a brit bulvár persze ezúttal is hozza a formáját.

Szájer Józsefről kedd óta többet beszél a nemzetközi sajtó, mint harmincéves politikai pályafutása során bármikor. Ehhez egy akkora szexbotrányra volt szükség, amihez képest Borkai Zsolt ügye smafu. Szájer ugyanis pénteken Brüsszelben a járványügyi korlátozások megszegésével egy orgián vett részt, ahonnan aztán a rendőrök elől az ereszcsatornán próbált meg menekülni – sikertelenül, hiszen a belga rendőrök elfogták, és drogot is találtak a táskájában. Megnéztük, hogyan ír Szájer József, a bukott fideszes EP-képviselő ügyéről néhány nyugati és szomszédos ország sajtója. Hírünk a nagyvilágban!

 

A belgiumi HLN a házibuli részleteiről ír

 

Szerda reggel, a Szájer-ügy kirobbanásának másnapján a belgiumi HLN hírportál interjút közölt a lemondott fideszes EP-képviselő által „házibuliként” emlegetett orgiát szervező huszonkilenc éves doktorandusszal. David Manzheley elmondása szerint amikor a brüsszeli rendőrök múlt pénteken fél tízkor rájuk törték az ajtót, gorombán viselkedtek, sértegették a résztvevőket,

 

pedig ők „csak iszogattak, mint egy kávézóban, közben meg a vendégek szexeltek egymással”.

 

Az angolszász sajtó a Fidesz melegellenességével foglalkozik

 

A BBC is beszámolt az esetről, budapesti tudósítójuk, Nick Thorpe kiemelte, hogy a médában „meleg orgiaként” leírt bulin részt vevő Szájer botránya kifejezetten kínos a Fidesznek, akik a hagyományos családi értékek mellett kampányolnak, és nemrégiben benyújtottak egy törvényjavaslatot is, ami megtiltaná az örökbefogadást a melegeknek.

 

A Magyarországról ritkán tudósító Vice is írt az ügyről, már a címben hangsúlyozva, hogy Szájer egy LMBTQ-ellenes párt politikusa. Hasonló hangnemben ír Szájer ügyéről a Daily Mail, a Times, a Guardian, a New York Times és a Washington Post is. A brit bulvárlap, a Sun ennél erősebben fogalmaz: „tettenérésről” írnak, már a címben hangsúlyozzák, hogy a fideszes politikus házas, illetve a cikk első mondatában „kanos magyarként” hivatkoznak Szájerre.

 

Álszent és cinikus Szájer az osztrák Die Presse szerint 

 

„Azt a társadalmi nyitottságot élvezte Brüsszelben [Szájer József], amit pártja Magyarországon meg akar fojtani”

 

kommentálta Oliver Grimm, a bécsi konzervatív Die Presse publicistája a hírt, már a címben rögtön álszentnek nevezve a lemondott EP-képviselőt.

 

„Alapvetően teljesen érdektelennek kellene lennie, hogy mit csinál Szájer József a takarója alatt” – írja, hiszen 2020 van, „még ha ezt a nemzeti-autoriter Fidesz nevű pártja, amelynek évtizedek óta a vezetői közé tartozik, másképp is szeretné látni”. Grimm szerint cinikus, hogy pont a Fidesz egyik alapítója tagadja meg ennyire látványosan a párt által propagált liberalizmusellenességet, nyitott társadalom-ellenességet és felvilágosodásellenességet.  

 

A románok meleg orgiáról és a magyar kormánypárti sajtó reakciójáról írnak

 

A vezető román nyelvű lapok inkább azt emelik ki, hogy az EP-képviselő annak a magyarországi kormánypártnak a tagja, akik az elmúlt időszakban számos LMBTQ-ellenes törvényjavaslatot terjesztettek be. A jobboldali Adevărul rövid portrét közölt Szájerről, a liberális G4media pedig a magyarországi kormánysajtó véleménycikkeit szemlézte szerda reggel:

 

„A meleg orgián elkapott fideszes EP-képviselő ügye: Orbán házi sajtója nyugati titkosszolgálati összeesküvést lát az ügy mögött” címmel.

 

Az összefoglaló cikk a Magyar Nemzet cikkeit idézi, amik szerint azért éppen most robbantották ki a Szájer-botrányt, mert az EU büntetni kívánja Magyarországot az EU-s pénzek és a jogállamisági mechanizmus ügyében.

 

A cseh sajtó az ereszcsatornán menekülést, a szlovák lapok a drogozást emelik ki

 

A szlovák és a cseh lapok egyelőre csak hírt adnak Szájer József botrányáról, illetve annak körülményeiről. A cikkek címében általában szerepelnek az „Orbán” és a „meleg” vagy az „orgia” kifejezések. Míg a szlovák lapok inkább a drogot, a cseh lapok az ablakon keresztüli menekülést emelik ki a címeikben.

