Így reagált a nemzetközi sajtó Szájer József botrányára

A csehek az ereszcsatornára, a szlovákok a drogokra, az angolszász sajtó a Fidesz melegellenességére koncentrál a Szájer-botránnyal kapcsolatos beszámolókban. A német sajtó visszafogott, a brit bulvár persze ezúttal is hozza a formáját.

Így reagált a nemzetközi sajtó Szájer József botrányára

Szájer Józsefről kedd óta többet beszél a nemzetközi sajtó, mint harmincéves politikai pályafutása során bármikor. Ehhez egy akkora szexbotrányra volt szükség, amihez képest Borkai Zsolt ügye smafu. Szájer ugyanis pénteken Brüsszelben a járványügyi korlátozások megszegésével egy orgián vett részt, ahonnan aztán a rendőrök elől az ereszcsatornán próbált meg menekülni – sikertelenül, hiszen a belga rendőrök elfogták, és drogot is találtak a táskájában. Megnéztük, hogyan ír Szájer József, a bukott fideszes EP-képviselő ügyéről néhány nyugati és szomszédos ország sajtója. Hírünk a nagyvilágban!

A belgiumi HLN a házibuli részleteiről ír

Szerda reggel, a Szájer-ügy kirobbanásának másnapján a belgiumi HLN hírportál interjút közölt a lemondott fideszes EP-képviselő által „házibuliként” emlegetett orgiát szervező huszonkilenc éves doktorandusszal. David Manzheley elmondása szerint amikor a brüsszeli rendőrök múlt pénteken fél tízkor rájuk törték az ajtót, gorombán viselkedtek, sértegették a résztvevőket,

pedig ők „csak iszogattak, mint egy kávézóban, közben meg a vendégek szexeltek egymással”.

Az angolszász sajtó a Fidesz melegellenességével foglalkozik

A BBC is beszámolt az esetről, budapesti tudósítójuk, Nick Thorpe kiemelte, hogy a médában „meleg orgiaként” leírt bulin részt vevő Szájer botránya kifejezetten kínos a Fidesznek, akik a hagyományos családi értékek mellett kampányolnak, és nemrégiben benyújtottak egy törvényjavaslatot is, ami megtiltaná az örökbefogadást a melegeknek.

A Magyarországról ritkán tudósító Vice is írt az ügyről, már a címben hangsúlyozva, hogy Szájer egy LMBTQ-ellenes párt politikusa. Hasonló hangnemben ír Szájer ügyéről a Daily Mail, a Times, a Guardian, a New York Times és a Washington Post is. A brit bulvárlap, a Sun ennél erősebben fogalmaz: „tettenérésről” írnak, már a címben hangsúlyozzák, hogy a fideszes politikus házas, illetve a cikk első mondatában „kanos magyarként” hivatkoznak Szájerre.

Álszent és cinikus Szájer az osztrák Die Presse szerint 

„Azt a társadalmi nyitottságot élvezte Brüsszelben [Szájer József], amit pártja Magyarországon meg akar fojtani”

kommentálta Oliver Grimm, a bécsi konzervatív Die Presse publicistája a hírt, már a címben rögtön álszentnek nevezve a lemondott EP-képviselőt.

„Alapvetően teljesen érdektelennek kellene lennie, hogy mit csinál Szájer József a takarója alatt” – írja, hiszen 2020 van, „még ha ezt a nemzeti-autoriter Fidesz nevű pártja, amelynek évtizedek óta a vezetői közé tartozik, másképp is szeretné látni”. Grimm szerint cinikus, hogy pont a Fidesz egyik alapítója tagadja meg ennyire látványosan a párt által propagált liberalizmusellenességet, nyitott társadalom-ellenességet és felvilágosodásellenességet.  

A románok meleg orgiáról és a magyar kormánypárti sajtó reakciójáról írnak

A vezető román nyelvű lapok inkább azt emelik ki, hogy az EP-képviselő annak a magyarországi kormánypártnak a tagja, akik az elmúlt időszakban számos LMBTQ-ellenes törvényjavaslatot terjesztettek be. A jobboldali Adevărul rövid portrét közölt Szájerről, a liberális G4media pedig a magyarországi kormánysajtó véleménycikkeit szemlézte szerda reggel:

„A meleg orgián elkapott fideszes EP-képviselő ügye: Orbán házi sajtója nyugati titkosszolgálati összeesküvést lát az ügy mögött” címmel.

Az összefoglaló cikk a Magyar Nemzet cikkeit idézi, amik szerint azért éppen most robbantották ki a Szájer-botrányt, mert az EU büntetni kívánja Magyarországot az EU-s pénzek és a jogállamisági mechanizmus ügyében.

A cseh sajtó az ereszcsatornán menekülést, a szlovák lapok a drogozást emelik ki

A szlovák és a cseh lapok egyelőre csak hírt adnak Szájer József botrányáról, illetve annak körülményeiről. A cikkek címében általában szerepelnek az „Orbán” és a „meleg” vagy az „orgia” kifejezések. Míg a szlovák lapok inkább a drogot, a cseh lapok az ablakon keresztüli menekülést emelik ki a címeikben.

A szlovák balközép Pravda szikár címmel ad hírt Szájer ügyéről: „Orbán embere lemondott az orgia után”. A szlovák jobbközép-liberális Denník N Szájer-összefoglalója viszont a címében és a tartalmában is részletesebb:

„Orbán EP-képviselője és a hagyományos családmodell hirdetője droggal menekült egy melegbárból a rendőrség elől”

Hasonlóan hangnemben vezeti fel a cseh jobboldali Mladá fronta dnes internetes kiadása is az összefoglalóját: „Orbán EP-képviselője meleg orgián járt. A rendőrség elől az ablakon keresztül menekült”. A cseh gazdasági lap, a Hospodářské noviny így tudósít: „Illegális meleg orgián tartóztatták le a magyar EP-képviselőt. A rendőrség elől az ablakon keresztül próbált menekülni”. A szintén cseh jobbközép-liberális Lidové noviny visszafogottabb, de a menekülés módját ők is kiemelik a címben: „A magyar EP-képviselő lemondott egy tiltott buli után. A rendőrség elől az ablakon keresztül menekült”.

A német sajtó visszafogott volt

Véleménycikket sehol nem ért az ügy. Az Orbán Viktorral rendre exkluzív interjúkat közlő, inkább jobbra sorolt bulvárlap, az Axel Springer-kiadó ékköve, a Bild „Őrizetbe vették Orbán párttársát egy meleg szexparti közben” címmel hozta a részletesen elmesélt hírt, kiemelve, hogy Szájer ugyanabban az EP-frakcióban foglal helyet, mint a német CDU és a bajor CSU. Magyar nacionalista leadja az EP-mandátumát – írja a cikk címében a müncheni baloldali-liberális Süddeutsche Zeitung, de mivel a német dpa hírügynökség anyagát használták ők is a Bildhez hasonlóan, különösebb tartalmi eltérés nincs.

A német közszolgálati Tagesschau.de-nél 10 év illiberalizmus sem volt elég ahhoz, hogy megtanulják, a Viktort magyarul nem c-vel, hanem k-val írják, ők a sztori ismertetése mellett Szájer alkotmányírását emelik ki. A politikarovatban konzervatív, a gazdasági és kulturális rovatban liberális Frankfurter Allgemeine Zeitung pedig külön cikket nem is írt az esetről, hanem az ereszcsatornás menekülést felemlegetve, Szájer és a brüsszeli Fidesz reakciójával együtt közölve a történteket besuvasztotta azt a koronavírusról szóló percről percréjébe.

NYITÓKÉP: Daina Le Lardic / EP

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek