Unod a munkahelyi megbeszéléseket? A Microsoft új technológiája beköphet a főnöködnél

Szerző: Varsányi Bence
2020.11.30. 20:22

A techóriás nyáron benyújtott szabadalma szenzorokkal rögzítené a munkavállalók testbeszédét és mimikáját, hogy pontozza a meetingek minőségét, de a kritikusok szerint a munkavállalói jogok rovására növelnék a munka hatékonyságát.

Unod a munkahelyi megbeszéléseket? A Microsoft új technológiája beköphet a főnöködnél

A Microsoft szabadalmi kérelmet nyújtott be egy új technológiára, ami

a munkavállalók testbeszéde és arckifejezései alapján pontozná a munkahelyi megbeszélések minőségét

– szúrta ki a BBC. A kérelmet még júliusban nyújtotta be a techóriás az Egyesült Államok Szabadalmi és Védjegy Hivatalának, de csak novemberben vált nyilvánossá. 

A testbeszéd és a mimika monitorozását úgy oldanák meg, hogy teleraknák a tárgyalókat szenzorokkal, ezzel viszont a munkáltató elméletileg vissza is tudna élni a kritikusok szerint. A dokumentum szerint

a szobákba telepített érzékelők felismernék az unalomra és a fáradtságra utaló beszédmintákat is, illetve rögzítenék, hogy melyik résztvevő mennyi ideig vett részt aktívan a megbeszélésen.

A kérelemben megemlítik továbbá, hogy a dolgozók telefonjait is bevonnák a megfigyelésbe, így azt is monitorozhatnák, hogy ki csetel vagy netezik a meeting közben. Végül ezeket az információkat összevetnék a megbeszélés hatékonyságával és a résztvevők érzelmi kifejezéseivel is, így kapnák meg a meeting összesített pontszámát.

A techóriás szerint ezzel a módszerrel könnyen be lehetne azonosítani az olyan problémákat, amelyek miatt nem elég hatékonyak a megbeszélések. De az adatvédelemmel és emberi jogokkal foglalkozó Big Brother Watch non-profit szervezet igazgatója, Silkie Carlo szerint nem annyira előremutató a fejlesztés, mint ahogy a Microsoft állítja:

„A munkavállalók efféle megfigyelése hátráltatja a munkahelyi diverzitást, mert azon a hamis előfeltételezésen alapul, hogy létezik egy egységes, normatív módja az optimális munkavégzésnek”

– mondta Carlo, hozzátéve, hogy a rendszer használata a munkások jogait tekintve is jelentős hátralépés lenne.

A techóriást egyébként nemrégiben már kritizálták hasonló okok miatt, amikor az Office365 szoftvercsaládba építettek egy produktivitást pontozó eszközt, ami a munkavállalók aktivitását méri többek között a cég email-kliensében, táblakezelőjében és a Teams online-meetingszoftverben.

A Microsoft a munkavállalók megfigyelését sérelmező hangokra egyszerűen azt válaszolta, hogy az eszköz alapértelmezetten nincs bekapcsolva a szoftverben, és az elsődleges célja amúgy is az informatikai hiányosságok beazonosítása.

NYITÓKÉP: Unsplash

Varsányi Bence
Varsányi Bence az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek