+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Varsányi Bence
2020. november 30. hétfő, 20:22
A techóriás nyáron benyújtott szabadalma szenzorokkal rögzítené a munkavállalók testbeszédét és mimikáját, hogy pontozza a meetingek minőségét, de a kritikusok szerint a munkavállalói jogok rovására növelnék a munka hatékonyságát.

A Microsoft szabadalmi kérelmet nyújtott be egy új technológiára, ami

 

a munkavállalók testbeszéde és arckifejezései alapján pontozná a munkahelyi megbeszélések minőségét

 

– szúrta ki a BBC. A kérelmet még júliusban nyújtotta be a techóriás az Egyesült Államok Szabadalmi és Védjegy Hivatalának, de csak novemberben vált nyilvánossá. 

 

A testbeszéd és a mimika monitorozását úgy oldanák meg, hogy teleraknák a tárgyalókat szenzorokkal, ezzel viszont a munkáltató elméletileg vissza is tudna élni a kritikusok szerint. A dokumentum szerint

 

a szobákba telepített érzékelők felismernék az unalomra és a fáradtságra utaló beszédmintákat is, illetve rögzítenék, hogy melyik résztvevő mennyi ideig vett részt aktívan a megbeszélésen.

 

A kérelemben megemlítik továbbá, hogy a dolgozók telefonjait is bevonnák a megfigyelésbe, így azt is monitorozhatnák, hogy ki csetel vagy netezik a meeting közben. Végül ezeket az információkat összevetnék a megbeszélés hatékonyságával és a résztvevők érzelmi kifejezéseivel is, így kapnák meg a meeting összesített pontszámát.

 

A techóriás szerint ezzel a módszerrel könnyen be lehetne azonosítani az olyan problémákat, amelyek miatt nem elég hatékonyak a megbeszélések. De az adatvédelemmel és emberi jogokkal foglalkozó Big Brother Watch non-profit szervezet igazgatója, Silkie Carlo szerint nem annyira előremutató a fejlesztés, mint ahogy a Microsoft állítja:

 

„A munkavállalók efféle megfigyelése hátráltatja a munkahelyi diverzitást, mert azon a hamis előfeltételezésen alapul, hogy létezik egy egységes, normatív módja az optimális munkavégzésnek”

 

– mondta Carlo, hozzátéve, hogy a rendszer használata a munkások jogait tekintve is jelentős hátralépés lenne.

 

A techóriást egyébként nemrégiben már kritizálták hasonló okok miatt, amikor az Office365 szoftvercsaládba építettek egy produktivitást pontozó eszközt, ami a munkavállalók aktivitását méri többek között a cég email-kliensében, táblakezelőjében és a Teams online-meetingszoftverben.

 

A Microsoft a munkavállalók megfigyelését sérelmező hangokra egyszerűen azt válaszolta, hogy az eszköz alapértelmezetten nincs bekapcsolva a szoftverben, és az elsődleges célja amúgy is az informatikai hiányosságok beazonosítása.

 

NYITÓKÉP: Unsplash

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Az óvodák és az iskolák alsó tagozatai április 19-től nyitnak.

Litvániában eleve olyan igazolást csináltak, ami megfelel az EU-s zöldigazolványnak. Az újból kinyitott üzleteket májustól csak egy ilyen igazolás felmutatásával lehet majd igénybe venni.

Nem járathatják le egymást, vitázni fognak egy csomót, és az előválasztás győzteseit támogatják majd 2022-ben.

És ha még meg is épül Óbuda és Újpest között a vasúti híddal párhuzamosan, az is valószínűleg csak 20-25 év múlva lesz esedékes – a híd és a környező terület fejlesztési tervéhez azonban az embereket is megkérdezi a főváros.

Napok óta tüntetnek, hogy munkakör és ne kor szerint oltsanak, és minél előbb elkezdődhessen az olasz turisztikai szezon.

Nem véletlen, hogy Orbán Viktor egyik fontos hőse lett Bethlen, ám ez az érdeklődés ma már csak takaréklángon ég.

A román kormánykoalíció viszonya új szintre érkezett. Az USR-PLUS kivár: még nem tudják, felrúgják-e a koalíciót, vagy maradjanak.

A hét kérdése

A hatpárti ellenzéki szövetség szerint felesleges a regisztráció, elég lenne felmutatni a TAJ-kártyát, hogy beoltsanak valakit a covid ellen. Szerinted?

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Hogyan lehet úgy szürreális műveket írni, ha a világ maga is egyre szürreálisabb? Veres Attila íróval erre kerestük a választ.

Renczes Ágoston, az Azonnali újságírója elmondja, miért lehet jobb vezető Matovič betonkatolikus menedzser utódja, és hogyan érintheti ez a felvidéki magyarságot.

A popzenészek és sztársportolók legújabb bevételi forrásáról Bornemissza Márkkal, az egyik legsikeresebb cipőbolthálózat, a Footshop magyar brand managerével beszélgettünk.

Az Európai Bizottság nemrég nyilvánosságra hozta az EU-s védettségi igazolásról szóló tervet. Lattmann Tamás nemzetközi jogásszal elemeztük, hogyan válhat valóra. Podcast!

Horváth Máté, a Dürer Kert koncertszervezője az Azonnalinak néhány részletet elárult arról, hogyan fog kinézni a lockdown utáni Dürer. Podcast!

Az 1848-as forradalomra és szabadságharcról szeretünk egy jó adag nemzeti mázzal és pátosszal leöntve gondolkodni. De mi köze a nemzeti ünnep lezüllesztéséhez Torgyán Józsefnek? Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás