+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Petróczi Rafael
2020. november 30. hétfő, 10:00
Már csak a pecsét hiányzik, hogy az LMP is hivatalosan elkötelezze magát a közös ellenzéki lista mellett, de párton belül ez a kérdés már el van döntve. Az LMP társelnöke azt is elmondta az Azonnalinak, hogy csalódott-e amiatt, hogy a Momentummal is dédelgetett külön listás álma dugába dőlt azután, hogy Fekete-Győr Andrásék is a közös lista mellett álltak ki.

Ön a listavitánkban a külön listák mellett érvelt, és korábban elismerte, hogy ha az ellenzéken belül tömbösödés indulna el, akkor a Momentum is az önök természetes szövetségese lenne. Azzal viszont, hogy Momentum vasárnap kiállt az egyetlen közös ellenzéki lista mellett, ezeknek az elképzeléseknek is annyi. Csalódott?

 

Nem, és abszolút nem lepett meg a döntés. Ilyen irányba látszottak menni a dolgok. Pláne Orbán Viktor javaslata után, hogy 71 egyéni körzetben kelljen jelöltet állítani az országos listaállításhoz. (Az erről szóló javaslatot Volner János független képviselő nyújtotta be, az ellenzéki narratíva szerint azonban ezt a Fidesz kérésére tette, és parlamenti bizottsági szinten is a fideszes többség szavazta azt meg – a szerk.)

 

Van még bármi értelme a külön listák lehetőségéről beszélni?

 

Akik ellenzéki együttműködésben gondolkodnak, azoknak nincs. Márpedig mi ellenzéki együttműködésben gondolkodunk,

 

tehát gyakorlatilag ez a történet lezárult.

 

Akkor kijelenthető, hogy az LMP is beáll az egy közös lista elképzelése mögé?

 

Nem látok más lehetőséget, de még a hivatalos döntés meghozatala előtt állunk ezzel kapcsolatban. December elején még lesznek fejlemények, szóval mi is szentesíteni fogjuk ezeket az irányvonalakat.

 

Szóval a hivatalos pecsét hiányzik, de gyakorlatilag már el van döntve a párton belül, hogy beáll az LMP a közös lista mögé.

 

Igen.

 

Akkor annak sincsen realitása, hogy ha még esetleg matematikailag lehetséges lenne az ellenzéknek két külön listát állítani, akkor az egyetlen még nem állást foglaló szereplővel, a Jobbikkal legyen az LMP-nek külön listája.

 

Nem, ezt nem tartom reálisnak. Tényleg az egy közös lista irányába mennek a dolgok, ami nem is baj. Végre ez a kérdés is lezárul, ezt is magunk mögött tudjuk, és megyünk előre a további kérdésekben. Lehet, hogy a főnök, Orbán Viktor úgy gondolkodott, hogy itt majd jól megkeveri a lapokat, és zavart fog kelteni az ellenzéken belül, de ez egyáltalán nem sikerült. Még meg is könnyítette a dolgunkat, meggyorsította ezt a folyamatot. Ezért sem értem, hogy ez neki miért érdeke.

 

Mondhatni egy nyűgtől szabadul meg az LMP és enbloc az ellenzék, hogy a kormánypártoknak hála nem kell többet egymással szkanderezni a listákról?

 

Nem hiszem, hogy eddig szkanderezésről lett volna szó, hanem egy normális egyeztetési és vitafolyamatról. A lényeg, hogy idén végre ezt a kérdést lezárhatjuk, és mehetünk előre akár a tárgyalásokban, akár az előválasztások irányában. Nagyon remélem, hogy a közös jelöltek meghatározásának kereteit, elveit idén decemberben véglegesíteni tudjuk.

 

Milyen érzés lesz önnek mint LMP-társelnöknek egy listán szerepelnie Gyurcsány Ferenccel?

 

Az, hogy kik fognak a közös listára kerülni, a jövő zenéje. Viszont azt gondolom, hogy akár a választók, akár a pártok, akár a politikusok meghozták azt a döntést, hogy a Demokratikus Koalíciónak és Gyurcsány Ferencnek helye van az ellenzéki együttműködésben.

 

Az együttműködésben vagy a közös listán van helye a DK elnökének?

 

Is-is.

 

De ez egy olyan részletkérdés…

 

Akkor az LMP tárgyalódelegációja nem fog azon problémázni, ha Gyurcsány Ferenc ott akar majd lenni a közös lista első helyeinek valamelyikén?

 

Hogy pontosan ki milyen pozícióban lesz, akár a listán, akár az egyéni választókörzetekben – ez tényleg a jövő zenéje. Ezeket a döntéseket jövőre kell meghozni. Nyilván vannak olyan problémák a 2010 előtti kormányzatokkal, amelyeket nem szeretnénk kormányra kerülvén megismételni 2022 után. Többek között azért jó, hogy ennyi párt részt vesz ebben az egyeztetési folyamatban, hogy adott esetben egymást is tudjuk kontrollálni, ellenőrizni, és konszenzusos lépésekkel előre haladni.

 

A 2010 előtti hibák elkerülésének egyik garanciája az lehet, hogy leteszik az asztalra a közös választási programot, hogy akkor ezek a keretek, amiken belül mozogni fognak kormányon. Hogy áll most a közös programalkotás?

 

A program nagy erőkkel készül. Leosztottuk egymás között a különböző fejezeteket, hogy melyiket ki írja akár főszerzőként, akár társszerzőként. Remélem, a jövő év első felében elő fogunk tudni ezzel állni. Ennek hatalmas szerepe lesz 2022-ben, mert program és vízió nélkül nem fogunk tudni győzni. A programalkotás a legtartalmasabb, legérdekesebb, legelőremutatóbb része az együttműködésnek.

 

Ezek szerint nincsenek belső feszültségek az ellenzék pártjai között e téren, és harmonikus a viszony.

 

Igen, harmonikus, de más területen is az.

 

NYITÓKÉP: Kanász-Nagy Máté / Facebook

 

Disclaimer: mint az impresszumban is jelezzük, az Azonnali többségi tulajdonosa Ungár Péter, az LMP országgyűlési képviselője. Ez (köztudottan) sem most, sem az Azonnalin megjelenő többi anyag esetén sem befolyásolja, mit írunk és jelentetünk meg.

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A Marosvásárhelyi Rádió műsorvezetői csütörtök esténként sikeresen teremtenek olyan hangulatot, amiben a rádióhallgató azt érzi: egy mikrofontól mentes baráti beszélgetésbe csöppent bele.

Miközben a világ Joe Bidenra figyelt, az internet népe Bernie Sandersből csinált sztárt.

A közfeladatok ellátását veszélyeztető kormányzati intézkedésekről szóló kampány összesen 22 millió forintjába kerül a budapestieknek.

Korábban António Costa azt nyilatkozta, nem áldozná fel a most tanuló generációt, a katasztrofális járványadatok most más álláspontra terelték.

Az FFP2-szájmaszkok áfáját meg eltörölték.

A kormányinfón megtudtuk azt is, hogy később a háziorvosnál sem lehet majd regisztrálni a koronavírus elleni vakcinára.

A máltai miniszterelnök azt is fontosnak tartja, hogy az új okmány segítse, ne pedig akadályozza a szabad mozgást.

A hét kérdése

Még ugyan nem látni, mikor lesz vége a lockdownnak, de álmodozni azért lehet. A hét kérdésében pont ezt kell tenni!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Megújult a Helyzet, az Azonnali podcastja! Prieger Zsolt, az Anima Sound System frontembere mesél cigányságról, vírusról és jellemfejlődésről.

Mennyire estek be az árak a fővárosban és vidéken? Érdemes várni a lakásvásárlással vagy eladással? Ingatlanpiaci szakértőkkel beszélgettünk a Helyzetben! Podcast.

A kormányra kerülő RMDSZ akár három minisztériumot is kaphat Romániában. A választáson meglepően jól szereplő szélsőjobboldal azonban a koalícióban is okozhat zavart.

A magyar kormánypárt egyre szorultabb helyzetben van a Néppártban, a vétó hatásait pedig elszámította Orbán Viktor. Helyzet Stefano Bottonival és Hegedűs Dániellel!

Leginkább úgy, hogy nem veszel semmit. A karácsonyi vásárlási láz beindulása előtt környezetvédelmi szakemberekkel jártunk utána, hogy lehetünk zöldebbek.

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Twitter megosztás Google+ megosztás