+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Varsányi Bence
2020. november 30. hétfő, 20:22
A techóriás nyáron benyújtott szabadalma szenzorokkal rögzítené a munkavállalók testbeszédét és mimikáját, hogy pontozza a meetingek minőségét, de a kritikusok szerint a munkavállalói jogok rovására növelnék a munka hatékonyságát.

A Microsoft szabadalmi kérelmet nyújtott be egy új technológiára, ami

 

a munkavállalók testbeszéde és arckifejezései alapján pontozná a munkahelyi megbeszélések minőségét

 

– szúrta ki a BBC. A kérelmet még júliusban nyújtotta be a techóriás az Egyesült Államok Szabadalmi és Védjegy Hivatalának, de csak novemberben vált nyilvánossá. 

 

A testbeszéd és a mimika monitorozását úgy oldanák meg, hogy teleraknák a tárgyalókat szenzorokkal, ezzel viszont a munkáltató elméletileg vissza is tudna élni a kritikusok szerint. A dokumentum szerint

 

a szobákba telepített érzékelők felismernék az unalomra és a fáradtságra utaló beszédmintákat is, illetve rögzítenék, hogy melyik résztvevő mennyi ideig vett részt aktívan a megbeszélésen.

 

A kérelemben megemlítik továbbá, hogy a dolgozók telefonjait is bevonnák a megfigyelésbe, így azt is monitorozhatnák, hogy ki csetel vagy netezik a meeting közben. Végül ezeket az információkat összevetnék a megbeszélés hatékonyságával és a résztvevők érzelmi kifejezéseivel is, így kapnák meg a meeting összesített pontszámát.

 

A techóriás szerint ezzel a módszerrel könnyen be lehetne azonosítani az olyan problémákat, amelyek miatt nem elég hatékonyak a megbeszélések. De az adatvédelemmel és emberi jogokkal foglalkozó Big Brother Watch non-profit szervezet igazgatója, Silkie Carlo szerint nem annyira előremutató a fejlesztés, mint ahogy a Microsoft állítja:

 

„A munkavállalók efféle megfigyelése hátráltatja a munkahelyi diverzitást, mert azon a hamis előfeltételezésen alapul, hogy létezik egy egységes, normatív módja az optimális munkavégzésnek”

 

– mondta Carlo, hozzátéve, hogy a rendszer használata a munkások jogait tekintve is jelentős hátralépés lenne.

 

A techóriást egyébként nemrégiben már kritizálták hasonló okok miatt, amikor az Office365 szoftvercsaládba építettek egy produktivitást pontozó eszközt, ami a munkavállalók aktivitását méri többek között a cég email-kliensében, táblakezelőjében és a Teams online-meetingszoftverben.

 

A Microsoft a munkavállalók megfigyelését sérelmező hangokra egyszerűen azt válaszolta, hogy az eszköz alapértelmezetten nincs bekapcsolva a szoftverben, és az elsődleges célja amúgy is az informatikai hiányosságok beazonosítása.

 

NYITÓKÉP: Unsplash

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A Marosvásárhelyi Rádió műsorvezetői csütörtök esténként sikeresen teremtenek olyan hangulatot, amiben a rádióhallgató azt érzi: egy mikrofontól mentes baráti beszélgetésbe csöppent bele.

Miközben a világ Joe Bidenra figyelt, az internet népe Bernie Sandersből csinált sztárt.

A közfeladatok ellátását veszélyeztető kormányzati intézkedésekről szóló kampány összesen 22 millió forintjába kerül a budapestieknek.

Korábban António Costa azt nyilatkozta, nem áldozná fel a most tanuló generációt, a katasztrofális járványadatok most más álláspontra terelték.

Az FFP2-szájmaszkok áfáját meg eltörölték.

A kormányinfón megtudtuk azt is, hogy később a háziorvosnál sem lehet majd regisztrálni a koronavírus elleni vakcinára.

A máltai miniszterelnök azt is fontosnak tartja, hogy az új okmány segítse, ne pedig akadályozza a szabad mozgást.

A hét kérdése

Még ugyan nem látni, mikor lesz vége a lockdownnak, de álmodozni azért lehet. A hét kérdésében pont ezt kell tenni!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Megújult a Helyzet, az Azonnali podcastja! Prieger Zsolt, az Anima Sound System frontembere mesél cigányságról, vírusról és jellemfejlődésről.

Mennyire estek be az árak a fővárosban és vidéken? Érdemes várni a lakásvásárlással vagy eladással? Ingatlanpiaci szakértőkkel beszélgettünk a Helyzetben! Podcast.

A kormányra kerülő RMDSZ akár három minisztériumot is kaphat Romániában. A választáson meglepően jól szereplő szélsőjobboldal azonban a koalícióban is okozhat zavart.

A magyar kormánypárt egyre szorultabb helyzetben van a Néppártban, a vétó hatásait pedig elszámította Orbán Viktor. Helyzet Stefano Bottonival és Hegedűs Dániellel!

Leginkább úgy, hogy nem veszel semmit. A karácsonyi vásárlási láz beindulása előtt környezetvédelmi szakemberekkel jártunk utána, hogy lehetünk zöldebbek.

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Twitter megosztás Google+ megosztás