 

A szlovák balközép Pravda szikár címmel ad hírt Szájer ügyéről: „Orbán embere lemondott az orgia után”. A szlovák jobbközép-liberális Denník N Szájer-összefoglalója viszont a címében és a tartalmában is részletesebb:

 

„Orbán EP-képviselője és a hagyományos családmodell hirdetője droggal menekült egy melegbárból a rendőrség elől”

 

Hasonlóan hangnemben vezeti fel a cseh jobboldali Mladá fronta dnes internetes kiadása is az összefoglalóját: „Orbán EP-képviselője meleg orgián járt. A rendőrség elől az ablakon keresztül menekült”. A cseh gazdasági lap, a Hospodářské noviny így tudósít: „Illegális meleg orgián tartóztatták le a magyar EP-képviselőt. A rendőrség elől az ablakon keresztül próbált menekülni”. A szintén cseh jobbközép-liberális Lidové noviny visszafogottabb, de a menekülés módját ők is kiemelik a címben: „A magyar EP-képviselő lemondott egy tiltott buli után. A rendőrség elől az ablakon keresztül menekült”.

 

A német sajtó visszafogott volt

 

Véleménycikket sehol nem ért az ügy. Az Orbán Viktorral rendre exkluzív interjúkat közlő, inkább jobbra sorolt bulvárlap, az Axel Springer-kiadó ékköve, a Bild „Őrizetbe vették Orbán párttársát egy meleg szexparti közben” címmel hozta a részletesen elmesélt hírt, kiemelve, hogy Szájer ugyanabban az EP-frakcióban foglal helyet, mint a német CDU és a bajor CSU. Magyar nacionalista leadja az EP-mandátumát – írja a cikk címében a müncheni baloldali-liberális Süddeutsche Zeitung, de mivel a német dpa hírügynökség anyagát használták ők is a Bildhez hasonlóan, különösebb tartalmi eltérés nincs.

 

A német közszolgálati Tagesschau.de-nél 10 év illiberalizmus sem volt elég ahhoz, hogy megtanulják, a Viktort magyarul nem c-vel, hanem k-val írják, ők a sztori ismertetése mellett Szájer alkotmányírását emelik ki. A politikarovatban konzervatív, a gazdasági és kulturális rovatban liberális Frankfurter Allgemeine Zeitung pedig külön cikket nem is írt az esetről, hanem az ereszcsatornás menekülést felemlegetve, Szájer és a brüsszeli Fidesz reakciójával együtt közölve a történteket besuvasztotta azt a koronavírusról szóló percről percréjébe.

 

NYITÓKÉP: Daina Le Lardic / EP

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A gyógyszergyártó cég szerint az EU kötött velük túl későn szerződést, az EU szerint ők viszont rengeteg pénzt adtak az AstraZenecának, hogy ilyen véleletlenül se fordulhasson elő.

Egy lombardiai kórház elhunyt covidos betegeiről szóló aktáiban azzal szembesültek a nyomozók, hogy a betegek állapota hirtelen drasztikusan romlani kezdett.

A Fidesz központi e-mailcíme áll az Azonnali videóját ellopó trolloldal mögött, derítették ki.

A' HétköznaPITSAlódások punkus-banda musikálása után a' bohótz kopaszok által rútúl megveretett. De vajjon e' história ennyiben marad-é?

Hiába hív össze az ellenzék rendkívüli ülést a járványkezelésről, a fideszeseket semmi nem kötelezi arra, hogy azon meg is jelenjenek.

Eltökélt szándékuk, hogy megmentik Szlovákiát a liberálisoktól és a korrupciótól.

A firenzei jogászprofesszornak jó esélye van elkerülni az előrehozott választásokat.

A hét kérdése

Minden nap járványparáztató cikkek tucatjait termeli ki magából a magyar média, de van-e ezzel egyáltalán baj?

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Megújult a Helyzet, az Azonnali podcastja! Prieger Zsolt, az Anima Sound System frontembere mesél cigányságról, vírusról és jellemfejlődésről.

Mennyire estek be az árak a fővárosban és vidéken? Érdemes várni a lakásvásárlással vagy eladással? Ingatlanpiaci szakértőkkel beszélgettünk a Helyzetben! Podcast.

A kormányra kerülő RMDSZ akár három minisztériumot is kaphat Romániában. A választáson meglepően jól szereplő szélsőjobboldal azonban a koalícióban is okozhat zavart.

A magyar kormánypárt egyre szorultabb helyzetben van a Néppártban, a vétó hatásait pedig elszámította Orbán Viktor. Helyzet Stefano Bottonival és Hegedűs Dániellel!

Leginkább úgy, hogy nem veszel semmit. A karácsonyi vásárlási láz beindulása előtt környezetvédelmi szakemberekkel jártunk utána, hogy lehetünk zöldebbek.

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Twitter megosztás Google+ megosztás